Obostrzenia przedłużone. Kiedy zostaną otwarte restauracje i galerie handlowe?
Newsy

GIS ostrzega: groźna bakteria w popularnych parówkach z Biedronki. Nie wolno ich jeść

W popularnych parówkach z dyskontu wykryto groźne bakterie! Państwo Inspekcja Sanitarna nakazała producentowi wycofanie wadliwej partii z obrotu.

Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła bakterie Listeria monocytogenes w popularnych parówkach, które reklamowane są jako… naturalne i wysokiej jakości! Bakteria ta powoduje chorobę zwaną listeriozą. Z czym się to wiąże?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Listerioza – przyczyny i objawy

Bakterie listerii mogą trafić się w surowych warzywach i owocach, niepasteryzowanych produktach nabiałowych oraz w niedogotowanym czy surowym mięsie i rybach. Zakażenie może także mieć miejsce, jeśli któryś z powyższych produktów poddany był nieprawidłowej obróbce bądź nieprawidłowo spakowany do sprzedaży masowej. 

Do objawów listeriozy należą:

  • Gorączka i dreszcze,
  • Bóle mięśni
  • Dolegliwości trawienne (biegunka, wymioty czy bóle żołądka)

Często mogą one być mylone z różnymi innymi dolegliwościami, a także z objawami grypopodobnymi, jednak nie należy ich lekceważyć. 

Bakterie w parówkach z Biedronki

GIS nakazał wycofanie jednej partii parówek z szynki marki Kraina Wędlin Nature (250 g) – w produkcie wykryto bakterie Listeria monocytogenes.

Zobacz także
pilne

Gis ostrzega: akcesoria kuchenne z popularnego sklepu są niebezpieczne dla zdrowia. Mogą być rakotwórcze

Te przyprawy zostały skażone tlenkiem etylenu i trzeba je wyrzucić jak najszybciej. Macie je w domu?

GIS wycofuje produkt spożywczy, który jest w każdym sklepie. Pod żadnym pozorem go nie kupujcie

Macie te parówki w domu? Sprawdźcie, czy trafiła wam się skażona paczka. Producent zobowiązany został do wycofania partii nr 10971 z numerem seryjnym „Seria C: 09749229” oraz terminem ważności do 01.05.2021. Producentem parówek sprzedawanych pod nazwą Kraina Wędlin jest spółka Sokołów. Jeśli posiadacie produkt z tej partii, skonsultujcie się z infolinią producenta bądź dystrybutora (Biedronka) i pod żadnym pozorem nie jedzcie tych parówek!

„W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktów objętych komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem” – ostrzega Państwo Inspekcja Sanitarna.

Czytaj też:

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje popularny produkt spożywczy. Wykryto w nim salmonellę
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu produktu skażonego salmonellą. Sprawdźcie, czy przypadkiem nie macie go w swojej kuchni.

Główny Inspektorat Sanitarny przekazał właśnie komunikat, w którym poinformował o wycofaniu produktu skażonego salmonellą . Chodzi o sezam popularnej marki Kresto. Jedna z partii tego produktu jest zanieczyszczona pałeczkami salmonelli, a jej spożycie może doprowadzić do poważnego zatrucia. O jaki konkretnie produkt chodzi? GIS wycofuje sezam skażony salmonellą GIS poinformował na swojej stronie, że partia sezamu Kresto została wycofana: Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała producenta/dystrybutora o negatywnych wynikach badań przedmiotowego produktu oraz zobowiązała przedsiębiorcę do podjęcia działań zgodnie z procedurą postępowania z wyrobem niezgodnym z wymaganiami – czytamy na oficjalnej stronie GIS. Produkt jest obecnie wycofywany ze sklepów pod ścisłym nadzorem Organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Szczegóły dotyczące produktu: Produkt - KRESTO SEZAM, 500 g Producent - VOG Polska Sp. z o.o., ul. Przemysłowa 8, 96-100 Skierniewice Kraj pochodzenia: SOMALIA Numer partii - L 210791V858 Najlepiej spożyć przed - 30.09.2022 Zdjęcia skażonego produktu: GIS przestrzega przed spożywaniem skażonej partii sezamu. Jeśli kupiliście go w sklepie odnieście go do tego sklepu lub wyrzućcie do kosza. Czym może grozić spożycie jedzenia skażonego salmonellą? Bakterie salmonelli są odpowiedzialne za zatrucia pokarmowe. Mogą się nimi zarazić zarówno ludzie, jak i zwierzęta. Najczęściej bakterie te spotyka się w mięsie drobiowym bądź jajach. Do zakażenia salmonellą może dojść: drogą pokarmową - poprzez spożycie skażonego mięsa, jaj, mleka, a nawet majonezu i innych produktów bezpośredni kontakt z inną zakażoną osobą bądź zwierzęciem poprzez picie zakażonej wody zanieczyszczonej odchodami Objawy zakażenia...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Główny Inspektor Sanitarny wycofał z obrotu produkty PREMIUM QUALITY HEMP OIL. Jeśli macie je w swoich domach, nie powinniście ich spożywać.

W ostatnim czasie coraz częściej otrzymujemy informacje ze strony GISu o wycofanych z obiegu produktach. Niedawno pisaliśmy o szkle w jedzeniu oraz wycofanym popularnym dodatku do ciast . Mogą być one bardzo niebezpieczne nie tylko dla zdrowia, ale i niekiedy dla życia, dlatego nie spożywajcie ich pod żadnym pozorem. Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o skontrolowaniu produktów PREMIUM QUALITY HEMP OIL, których producentem jest Intenson Europe Sp. z o.o. Państwowa Inspekcja Sanitarna skontrolowała produkty: PREMIUM QUALITY HEMP OIL,  olejek konopny 10% (o pojemnościach 5ml i 10ml) oraz PREMIUM QUALITY HEMP OIL, dietary supplement, (olejek konopny) 5%CBD (o pojemnościach 5ml i 10ml). Wykryto w nich niedozwolony ekstrakt CO2 z konopi włóknistych. Badanie laboratoryjne próbek produktu potwierdziło obecność kannabionoidów w produkcie, w tym zawartość Δ9-THC wynoszącą 0,9 g/kg i 1,5 g/kg w ww. olejku konopnym 5% CBD oraz 1,2 g/kg w olejku konopnym 10%. Ze względu na potencjalne ryzyko, jeśli posiadacie te produkty, nie powinniście ich spożywać. Jak podano na stronie GISu, według oceny ryzyka wydanej przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny, te produkty nie powinny być dopuszczone do spożywania. Po spożyciu mogą stwarzać istotne ryzyko dla zdrowia. Jakie oleje wycofuje GIS? Na takie produkty powinniście uważać: PREMIUM QUALITY HEMP OIL, olejek konopny 10%, 5 ml i 10 ml PREMIUM QUALITY HEMP OIL, dietary supplement, (olejek konopny) 5%CBD, 5 ml i 10 ml Numery partii: wszystkie partie wskazanych produktów podlegają wycofaniu Producent: Intenson Europe Sp. z o.o, Całowanie 94 G 05-480 Karczew Wszystkie wyżej wymienione produkty zostały wycofane. Czytaj także:  GIS ostrzega: groźna bakteria w popularnych parówkach z...

Obostrzenia przedłużone. Kiedy zostaną otwarte restauracje i galerie handlowe?
Newsy
GIS wycofuje te parówki z Lidla. Są pełne groźnych bakterii
Z popularnej sieci dyskontów spożywczych Lidl, po komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego, znikają takie parówki. Jak wynika z informacji, w ich składzie znajdują się niebezpieczne bakterie. Jeśli macie je w swojej lodówce, natychmiast wyrzućcie je do kosza.

Wszelkie artykuły spożywcze, jakie znajdują się na sklepowych półkach podlegają ścisłej kontroli Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Ta organizacja dba, aby do koszyków trafiały jedynie produkty o wysokiej i sprawdzonej jakości. O wszelkich błędach informuje społeczność w odpowiednich komunikatach. Parówki z Lidla wycofane ze sprzedaży  Po ostatniej kontroli i analizie Głównego Inspektoratu Sanitarnego okazało się, iż w sprzedaży znajdują się wyroby mięsne, a dokładniej parówki z niebezpieczną bakterią w składzie. Były one na półkach w Lidlu. Wraz z komunikatem organizacji, zostały natychmiast wycofane ze sprzedaży oraz produkcji.  Trefny towar Wadliwa partia towaru była sprzedawana przez dyskont spożywczy Lidl. Producentem wyrobów jest Sokołów SA z oddziałem w Czyżewie. Dokładnie chodzi o produkt: „PIKOK Pure Parówki z szynki 250g” z terminem ważności do 4 maja 2021 roku.  Niebezpieczne parówki pochodzą z partii o numerze 11031, numer serii: C 10349134. Wraz z komunikatem GIS, trefny towar mięsny natychmiast został wycofany z bieżącej sprzedaży.  Niebezpieczna bakteria Przeprowadzone badania Głównego Inspektoratu Sanitarnego oraz Inspekcję Weterynaryjną wskazały, iż w składzie parówek, znalazła się niebezpieczna dla zdrowia i życia bakteria. Dokładniej chodzi o bakterię Listeria monocytogenes. Spożycie skażonego produktu może doprowadzić do rozwoju choroby zwanej listeriozą. Skutki zakażenia bakterią Zakażenie bakterią Listeria monocytogenes wiążę się z poważnymi konsekwencjami, które mogą odcisnąć piętno na zdrowiu, jak i życiu. Wśród skutków wyróżnia się: zapalenie spojówek zapalenie węzłów chłonnych zapalenie stawów,...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
WAŻNE: GIS wycofuje popularny sos! Macie go w domu?
Sos czosnkowy Roleski został wycofany ze sprzedaży ze względu na niezgodność opisu ze składem. 

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych zbadała skład sosu czosnkowego marki Roleski. Okazało się, że w produkcie, który oznaczony został jako bezglutenowy, znajduje się gluten, który może wywołać reakcję alergiczną u osób uczulonych lub wrażliwych na ten składnik. Sos czosnkowy wycofany przez GIS Główny Inspektorat Sanitarny wycofał partię sosu czosnkowego marki Roleski o numerze 16.11.2021 L2.C3.  Data produkcji: 19.02.2021 Data minimalnej trwałości: 16.11.2021 Firma Roleski zobowiązała się do poinformowania swoich konsumentów o wycofaniu konkretnej partii. Jeśli chorujecie na celiakię bądź jesteście uczuleni lub wrażliwi na gluten, GIS i producent sosu czosnkowego apelują o niespożywanie produktów z określonej partii, a także kontakt z marką Roleski. Źródło: GIS Czytaj także:  GIS ostrzega: groźna bakteria w popularnych parówkach z Biedronki. Nie wolno ich jeść GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go GIS alarmuje: szkło w produkcie spożywczym. Sprawdźcie, czy macie go w kuchni