pilne
Newsy

GIS bije na alarm. Masz w domu te jajka? Natychmiast wyrzuć je do kosza

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie związane z partią jaj kurzych ściółkowych sprzedawanych w supermarkecie Stokrotka. Okazuje się, że zarówno na powierzchni skorupek, jak i w samej treści produktu, znajdują się groźne dla zdrowia pałeczki Salmonelli.

Przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną badania wykazały obecność pałeczek Salmonelli w partii jaj ściółkowych. Produkt pochodzący z fermy w Radzanowie i dostarczony przez firmę Polskie Fermy, w ostatnich dniach można było kupić w supermarkecie Stokrotka.

W wyniku urzędowej kontroli i badania laboratoryjnego przeprowadzonego przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryto obecność bakterii Salmonella spp. w jednej partii jaj (…) zarówno na powierzchni skorupek oraz w treści jaj – czytamy w komunikacie zamieszczonym w czwartek na stronie GIS.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pałeczki Salmonelli są bardzo groźne dla zdrowia

Pierwsze objawy zatrucia mogą pojawić się dopiero po ok. 8 godzinach od spożycia produktu zawierającego ten rodzaj bakterii. Można do nich zaliczyć między innymi gorączkę, silne bóle brzucha, biegunkę oraz wymioty. 

Nawet jeśli objawy te ustąpią po kilku dniach, pałeczki Salmonelli pozostaną w organizmie jeszcze przez kilka miesięcy. Zakażenie różni się od zwykłego zatrucia również tym, że nieleczone może prowadzić do zakażenia narządów wewnętrznych oraz dolegliwości stawowych.

Felerne jajka można zwrócić

Wszyscy klienci, którzy w ostatnich dniach zakupili produkt w Stokrotce, mogą dokonać jego zwrotu, nawet jeśli części jajek już brakuje. Przedtem należy jednak upewnić się, że to właśnie w wasze ręce trafiła felerna partia. 

Jej numer to 21.12.2020.O8, termin przydatności do spożycia to 21.12.2020 z kolei kod na skorupkach powinien być następujący 2PL 14131317.

Konsumenci, którzy zakupili produkt z wymienionych partii w jednym ze sklepów Stokrotka, mogą dokonać zwrotu w najbliższym sklepie sieci. Wszystkim klientom, którzy zwrócą produkt lub jego część wraz z opakowaniem (konieczne do identyfikacji partii produktu) zostanie zwrócony koszt nabycia produktu.

GIS przestrzega przed spożywaniem jaj

GIS apeluje, by nie spożywać ów jaj, szczególnie na surowo. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek, mogą zostać przeniesione na inne produkty. Jeśli ktokolwiek z was zjadł te jajka, koniecznie powinien się zgłosić do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej.

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
Pilne ostrzeżenie GIS przed skażonymi jajkami. Mogliście je kupić w Biedronce
Kupiliście w Biedronce jajka od tego producenta? Uważajcie - są skażone salmonellą.

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował najnowsze ostrzeżenie związane z partią jaj kurzych z chowu na wolnym wybiegu sprzedawanych w marketach Biedronka. Na powierzchni skorupek tych jaj odkryto groźne dla zdrowia pałeczki salmonelli. O jaką konkretnie partię chodzi? GIS wycofuje popularne jajka Przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną badania wykazały obecność pałeczek Salmonelli na powierzchni popularnych jajek. Jeśli kupiliście ostatnio jajka marki Moja kurka, koniecznie przyjrzyjcie się ich opakowaniu, bo być może kupiliście partię skażoną salmonellą. Szczegóły dotyczące produktu: Produkt: Moja kurka polskie jaja z chowu na wolnym wybiegu Klasa A, rozmiar L Numer partii: POW12 20.11 Najlepiej spożyć przed: 20.11.2021 Kod na skorupkach jaj: 1PL 10161326 Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn Wyprodukowano przez: OVOVITA A. Kurasik 95-030 Rzgów, Prawda 60A Zakład Pakowania Jaj Prawda, kod zakładu pakowania: PL-10065901. Zdjęcia produktu: Ostrzeżenie dla konsumentów Pod żadnym pozorem nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, zwłaszcza na surowo, z uwagi na potencjalne ryzyko dla zdrowia. Należy też pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek, mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami. Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy. Jeśli kupiliście w sklepie te jajka, nie jedzcie ich, tylko zwróćcie je do sklepu. Czy pałeczki Salmonelli są groźne dla zdrowia? Spożycie produktów skażonych pałeczkami Salmonelli, może doprowadzić do silnego zatrucia. Pierwsze objawy mogą pojawić się dopiero po ok. 8 godzinach od spożycia produktu zawierającego ten konkrety...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje kolejne jajka skażone salmonellą. Pod żadnym pozorem ich nie jedzcie
Główny Inspektorat Sanitarny wydał właśnie ostrzeżenie dotyczące partii jaj. Pod żadnym pozorem ich nie spożywajcie, bo są skażone salmonellą.

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży i obrotu określonej partii jaj. Chodzi o jajka z chowu klatkowego od producenta Genowefa Kowieska. Jaką konkretnie partię wycofano? GIS wycofuje popularne jajka Jak czytamy na oficjalnej stronie internetowej GIS-u, na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną, stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj określonych poniżej. Szczegóły dotyczące produktu: Produkt: 10 świeżych jaj z chowu klatkowego, klasa A, klasa wagowa L, Jaja młodości Genowefa Kowieska Numer partii/Data minimalnej trwałości: 06.12.2021 Kod na skorupkach jaj: 3PL 14261338 Producent: Produkcja Jaj Konsumpcyjnych Genowefa Kowieska, Żelków Kolonia, ul. Siedlecka 35, 08-110 Siedlce, numer zakładu pakowania jaj: PL 14265903 Zdjęcie produktu:  Zalecenia dla konsumentów Jeżeli kupiliście jajka od wskazanego wyżej producenta, zwróćcie je do sklepu. Pod żadnym pozorem nie należy ich spożywać, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia: - Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami – ostrzega GIS. Producent jaj wycofał już skażoną partię ze sklepów i poddał ją utylizacji. Wycofywanie produktu przebiega pod nadzorem Organów Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Dlaczego bakterie salmonelli mogą być niebezpieczne? Bakterie salmonelli prowadzą do zatrucia pokarmowego. Najczęściej występują w mięsie drobiowym bądź jajach. Do zakażenia salmonellą może dojść w trzech przypadkach: drogą pokarmową - poprzez spożycie skażonego mięsa, jaj, mleka, a nawet...

Obostrzenia przedłużone. Kiedy zostaną otwarte restauracje i galerie handlowe?
Newsy
GIS wycofuje popularne jajka. Są skażone salmonellą
GIS ostrzega: partia jaj została skażona salmonellą. Pod żadnym pozorem ich nie jedzcie!

Jeśli kupiliście niedawno jajka, sprawdźcie koniecznie, czy nie pochodzą z partii skażonej salmonellą. Zjedzenie takich jajek może doprowadzić do rozwinięcia salmonellozy! Szczegóły sprawdzicie poniżej. Jajka skażone salmonellą Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące partii jajek, których skorupki zostały skażone Salmonellą. Komunikat wydany na oficjalnej stornie GISu brzmi tak:   Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej (opakowania po 10 sztuk). Inspekcja Weterynaryjna poinformowała, że po analizie ryzyka jaja świeże kl. L i M pakowane po 30 szt., z tą samą datą minimalnej trwałości, również zostały zakwalifikowane do wycofania z rynku Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy. Skażona partia jaj Jaja, na których wykryto pałeczki salmonelli pochodzą z Gospodarstwa Rolno-Hodowlanego Zamarski. Poniżej publikujemy znajdujące się na stronie www.gov.pl szczegółowe informacje na temat skażonych jaj: Produkt – „Jaja na śniadanie” AP Zamarski, klasa A, kategoria wagowa L, 10 szt. Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021 Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301 Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901   Produkt – Jaja świeże, klasa A, kategoria wagowa L, 30 szt. Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021 Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301 Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901   Produkt – Jaja świeże,...

Obostrzenia przedłużone. Kiedy zostaną otwarte restauracje i galerie handlowe?
Newsy
GIS wycofuje popularną wędlinę. Nie jedzcie jej, znaleziono w niej salmonellę
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży wędliny skażonej salmonellą. Sprawdźcie, czy nie macie jej w domu.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat, w którym poinformował o wycofaniu ze sklepów produktu wędliniarskiego. Chodzi o metkę, produkowaną w zakładzie „Prosiaczek”, która została skażona pałeczkami salmonelli. Wyjaśniamy, której konkretnie kiełbasy tego popularnego rodzaju nie wolno jeść. GIS wycofuje metkę skażoną salmonellą Na swojej oficjalnej stronie GIS opublikował następujący komunikat: - Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu  Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g. Spożycie żywności zanieczyszczonej Salmonella może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą. Jednocześnie organ kontroli sanitarnej informuje, jakie zostały podjęte działania, w celu wycofania produktów ze sklepów: 29 listopada 2021 r. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu wydał Decyzję wstrzymującą produkcję surowych wyrobów mięsnych gotowych do spożycia Zakład „PROSIACZEK” Sp. z o.o., Krąplewice 35, 86-131 Jeżewo wszczął procedurę wycofywania towaru z rynku Szczegóły dotyczące wycofanego produktu Sprawdźcie, czy nie macie w domu tego produktu. Jeśli ta kiełbasa znajduje się w waszej lodówce, zwróćcie ją do sklepu, w którym została kupiona.  Produkt – Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g Numer partii: 0211101071 Termin przydatności do spożycia: 01.12.2021 Producent: „PROSIACZEK” Sp. z o.o., Krąplewice 34, 86-131 Jeżewo, Weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140224 Dlaczego nie należy spożywać produktów skażonych salmonellą? Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega konsumentów, że żywności skażonej pałeczkami salmonelli nie wolno spożywać. Bakterie...