GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy

GIS alarmuje: w partii makaronów dużego producenta wykryto mikotoskyny. Macie je na półkach?

Lubicie makarony? Lepiej sprawdźcie dokładnie, jakie macie zapasy w swoich kuchennych półkach. GIS nakazał wycofanie ze sprzedaży dużą partię makaronów zawierających groźną substancję.

Ryż, kasze, cukry, szeroko pojęte produkty sypkie i makarony – słusznie przyjęło się uważać, że tego rodzaju żywność należy do najtrwalszych. Wskazują na to oczywiście także i terminy przydatności do spożycia na ich opakowaniach.

W przeciwieństwie do produktów świeżych rzadko zdarza się, by sanepidy wycofywały ze sprzedaży taką właśnie żywność. Pech jednak chciał, że w sporej partii makaronów znanego producenta Główny Inspektorat Sanitarny dopatrzył się niedopuszczalnej dozy groźnych dla człowieka toksyn.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co wykryto w sporej partii makaronu?

A konkretnie chodzi o mikotoksynę o nazwie deoksyniwalenol, wytwarzaną przez grzyby rodzaju Fusarium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka, jak poinformował na rządowych stronach GIS.

W jakim produkcie inspektorzy sanitarni dopatrzyli się groźnych dla ludzi substancji? Lepiej dokładnie wczytajcie się w poniższe informacje, bo tym razem sprawa dotyczy producenta makaronów o mocnej pozycji na naszym rynku.

Sama substancja została wykryta w jednej partii makaronów firmy Makarony Polskie S.A. Z kolei w innych partiach makaronów, które są wycofywane z rynku, stwierdzono użycie składnika z mikotoksynami w składzie w procesie produkcji.

Nazwa i adres firmy: Makarony Polskie S.A. ul. Podkarpacka 15a, 35-082

Nazwy wycofywanych produktów, numery partii i data minimalnej trwałości:

  • Makaron razowy świderki z mąki z pszenicy durum La Campagna 500 g, 25.03.2024/05P/1/002 L.084.21/V20/1, 25.03.2024
  • Makaron razowy rurki z mąki z pszenicy durum La Campagna 500 g, 25.03.2024/03P/1/005 L.085.21/V20/1 lub L.085.21/V17/1, 25.03.2024
  • Makaron pełnoziarnisty Tiradell świderki 500 g, 25.03.2024/01P/1/002 L.084.21/V20/1 lub L.084.21/V07/1, 25.03.2024
  • Makaron pełnoziarnisty Tiradell penne 500 g, 25.03.2024/03P/1/005 L.084.21/V07/1 lub L.085.21/V17/1, 25.03.2024
  • Makaron pełnoziarnisty Pol – Mak świderki 400 g, 25.03.2023/05P/1/002 L.084.21/M20/1, 25.03.2023
  • Makaron pełnoziarnisty Pol – Mak, pióra 400 g, 26.03.2023/05P/1/001 L.086.21/M17/1 lub L.086.21/M20/1, 26.03.2023
  • Makaron razowy Makarony Polskie spaghetti 400 g, 08.04.2024/07D/1/003 L.099.21/D16/1, 08.04.2024
Zobacz także
Nie do pomyślenia co niektórzy robią z makaronem. To danie to prawdziwy hit na TikToku!

Nie do pomyślenia, co niektórzy robią z makaronem. Czipsy z makaronu to hit sieci!

Gotowanie makaronu bez wody? To możliwe! Wyjdzie pyszny i jędrny

Gotowanie makaronu bez wody? To możliwe! Wyjdzie pyszny i jędrny

Zalecenia GIS-u w sprawie wycofanych makaronów

Producent makaronów wdrożył już procedury wycofywania trefnych makaronów z półek sklepowych. Z kolei konsumenci powinni unikać spożywania produktów określonych w cytowanym przez nas komunikacie.

Źródło: GIS

Makaron ryżowy czy pszenny
jiri hera, la_vanda/Adobe Stock
Triki kulinarne
Makaron ryżowy czy zwykły? Który jest bardziej zdrowy i pożywny?
Na rynku pojawiają się coraz to ciekawsze produkty. Są wśród nich różnego rodzaju makarony. Czy nietypowy makaron ryżowy jest lepszy niż ten tradycyjny, pszenny? Sprawdźmy to.

Ślady najstarszego makaronu na świecie prowadzą do Chin. To tam właśnie archeolodzy znaleźli szczątki tego mącznego dania sprzed 4 tysięcy lat! W Państwie Środka nie tylko od tysiącleci jedzą już różnego rodzaju kluseczki, ale także używają do nich różnego rodzaju mąk. Moda na makarony inne niż pszenne wzięła się właśnie z kuchni azjatyckiej. Makarony sojowe,  makarony ryżowe – wszystko to przybyło do nas właśnie z Dalekiego Wschodu. Jeżeli lubicie eksperymenty, być może mieliście już możliwość skosztowania tych specjałów. Przed  ewentualną pierwszą degustacją warto dowiedzieć się czy makaron ryżowe jest odpowiedni dla naszego organizmu i jak wypada jego porównanie z makaronem pszennym . Blaski i cienie makaronów Makaron ryżowy wytwarzany jest z ryżu pozbawionego łupin, a więc z tak zwanego ryżu białego. Zabieg łuskania ryżu powoduje, że w znaczny sposób pozbawia się ziaren cennych wartości odżywczych. Niestety na naszym rynku ze świecą szukać możemy makaronów z ryżu pełnoziarnistego. Taki typ makaronu nazywany jest także makaronem z brązowego ryżu lub makaronem ryżowym tapioka. Zwolennicy zdrowej diety łatwo znajdą za to na półkach sklepowych pszenny makaron pełnoziarnisty . Jego smak jest co prawda nieco inny od tego zwykłego, ale to temat na inną dyskusję. Mąka pszenna z zachowanymi otrębami zawiera znacznie dużo więcej mikroelementów, niż ta wielokrotnie pytlowana (przesiewana z otrębów). Ponadto makaron pszenny możemy znaleźć pod wieloma różnymi postaciami – od nitek, przez rurki, aż po różnego rodzaju gniazdka. Z kolei wybór makaronu ryżowego ogranicza się do dwóch postaci – cienkich i grubszych nitek. Pierwsze lepiej sprawdzą się w zupie, a te drugie w różnego rodzaju...

pilne
Newsy
Masz w swojej kuchni tę kaszkę? Natychmiast wyrzuć ją do kosza. GIS znalazł w niej niezwykle groźny kadm
Uwaga! Główny Inspektorat Sanitarny wykrył niedopuszczalnie wysokie stężenie kadmu w popularnej kaszce dla dzieci. Jeżeli ją kupiłaś, absolutnie nie podawaj jej dzieciom i wyrzuć!

Wszystkie mamy powinny pilnie przeczytać tę informację! W kaszce dla dzieci bardzo popularnej firmy wykryto groźny dla zdrowia kadm! Wpływ kadmu na zdrowie Kadm jest pierwiastkiem chemicznym, który w przyrodzie występuje dość rzadko – został rozpowszechniony przez działalność człowieka. Można go znaleźć w barwnikach, bateriach alkaicznych, fajerwerkach i farbach. Znajduje się także w nawozach i w ten sposób trafia do żywności. W ludzkim organizmie kadm gromadzi się głównie w nerkach i wątrobie. Ostre zatrucie kadmem wywołuje takie objawy, jak: Gorączka Metaliczny posmak w ustach Osłabienie Problemy z oddychaniem Zapalenie płuc Obrzęk płuc Istnieje też przewlekłe zatrucie kadmem, które nie daje objawów od razu, lecz dopiero po kilku miesiącach. Jego destrukcyjny wpływ na zdrowie objawia się: Odwapnieniem kości Uszkodzeniem nerek i wątroby Niedokrwistością Nowotworami Problemami z płodnością Wadliwa partia produktów Z obrotu została wycofana partia kaszek dla dzieci ze względu na wykrytą w niej niezwykle wysoką zawartość kadmu. Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że zbadane produkty z podwyższoną ilością tego pierwiastka zostaną natychmiast usunięte ze sklepów. Chodzi o kaszkę Sinlac marki Nestle, jednak producent prowadząc własne postępowanie podjął decyzję o wycofaniu kilku partii innych kaszek, w których również stwierdził niedopuszczalne stężenie kadmu. Główny Inspektorat Sanitarny wydał następujący komunikat: Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu kadmu w badanej próbce produktu Nestlé Sinlac Bezglutenowy produkt zbożowy po 4 miesiącu, 500 g, numer partii / najlepiej spożyć przed końcem: 01970291R / 09/2021, wyprodukowany przez...

Zakaz handlu
Adobe
Newsy
GIS ostrzega. Rakotwórczy tlenek etylenu w produkcie, który kupisz w każdym sklepie
Główny Inspektorat Sanitarny informuje o wykryciu bardzo szkodliwego tlenku etylenu. Być może masz ten produkt w domu. Warto sprawdzić!

Stosowanie tlenku etylenu jako substancji w żywności jest zakazane na terenie całej Unii Europejskiej. GIS podał informacje o niektórych partiach sezamu, których należy się bezwzględnie wystrzegać. Sprawcy raka Badania pokazują, że ponad 700 000 zgonów rocznie na całym świecie następuje w wyniku nowotworów zawodowych. Różne substancje mogą niestety powodować raka. Dobrą wiadomością jest to, że raka wywołanego czynnikami rakotwórczymi w miejscu pracy można uniknąć. W ostatnich dziesięcioleciach przepisy bezpieczeństwa i wartości graniczne dla substancji rakotwórczych w miejscu pracy stały się coraz bardziej rygorystyczne. I dobrze! Odpowiednie rozwiązania w zakresie ochrony mogą pomóc w jego pokonaniu - nawet w sposób efektywny ekonomicznie. Substancje, które do raka przyczyniają się w sposób bezpośredni to m.in. benzen, tlenek etylenu, 1,3-butadien, akrylonitryl. Pomimo postępu technicznego, stosowanie niektórych rodzajów substancji rakotwórczych jest niezbędne w produkcji niektórych wyrobów. Niebezpieczny dla zdrowia Najnowsze odkrycia inspekcji sanitarnej dotyczą tlenku etylenu. G IS wykrył go w niektórych partiach sezamu, który tym samym postanowił wycofać z dalszego obrotu. Ostrzeżenie dotyczy wybranych produktów: Sezam biały łuskany bio 1 kg - Bio Planet, Sezam biały łuskany bio 500 g - Bio Planet, Sezam biały łuskany bio 250 g - Bio Planet, Sezam biały łuskany bio 250 g - Eko Alfabet, Ich 9-cio cyfrowe numery partii rozpoczynają się od cyfr "173” i są skonstruowane w następujący sposób: 173-xxxxxx.  Producentem jest Bio Planet S.A. Spółka poinformowała swoich odbiorców o nieprawidłowościach dotyczących feralnych partii.    

Jak wybrać mięso
Christophe Fouquin/Adobe Stock
Newsy
Mięso króluje na naszych stołach. Jak wybrać najlepsze w sklepie? Podpowiadamy
Na śniadanie kanapki z szynką. Na obiad kotlety mielone albo schabowe. Na kolację maleńki plasterek boczku albo kawałek kiełbasy. Mięsa jemy dość dużo. Warto wybierać to najbardziej wartościowe.

Organizm człowieka został przystosowany w drodze ewolucji do spożywania mięsa, warzyw i roślin. Od czasów prehistorycznego łowcy-zbieracza upłynęło sporo lat, ale miłość do wieprzowiny, drobiu i innych gatunków mięs nie przeminęła. Człowiek-mięsożerca? Taki, a nie inny rodowód człowieka jest jednak dość mylący. Wbrew pozorom, tradycja diety tak obfitej w mięso nie jest zbyt długa. Nie wracajmy już do prapoczątków gatunku ludzkiego. Nawet nasi dziadowie jedli znikome ilości mięsa w porównaniu do nas. Przyczyną była oczywiście bieda. Na ucztę złożoną z pieczystego i innych mięs mogli sobie pozwolić przez długie lata tylko bogaci ludzie. Polskie społeczeństwo, które w swojej ogromnej masie wywodzi się z ubogiego chłopstwa, dopiero w ostatnich latach dostąpiło możliwości jedzenia mięsa niemalże w nieograniczonych ilościach. Echem tych dziejowych zawirowań jest historia kotleta schabowego. Cienko rozbity placek miał imitować sznycla wiedeńskiego. W ten sposób w PRL-u władze chciały dać ludowi namiastkę luksusu. Dzisiaj to już codzienność, a regularne jedzenie schabu przestało być już symbolem wysokiego statusu społecznego. Sytuacja zmieniła się nawet do tego stopnia, że coraz bardziej popularna staje się dieta bezmięsna, czyli wegetariańska, a nawet wegańska, czyli taka, w której w ogóle unika się spożywania produktów odzwierzęcych. Na to wszystko wpływ ma coraz większa troska człowieka o los zwierząt. Zmieńmy nasze przyzwyczajenia Nie dajmy pogrążyć się jednak w poczuciu winy – zamiast rezygnować z mięsa, zacznijmy kupować je po prostu z większą rozwagą. Zrównoważone spożycie mięsa pomoże nie tylko przyrodzie, ale także i naszym organizmom. Oto kilka praktycznych rad, jak kupować mięso. Dokładnie sprawdzajmy daty ważności na...