zupa gulaszowa
Gotujmy.pl/misia5
Newsy

Gęsta i rozgrzewająca węgierska zupa gulaszowa. Ugotujcie raz, a pożałujecie, że nie jedliście jej wcześniej

Dzięki swojej konsystencji jest niezwykle sycąca i doskonale nadaje się podczas chłodniejszej pory roku. Wasza rodzina z pewnością pokocha to danie.

Zupa gulaszowa to jedna z najbardziej popularnych potraw na Węgrzech. To uwielbiane przez wielu Polaków danie wspaniale rozgrzewa, dzięki dodatkowi ostrej papryki, a zawiesista konsystencja pełna kawałków mięsa i warzyw doskonale syci. Jeśli nie macie pomysłu na obiad, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Idealnie sprawdzi się jako sycący, a tani obiad. Dobrze sprawdzi się jako danie obiadowe, ale możecie jeść ją również na kolację. Doskonale smakuje podana z grubą pajdą świeżego chleba.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na węgierską zupę gulaszową

Składniki na węgierską zupę gulaszową

  • 600 g mięsa wołowego na gulasz
  • 100 g wędzonego boczku
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 duże czerwone papryki
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Zobacz także
magda gessler zupa żółwiowa

„Fałszywa zupa z żółwia” według Magdy Gessler. Tak dobrego dania jeszcze nie jedliście

kartoflanka po bawarsku

Prosty przepis na kartoflankę po bawarsku. Szybka zupa, która smakuje każdemu

Przygotowanie zupy gulaszowej

  1. W dużym garnku podsmażcie na oleju mięso wołowe pokrojone w kawałki wielkości 1,5x1,5 lub 2x2cm. Gdy będzie gotowe, dodajcie boczek pokrojony w drobną kostkę.
  2. Dodajcie cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
  3. Gdy całość się podsmaży, wrzućcie paprykę pokrojoną w grubszą kostkę lub paski.
  4. Dodajcie przyprawy i wymieszajcie, żeby dokładnie pokryły warzywa i mięso.
  5. Zalejcie składniki gorącą wodą, dodajcie liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujcie na średnim ogniu przez 30 minut.
  6. Dodajcie ziemniaki pokrojone w kostkę średniej wielkości i gotujcie jeszcze przez 10 minut aż zmiękną.
  7. Na koniec dodajcie koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki.
  8. Całość gotujcie, aż mięso będzie miękkie.

Źródło: gotujmy.pl

Magda Gessler miesza 2 wywary i robi idealną zupę gulaszową. Ta zupa syci i rozgrzewa
ONS.pl, Adobe Stosk
Newsy
Magda Gessler miesza 2 wywary i robi idealną zupę gulaszową. Syci i rozgrzewa jak mało co
Też robicie albo wywar mięsny, albo od razu mięsno-warzywny? Magda Gessler zna lepszy trik. Sprawdźcie co się stanie gdy ugotujecie wywary osobno.

Niektóre podpowiedzi doświadczonych kucharzy są nieocenione. Często dotyczą bardzo prostych czynności, które przynoszą ogromną zmianę. Zupa gulaszowa Magdy Gessler jest pełna takich drobnych podpowiedzi. Podajemy je wszystkie. Kilka trików Magdy Gessler, które warto zapamiętać Restauratorka, podając przepis na zupę gulaszową, ukochaną, mięsno–paprykową zupę wielu Polaków, podpowiada, jak wydobyć z niej cały smak i korzystając ze sprytnych kucharskich sztuczek, doprowadzić ją do perfekcji. Mięso, które dodacie do zupy, koniecznie zamarynujcie w czosnku, papryce, kminku i soli. Zacznijcie więc je przygotowywać dzień wcześniej. Przed dodaniem do potrawy, zamarynowane mięso wyjmijcie z lodówki. Powinno mieć temperaturę pokojową. Rzucone na tłuszcz nie ochłodzi go, a podczas smażenia, lepiej zamkną się mięsne włókna. Wywar mięsny i warzywny gotujcie osobno. Każdy z nich odda cały smak bulionowi. Dopiero w zupie oba buliony zmieszajcie. Jeśli zupa nie jest wystarczająco gęsta, zagęśćcie ją używając harrisy, czyli pasty z ostrych papryczek. Innym sposobem zagęszczenia zupy gulaszowej może być dodanie purée ziemniaczanego lub przecieru pomidorowego. Harrisa jest jednak zagęstnikiem szczególnie polecanym przez restauratorkę z tego względu, że poza gęstością nada zupie wyjątkowego charakteru i pikantności. Przepis na zupę gulaszową Magdy Gessler ze zmieszanych 2 wywarów Składniki: 1 kilogram schabu (najlepiej karkowego) 3 łyżki smalcu do smażenia 5-6 ząbków czosnku 6 porządnych łyżek słodkiej papryki w proszku 3 łyżki ostrej papryki w proszku 1 cebula 4 dojrzałe pomidory 3 upieczone papryki czerwone 3 ziemniaki Przyprawy (sól, pieprz, kminek) Składniki na wywar mięsny: 1...

bogracz
gotujmy.pl/katarzyna_j
Newsy
Rozgrzewający węgierski bogracz idealny na zimowe chłody. Syci lepiej niż inne dania
Wasi domownicy oszaleją na punkcie smaku tej pysznej zupy. Zróbcie ją koniecznie teraz, gdy za oknem panują wyjątkowo niskie temperatury.

Bogracz to nazwa tradycyjnego węgierskiego kociołka rozszerzającego się ku górze. Wiesza się go nad paleniskiem i gotuje w nim bogracz, czyli zupę gulaszową. To doskonałe danie na zimowe, chłodniejsze dni – cudownie rozgrzewa od środka i syci na długie godziny. Docenicie ją po długim spacerze albo gdy przemarzniecie – od razu postawi was na nogi. Zupa gulaszowa W swoim składzie ma dużo mięsa – łopatki wieprzowej oraz wędzonego boczku, które sprawiają, że jest wyjątkowo sycąca, ale i aromatyczna. Kto raz spróbuje prawdziwej węgierskiej zupy, ten zakocha się bezpowrotnie. To jedno z uwielbianych przez Polaków dań, z łatwością możecie zjeść je w każdej restauracji serwującej kuchnię węgierską. Ale zrobienie tej potrawy nie jest specjalnie skomplikowane, dlatego warto przyrządzić ją samodzielnie w domu. Pamiętajcie, że jeśli nie macie pod ręką dobrych pomidorów to możecie użyć tych z puszki albo pomidorowej passaty. Jeśli lubicie paprykę to możecie dorzucić jej więcej, a na przykład zredukować ilość ziemniaków. Ciekawym urozmaiceniem, które pojawia się w wielu przepisach, z pewnością będą pieczarki, które są bardzo popularne w wielu domach. Przepis na węgierski bogracz Składniki 700g łopatki wieprzowej 200g boczku wędzonego 1 większa cebula 4 średnie ziemniaki 2 duże czerwone papryki 2 większe pomidory lub 3 mniejsze 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 litr wody Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Cebulę i boczek pokrójcie w drobną kostkę i razem podsmażcie na dużej patelni albo w szerokim garnku. Dodajcie łopatkę pokrojoną w większą kostkę. Smażcie 10 minut, po czym wlejcie wodę. Dodajcie paprykę w proszku i gotujcie przez...

Zupa gulaszowa Karola Okrasy z ciecierzycą. Zróbcie tak, a nie będzie trzeba trzymać jej w wodzie całą noc
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Zupa gulaszowa Karola Okrasy z ciecierzycą. Zróbcie tak, a nie będzie trzeba trzymać jej w wodzie całą noc
Ten przepis Karola Okrasy zachwyci was swym smakiem. To wspaniała zupa na chłodne dni. Pożywna, esencjonalna i bardzo aromatyczna. Taka zupa to dwa dania w jednym. Mięso, ziemniaki, strączki, moc warzyw i przyprawy. Jesień nie może być bardziej smakowita. 

Karol Okrasa doskonale zna się na kuchni polskiej. Od lat udowadnia, że nie ma ona dla niego żadnych tajemnic i z powodzeniem wykorzystuje rodzime składniki, by gotować smacznie, treściwie i bardzo po męsku. Zupa, którą nakarmić można całą rodzinę przez więcej niż jeden dzień, to dobry pomysł zwłaszcza dla ludzi zapracowanych. Zobaczcie, jak można jeszcze dodatkowo skrócić czas namaczania cieciorki.  Jak namaczać i gotować ciecierzycę?  Ciecierzycę podobnie jak inne strączki trzeba namoczyć przed gotowaniem. Trwa to nawet kilkanaście godzin, dlatego najlepiej zrobić to na noc. Jeżeli jednak z jakichś powodów nie macie na to czasu, zdradzamy wam patent, jak przyspieszyć cały proces.   Zalejcie ciecierzycę wodą i zagotujcie całość. Gotujcie wszystko na dużym ogniu 3 minuty, a następnie zestawcie z gazu, przykryjcie i pozwólcie jej pomoczyć się przez około godzinę.  Tak namoczoną ciecierzycę przepłuczcie zimną wodą. Po czym gotujcie przez 1-1,5 godziny. Pod koniec, gdy już będzie prawie idealnie miękka, dodajcie do niej sól.  Przepis Karola Okrasy na zupę gulaszową z ciecierzycą  Składniki:  300 g ugotowanej ciecierzycy (możecie wykorzystać również cieciorkę z puszki)   750 g schabu bez kości  2 cebule   4 ząbki czosnku   2 duże czerwone papryki   2 marchwie   ½ główki małej kapusty   2 puszki pomidorów  300 g ziemniaków  4 liście laurowe   sól, pieprz   1 łyżeczka słodkiej papryki   skórka starta z jednej cytryny  2 łyżeczki kuminu  2-3 łyżki mąki pszennej  masło do zasmażki  olej rzepakowy...

Cygańska zupa gulaszowa wg Roberta Makłowicza. Po prostu hit (częściowo z mrożonki!)
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Zupa gulaszowa Roberta Makłowicza. Przepis z „Podróży kulinarnych”
Cygańska zupa gulaszowa Roberta Makłowicza to aromatyczne danie, które przygotowuje się w kilka chwil. Idealnie może zastąpić dwudaniowy obiad.

Cygańska zupa gulaszowa to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest niezwykle aromatyczna, a dzięki sporej ilości mięsa także sycąca. Robert Makłowicz przygotowuje to danie z kluskami i z dodatkiem mrożonych warzyw, co przyspiesza i ułatwia proces gotowania. Ta potrawa z pewnością zachwyci waszych bliskich. Przepis na cygańską zupę gulaszową Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego 1 opakowanie warzyw mrożonych na zupę 3-4 cebule kminek 4 marynowane papryki czerwone 1 liść laurowy słodka mielona papryka ostra mielona papryka bulion mięsno- warzywny olej do smażenia sól pieprz natka pietruszki Ciasto na kluski: 500 g mąki pszennej 3 jajka Przygotowanie: Cebule obierzcie z łupinek i drobno posiekajcie.  Na większą oraz głęboką patelnię wlejcie niewielką ilość oleju, dobrze go rozgrzejcie. Na rozgrzany tłuszcz dodajcie posiekaną cebulę. Smażcie ją do zarumienienia. W międzyczasie przygotujcie mięso. Kawałek wieprzowiny delikatnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Mięso wieprzowe pokrójcie w niedużą kostkę.  Zeszkloną cebulę posypcie kminkiem, pieprzem, słodką oraz ostrą mieloną papryką. Wszystko wymieszajcie i smażcie jeszcze przez kilka minut. Do cebuli z przyprawami dodajcie pokrojone w kostkę mięso. Po wymieszaniu, składniki duście razem przez 20 minut. Podsmażone mięso podlejcie bulionem mięsno-warzywnym. Dodajcie również liść laurowy oraz opakowanie mrożonych warzyw na zupę. Całość zagotujcie. Z ½ kg mąki pszennej oraz trzech jajek wyróbcie ciasto. Następnie uformujcie je w formie wałka jak na kopytka i odrywajcie po kawałku. Kluski wrzucajcie bezpośrednio do gotującej się zupy. Marynowaną czerwoną paprykę pokrójcie w kostkę. Dodajcie ją wraz z marynowanym octem do zupy....