zupa gulaszowa
Gotujmy.pl/misia5
Newsy

Gęsta i rozgrzewająca węgierska zupa gulaszowa. Ugotujcie raz, a pożałujecie, że nie jedliście jej wcześniej

Dzięki swojej konsystencji jest niezwykle sycąca i doskonale nadaje się podczas chłodniejszej pory roku. Wasza rodzina z pewnością pokocha to danie.
Magda Borucińska
styczeń 13, 2021

Zupa gulaszowa to jedna z najbardziej popularnych potraw na Węgrzech. To uwielbiane przez wielu Polaków danie wspaniale rozgrzewa, dzięki dodatkowi ostrej papryki, a zawiesista konsystencja pełna kawałków mięsa i warzyw doskonale syci. Jeśli nie macie pomysłu na obiad, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Idealnie sprawdzi się podczas długich zimowych dni, gdy temperatura za oknem zdecydowanie nie rozpieszcza. Dobrze sprawdzi się jako danie obiadowe, ale możecie jeść ją również na kolację. Doskonale smakuje podana z grubą pajdą świeżego chleba.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na węgierską zupę gulaszową

Składniki

  • 600 g mięsa wołowego na gulasz
  • 100 g wędzonego boczku
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 duże czerwone papryki
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. W dużym garnku podsmażcie na oleju mięso wołowe pokrojone w kawałki wielkości 1,5x1,5 lub 2x2cm. Gdy będzie gotowe, dodajcie boczek pokrojony w drobną kostkę.
  2. Dodajcie cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
  3. Gdy całość się podsmaży, wrzućcie paprykę pokrojoną w grubszą kostkę lub paski.
  4. Dodajcie przyprawy i wymieszajcie, żeby dokładnie pokryły warzywa i mięso.
  5. Zalejcie składniki gorącą wodą, dodajcie liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujcie na średnim ogniu przez 30 minut.
  6. Dodajcie ziemniaki pokrojone w kostkę średniej wielkości i gotujcie jeszcze przez 10 minut aż zmiękną.
  7. Na koniec dodajcie koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki.
  8. Całość gotujcie, aż mięso będzie miękkie.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
Pyszne flaczki
gotujmy.pl/Wwwiola
Newsy Rozgrzeją, nasycą i dopieszczą każde podniebienie. Takie flaczki przyrządza wasza babcia
Flaki to klasyk kuchni polskiej, który od zawsze gości na naszych stołach. Zdradzamy wyjątkową recepturę, z której korzystały nasze kochane babcie.
Magdalena Kieblesz
styczeń 12, 2021

Wielu smakoszy nie potrafi przejść obojętnie obok talerza z pysznymi flaczkami. Nie ma co się oszukiwać  - to ulubiona potrawa mężczyzn. Najlepiej smakują na ciepło drugiego dnia, gdy przegryzie się odpowiednio smak mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw takich jak majeranek, słodka i pikantna papryka czy czosnek. Niewiele jest takich potraw, które tak wspaniale rozgrzewają i sycą a jednocześnie wprawiają w kulinarny błogostan.  Flaczki jak u babci Nasze babcie wiedziały jak nas rozpieścić. Przyrządzane przez nich flaczki miały niesamowity zapach i smak, i tylko one znały idealną na nie recepturę. Na szczęście, my też już ją znamy i chętnie się z wami nią podzielimy, bo nic innego nie poprawia humoru  tak, jak coś pysznego.   Głównym składnikiem potrawy są oczyszczone oraz pokrojone w cienkie paski fragmenty zwierzęcego żołądka. Flaki najczęściej przygotowujemy z mięsa wołowego, ale można też z wieprzowiny czy z żołądków drobiowych. W ostatnim czasie popularna staje się ich wegetariańska wersja z boczniaków. Takie flaki są niskokaloryczne i bogate w wartościowe składniki. Ta gęsta zupa świetnie sprawdza się również jako danie na weselach. Nic tak nie stawia na nogi jak aromatyczne, cieple flaki po nocnym szaleństwie! Przepis na tradycyjne flaki wołowe  Polecamy, by ugotować flaki na bulionie wołowym . Pamiętajcie, żeby przedtem surowe i dokładnie oczyszczone flaki, obgotować co najmniej 4 razy zmieniając wodę! Dzięki temu zabiegowi pozbędziecie się nieprzyjemnego zapachu a smak potrawy będzie wprost idealny.   Składniki:  około 4 l bulionu wołowego 1 kg surowych i oczyszczonych flaków wołowych 2 marchewki 4 ząbki czosnku 1 pietruszka 3 łyżki masła 2 cebule 3 łyżki majeranku szczypta słodkiej i ostrej papryki szczypta gałki...

Przeczytaj
forszmak
Gotujmy.pl/MONIKAKOT
Newsy Z kuchni babci: rozgrzewający, pikantny forszmak. Każdy będzie chciał ten przepis
Jeśli nie słyszeliście wcześniej o tym daniu to żałujcie! To gęsty, mięsny gulasz, idealny na zimowe obiady i kolacje na gorąco.
Magda Borucińska
styczeń 12, 2021

Lubicie pożywne, sycące dania, które szybko się robi? W takim razie z pewnością pokochacie ten jednogarnkowy forszmak! Czym jest forszmak? Jego nazwa pochodzi od niemieckiego Vorschmack lub Vorgeschmac. Forszmak lubelski to pyszne jednogarnkowe danie, które ma gęstą konsystencję przypominającą gulasz. Często podawane jest podczas rodzinnych uroczystości, na weselach i poprawinach. Podstawę potrawy stanowi mięso, nieodłącznym elementem jest także ogórek kiszony i koncentrat pomidorowy. Nigdy nie znajdziecie w nim ziemniaków, dlatego forszmak najlepiej podawać razem z kromką wiejskiego chleba. Dzięki temu nasyci was jeszcze bardziej. W naszej wersji, dzięki ostrej papryce, danie staje się wyjątkowo rozgrzewające, idealne na nadchodzące chłodne dni. Przepis na pikantny forszmak Składniki 300 g kiełbasy 350 g szynki 350 g polędwicy 1 cebula 1/2 kg pieczarek 3 czerwone papryki 5 dużych ogórków kiszonych 2 łyżki łagodnej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 kostki rosołowe 1 koncentrat pomidorowy 1/2/ szklanki śmietany 5 ziarenek ziela angielskiego 5 liści laurowych sól i pieprz do smaku Przygotowanie W dużym garnku nastawcie bulion na kostkach rosołowych lub na warzywach, jeśli tak zazwyczaj robicie. Dodajcie ziele angielskie oraz liście laurowe. Mięso pokrójcie w kostkę i podsmażcie na oleju. Następnie dodajcie posiekaną cebulę. Gdy się zezłoci przełóżcie wszystko do bulionu. Gotujcie pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 40 minut. Dodajcie pokrojone w kostkę pieczarki, a po 20 minutach paprykę i ogórki kiszone. Całość gotujcie jeszcze przez około 10 minut. Do forszmaku dodajcie śmietankę oraz koncentrat pomidorowy. Doprawcie do smaku przyprawami. Danie jest gotowe, gdy osiągnie gęstą konsystencję....

Przeczytaj