Zupa gulaszowa to jedna z najbardziej popularnych potraw na Węgrzech. To uwielbiane przez wielu Polaków danie wspaniale rozgrzewa, dzięki dodatkowi ostrej papryki, a zawiesista konsystencja pełna kawałków mięsa i warzyw doskonale syci. Jeśli nie macie pomysłu na obiad, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Idealnie sprawdzi się jako sycący, a tani obiad. Dobrze sprawdzi się jako danie obiadowe, ale możecie jeść ją również na kolację. Doskonale smakuje podana z grubą pajdą świeżego chleba.

Przepis na węgierską zupę gulaszową

Składniki na węgierską zupę gulaszową

  • 600 g mięsa wołowego na gulasz
  • 100 g wędzonego boczku
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 duże czerwone papryki
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie zupy gulaszowej

  1. W dużym garnku podsmażcie na oleju mięso wołowe pokrojone w kawałki wielkości 1,5x1,5 lub 2x2cm. Gdy będzie gotowe, dodajcie boczek pokrojony w drobną kostkę.
  2. Dodajcie cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
  3. Gdy całość się podsmaży, wrzućcie paprykę pokrojoną w grubszą kostkę lub paski.
  4. Dodajcie przyprawy i wymieszajcie, żeby dokładnie pokryły warzywa i mięso.
  5. Zalejcie składniki gorącą wodą, dodajcie liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujcie na średnim ogniu przez 30 minut.
  6. Dodajcie ziemniaki pokrojone w kostkę średniej wielkości i gotujcie jeszcze przez 10 minut aż zmiękną.
  7. Na koniec dodajcie koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki.
  8. Całość gotujcie, aż mięso będzie miękkie.

Źródło: gotujmy.pl