
Zupa gulaszowa to jedna z najbardziej popularnych potraw na Węgrzech. To uwielbiane przez wielu Polaków danie wspaniale rozgrzewa, dzięki dodatkowi ostrej papryki, a zawiesista konsystencja pełna kawałków mięsa i warzyw doskonale syci. Jeśli nie macie pomysłu na obiad, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Idealnie sprawdzi się jako sycący, a tani obiad. Dobrze sprawdzi się jako danie obiadowe, ale możecie jeść ją również na kolację. Doskonale smakuje podana z grubą pajdą świeżego chleba.
Przepis na węgierską zupę gulaszową
Składniki na węgierską zupę gulaszową
- 600 g mięsa wołowego na gulasz
- 100 g wędzonego boczku
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 duże czerwone papryki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 5 kulek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie zupy gulaszowej
- W dużym garnku podsmażcie na oleju mięso wołowe pokrojone w kawałki wielkości 1,5x1,5 lub 2x2cm. Gdy będzie gotowe, dodajcie boczek pokrojony w drobną kostkę.
- Dodajcie cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Gdy całość się podsmaży, wrzućcie paprykę pokrojoną w grubszą kostkę lub paski.
- Dodajcie przyprawy i wymieszajcie, żeby dokładnie pokryły warzywa i mięso.
- Zalejcie składniki gorącą wodą, dodajcie liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujcie na średnim ogniu przez 30 minut.
- Dodajcie ziemniaki pokrojone w kostkę średniej wielkości i gotujcie jeszcze przez 10 minut aż zmiękną.
- Na koniec dodajcie koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki.
- Całość gotujcie, aż mięso będzie miękkie.
Źródło: gotujmy.pl