Genialny trik, żeby szybko obrać gorące jajka. Przyda się przed Wielkanocą
Adobe Stock
Newsy

Genialny trik, żeby szybko obrać gorące jajka. Przyda się przed Wielkanocą

Obieranie jajek to czynność znienawidzona przez wiele ludzi, a wszystko przez przywierającą skorupkę. Aby jaja za każdym razem idealnie się obierały, wystarczy zastosować jeden prosty patent!

Nie ma Wielkanocy bez jajek. To jeden z symboli tych świąt, które obowiązkowo muszą pojawić się na świątecznym stole. Niewdzięczną czynnością jest obieranie jajek, szczególnie kiedy skorupka nie chce ładnie odejść od białka. Brzydko obrane spędzają sen z powiek wielu gospodyń. Aby uniknąć tego problemu wystarczy zastosować jeden banalny trik!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jajka obowiązkowo na Wielkanoc

Myśląc o świętach wielkanocnych na pierwszą myśl przychodzą jajka. To główny produkt, jaki wykorzystuje się podczas przygotowywania Wielkanocy. Są one podstawą większości potraw. Na świątecznym stole nie może zabraknąć takich dań jak: jajka faszerowane, sałatka jarzynowa, żurek z jajkiem i białą kiełbasą, babka, pasztet jajeczny czy mazurek. Wszystkie te potrawy zawierają w swoim przepisie jajko, a to ze względu na swoją symbolikę, czyli nowe życie. 

Jajka na co dzień, jak i od święta

Jajka nie są produktem typowo świątecznym, pojawiają się w kuchni również na co dzień. Są składnikiem wielu dań, a większość osób nie wyobraża sobie życia bez nich. Dzięki nim można przygotować sporo pyszności. Na talerzu goszczą w głównej mierze w porze śniadaniowej w postaci jajecznicy, jajek sadzonych, ugotowanych na twardo lub miękko, omletów czy naleśników. Propozycji potraw z tym produktem jest mnóstwo, zaś wykorzystanie leży już w kwestii wyobraźni oraz indywidualnych preferencji. 

Zobacz także
Czy sałatkę jarzynową można zamrozić po świętach? Tylko pod 1 warunkiem

Czy sałatkę jarzynową można zamrozić po świętach? Tylko pod 1 warunkiem

Jak sprawdzić faktyczną zawartość „masła w maśle”? Wystarczy 1 prosty trik. Potrzebna wam będzie szklanka

Jak sprawdzić faktyczną zawartość „masła w maśle”? Wystarczy 1 prosty trik. Potrzebna wam będzie szklanka

Cenne składniki jaj

O wartościowych składnikach jajek wiadomo nie od dziś. Stanowią one ważny element każdego, dobrze zbilansowanej diety. W swoim składzie mają sporo cennych witamin oraz mikroelementów, takich jak witaminy A, D, E, K, żelazo, wapń, potas czy cynk. Wpływają one pozytywnie na funkcjonowanie organizmu. Wśród wielu właściwości jajek należy wyróżnić:

  • dają uczucie sytości, 
  • ułatwiają proces odchudzania, 
  • poprawiają widzenie,
  • chronią przed szkodliwym promieniowaniem UV,
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów oraz różnych schorzeń, 
  • są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka.

Dzięki tym czynnikom, jajka powinny stanowić pewną część każdej diety. W zbawienny sposób wpływają na układy w organizmie człowieka i chronią je przed nieodpowiednim, zewnętrznym działaniem.

Patent na szybkie obieranie jajek na twardo

Często zdarza się, że jajka ugotowane na twardo są dosyć oporne podczas obierania. Wówczas skorupka brzydko odchodzi od białka, a kształt sam w sobie nie jest już taki ładny. Aby jajko za każdym razem idealnie się obierało wystarczy zastosować jeden patent. Ugotowane jajka włóżcie do słoika, zalejcie zimną wodą, zakręćcie wieczko i całość energicznie wstrząśnijcie. Tym sposobem skorupka łatwo odejdzie od jaja razem z osłonką, a koszmary w tej kwestii przestaną was dręczyć.
 

obieranie jajek
Adobe Stock
Newsy
Jak szybko obrać jajko na twardo? Zastosujcie ten banalny trik, a nie będą poharatane i wyszczerbione
Obieranie jajek ugotowanych na twardo to dla wielu zmora, szczególnie jak są świeże. Wówczas skorupka odchodzi wraz z białkiem. Aby ta czynność była łatwiejsza warto zastosować jeden trik.

Jajka to jeden z najczęściej wykorzystywanych produktów na co dzień w kuchni. Przyrządza się z nich choćby pożywne śniadania albo mogą stanowić one dodatek do innych dań. Często gotujemy je wszyscy na twardo. Sęk w tym, że później należy obrać je ze skorupek. To dla wielu osób czynność spędzająca sen z powiek, gdyż twarda otoczka odchodzi wraz z osłonką i jajkiem. By uniknąć takich sytuacji wystarczy zastosować jeden prosty patent! Łatwe obieranie jajek ugotowanych na twardo Wówczas jajko nie wygląda zbyt apetycznie, tylko jest lekko poharatane. By jaja łatwiej się obierały wystarczy zastosować jeden prosty patent. Do gotującej się wody na jajka należy dodać szczyptę soli. Nadmiar wody należy odlać, przepłukać jajka zimną wodą, a następnie przykryć pokrywką i energicznie całość wstrząsnąć. Dzięki takiemu zabiegowi skorupka z łatwością odejdzie od jajka, a bez niej będzie prezentować się nienagannie. Gotowanie jajek na twardo Gotowanie jaj na twardo to jedna ze zdrowszych wersji tego produktu. Do takiej obróbki termicznej nie potrzeba dodatku tłuszczu, przez co nie nabierają dodatkowych kilokalorii. Poza tym wysoka temperatura gotowania pozbywa się ze składnika różnych drobnoustrojów, które w negatywny sposób mogłyby wpłynąć na funkcjonowanie organizmu. Jajka ugotowane na twardo można wykorzystać na wiele sposobów, przykładowo podać je z kleksem majonezu bądź z przygotowanym farszem. Taka forma produktu najczęściej serwowana jest chętnie choćby podczas świąt wielkanocnych, kiedy występują one w różnych, smacznych wariantach.  Jajka na zdrowie Wbrew krążącym w przeszłości mitom, jajka należą do jednych z najzdrowszych produktów. Wszystko zawdzięczają witaminom oraz mikroelementom zawartym w swoim składzie....

Jak obrać jajko bez mozolnego skubania? Ten trik z taśmą was zachwyci
własne
Newsy
Jak obrać jajko bez mozolnego skubania? Ten trik z taśmą was zachwyci
Obieranie jajek na twardo bywa mozolne i trudne, szczególnie gdy macie do czynienia ze świeżymi egzemplarzami. Warto zatem poznać niezawodny patent na szybkie i bezproblemowe pozbywanie się wierzchniej części jajka. 

Jajka na twardo doskonale nadają się do kanapek, past i sałatek. Są lekkostrawne, wartościowe i bardzo smaczne. Wydaje się, że nie ma nic prostszego, jak ugotowanie i obranie takich jajek. Jednak nie zawsze. Nawet jeżeli trafią się wam starsze, teoretycznie łatwiejsze okazy, to skorupka nie zawsze chce z nich schodzić, kruszy się i pozostaje na powierzchni białka.   Dlaczego świeże jajka trudniej się obiera?  Bardzo świeże, ugotowane jajka to prawdziwa zmora obierających. Błona, która znajduje się po wewnętrznej stronie skorupki takiej świeżynki, ściśle przylega do białka i dlatego gdy próbujecie oderwać wapienną otoczkę odrywacie również smakowite fragmenty wnętrza. Im starsze jajko, tym słabsza i łatwiej oddzielająca się błona. Warto zatem poczekać kilka dni po zakupie jajek i dopiero wówczas zabrać się za ich gotowanie. Nie martwcie się - wciąż będą świeże, a wy zaoszczędzicie sobie zbytecznego trudu i nerwów.  Jak obrać jajko za pomocą taśmy?  Ten patent na obieranie jajek rzeczywiście działa. Jest to bodajże najskuteczniejsza i najczystsza metoda, jaką do tej pory wymyślono. Wystarczy dobra taśma i ugotowane jajko. Jak to zrobić?  Owińcie szeroką taśmą skorupkę ugotowanego jajka.  Delikatnie postukajcie w stół jajkiem ze wszystkich stron.  Odlejcie taśmę wraz z przyklejonymi do niej skorupkami.   Gotowe i banalnie proste, a do tego żadnego sprzątania. Warto do tego celu użyć taśmy pakowej, która jest szeroka i dość mocna. Dzięki tym właściwościom łatwiej oderwie pokruszone skorupki.  Jak obrać jajko przy pomocy słoika i wody?  Inną znaną i popularną metodą na obieranie jajek jest robienie tego w słoiku z wodą. W tym celu musicie napełnić niewielki słój do połowy wodą, wrzucić...

gotowanie jajek
Adobe Stock
Newsy
Lubicie tak ugotowane jajka? Możecie zatruć się salmonellą
Jajka to jeden z popularniejszych produktów serwowanych na śniadanie. Niewiele osób jednak wie, że obróbka termiczna ma spore znaczenie. Nieodpowiednio przygotowane mogą skutkować zatruciem salmonellą.

Weekendowe, leniwe śniadanie to idealny czas na eksperymenty w kuchni. Gdy w tygodniu nie ma okazji na spokojne zjedzenie śniadania to najczęściej nadrabia się je wówczas w sobotnie lub niedzielne poranki. Wówczas przygotowuje się różne dania, najczęściej są z jajkami , gdyż potrzebują więcej czasu na przyrządzenie. Warto wtedy zwrócić uwagę na obróbkę termiczną, aby nie zatruć się różnymi bakteriami. Śniadanie w różnych wersjach Najczęściej przygotowuje się śniadanie na słodko lub słono. Tutaj wybór zależy od indywidualnych preferencji, jednak do większości z nich wykorzystuje się jajka. Można je przyrządzić na wiele sposobów, a każdy z nich jest równie pyszny. Do najpopularniejszych form śniadań z udziałem jajek należą: sadzone, gotowane na miękko lub twardo, jajecznica, naleśniki, omlety czy placuszki. Jest tyle różnych wariantów tych dań, że można codziennie gotować coś innego, a z pewnością się nie znudzą.  Jajka w diecie Jajka są cennym produktem w prawidłowym żywieniu. Zawierają wiele witamin i mikroelementów, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród nich można wyróżnić takie składniki jak witamina A, D, E, K, fosfor, magnez, potas, żelazo czy cynk. Dzięki nim jajka mają sporo wartościowych właściwości: są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, wspomagają proces odchudzania,  zapewniają uczucie sytości na dłuższy okres czasu, poprawiają widzenie,  wzmacniają układ odpornościowy,  chronią organizm przed wieloma schorzeniami czy chorobami.  Jajka poprzez te czynniki powinny znaleźć się w każdej dobrze zbilansowanej diecie, gdyż poprawia działanie wielu układów.  Odpowiednia...

Jak długo można przechowywać ugotowane jajka w lodówce? To zaskoczy każdego
Adobe Stock
Newsy
Jak długo można przechowywać ugotowane jajka w lodówce? To zaskoczy każdego
Jajka to jeden z obowiązkowych produktów w kuchni, nie tylko w okresie wielkanocnym. Z ich udziałem można przygotować wiele potraw oraz wypieków. Odpowiednie przechowywanie przedłuża ich świeżość, nie tylko w przypadku świezych, ale również ugotowanych jajek.

Wiele osób nie wyobraża sobie codziennej kuchni bez jajek. Dzięki nim można przyrządzić wiele potraw, takich jak sałatki, jaja faszerowane, jajecznicę, omlet czy różnego rodzaju wypieki. Jedną z form ich przygotowania jest gotowanie. Aby zachowały one jak najdłużej świeżość, należy pamiętać o odpowiednim przechowywaniu.  Jajka na Wielkanoc Święta wielkanocne słyną głównie z przygotowanych dań z udziałem jajek. Dzieje się tak, gdyż jajka są symbolem nowego życia. Z tego też powodu są one jednym z głównych składników na świątecznym stole. Wśród tradycyjnych potraw, jakie muszą pojawić się podczas wielkanocnego śniadania, są takie jak: faszerowane jajka, sałatki, pasztet jajeczny, jajka na twardo z majonezem, żurek z jajkiem, a także różnego rodzaju wypieki jak mazurek czy babka. Nikt nie wyobraża sobie świąt bez tych pysznych potraw.  Czy jajka są zdrowe? Jajka goszczą w kuchni nie tylko od święta, ale i na co dzień, a to ze względu na cenne wartości oraz właściwości, jakie posiadają. Wyróżniają się takimi witaminami i mikroelementami w składzie jak witaminy A, E, K, magnez, potas, wapń czy cynk. Dzięki nim działanie organizmu jest sprawniejsze. Wśród wartościowych właściwości wyróżnia się:  jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, daje uczucie sytości na dłuższy czas,  wspomaga proces odchudzania, chroni przed szkodliwym promieniowaniem,  czy poprawia wzrok.  Jajka mają wiele zalet, dlatego powinny znaleźć się w każdej dobrze zbilansowanej diecie. Jednak jak wiadomo, co za dużo to niezdrowo, dlatego też eksperci zalecają jedzenie do dziesięciu sztuk na tydzień.  Gotowane jaja na twardo  Jednym z popularniejszych sposobów przygotowywania jaj jest gotowanie ich na twardo. W...