Nie ma Wielkanocy bez jajek. To jeden z symboli tych świąt, które obowiązkowo muszą pojawić się na świątecznym stole. Niewdzięczną czynnością jest obieranie jajek, szczególnie kiedy skorupka nie chce ładnie odejść od białka. Brzydko obrane spędzają sen z powiek wielu gospodyń. Aby uniknąć tego problemu wystarczy zastosować jeden banalny trik!

Jajka obowiązkowo na Wielkanoc

Myśląc o świętach wielkanocnych na pierwszą myśl przychodzą jajka. To główny produkt, jaki wykorzystuje się podczas przygotowywania Wielkanocy. Są one podstawą większości potraw. Na świątecznym stole nie może zabraknąć takich dań jak: jajka faszerowane, sałatka jarzynowa, żurek z jajkiem i białą kiełbasą, babka, pasztet jajeczny czy mazurek. Wszystkie te potrawy zawierają w swoim przepisie jajko, a to ze względu na swoją symbolikę, czyli nowe życie. 

Jajka na co dzień, jak i od święta

Jajka nie są produktem typowo świątecznym, pojawiają się w kuchni również na co dzień. Są składnikiem wielu dań, a większość osób nie wyobraża sobie życia bez nich. Dzięki nim można przygotować sporo pyszności. Na talerzu goszczą w głównej mierze w porze śniadaniowej w postaci jajecznicy, jajek sadzonych, ugotowanych na twardo lub miękko, omletów czy naleśników. Propozycji potraw z tym produktem jest mnóstwo, zaś wykorzystanie leży już w kwestii wyobraźni oraz indywidualnych preferencji. 

Cenne składniki jaj

O wartościowych składnikach jajek wiadomo nie od dziś. Stanowią one ważny element każdego, dobrze zbilansowanej diety. W swoim składzie mają sporo cennych witamin oraz mikroelementów, takich jak witaminy A, D, E, K, żelazo, wapń, potas czy cynk. Wpływają one pozytywnie na funkcjonowanie organizmu. Wśród wielu właściwości jajek należy wyróżnić:

Zobacz także:

  • dają uczucie sytości, 
  • ułatwiają proces odchudzania, 
  • poprawiają widzenie,
  • chronią przed szkodliwym promieniowaniem UV,
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów oraz różnych schorzeń, 
  • są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka.

Dzięki tym czynnikom, jajka powinny stanowić pewną część każdej diety. W zbawienny sposób wpływają na układy w organizmie człowieka i chronią je przed nieodpowiednim, zewnętrznym działaniem.

Patent na szybkie obieranie jajek na twardo

Często zdarza się, że jajka ugotowane na twardo są dosyć oporne podczas obierania. Wówczas skorupka brzydko odchodzi od białka, a kształt sam w sobie nie jest już taki ładny. Aby jajko za każdym razem idealnie się obierało wystarczy zastosować jeden patent. Ugotowane jajka włóżcie do słoika, zalejcie zimną wodą, zakręćcie wieczko i całość energicznie wstrząśnijcie. Tym sposobem skorupka łatwo odejdzie od jaja razem z osłonką, a koszmary w tej kwestii przestaną was dręczyć.