sposoby na zabielanie zupy
Gotujmy.pl/katarzynka455
Newsy

Genialny trik na zabielenie zupy. Zapomnijcie o śmietanie. Ten składnik będzie o wiele lepszy

Chcąc zabielić ulubioną zupę, większość Polaków sięga po śmietanę. Jednak to nie jedyny składnik, dzięki któremu potrawy zyskują jaśniejszy kolor. Sprawdźcie, czego jeszcze możecie użyć.

Pomidorowa, grzybowa, ogórkowa czy jarzynowa – bez względu na to, którą przyrządzacie, do jej zabielenia z pewnością użyjecie śmietany o ulubionej gęstości. W końcu to pierwszy produkt, który przychodzi wam do głowy. Ale czy kiedykolwiek zastanawialiście się, czym jeszcze można zabielić zupę? Jeśli nie, to już nie musicie, my zrobiliśmy to za was.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zabielanie zupy śmietaną

Zabielanie zupy przy pomocy śmietany, może stanowić kłopot szczególnie dla początkujących pań domu. Bowiem istnieje ryzyko, że wyjęta z lodówki zważy się w gorącej zupie. To skutek nie tylko złego doboru produktu (powinniście sięgać po śmietanę w kartonie z przeznaczeniem do zup i sosów, ta jest zdecydowanie bardziej płynna), ale także nieprawidłowego połączenia składników.

W końcu zanim dodacie śmietanę do zupy, powinniście ją zaprawić – odlać 2 chochle mikstury do dowolnego pojemnika, zmieszać z dużą ilością śmietany, a następnie połączyć z pozostałą w garnku potrawą. Okazuje się jednak, że do zabielenia zupy, wcale nie musicie używać śmietany. Przeczytajcie o jej zamiennikach.

Zobacz także
Jak wyczyścić kurki z piasku

Jak oczyścić kurki z piasku? Ekspresowa metoda

Po co do ogórków kiszonych dodaje się liście wiśni czy porzeczki? Czy kiszonki się bez nich obędą?

Ogórki kiszone i konserwowe nie wyjdą, jeżeli będziecie je przechowywać w ten sposób

Mleko

Jeśli chcecie przyrządzić jarzynową, ale w waszej kuchni zabrakło śmietany, do jej zabielenia, możecie użyć również mleka – zarówno krowiego, jak i kokosowego. To pierwsze jest dosyć rzadkie, więc trzeba wlać go naprawdę sporo jeśli chcecie zjeść iście białą zupę. Z kolei to drugie będzie wspaniałym dodatkiem nie tylko do dań azjatyckich – równie dobrze sprawdzi się w pomidorówce lub kremie z dyni. Nada im niesamowicie aksamitnego i delikatnego smaku!

Mascarpone

Zazwyczaj wykorzystujecie go do przyrządzania kremów deserowych. Okazuje się jednak, że mascarpone to idealna baza do sosów i dodatek do zup. Dzięki niemu, wasze wywary staną się nie tylko perfekcyjnie zabielone, ale również kremowe, aksamitne i bardziej smakowite. Koniecznie przetestujcie ten trik.

Jogurt

To wersja dla tych, którzy chcą odjąć kalorii swoim daniom. W końcu zupa z dodatkiem jogurtu naturalnego czy greckiego, a nawet kefiru, zdecydowanie nie zaszkodzi waszej figurze. Dzięki nim potrawy zyskają nieco kwaskowości. Z powodzeniem możecie je dodawać do ogórkowej czy pomidorowej

Źródło: gotujmy.pl

bita śmietana
Adobe Stock
Newsy
Jak szybko ubić śmietanę bez miksera? Jedna metoda góruje nad pozostałymi
Choć ubicie śmietany bez miksera na pierwszy rzut oka wydaje się niemożliwe, w rzeczywistości istnieje łatwy sposób, by tego dokonać. Przyrząd, który wam to ułatwi, na pewno macie w swojej kuchni. Musicie jednak pamiętać, żeby odpowiednio go przygotować do pracy.

Bita śmietana to produkt uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale również przez dorosłych. Wspaniale komponuje się z owocowymi deserami, galaretkami, biszkoptami, bezą i tortami. Wiele osób w ogóle nie wyobraża sobie bez niej wypieków.  Zdarza się jednak, że sprzęt używany dotąd do jej przyrządzenia po prostu się zepsuje. W końcu na świecie nie ma rzeczy niezawodnych. Dlatego na wszystko trzeba mieć jakąś alternatywę i nie chodzi tu bynajmniej o sięgnięcie po sklepowy odpowiednik smakołyku. Chemiczna śmietana z puszki to nie to samo, co domowa kremówka.  Spróbujcie użyć rózgi kuchennej Okazuje się, że idealnym, choć o wiele bardziej czasochłonnym i męczącym sposobem na ubicie śmietany bez miksera, jest wykorzystanie rózgi kuchennej lub, jak kto woli, trzepaczki balonowej. Ten dziwnie wyglądający przedmiot wspaniale napowietrzy kremówkę. Ubita ręcznie zyska naprawdę niepowtarzalny smak. Sprawdźcie na ile stać widelec Niektórzy twierdzą również, że śmietanę można ubić nawet przy pomocy zwykłego widelca. Jednak nie jest to opcja dla osób bardzo nerwowych. Wykonanie tej czynności sztućcem na pierwszy rzut oka może nie mieć końca. Na szczęście to nieprawda. Zapamiętajcie – widelcem da się ubić śmietanę! Wykorzystajcie słoik Jednak najbardziej zaskakującym sposobem na ubicie śmietany jest ten zakładający użycie słoika. Wystarczy, że wypełnicie go do połowy kremówką, wrzucicie do środka czysty korek po białym winie i zakręcicie pokrywkę. Całość musicie energicznie potrząsać, aż do momentu, w którym produkt zgęstnieje.  Przygotujcie sprzęt Bez względu na to czy do ubijania będziecie chcieli użyć słoika, widelca czy też rózgi kuchennej, narzędzie powinniście wcześniej mocno schłodzić w lodówce lub w...

Żurek
robert6666/Adobe Stock
Newsy
Dzięki tym sposobom zrobisz żurek idealny. Nigdy wcześniej nie smakował tak dobrze
Żurek to typowo polska potrawa. Takie zupy gotuje się niemal wyłącznie w Polsce. Z nami przygotujecie jego najlepszą wersję!

To właśnie żurek powinien widnieć na sztandarach polskiej sztuki kulinarnej. Nie gołąbki, nie pierogi, nie schabowe, ani nawet nie nasze ulubione placki ziemniaczane, tylko właśnie żurek. Dlaczego? Sekret i wyjątkowość tego dania tkwi w sposobie jego przygotowanie. Podczas gdy pierogi lepi się na całym świecie, takiej zupy nie uświadczymy poza Polską niemalże nigdzie. Rosjanie mają swoje pielmieni, Włosi raczą się ravioli, a i Chińczycy od setek lat zajadają się swoimi pierożkami. Zupa na zakwasie żytnim to z kolei „arcypolski” wynalazek. Z zakwasem czy bez? Istnieją co prawda przekazy, że podobną zupę jadano w sąsiednich krajach (Słowacja, Niemcy), ale to raczej zamierzchłe czasy. Tradycja kiszenia żuru pozostała do dzisiaj tylko w Polsce. Powinniśmy być za to wdzięczni naszym mamom, babciom i jeszcze dawniejszym przodkom! Jako się rzekło podstawą dobrego żurku jest przygotowanie własnego zakwasu żytniego. Dobrze wiemy, że nie wszyscy mają na to wystarczająco dużo czasu. W takim wypadku zamiast kupować „gotowce” w butelkach czy zakwaszać zupę octem, warto wybrać się na targowisko i poszukać domowego zakwasu wyrabianego przez lokalnych specjalistów. Jeżeli jednak chcecie, by żurek był waszą autorską zupą od początku do końca, możecie skorzystać z przepisu na zakwas, który zamieściliśmy w jednym z naszych poprzednich artykułów. Znajdziecie go klikając w ten link: KLIK! Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy żur uda nam się zakisić z pomocą maki pszennej. Nasza odpowiedź może być tylko jedna. W ten sposób przyrządzicie zakwas na barszcz biały! Według ekspertów właśnie taka jest bowiem różnica między tymi dwiema zupami. Na koniec jeszcze jedna nasza rada. Tym razem będzie dotyczyła kiełbasy, którą dodajemy tradycyjnie do żurku. Jeżeli chcecie, by...

zupa gulaszowa
walia/gotujmy.pl
Przepisy
Idealna gulaszowa? Prawdziwy sekret tkwi w tym 1 składniku. Sprawdźcie, czy o tym wiedzieliście!
Za oknem już szara jesień. Nasze organizmy domagają się czegoś gorącego i pożywnego – pyszna zupa gulaszowa będzie jak znalazł!

W wielu polskich domach gotuje się zupę gulaszową. Sęk w tym, że co dom, to inna receptura. Jedni gotują bogaty w kilka rodzajów mięs forszmak, inni wolą kwaśne, nasycone pomidorami zupy meksykańskie. Jeszcze inną grupą zawiesistych, jesiennych zup są tak zwane gulaszowe. Ich nazwa nie wzięła się z przypadku. Nam, Polakom, tego rodzaju zupa przypomina oczywiście mięsny, aromatyczny sos, który nieraz spożywamy z plackiem po węgiersku czy z różnego rodzaju kaszami. Jednak, zupa gulaszowa swój rodowód ma na Węgrzech. To właśnie w kraju papryki od setek lat narodową potrawą jest zupa gulasz (węg. gulyas). Nie, to nie błąd. Pod właśnie tą nazwą, kryje się paprykowo-pomidorowe płynne danie. Właśnie gulaszu w kartach dań najczęściej wyszukują zagraniczni klienci węgierskich restauracji. Nieraz przez przypadek zamiast drugiego dania dostają pierwsze. Tak, czy inaczej, węgierski gulasz to pierwowzór naszej zupy gulaszowej. Dzisiaj przedstawimy wam naszą wariację na ten temat. Naszym specjalnym, dodatkowym składnikiem, którego nie uświadczycie w węgierskim daniu będzie biała fasola typu Jaś. Co prawda w zupie meksykańskiej występuje fasola czerwona, ale przecież zawsze warto zadbać o patriotyczny element na naszym talerzu! Przepis na zupę gulaszową Składniki: Duży kawałek łopatki wieprzowej Seler Por 1-2 duże marchewki 2 korzenie pietruszki 20 dag pieczarek  3 cebule  Czosnek – kilka ząbków 2 małe papryki Koncentrat pomidorowy Kilka sporych ziemniaków Sól, pieprz Liść laurowy, ziele angielskie Przygotowane: Mięso kroimy w kawałki i smażymy na patelni na oleju. Dodajemy pokrojoną w grubą kostkę cebulę i czosnek. Po obsmażeniu, przerzucamy całość do garnka, zalewamy wodą. Zagotowujemy wraz z...

Przesolona zupa
Adobe Stock
Triki kulinarne
Przesoliliście zupę? Nic straconego! Uratujecie ją dzięki 1 z tych 5 sposobów
Przesolona zupa może się przytrafić nawet najlepszej pani domu. W takich sytuacjach nie warto panikować i spisywać dania na straty. Da się je jeszcze uratować!

Miłość lub roztargnienie – tylko one mogą sprawić, że posolimy zupę dwa lub nawet trzy razy. Jeśli tak się stało, no cóż, sama sobie odpowiedz, które cię dopadło. Na szczęście przesolona zupa to nie koniec świata. Ten błąd da się jeszcze naprawić. Istnieje na to nawet nie jeden, a kilka sposobów! Jak uratować przesoloną zupę? Niektórzy dodają do przesolonej zupy miodu , a inni ratują przesoloną zupę białkiem kurzym . Niżej znajdziecie jeszcze pięć sposobów na przesoloną zupę: Najpopularniejszym sposobem ratowania zbyt przyprawionej zupy jest jej rozcieńczenie . To bardzo proste. Wystarczy, że do garnka dolejesz wody (jej ilość musisz dostosować do stopnia przesolenia – im bardziej przesolona zupa, tym więcej wody dolej). Jeśli teraz danie wydaje ci się zbyt rzadkie, spróbuj dodać do niego więcej warzyw lub innych składników, które będą się komponować. Jeśli mimo to wywar wciąż jest zbyt wodnisty, możesz go zagęścić odrobiną skrobi ziemniaczanej lub mąki. W zależności od tego, jaką zupę przyrządzasz, możesz również spróbować złagodzić jej smak poprzez dodanie nabiału. Jeśli w twojej lodówce jest choć trochę mleka, śmietany lub jogurtu naturalnego, zmieszaj go z kilkoma łyżkami zupy w oddzielnym naczyniu (dzięki temu nabiał się nie zważy), a następnie połącz z całym wywarem. Taki zabieg sprawi, że zupa stanie się przyjemnie kremowa i mniej słona. Do usunięcia nadmiaru soli możesz również użyć surowego ziemniaka. Wystarczy, że włożysz go w całości do swojej zupy i zostawisz na kilka minut, tak aby mógł się pogotować. Ziemniak bogaty w skrobię powinien wchłonąć nadmiar użytej soli. Powinnaś go usunąć z zupy maksymalnie po 30 minutach, tak aby nie miał szansy na całkowite ugotowanie. Bowiem, kiedy zacznie mięknąć i się...