Kotlety mielone to tuż obok schabowych najpopularniejsze danie w Polsce. Najczęściej jest serwowane z tłuczonymi ziemniakami, buraczkami czy mizerią. Ich przygotowanie wymaga przestrzegania kilku podstawowych zasad, po to aby wyszły pyszne. Zastosujcie jeden trik, a za każdym razem będą idealnie soczyste.

Tradycyjne kotlety mielone przygotowuje się z dobrej jakości mięsa mielonego. Zwykło uważać się, że im bardziej tłuste mięso, tym lepsze kotlety. Do farszu zazwyczaj dodaje się również pokrojoną drobno cebulę, która podkręca nieco smak potrawy. Niektóre gospodynie dodają także przeciśnięty przez praskę czosnek. To jednak nie wszystko...

Co zrobić, by kotlety mielone nie były suche?

Oprócz tego ważne jest jajko, które ma za zadanie scalić całą masę. Istotne są również przyprawy. Najlepiej sprawdzają się standardowe, czyli sól oraz pieprz. Niemniej jednak niemal cały smak potrawy powinien wychodzić od samego mięsa i.

Na pewno zdarzyło się wam, że kotlety mielone wyszły nieco za suche. Dzieje się tak, gdy nie dysponujecie wystarczająco tłustym mięsem mielonym. W takim wypadku można uratować potrawę, wykorzystując jeden sprytny trik. Wystarczy zastosować stary patent zawodowych kucharzy i do masy mięsnej dodać startą cukinię. Dzięki niej usmażone mielone będą odpowiednio pulchne i soczyste. Przetestujcie ten trik i zaskoczcie bliskich.

Zobacz także:

Przepis na kolety mielone z sekretnym dodatkiem

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 bułka, może być czerstwa
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Bułkę przełóżcie do miski i zalejcie szklanką mleka na około 10 minut.
  2. Cebulę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce bądź bardzo drobno posiekajcie.
  3. Do dużej miski włóżcie mięso mielone, a do niego dodajcie rozbite jajko oraz startą cebulę.
  4. Bułkę odciśnijcie z nadmiaru mleka i przełóżcie do mięsa. 
  5. Cukinię umyjcie, odkrójcie końcówki, a następnie zetrzyjcie ją na dużych oczkach na tarce. Później przełóżcie cukinię do miski.
  6. Całość doprawcie solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszajcie, wyróbcie na gładką masę. Będzie gotowa, kiedy idealnie będzie odchodzić od dłoni. 
  7. Na patelni rozgrzejcie olej.
  8. Z masy mięsnej formujcie niewielkie kotleciki, a później obtoczcie je w bułce tartej i kładźcie na rozgrzanym tłuszczu.
  9. Kotlety mielone smażcie na złoty kolor z obu stron.
  10. Po usmażeniu przełóżcie je na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  11. Tak przygotowane mielone podawajcie z ziemniakami i mizerią bądź buraczkami.
  12. Smacznego!