kotlety mielone z cukinią
Adobe Stock
Newsy

Genialny trik na pulchne kotlety mielone. Dodajcie do mięsa kilka łyżek 1 składnika, a zyskają nowego charakteru

Soczyste kotlety mielone to po prostu niebo w gębie. Jednak ich przygotowanie nie zawsze jest proste. Sprawdźcie ten patent, aby za każdym razem wychodziły idealnie!

Kotlety mielone to tuż obok schabowych najpopularniejsze danie w Polsce. Najczęściej jest serwowane z tłuczonymi ziemniakami, buraczkami czy mizerią. Ich przygotowanie wymaga przestrzegania kilku podstawowych zasad, po to aby wyszły pyszne. Zastosujcie jeden trik, a za każdym razem będą idealnie soczyste.

Tradycyjne kotlety mielone przygotowuje się z dobrej jakości mięsa mielonego. Im bardziej tłuste tym lepsze kotlety. Zazwyczaj dodaje się również cebulę, która podkręca nieco smak potrawy. Niektóre gospodynie dodają także przeciśnięty przez praskę czosnek.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić, by kotlety mielone nie były suche?

Oprócz tego ważne jest jajko, które ma za zadanie scalić całą masę. Istotne są również przyprawy. Najlepiej sprawdzają się standardowe, czyli sól oraz pieprz. Niemniej jednak niemal cały smak potrawy powinien wychodzić od mięsa i dodatków.

Na pewno zdarzyło się wam, że kotlety mielone wyszły nieco za suche. Dzieje się tak, gdy nie dysponujecie wystarczająco tłustym mięsem mielonym. W takim wypadku można uratować potrawę, wykorzystując jeden sprytny trik. Wystarczy zastosować patent kucharzy i do masy mięsnej dodać startą cukinię. Dzięki niej usmażone mielone będą odpowiednio pulchne i soczyste. Przetestujcie ten trik i zaskoczcie bliskich.

Przepis na kolety mielone z sekretnym dodatkiem

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 bułka, może być czerstwa
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Zobacz także
Ile kotletów mielonych zrobicie z 1 kg mięsa? Mamy sposób na łatwe oszacowanie porcji na obiad

Ile kotletów mielonych zrobicie z 1 kg mięsa? Mamy sposób na łatwe oszacowanie porcji na obiad

Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych. Je się je oczami

Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych. Je się je oczami

Przygotowanie: 

  1. Bułkę przełóżcie do miski i zalejcie szklanką mleka na około 10 minut.
  2. Cebulę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce bądź bardzo drobno posiekajcie.
  3. Do dużej miski włóżcie mięso mielone, a do niego dodajcie rozbite jajko oraz startą cebulę.
  4. Bułkę odciśnijcie z nadmiaru mleka i przełóżcie do mięsa. 
  5. Cukinię umyjcie, odkrójcie końcówki, a następnie zetrzyjcie ją na dużych oczkach na tarce. Później przełóżcie cukinię do miski.
  6. Całość doprawcie solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszajcie, wyróbcie na gładką masę. Będzie gotowa, kiedy idealnie będzie odchodzić od dłoni. 
  7. Na patelni rozgrzejcie olej.
  8. Z masy mięsnej formujcie niewielkie kotleciki, a później obtoczcie je w bułce tartej i kładźcie na rozgrzanym tłuszczu.
  9. Kotlety mielone smażcie na złoty kolor z obu stron.
  10. Po usmażeniu przełóżcie je na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  11. Tak przygotowane mielone podawajcie z ziemniakami i mizerią bądź buraczkami.
  12. Smacznego!

Czytaj także:

Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką. Usmażcie je na smalcu a ich smak was zachwyci
Gotujmy.pl/ziutula
Newsy
Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką. Usmażcie je na smalcu a ich smak was zachwyci
Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką. Usmażcie je na smalcu a ich smak was zachwyci

Wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnych kotletów mielonych, które goszczą na stole zamiennie ze schabowym. To klasyczne polskie danie uwielbiane przez wszystkich, a nawet turystów odwiedzających Polskę. Można przygotować je z wielu rodzajów mięsa. Wybór odpowiedniego jest kwestią indywidualną.  Mielone z dodatkiem prażonej cebulki smażone na smalcu Zazwyczaj klasyczny przepis na kotlety mielone, zaleca starcie lub pokrojenie cebuli i dodanie surowej do masy mięsnej. Jednak wcześniejsze jej podsmażenie, doda daniu dodatkowego aromatu. Poza tym, warto takie mięso smażyć na smalcu. Wiele osób się wzbrania przed jego używaniem, aczkolwiek wbrew pozorom, to zdrowy i racjonalny wybór. Warto dodać, że ten rodzaj tłuszczu, podkręca smak całego dania. To dwa kluczowe składniki, które w pozytywny sposób wpływają na efekt końcowy potrawy. Przepis na kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką Składniki: 600 mięsa mielonego z indyka 1 czerstwa bułka pszenna 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej 1 łyżeczka mielonego pieprzu kolorowego 3 cebule ½ szklanki bułki tartej 1 jajko 5 łyżek smalcu ze skwarkami olej do smażenia Przygotowanie: Czerstwą bułkę pszenną zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia. Mięso mielone z indyka przełóżcie do miski. Bułkę dokładnie odciśnijcie z nadmiaru wody, później przełóżcie ją do miski z mięsem. Cebulę obierzcie i drobno pokrójcie. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie dodajcie pokrojoną cebulę. Smażcie ją do momentu aż się zarumieni i będzie delikatnie chrupiącą. Odstawcie ją do ostudzenia. Do miski dodajcie przyprawę uniwersalną, podsmażoną cebulkę, bułkę tartą, pieprz kolorowy mielony oraz rozbite jajko. Całość...

kotlety mielone przepis
AdobeStock
Newsy
Dodajcie to do mielonych a jeszcze bardziej zyskają na smaku. Takie połączenie was zachwyci
Jeżeli nie boicie się kulinarnych eksperymentów, to na pewno spodoba się wam ten przepis na klasyczne kotlety mielone z ciekawym dodatkiem. Wychodzą przepyszne!

Kotlety mielone są bardzo wdzięcznym daniem z prostej przyczyny – ich przygotowanie jest banalne i pozwala na ciekawe eksperymenty! Na pewno znacie przepisy na mielone z jajkiem, ogórkiem kiszonym albo pieczarkami. A próbowaliście już kotletów mielonych z różyczkami kalafiora? Z tego wyjątkowego przepisu wyjdą wam bardzo ciekawe, mięsno-warzywne kotlety. Wystarczy pół kalafiora i składniki na kotlety mielone. Przygotowanie jest bardzo proste! Przełamcie rutynę i zróbcie kotlety mielone z różyczkami kalafiora według wskazówek z poniższego przepisu. Przepis na kotlety mielone z różyczkami kalafiora Do przygotowania tych wyjątkowych kotletów, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 300 g mięsa mielonego Pół kalafiora 1 bułka kajzerka 1 jajko 1 cebula Mleko Przyprawa do mięsa mielonego 1/3 łyżeczki bazylii Sól Pieprz Przygotowanie: Kalafiora umyjcie i podzielcie na różyczki. Włóżcie różyczki do zimnej i osolonej wody. Gotujcie przez kilka minut od momentu zagotowania – kalafior powinien być całkiem miękki. Gdy różyczki już się ugotują, przełóżcie je na sitko i odsączcie z nadmiaru wody. Jedną bułkę kajzerkę namoczcie w mleku. Obierzcie cebulę i pokrójcie w kostkę. Do dużej miski przełóżcie mięso mielone. Dodajcie pokrojoną cebulę, przyprawy oraz odciśniętą z mleka kajzerkę. Wbijcie jedno jajko i całość bardzo dokładnie wymieszajcie. W dłoni uformujcie kawałek masy mięsnej, rozpłaszczcie i połóżcie w środku różyczkę kalafiora. Następnie obłóżcie warzywo mięsem tak, by było całkiem schowane w środku. Postępujcie tak z resztą składników na kotlety. Gdy mielone będą już ulepione, obtoczcie je w...

Mielone panierowane w... solonych paluszkach. Tak chrupiące jeszcze nigdy nie były
Gotujmy.pl/zewa
Newsy
Mielone panierowane w... solonych paluszkach. Tak chrupiące jeszcze nigdy nie były
Kotlety mielone każdy zna bardzo dobrze, gdyż często goszczą na stole. Tradycyjnie panierowane są bułce tartej, ale te z dodatkiem paluszków solonych są o niebo lepsze. Przygotujcie je i zaskoczcie swoich bliskich!

Wiele osób nie wyobraża sobie weekendowego obiadu bez tradycyjnego kotleta mielonego z ziemniaczkami i surówką. Gości on na stole zamiennie ze schabowym. To dwa najpopularniejsze polskie dania, które przygotowuje się zarówno na co dzień, jak i od święta. Zachwycają swoim smakiem, dzięki czemu nikt nie przejdzie obok nich obojętnie. Panierka z paluszków solonych Tradycyjne kotlety mielone są panierowane w bułce tartej. To klasyka, którą zna każdy. Jednak chcąc uzyskać jeszcze bardziej chrupiące danie, wystarczy zamienić bułkę na rozdrobnione paluszki solone. Dzięki nim mielone będą jeszcze bardziej aromatyczne, a z zewnątrz będą idealnie chrupać. Taka wersja kotletów z pewnością mile zaskoczy bliskich. Przepis na kotlety mielone panierowane w słonych paluszkach Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 bułka pszenna 1 szklanka mleka 80 g paluszków solonych sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Bułkę pszenną przełóżcie do miski i zalejcie szklanką mleka. Odstawcie ją do nasiąknięcia. W międzyczasie przygotujcie maszynkę do mielenia mięsa z sitkiem z drobnymi oczkami. Łopatkę wieprzową umyjcie, osuszcie ręcznikiem papierowym i pokrójcie w większe kawałki. Bułkę pszenną odciśnijcie z nadmiaru mleka. Mięso zmielcie w maszynce wraz z bułką. Cebulę i czosnek obierzcie z łupinek. Cebulę drobno posiekajcie, a czosnek przeciśnijcie przez praskę bądź użyjcie rozdrabniacza. Przygotowane warzywa dodajcie do mięsa wraz z rozbitymi jajkami. Doprawcie je do smaku solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszajcie. Paluszki wyspycie do pojemnika rozdrabniacza i zmiksujcie je na niewielkie kawałki. Później przesypcie je na talerz. Z mięsnej masy uformujcie zgrabne...

Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kotlety mielone „po włosku”. Moc kolorów na talerzu
Kotlety mielone „po włosku” to kolorowy sposób na odczarowanie starego przepisu. Precz z nudą!

Lubicie mielone, a macie już dość oklepanego przepisu na zwykłe kotlety? Wypróbujcie jednej z naszych wariacji. Dzisiaj przedstawiamy wam przepis użytkowniczki naszego portalu. Karita podzieliła się przepisem na kotlety mielone „po włosku”. Tymianek, siemię lniane, słonecznik – na tym nie kończy się lista nietypowych, ciekawych składników dodawanych do takich właśnie kotlecików. Co prawda część z nich na czele z przyprawą curry niewiele ma wspólnego z włoską kuchnią, ale czy to tak naprawdę ważne? Przecież liczy się smak! Przepis na kotlety mielone „po włosku” Składniki: 50 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej Bułka tarta lub namoczona bułka kajzerka Jajko Tymianek (najlepiej świeży) 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego 2 łyżeczki obranych ziaren słonecznika Mała marchewka lub połowa dużej Ząbek czosnku 2 pomidory Przyprawa curry Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Marchewkę obierzcie i zetrzyjcie na tarce. Do miski lub garnka włóżcie mięso, wbijcie jajko, dodajcie przyprawy i bułkę tartą. Do masy mięsnej dodajcie startą marchewkę, obraną i pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Pomidory sparzcie wrzątkiem, obierzcie ze skórki i drobno pokrójcie, po czym dodajcie do mięsa. Wsypcie do mięsa siemię lniane i słonecznik. Wymieszajcie całość dokładnie, najlepiej ręcznie. Rozgrzejcie olej na patelni. Smażcie kotlety z obu stron na złoty, lekko brązowawy kolor. Podawajcie z ziemniakami lub z kaszą, a także z surówką lub z buraczkami na ciepło. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Lubicie potrawy z mielonego mięsa? Koniecznie wypróbujcie także naszych przepisów na takie dania jak kotlety mielone z młodą kapustą , kotlety mielone po meksykańsku ,...