Wraz z nadejściem cieplejszych dni, w sklepach i na targach zaczynają pojawiać się pierwsze sezonowe zbiory. To jeden z lepszych okresów w roku, kiedy można cieszyć się smacznymi, świeżymi owocami oraz warzywami. Są one świetnym uzupełnieniem tradycyjnych potraw.
Jednym z najpopularniejszych oraz najczęściej wykorzystywanych warzyw w kuchni są ogórki. Stanowią idealny dodatek do kanapek i innych dań. Wiele gospodyń domowych przygotowuje z nich również przetwory na zimę. My podpowiadamy, jak przechowywać ogórki w lodówce, by jak najdłużej były świeże i jakie weki można zrobić z tego warzywa.
Patent na świeże ogórki
Zebrane ogórki ze zbiorów są pyszne w smaku, ale szybko tracą świeżość. Jeśli chcecie cieszyć się ich aromatem przez dłuższy czas, zastosujcie prosty trik. Świeże warzywa szczelnie otoczcie ręcznikiem papierowym, tak by były całkowicie przykryte, a następnie owińcie je folią spożywczą. Tak zabezpieczone ogórki trzymajcie w lodówce, dzięki temu dłużej zachowają swój smak oraz świeżość.
Przetwory z ogórków
Ogórki są też wdzięcznym warzywem do wekowania, a możliwości ich przetwarzania jest wiele. Możecie z nich zrobić:
Zobacz także:
- ogórki kiszone
- ogórki konserwowe
- sałatki ogórkowe w słoikach
- ogórki konserwowe w zalewie miodowej
- ogórki curry
- pikle
- ogórki po żydowsku.
Możecie nawet zrobić kruche i smaczne ogórki kiszone bez wody!
Właściwości zdrowotne ogórków
A dlaczego warto jeść świeże ogórki i robić z nich przetwory? W stu gramach mają jedynie 12 kilokalorii, nadają się więc świetnie dla osób dbających o linię. Ogórki zawierają witaminy A, C, E, K oraz mikroelementy: wapń, żelazo, potas, fosfor i cynk. Co więcej, ogórki działają oczyszczająco, pomagają w pozbyciu się nadmiaru wody z organizmu i ułatwiają odchudzanie.
Czytaj także: