Pieczywo
Pexels/Hans Braxmeier
Newsy

Genialny trik na odświeżenie pieczywa. Będzie smakował jak prosto z piekarni

Pieczywo to nie tylko świetny komponent śniadania. To także dodatek do świątecznego bigosu, sałatki jarzynowej czy śledzi z cebulką.
Aleksandra Jaworska
grudzień 23, 2020

Jeśli zrobiliście zapasy pieczywa, które mogą zostać niezjedzone w święta, podpowiadamy jak zaoszczędzić pieniądze i zjeść ten sam chleb chwilę później. Będzie się nadawał do jedzenia jak ten, dopiero co kupiony!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Jak odzyskać czerstwe pieczywo?

Kolejki w piekarniach to popularny, przedświąteczny widok. Polacy mają bowiem skłonność do zakupów na zapas. Pewnie też należycie do licznej grupy, która woli zamrozić niż wyrzucić. To bardzo dobre podejście, jednak nie wszystkie produkty nadają się do jedzenia po dłuższym czasie.

Do odzyskania nadaje się m.in. chleb, którego z pewnością zostanie wam trochę po świętach. Czerstwy chleb, o ile nie macie na niego pomysłu, nie jest zbyt zachęcający do jedzenia. Najpopularniejszym sposobem na jego wykorzystanie jest dosuszenie go i przerobienie na bułkę tartą. 

Innym, równie częstym pomysłem jest wykorzystanie go na grzanki, które mogą urozmaicić sałatkę lub zupę krem. Wystarczy uprażyć uprzednio pokrojony chleb na patelni z tłuszczem. Rumiany kolor wskaże wam czas, kiedy grzanki należy zdjąć z patelni. 

Niezjedzony chleb można ponownie wykorzystać

Nawet jeśli doszło do sytuacji, w której wilgoć zdążyła z niego wyparować i w ciągu dnia stał się twardy jak skała. Nic straconego! Taki chleb można jeszcze odświeżyć. 

Warunkiem, który umożliwi wam decyzję będzie pleśń lub jej brak. Jeśli zauważacie choćby najmniejsze jej przejawy, chleb trzeba wyrzucić albo rozsypać w parku ptakom.

Jak odświeżyć kilkudniowy  chleb?

Potrzebujecie dwóch rzeczy, które macie z pewnością w domu. Przyda się bowiem woda i piekarnik rozgrzany do 150 stopni. Namoczony wodą chleb, np. przy pomocy spryskiwacza, należy umieścić na papierze do pieczenia i zostawić w rozgrzanym piekarniku na około 10 minut. 

Po takim czasie pieczywo powinno odzyskać nawilżenie i miękkość, a do tego zaraz po wyjęciu z piekarnika, będzie ciepłe. Możecie się poczuć, jak po zakupie pieczywa w lokalnej piekarni! Będzie się nadawało do ulubionych kanapek. Metoda z wodą i piekarnikiem najlepiej sprawdza się jednak w przypadku bułek.

Zasady przechowywania chleba

Odpowiednie przechowywanie chleba w znaczący sposób wydłuży jego możliwości konsumpcyjne. Jeśli nie zjecie całego bochenka podczas świąt, wystarczy go zamrozić. Po rozmrożeniu będzie się nadal nadawał do jedzenia. Możecie użyć go na kolację ale i jako bazę do tostów na słodko. Pycha!

Komentarze
Uplamiony obrus, plamy na obrusie
Pexels/Hans Braxmeier
Newsy Jak pozbyć się plam z białego obrusu? Oto 5 niezawodnych domowych sposobów
Świąteczny nastrój może popsuć tylko kilka rzeczy. Rozmowy o polityce i zaraz po nich, plamy na białym obrusie.
Aleksandra Jaworska
grudzień 23, 2020

Plamy na obrusie to skutek uboczny biesiadowania. Mogą zestresować nawet najbardziej spokojną gospodynię domową. Podpowiadamy, jak się ich pozbyć bez wychodzenia a domu. Niektóre świąteczne potrawy potrafią narobić bałaganu, szczególnie jeżeli bierzemy pod uwagę biel obrusu, na którym zostały podane. Wpadka z rozlanym barszczem? Na pewno znacie to z własnego doświadczenia. A może plamy z żywicy od stroika świątecznego? Na wszystko znajdzie się jakiś sposób. Czerwone plamy z barszczu Właśnie one pojawiają się na obrusie jako pierwsze. Jak je usunąć z obrusu po świątecznej kolacji?  Rodzinnego biesiadowania w tej wyjątkowej atmosferze nie powinien bowiem zakłócić nawet mały incydent z rozlanym na obrus barszczem.  Zachlapany wigilijnym barszczem obrus świąteczny od razu obficie posypcie solą w miejscu, w którym widoczna jest plama. Nie ma potrzeby szukania jakichś specjalnych produktów. Wystarczy zwykła sól kuchenna , która ma właściwości absorbujące ciecz. Gdy sól zróżowieje, zetrzyjcie ją z obrusu i gotowe. Jeśli jednak plama z barszczu zdążyła zaschnąć, skorzystajcie z mleka rozcieńczonego z alkoholem w proporcji 1:2. Używając wacików, wybierajcie te w kolorze białym. Barwnik w nich zawarty może tylko pogorszyć sytuację. Tłusta plama na obrusie Tu musicie działać szybko. Im szybciej rozpoczniecie wywabianie, tym większe szanse na pozbycie się plamy. Nie potrzebujecie żadnych proszków . Zamiast tego rozetrzyjcie zwykły płyn do naczyń na plamie. Niech nasiąka około godziny. Po tym czasie, lub po skończonej Wigilii, wrzućcie obrus do pralki. Na materiale nie pozostanie nawet ślad po nieładnym, tłustym zabrudzeniu.  Na tkaninie równie dobrze poradzi sobie też alkohol lub mąka...

Przeczytaj