Jak nie porwać liści kapusty na gołąbki?
Adobe Stock
Newsy

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Gołąbki to ulubione danie wielu Polaków. Ich przyrządzenie jest bardzo proste, ale największe problemy sprawia kapusta. Dzięki jednemu trikowi z łatwością sparzycie jej liście bez użycia wody.
Weronika Kępa
luty 24, 2021

Gołąbki to jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni polskiej. Są pyszne, aromatyczne i wprost rozpływają się w ustach. Ich przygotowanie ma w zasadzie tylko jeden mankament. Bowiem, większości gospodyń niesamowitą trudność sprawia sparzenie i poprawne rozebranie kapusty… Na szczęście istnieje sposób, by temu zaradzić.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Tradycyjne parzenie kapusty

Zgodnie z tradycyjnymi, staropolskimi recepturami kapustę na gołąbki powinno się włożyć do garnka, zalać wodą i parzyć we wrzątku przez ok. 3 minuty. Niektórzy wkładają główkę w całości, inni oddzielają liście „na sucho” i dopiero umieszczają w osolonej miksturze. 

Parzenie kapusty ma służyć przede wszystkim zmiękczeniu liści, głównie ich nerwów. Dzięki temu kapusta jest o wiele bardziej elastyczna i łatwiej nią operować, na przykład zawinąć ją na gołąbki. Oczywiście nie można zapomnieć również o tym, że gotowanie w osolonej wodzie dodaje warzywu smaku.

Nie ulega jednak wątpliwości, że ta metoda wymaga zarówno cierpliwości, umiejętności, jak i czasu. A i tak nie zawsze okazuje się skuteczna. Na szczęście istnieje inny, o wiele łatwiejszy sposób na sparzenie kapusty na gołąbki. Potrzebujecie tylko… mikrofalówki.

Zobacz także

Parzenie kapusty przy użyciu mikrofalówki

Parzenie kapusty w mikrofalówce jest dziecinnie proste i nie wymaga praktycznie żadnych zdolności kulinarnych. Nie potrzebujecie do tego nawet 1 ml wody. 

Wystarczy, że wytniecie z kapusty głąb, czyli najtwardszą jej część znajdującą się na spodzie, a następnie umieścicie ją w mikrofalówce na ok. 10 minut lub dłużej. Pamiętajcie, by ustawić największą możliwą moc. Po upływie tego czasu liście powinny zacząć same odchodzić od kiści.

Okazuje się, że tak przygotowana kapusta zachowuje więcej wartości odżywczych niż taka parzona w wodzie. Jednak z racji, że ten sposób nie zakłada użycia wody, by wszystko się udało, musicie dobrać odpowiednio delikatną kapustę. Idealnie sprawdzi się szpiczasta lub włoska.

A jeśli szukacie dobrego przepisu na przepyszne, tradycyjne gołąbki, właśnie z wykorzystaniem kapusty włoskiej, koniecznie zajrzyjcie na Instagram znanego kucharza, Jakuba Kuronia.

Komentarze