Genialny trik na gotowanie jajek na twardo. Wrzućcie do wody cytrynę, efekt was zaskoczy
Pixabay
Newsy

Genialny trik na gotowanie jajek na twardo. Wrzućcie do wody cytrynę, efekt was zaskoczy

Jak ugotować jajko na twardo? Chociaż wydaje się to być podstawą sztuki kulinarnej, wbrew pozorom nie każdy ma na to niezawodny sposób! I jeszcze to obieranie...

Jak ugotować jajko na twardo, żeby:

  • nie pękło,
  • nie było surowe,
  • nie było czarne w środku (przegotowane),
  • szybko je obrać?

Chociaż gotowanie jajek to absolutna podstawa pracy w kuchni – wiele osób, nawet wytrawnych pań domu, dalej ma problem z niezawodnym i idealnym gotowaniem jajek na twardo. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak ugotować jajko na twardo? 

Sekretem sukcesu jest nie tylko świeże jajko, ale także… kilka innych składników oprócz jajek i wody. Wielu osobom może nie przyjść do głowy, że do gotowania jaj przyda się coś jeszcze, ale okazuje się, że drobne składniki pomocnicze robią tu ogromną różnicę. 

Przepis na idealne jajka na twardo

Poniżej znajdziecie listę składników i akcesoriów, które pomogą wam ugotować jajko na twardo o idealnym wyglądzie, smaku i konsystencji.

Składniki:

  • jajka
  • woda
  • plastry cytryny
  • kostki lodu

Przydadzą się także garnek z pokrywką i sitko.

Przygotowanie:

  1. Umieśćcie jajka na dnie dużego rondla lub garnka.
  2. Dodajcie wodę do garnka, tak aby jajka były w pełni pokryte.
  3. Dodajcie plasterki cytryny.
  4. Ustawcie garnek na dużym ogniu i zagotujcie, a następnie wyłączcie kuchenkę.
  5. Przykryjcie garnek i odstawcie na palnik bez grzania na około 10-12 minut. Dokładny czas będzie zależał od wielkości jaj, liczby jaj gotowanych na raz i tego, jak mocno ścięte jajka chcecie uzyskać.
  6. Odcedźcie jajka i natychmiast umieśćcie garnek pod zimną bieżącą wodą i dodajcie sporo lodu. Sprawi to, że jajka bardzo szybko ostygną i przestaną się dalej gotować.
Zobacz także
Średnio 1 na 1000 jaj jest skażone salmonellą. Jest na to prosty sposób. Wystarczy 1 trik

Jak sprawdzić, czy jajko nie jest skażone salmonellą? Zakażenie tą niebezpieczną bakterią może doprowadzić do śmierci

Obostrzenia przedłużone. Kiedy zostaną otwarte restauracje i galerie handlowe?

GIS wycofuje popularne jajka. Są skażone salmonellą

Dlaczego warto jeść jajka?

Chociaż jajka uważa się za produkt tłusty i pełen cholesterolu, są one bardzo zdrowe, jeśli nie dodajecie do nich dużych ilości majonezu, oleju czy masła. Bogate w witaminy i mikroelementy jaja wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Są także nieocenionym źródłem pełnowartościowego białka. 

Żółtko kurzego jaja zawiera np. luteinę, która doskonale działa na zmysł wzroku i chroni oczy przed wystawieniem na nadmierne promieniowanie (słoneczne czy z ekranu komputera). 

Czytaj też:

Obieranie jajka
Adobe Stock
Newsy
Macie problem z obieraniem jajek na twardo? Wypróbujcie ten trik – 3 sekundy i gotowe. Szok
Skorupka odchodzi z białkiem, jajko czasem nawet nie chce pęknąć... Obieranie gotowanych na twardo jajek przysparza czasem kłopoty. Też je macie? Oto rozwiązanie.

Bez jajek na twardo nie obędzie się wiele potraw, które często goszczą na naszych stołach. Problem tkwi często w ich obraniu. Ta z pozoru prosta czynność dostarcza często problemów i frustracji. Skąd biorą się kłopoty z obieraniem ugotowanych na twardo jajek? O tym, czy jajka uda się obrać łatwo, czy napotkacie na trudności, decyduje świeżość jajka. Świeże jaja charakteryzują się wyższym stopniem kwasowości od jaj nieco starszych. Wyższe pH świeżych jajek utrudnia łatwe obranie ich ze skorupki. Ok. 10 dni od zniesienia jaja przez kurę, w między skorupką a białkiem dochodzi do procesów, które ułatwiają obranie jaja. Właśnie mniej więcej tyle dni mają jajka, które zazwyczaj kupujecie w sklepach. Mimo tego, problemy z obieraniem wciąż mogą się zdarzyć. Co robić, by łatwiej obrać jajka ze skorupki? Co wtedy robić? Jeżeli macie do obrania większą ilość jajek, warto pomóc sobie w pewien prosty sposób. Obieranie jajek ułatwi ugotowanie ich w wodzie z dodatkiem czubatej łyżki soli. Wcześniej należy doprowadzić jajka do osiągnięcia temperatury pokojowej . W tym celu wyjmijcie je z lodówki na minimum godzinę przed gotowaniem. Po ugotowaniu należy odlać z garnka ciepłą wodę i zalać jajka chłodną, która powoli powinna wypierać wrzątek. Po kilkuminutowym pobycie w zimnej wodzie jajka powinny obierać się dużo łatwiej. Dla niecierpliwych mamy jeszcze jeden trik. Trik dla niecierpliwych Obranie jajka gotowanego na twardo ze skorupki zajmie wam dzięki temu sposobowi ledwie 3 sekundy. Wcześniej musicie się jednak zastosować do powyższych uwag. Posólcie więc wodę na gotowanie i ostudźcie jajka w zimnej wodzie po ugotowaniu. Ugotowane jajko włóżcie do niewielkiego słoika i wlejcie do niego trochę wody (ok. 1/5 pojemności słoika). Potrząśnijcie słoikiem przez 3...

Co zrobić z pękniętym jajkiem? Czy można je jeszcze zjeść?
Pixabay
Newsy
Co zrobić z pękniętym jajkiem? Czy można je jeszcze zjeść?
Czy pęknięte jajko nadaje się do zjedzenia? Wiele osób zadaje sobie to pytanie. Odpowiedź może was zaskoczyć. 

Każdemu zdarzyło się kiedyś wrócić z pękniętym jajkiem ze sklepu. Często uważa się, że jeśli szybko schowa się je do lodówki, mogą być one bezpiecznie spożyte. Czy to prawda? Nie do końca.  Czy można zjeść pęknięte jajko? Jeśli zauważycie pęknięte jajko od razu po przyjściu ze sklepu, najlepiej wykorzystajcie je natychmiast i przygotujcie w postaci jajecznicy, omletu, jajka sadzonego czy po benedyktyńsku.  Jeśli nie zamierzacie wykorzystywać jajka od razu, najlepiej jak najszybciej je wyrzucić. Przetrzymywanie go w lodówce przez kilka dni może przyczynić się do skażenia salmonellą, ale także do przeniesienia się bakterii na inną żywność w lodówce. Salmonella to popularna choroba zakaźna, która powoduje objawy ciężkiego zatrucia pokarmowego. Można się nią zakazić poprzez nieodpowiednio przechowywane jaj, niedogotowane i surowe jajka bądź mięso.   Dlaczego warto jeść jajka? Jajka to bardzo korzystny element diety. Bogate są w wiele cennych składników odżywczych takich jak witaminy A, E i K, a także wapń, cynk czy potas. Jakie inne korzyści czerpie organizm ze spożywania jajek? Są one bogatym źródłem białka Doskonale działają na zmysł wzroku Są sycące i bogate w zdrowe tłuszcze. Czytaj też: Zostały wam skorupki po jajkach? Dodajcie do nich trochę oliwy, a otrzymacie genialny kosmetyk Żółte jajka na twardo to coś dla osób, które lubią eksperymenty. Wykorzystaj ten trik Jak długo można przechowywać ugotowane jajka w lodówce? To zaskoczy każdego

Jajka gotowane
Flickr/vanessa lollipop
Triki kulinarne
Większość z nas źle gotuje jajka. Jeden błąd wywołuje w nich niepożądane zmiany
Czy z pozoru łatwe gotowanie jajek kryje w sobie jakieś zagadki? Inny kolor, nieprzyjemny zapach, znacie te problemy? Mamy odpowiedź czemu tak się dzieje.

Zdarza się, że jajko na twardo żółtko ma siną obwódkę i nieładny zapach? Powodem jest jeden błąd popełniany podczas gotowania. Podpowiadamy wam co robić w takim przypadku.  Dlaczego jajko wygląda dziwnie po ugotowaniu? Pierwsza myśl, jaka przychodzi nam do głowy po tym, że z jajkiem jest coś nie tak, to wina hodowców. Pierwsze podejrzenia co do świeżości jajka lub jego pochodzenia mogą jednak okazać się błędne. Najczęściej winowajcą jesteśmy my sami.  Wiemy, że jajko gotowane to takie z dobrze ściętym żółtkiem. Tak przygotowane jajka mogą być jedzone same, ewentualnie z dodatkami, takimi jak majonez, chrzan, czy musztarda. Równie dobrze mogą stanowić część innych potraw. Można je dodawać do sałatek, kanapek, czy zup. Ile można przechowywać jajka na twardo? Jedno kurze jajko na twardo zawiera około 78 kilokalorii. To bogate źródło białka i odpowiedni produkt dla wszystkich, którzy przebywają na różnego rodzaju dietach. Dostępnych jest wiele technik gotowania jaj na twardo. Jedna sugeruje powolne gotowanie we wrzątku, inna wrzucenie jajek do wrzącej wody. Jaja ugotowane na twardo mogą być przechowywane w lodówce do 7 dni. Po tym czasie należy je wyrzucić. Jajko jest również tradycyjnym elementem kultury związanej ze świętami. Dekorowane jajka, nazywane potocznie pisankami, stanowią ważną część Wielkanocy. Ile powinno gotować się jajka? Jeśli lubicie gotowane jajka, powinniście wiedzieć, że czas ich gotowania ma ogromne znaczenie. Niezależenie od metody, którą wybierzecie, liczy się każda minuta. Zbyt długo gotowane jajko, ponad 10 minut, traci smak, przybiera sinawy kolor , a na żółtku może powstać zielonkawy nalot. Zbyt długi czas gotowania wywołuje w jajku niepożądane zmiany. Jajko...

Jajko po ugotowaniu ma spłaszczony czubek? Lepiej tego nie lekceważcie
AdobeStock
Newsy
Jajko po ugotowaniu ma spłaszczony czubek? Lepiej tego nie lekceważcie
Zauważyliście, że jajka mają po ugotowaniu wklęsły czubek? Sprawdźcie, co to oznacza i czy na pewno można je jeszcze bez przeszkód jeść.

Jajka towarzyszą nam niemal każdego dnia. Przygotowujemy z nich jajecznicę, omlety, ciasta, desery oraz wiele innych smacznych dań. Jak sprawdzić czy jajko na pewno jest świeże? Istnieje co najmniej kilka sposobów na sprawdzenie świeżości jaj. Jednym z często pomijanych symptomów świadczących o nieświeżości jajek jest wklęsły czubek po ugotowaniu jajka. Zwróciliście kiedyś na to uwagę? Jajko po ugotowaniu ma spłaszczony czubek? Jeśli zauważyliście, że jajka mają po ugotowaniu spłaszczony czubek, oznacza to, że nie były już one pierwszej świeżości. Dlaczego? W środku jajka w wyniku stopniowego rozpadu białek, pojawia się pęcherzyk gazu. Czym starsze jest jajko tym więcej gazu będzie produkowało się pod jego skorupką. Wystarczy, że obierzecie jajko po ugotowaniu i dokładnie przyjrzycie się jego kształtowi. Jeśli jajka będą miały spłaszczony, a nawet wklęsły czubek, oznacza to, że najprawdopodobniej były nieświeże. Jak jeszcze możemy sprawdzić świeżość jaj? Najlepszym sposobem na sprawdzenie, czy jajka są nadal dobre do spożycia, jest sprawdzenie daty na opakowaniu, w którym zostały one zakupione. Jeśli jednak macie już jajka w domu i nie macie pewności co do ich przydatności, najlepszym sposobem na przetestowanie tego, będzie umieszczenie jajka w misce lub szklance wypełnionej zimną wodą. Jak przetestować świeżość jaj? Włóżcie jajko do miski z wodą. Jeśli jajko leży na boku na dnie naczynia, jest nadal świeże. Jeśli jajko stoi pionowo na dnie, nadal można je jeść, ale powinno zostać zjedzone bardzo szybko lub ugotowane na twardo. Jeśli jajko unosi się na powierzchni wody, nie nadaje się już do jedzenia. Skorupki jajek są bardzo porowate. Z biegiem czasu powietrze przechodzi przez skorupkę do jaja, a jego okres przydatności do...