Jak ugotować jajko na twardo, żeby:

  • nie pękło,
  • nie było surowe,
  • nie było czarne w środku (przegotowane),
  • szybko je obrać?

Chociaż gotowanie jajek to absolutna podstawa pracy w kuchni – wiele osób, nawet wytrawnych pań domu, dalej ma problem z niezawodnym i idealnym gotowaniem jajek na twardo. 

Jak ugotować jajko na twardo? 

Sekretem sukcesu jest nie tylko świeże jajko, ale także… kilka innych składników oprócz jajek i wody. Wielu osobom może nie przyjść do głowy, że do gotowania jaj przyda się coś jeszcze, ale okazuje się, że drobne składniki pomocnicze robią tu ogromną różnicę. 

Przepis na idealne jajka na twardo

Poniżej znajdziecie listę składników i akcesoriów, które pomogą wam ugotować jajko na twardo o idealnym wyglądzie, smaku i konsystencji.

Zobacz także:

Składniki:

  • jajka
  • woda
  • plastry cytryny
  • kostki lodu

Przydadzą się także garnek z pokrywką i sitko.

Przygotowanie:

  1. Umieśćcie jajka na dnie dużego rondla lub garnka.
  2. Dodajcie wodę do garnka, tak aby jajka były w pełni pokryte.
  3. Dodajcie plasterki cytryny.
  4. Ustawcie garnek na dużym ogniu i zagotujcie, a następnie wyłączcie kuchenkę.
  5. Przykryjcie garnek i odstawcie na palnik bez grzania na około 10-12 minut. Dokładny czas będzie zależał od wielkości jaj, liczby jaj gotowanych na raz i tego, jak mocno ścięte jajka chcecie uzyskać.
  6. Odcedźcie jajka i natychmiast umieśćcie garnek pod zimną bieżącą wodą i dodajcie sporo lodu. Sprawi to, że jajka bardzo szybko ostygną i przestaną się dalej gotować.

Dlaczego warto jeść jajka?

Chociaż jajka uważa się za produkt tłusty i pełen cholesterolu, są one bardzo zdrowe, jeśli nie dodajecie do nich dużych ilości majonezu, oleju czy masła. Bogate w witaminy i mikroelementy jaja wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Są także nieocenionym źródłem pełnowartościowego białka. 

Żółtko kurzego jaja zawiera np. luteinę, która doskonale działa na zmysł wzroku i chroni oczy przed wystawieniem na nadmierne promieniowanie (słoneczne czy z ekranu komputera). 

Czytaj też: