Na rynku w sprzedaży jest wiele rodzajów ziemniaków, a każdy z nich jest idealny do innej potrawy. Przed udaniem się na zakupy warto zapoznać się z dostępnymi gatunkami, aby wybrać odpowiedni. 

Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane, a jaki na kluski?

Przed przygotowaniem potrawy i zakupem ziemniaków, warto zapoznać się z ich odmianami. Należy zauważyć, iż dzielą się ona na trzy główne grupy. Pierwsza z nich jest twarda, czyli idealna do sałatek, smażenia bądź grillowania. Druga to kartofle średniotwarde. Są dość charakterystyczne, gdyż pod koniec gotowania stają się kruche, a przy smażeniu miękkie wewnątrz, zaś ich skórka jest chrupiąca. Ten rodzaj świetnie sprawdza się do placków ziemniaczanych, frytek czy też zup. Ostatnia grupa to ziemniaki mączyste. Są dość delikatne, dlatego sprawdzają się podczas przygotowywania wszelkiego rodzaju klusek, puree, babek ziemniaczanych czy farszu do pierogów ruskich. 

Cenne właściwości ziemniaków

Ziemniaki są bardzo cennym warzywem w diecie człowieka. W swoim składzie zawierają wiele wartościowych witamin i mikroelementów, które pozytywnie wpływają na organizm. Wśród nich możemy znaleźć takie składniki jak potas, żelazo, fosfor, sód, mangan, cynk, fluor, karoten czy witaminy, takie jak K, B1, B2 czy C.

Patent na odpowiedni dobór

Każda odmiana ziemniaka charakteryzuje się czymś innym, każda z nich ma inne właściwości. Z tego też powodu niektóre rodzaje będą lepsze do konkretnych dań. Nie wszystkie sprawdzą się przy przygotowywaniu tych samych potraw. Dzięki odpowiedniemu patentowi będziecie mogli sprawdzić, czy dana odmiana ziemniaków sprawdzi się przykładowo do przyrządzenia klusek czy pyz. Podczas zakupu możecie przetestować, czy oferowany w sprzedaży rodzaj kartofli nada się do waszego dania. Wystarczy wówczas przekroić danego ziemniaka na pół, a następnie potrzeć o siebie dwie części. Jeśli obie połówki będą się kleić do siebie to znak, iż będą idealne do wyrabiania klusek.