Przygotowanie jajka w koszulce jest nieco trudniejsze niż usmażenie jajka czy ugotowanie go na miękko lub na twardo. Dzięki naszym wskazówkom bez problemu jednak zrobicie je w swoim domu. Jak się do tego zabrać?
Jajka w koszulce – takie, jakie można dostać na śniadanie w eleganckich hotelach i restauracjach – wyglądają i smakują wspaniale, zwłaszcza gdy z naciętego białka wypływa płynne żółtko. Jajko w koszulce, zwane również jajkiem poszetowym (od francuskiego słowa „poche” - kieszeń), możecie zrobić samodzielnie w domu. Jak?
Jak zrobić jajko w koszulce? Najprostsze sposoby
- Po pierwsze - upewnijcie się, że wasze jajka są naprawdę świeże. Świeże jajka mają grubszą warstwę białka w pobliżu żółtka, która lepiej zachowuje okrągły kształt podczas gotowania.
- Wbijcie jajko do miski lub na spodek.
- Dodajcie kroplę octu (jeśli wolicie, możecie dodać ją do wody).
- Zagotujcie wodę w garnku. Nie dodawajcie soli, ponieważ może to spowodować rozpad białka jajka.
- Zamieszajcie wodę, aby stworzyć delikatny wir, który pomoże białku jajka owinąć się wokół żółtka.
- Powoli wlewajcie jajko do środka.
- Zmniejszcie gaz, aby temperatura nie była zbyt wysoka - powinny unosić się tylko małe bąbelki.
- Gotujcie przez 3-4 minuty lub do czasu, aż białko się zetnie.
- Wyciągnijcie jajko łyżką cedzakową i osuszcie na papierze kuchennym.
- Odetnijcie wszelkie poszarpane fragmenty białka.
Jeszcze łatwiejsza metoda na jajka w koszulce
Metoda ta sprawia, że jajko ma bardziej płaski wygląd, ale jest łatwiejsza, jeśli np. chcecie ugotować dwa jajka na raz.
- Wbijcie jajko do miski lub na spodek.
- Zagotujcie wodę w garnku. Nie dodawajcie soli, ponieważ spowoduje to rozpad białka jajka.
- Wrzućcie jajko do wody.
- Żółtko powinno podążać za białkiem.
- Gotujcie przez 2 minuty, następnie wyłączcie ogień i odstawcie na 8-10 minut.
- Wyjmijcie jajko łyżką cedzakową i osuszcie na papierze kuchennym.
Jak ugotować jajko w koszulce za pomocą folii?
Trzeci sposób to gotowanie jajek w koszulce przy użyciu folii spożywczej. Jak się do tego zabrać?
Zobacz także:
- Wyłóżcie miseczkę folią, wbijcie jajko, posólcie je i zawiążcie woreczek tak, aby było w nim jak najmniej powietrza.
- W takiej wersji woda nie musi być zakwaszona.
- Gotujcie jajko do chwili, w której ładnie się zetnie i gotowe!
Źródło: zdrowie.wprost.pl