Przygotowanie jajka w koszulce jest nieco trudniejsze niż usmażenie jajka czy ugotowanie go na miękko lub na twardo. Dzięki naszym wskazówkom bez problemu jednak zrobicie je w swoim domu. Jak się do tego zabrać?

Jajka w koszulce – takie, jakie można dostać na śniadanie w eleganckich hotelach i restauracjach – wyglądają i smakują wspaniale, zwłaszcza gdy z naciętego białka wypływa płynne żółtko. Jajko w koszulce, zwane również jajkiem poszetowym (od francuskiego słowa „poche” - kieszeń), możecie zrobić samodzielnie w domu. Jak?

Jak zrobić jajko w koszulce? Najprostsze sposoby

  1. Po pierwsze - upewnijcie się, że wasze jajka są naprawdę świeże. Świeże jajka mają grubszą warstwę białka w pobliżu żółtka, która lepiej zachowuje okrągły kształt podczas gotowania.
  2. Wbijcie jajko do miski lub na spodek.
  3. Dodajcie kroplę octu (jeśli wolicie, możecie dodać ją do wody).
  4. Zagotujcie wodę w garnku. Nie dodawajcie soli, ponieważ może to spowodować rozpad białka jajka.
  5. Zamieszajcie wodę, aby stworzyć delikatny wir, który pomoże białku jajka owinąć się wokół żółtka.
  6. Powoli wlewajcie jajko do środka.
  7. Zmniejszcie gaz, aby temperatura nie była zbyt wysoka - powinny unosić się tylko małe bąbelki.
  8. Gotujcie przez 3-4 minuty lub do czasu, aż białko się zetnie.
  9. Wyciągnijcie jajko łyżką cedzakową i osuszcie na papierze kuchennym.
  10. Odetnijcie wszelkie poszarpane fragmenty białka.

Jeszcze łatwiejsza metoda na jajka w koszulce

Metoda ta sprawia, że jajko ma bardziej płaski wygląd, ale jest łatwiejsza, jeśli np. chcecie ugotować dwa jajka na raz.

  1. Wbijcie jajko do miski lub na spodek.
  2. Zagotujcie wodę w garnku. Nie dodawajcie soli, ponieważ spowoduje to rozpad białka jajka.
  3. Wrzućcie jajko do wody.
  4. Żółtko powinno podążać za białkiem.
  5. Gotujcie przez 2 minuty, następnie wyłączcie ogień i odstawcie na 8-10 minut.
  6. Wyjmijcie jajko łyżką cedzakową i osuszcie na papierze kuchennym.

Jak ugotować jajko w koszulce za pomocą folii?

Trzeci sposób to gotowanie jajek w koszulce przy użyciu folii spożywczej. Jak się do tego zabrać? 

Zobacz także:

  1. Wyłóżcie miseczkę folią, wbijcie jajko, posólcie je i zawiążcie woreczek tak, aby było w nim jak najmniej powietrza.
  2. W takiej wersji woda nie musi być zakwaszona. 
  3. Gotujcie jajko do chwili, w której ładnie się zetnie i gotowe!

Źródło: zdrowie.wprost.pl