Genialny sposób na ugotowanie jajka w koszulce. Przyda wam się… folia spożywcza
AdobeStock
Newsy

Genialny sposób na ugotowanie jajka w koszulce. Przyda wam się… folia spożywcza

Jajko w koszulce świetnie się sprawdzi zarówno na śniadanie, jak i na pyszną kolację. Jak je przygotować samodzielnie w domu? To prostsze niż myślicie.

Przygotowanie jajka w koszulce jest nieco trudniejsze niż usmażenie jajka czy ugotowanie go na miękko lub na twardo. Dzięki naszym wskazówkom bez problemu jednak zrobicie je w swoim domu. Jak się do tego zabrać?

Jajka w koszulce – takie, jakie można dostać na śniadanie w eleganckich hotelach i restauracjach – wyglądają i smakują wspaniale, zwłaszcza gdy z naciętego białka wypływa płynne żółtko. Jajko w koszulce, zwane również jajkiem poszetowym (od francuskiego słowa „poche” - kieszeń), możecie zrobić samodzielnie w domu. Jak?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić jajko w koszulce? Najprostsze sposoby

  1. Po pierwsze - upewnijcie się, że wasze jajka są naprawdę świeże. Świeże jajka mają grubszą warstwę białka w pobliżu żółtka, która lepiej zachowuje okrągły kształt podczas gotowania.
  2. Wbijcie jajko do miski lub na spodek.
  3. Dodajcie kroplę octu (jeśli wolicie, możecie dodać ją do wody).
  4. Zagotujcie wodę w garnku. Nie dodawajcie soli, ponieważ może to spowodować rozpad białka jajka.
  5. Zamieszajcie wodę, aby stworzyć delikatny wir, który pomoże białku jajka owinąć się wokół żółtka.
  6. Powoli wlewajcie jajko do środka.
  7. Zmniejszcie gaz, aby temperatura nie była zbyt wysoka - powinny unosić się tylko małe bąbelki.
  8. Gotujcie przez 3-4 minuty lub do czasu, aż białko się zetnie.
  9. Wyciągnijcie jajko łyżką cedzakową i osuszcie na papierze kuchennym.
  10. Odetnijcie wszelkie poszarpane fragmenty białka.
Zobacz także
Jajko po ugotowaniu ma spłaszczony czubek? Lepiej tego nie lekceważcie

Jajko po ugotowaniu ma spłaszczony czubek? Lepiej tego nie lekceważcie

Które jajko jest zdrowsze? Na miękko czy na twardo? Zdziwicie się

Które jajko jest zdrowsze? Na miękko czy na twardo? Zdziwicie się

Jeszcze łatwiejsza metoda na jajka w koszulce

Metoda ta sprawia, że jajko ma bardziej płaski wygląd, ale jest łatwiejsza, jeśli np. chcecie ugotować dwa jajka na raz.

  1. Wbijcie jajko do miski lub na spodek.
  2. Zagotujcie wodę w garnku. Nie dodawajcie soli, ponieważ spowoduje to rozpad białka jajka.
  3. Wrzućcie jajko do wody.
  4. Żółtko powinno podążać za białkiem.
  5. Gotujcie przez 2 minuty, następnie wyłączcie ogień i odstawcie na 8-10 minut.
  6. Wyjmijcie jajko łyżką cedzakową i osuszcie na papierze kuchennym.

Jak ugotować jajko w koszulce za pomocą folii?

Trzeci sposób to gotowanie jajek w koszulce przy użyciu folii spożywczej. Jak się do tego zabrać? 

  1. Wyłóżcie miseczkę folią, wbijcie jajko, posólcie je i zawiążcie woreczek tak, aby było w nim jak najmniej powietrza.
  2. W takiej wersji woda nie musi być zakwaszona. 
  3. Gotujcie jajko do chwili, w której ładnie się zetnie i gotowe!

Źródło: zdrowie.wprost.pl

Jak zrobić idealne jajko w koszulce? Nie wychodzi wam, bo robicie tę 1 rzecz
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić idealne jajko w koszulce? Na pewno nie wyjdzie wam, jeśli zrobicie tę 1 rzecz
Autorzy przepisów na jajka w koszulce często wprowadzają czytelników w błąd, podając składnik, przez który danie nigdy nie wychodzi. Sprawdźcie sami.

Czy jajka w koszulce są rzeczywiście aż tak trudnym do przygotowania daniem? Można się do nich zniechęcić, ponieważ często, mimo stosowania się do wskazówek zawartych w różnych przepisach, jajka nie wychodzą. Sprawdźcie, jaki błąd jest najczęściej popełniany przez wiele osób i  co zrobić, by jajko w koszulce zawsze wyszło idealne.  Dlaczego jajka w koszulkach nie wychodzą? Często w przepisach na jajko w koszulce pojawia się sól, którą należy wsypać do gotującej się wody. To duży błąd. Sól zmienia bowiem gęstość wody, przez co wrzucone do niej jajko rozpada się i nie utrzymuje pożądanego kształtu. Dlatego sól powinno się dodać na samym końcu, doprawiając nią ugotowane jajka na talerzu. Świeżość jajek ma znaczenie Jajka w koszulce wychodzą najlepiej wtedy, gdy są świeże. Dlaczego? W świeżych jajkach białko jest bardziej zbite, dzięki czemu w trakcie gotowania utrzymuje swój kształt. Starsze jajka “rozlewają” się, co można zauważyć wbijając je na talerzyk. Ale i na to jest sposób - wystarczy, że wbijecie jajka na sitko, by pozbyć się nadmiernie lejącej się części białka.   Przepis na jajko w koszulce Składniki: dowolna ilość świeżych jajek jedna łyżka stołowa octu Przygotowanie: Wbijajcie jajka pojedynczo na sitko o drobnych oczkach, by pozbyć się tej części białka, która mogłaby “zepsuć” kształt gotowego jajka. Następnie delikatnie przelejcie do miseczki lub innego drobnego naczynia.  Zagotujcie wodę w garnku. Do gotującej się wody wlejcie jedną łyżkę stołową octu.  Energicznie zamieszajcie tak, by w garnku wytworzył się wir. Do środka delikatnym, ale pewnym ruchem wlejcie jajko.  Gotujcie przez 3 minuty. Po tym czasie wyjmijcie jajko łyżką...

Jeszcze lepsze niż na surowo! Zróbcie czereśnie w cieście. Przepyszna przekąska na ciepłe dni SEO: Co zrobić z czereśni? Przepis na czereśnie w cieście
Gotujmy.pl/IwonaDD
Newsy
Co zrobić z czereśni? Przepis na czereśnie w cieście
Poznajcie ten nadzwyczajny przepis na świetną przekąskę z owoców. Czereśnie w tej odsłonie to niebo w gębie!

Czereśnie najbardziej smakują wam na surowo? To bardzo dobrze, w tej formie faktycznie są najzdrowsze. Jeśli szukacie jednak ciekawych pomysłów na wykorzystanie czereśni, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Czereśnie w cieście są wyśmienite. Lekkie, chrupiące ciasto otula dokładnie przepyszny letni owoc. Przekonajcie się sami. Przepis na czereśnie w cieście Ta lekka letnie przekąska zachwyci waszych domowników, ale to też super pomysł na danie, którym poczęstujecie gości. Idealnie sprawdzą się na przekąskę do meczu lub letnia imprezę. Składniki na czereśnie w cieście 200 g czereśni 1 jajko 100 g mąki 100 ml mleka 1 szczypta sody oczyszczonej 1 łyżeczka cukru 1/2 l oleju do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie czereśni w cieście Przygotujcie ciasto naleśnikowe. Rozbijcie jajka, oddzielcie żółtka od białek. Wymieszajcie żółtka z mlekiem, mąką, sodą oczyszczoną i cukrem. Białka ubijcie na sztywną pianę. Delikatnie połączcie ubitą pianę z gęstym ciastem naleśnikowym. Być może będziecie musieli dolać do niego trochę więcej mleka. Odstawcie ciasto naleśnikowe na pół godziny w zimne miejsce, na przykład do lodówki. Oczyśćcie czereśnie: umyjcie je dokładnie w zimnej wodzie. Osuszcie je i wydrylujcie dokładnie z pestek. Drylujcie czereśnie od dołu robiąc to tak, aby nie oderwał się od nich ogonek na górze. Przekąska będzie wtedy bardziej efektowna. Rozgrzejcie olej do 180-190 stopni. Wydrylowane czereśnie zanurzcie szybko w cieście trzymając je za pozostawiony ogonek. Wrzućcie je na głęboki olej. Wrzucajcie je po jednej sztuce, aby nie zlepiły się podczas smażenia. Smażcie na rumiany kolor przez ok. 2-3 minuty. Odsączcie z oleju na papierze kuchennym. Posypcie czereśnie cukrem pudrem i...

sine jajka
Flickr
Newsy
Jecie sine jajka? Sprawdźcie, czy to na pewno zdrowe
Ugotowaliście jajko, które ma sine żółtko? Niektórzy martwią się, czy takie jajka można zjeść. Dowiedzcie się, czy to bezpieczne.

Jajka są bardzo zdrowe, dlatego koniecznie należy je uwzględnić w swoim planie odżywiania i jeść kilka razy w tygodniu. Kto nie przepada za mięsem lub zdecydował się na dietę wegetariańską, ten szczególnie powinien jeść dużo jajek, ponieważ są świetnym źródłem białka! Zawierają go o wiele więcej niż na przykład fasola i inne rośliny strączkowe polecane osobom, które nie jedzą mięsa. Czasem jednak ochota na jajka zupełnie przechodzi, gdy obieracie ugotowane jajko ze skorupki, przekrajacie, a tam… żółtko w niezbyt apetycznym, zielono-sinym kolorze! Czy takie jajko można bezpiecznie zjeść? Wszystkiego dowiecie się z tego artykułu.   Jeżeli zdarzyło się wam ugotować jajka, które w środku zrobiły się zielonkawe lub sine, to na pewno od razu sprawdzacie datę ważności na opakowaniu. Ale to się może zdarzyć nawet w przypadku zupełnie świeżych jajek! Dlaczego sinieją i czy można temu jakoś zaradzić? I najważniejsza kwestia – czy są zdrowe? Dlaczego żółtko jajka sinieje? Jajka na twardo może nie pachną za dobrze, ale stanowią niezwykle praktyczną przekąskę, którą można wszędzie ze sobą wziąć. Co prawda wasi koledzy z pracy lub współpasażerowie w pociągu nie będą zachwyceni, gdy wyjmiecie przy nich kanapkę z jajkiem, ale kto by się tym przejmował! Jajka są bardzo sycące i zdrowe, a poza tym czy naprawdę pachną gorzej od jedzenia, które ludzie pałaszują w miejscach publicznych? Zdarza się, że jajko na twardo po ugotowaniu ma lekko siny kolor w miejscu żółtka. Po przekrojeniu okazuje się, że żółtko z wierzchu jest zielono-sine! Czy takie jajko jest zepsute? Absolutnie nie! Za ten mało ciekawy kolor odpowiada zwykła reakcja chemiczna, która jest zupełnie niegroźna dla organizmu. Podczas gotowania siarka zawarta w białku jajka wchodzi w reakcję z...

jak zagęścić sos bez mąki
Flickr
Newsy
Chcecie zagęścić sos, ale nie macie mąki? Znamy lepszy i o wiele zdrowszy sposób
Jak zagęścić sos bez mąki? Sposobów jest wiele, ale tylko jeden z nich jest szybki i praktycznie nie zmienia smaku potrawy!

Większość dań smakuje o wiele lepiej, gdy doda się do nich aromatyczny sos. Ten powinien być gęsty i zawiesisty, ponieważ zbyt rzadki sos będzie tylko pływał po talerzu, a polane nim jedzenie będzie raczej przypominało zupę. Dlatego każda gospodyni wie, że sos przed podaniem trzeba zagęścić! Najczęściej w tym celu stosuje się pszenną mąkę . Należy do małego kubka lub filiżanki wsypać łyżkę mąki, wlać odrobinę zimnej wody i dokładnie wymieszać. Można też dodać trochę sosu, który chcecie zagęścić, ale trzeba uważać – płyn nie może być zbyt gorący, ponieważ mąka zmieni się w kluski! Dokładnie wymieszaną mąkę z wodą należy powoli wlewać do sosu cały czas mieszając. Innym sposobem jest zrobienie zasmażki , czyli wymieszanie mąki na patelni z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną zasmażkę wlewa się później do sosu. Smaczne, ale jakie tuczące! Jak zagęścić sos bez mąki? W sytuacji, gdy dbacie o linię lub po prostu zabrakło wam mąki podczas gotowania, możecie zagęścić sos innymi, prostymi sposobami. Są równie smaczne i skuteczne, choć oczywiście wówczas sos nieco zmieni swój smak lub kolor. Dowiedzcie się, jak zagęścić sos bez mąki : Żółtko jajka Ten sposób sprawdzi się w przypadku sosów, które mają jasny kolor i nie pływają w nim kawałki warzyw ani mięsa. Rozbijcie jedno jajko oddzielając żółtko od białka. Następnie do gotującego się na małym ogniu sosu wlejcie żółtko, cały czas mieszając. Zwróćcie uwagę na moc palnika – na zbyt wysokim ogniu żółtko się zetnie! Śmietana Do filiżanki wlejcie kilka łyżek śmietany oraz 1-2 łyżki gorącego sosu. Bardzo dokładnie wymieszajcie i wlejcie powoli do garnka. Dzięki temu śmietana się nie zetnie! Później należy gotować sos na średnim ogniu bez...