Ziemniaki gotujemy niemal codziennie. Dodajemy je do zup i drugich dań, robimy z nich sałatki, smażymy placki, frytki i pieczemy w piekarniku. Pewnie uważacie, że ziemniaki nie mają przed wami tajemnic, jednak tego sposobu na tłuczone ziemniaki na pewno nie znacie.

Przepis na tłuczone ziemniaki wg brytyjskiej szefowej kuchni

Poppy O'Toole jest brytyjską kucharką i blogerką. W swoich mediach społecznościowych dzieli się z fanami sprawdzonymi przepisami na dania, ale też trikami na ich przygotowanie. W przepisie na tłuczone ziemniaki, który przedstawiła na Instagramie, każdy krok jest ważny.

Nie omijajcie niczego, ani nie zastępujcie swoimi zwykłymi sposobami, tylko krok po kroku odtwórzcie podaną przez kucharkę recepturę. Będziecie zachwyceni smakiem jej tłuczonych ziemniaków.

Przygotowanie:

  1. Surowe ziemniaki pokrójcie na grube plastry. Gotowanie ich w całości lub w połówkach nie daje tak dobrego efektu i aksamitnej tekstury.
  2. Zacznijcie obróbkę od zimnej wody. Zalewanie wrzątkiem czy wrzucanie do wrzątku powoduje, że kartofle zmieniają konsystencję w trakcie gotowania.
  3. Zamiast gotować w wodzie, ugotujcie je na parze. W tym celu posolone ziemniaki przełóżcie do durszlaka, a ten ustawcie na garnku z wodą i przykryjcie ściereczką. Woda w garnku powinna być zimna, dopiero z ziemniakami w durszlaku doprowadzajcie ją do wrzenia.
  4. Gry warzywa będą miękkie, przełóżcie je do miski i ubijcie tradycyjnie tłuczkiem. Dodajcie łyżkę śmietany lub nieco więcej mleka, żeby były bardziej puszyste.

Do czego wykorzystywać tłuczone ziemniaki?

Ziemniaki tłuczone, przyrządzone według przepisu Poppy O'Toole są tak dobre, że jeśli w porę nie przerwiecie próbowania, zjecie je wszystkie i ani odrobina nie dotrwa do obiadu!

Zobacz także:

Przygotowany dodatek w postaci tłuczonych kartofli smakuje najlepiej w takich daniach:

  • Z kotletem mielonym i tłuczonym groszkiem lub marchewką z groszkiem
  • Z sosem mięsnym z gulaszu lub bitek
  • Z pieczonym na chrupiąco kurczakiem
  • Z jajkiem sadzonym i mizerią lub sałatą ze śmietaną
  • Możecie też nałożyć je na głęboki talerz i zalać gorącą zupą. W tym wydaniu najlepiej sprawdza się żurek, grochówka barszcz

Źródło: interia.pl