Genialny sposób na stonkę na ziemniakach. Butelka z niezbędnym składnikiem jest w waszej kuchni
AdobeStock
Newsy

Genialny sposób na stonkę na ziemniakach. Butelka z niezbędnym składnikiem jest w waszej kuchni

Gdy stonka żeruje na ziemniakach, nie trzeba od razu sięgać po chemiczne środki. Pomogą naturalne, sprawdzone sposoby.

Stonka ziemniaczana nie daje wam żyć? Ten szkodnik jest zmorą każdego działkowca, bowiem stonki lubią nie tylko ziemniaki, ale też inne warzywa, które uprawiamy w ogródkach. Walka z tymi owadami jest trudna, jednak można ją wygrać - i to stosując naturalne, domowe sposoby!

Jak rozpoznać stonkę ziemniaczaną?

Stonka to niepozorny chrząszcz, podobny nieco do biedronki, ale od niej większy. Stonka ma też zupełnie inne ubarwienie - jest żółta, a przez jej pancerzyk przechodzą podłużne, czarne paski. 

O obecności stonki na roślinach świadczą jaja składane na liściach. Samica stonki składa nawet po 30 jaj w jednym miejscu rośliny, dlatego łatwo można je zauważyć. Trzeba jednak podnieść liście, by zauważyć jaja, ponieważ stonka składa je na spodniej części liści. 

Larwy stonki są niezwykle żarłoczne, dlatego gdy już się wyklują, to szybko zaczynają pożerać roślinę, na której się znalazły. Stonka lubi ciepły klimat, dlatego najczęściej pojawia się na roślinach w okresie między czerwcem a lipcem. 

Zobacz także
Weźcie cebulę i zróbcie z niej wywar. Skutecznie poradzi sobie z mszycami

Wywar z cebuli skutecznie poradzi sobie z mszycami. Zrobicie go bez problemu

Wlejcie to do słoika, wstawcie do szafki i zapomnicie o molach. Genialny trik

Wlejcie to do słoika, wstawcie do szafki i zapomnicie o molach. Genialny trik

Na jakich roślinach żeruje stonka?

Jak sama nazwa wskazuje, stonka ziemniaczana lubuje się w liściach ziemniaków, ale nie tylko! Można ją spotkać w ogródku warzywnym nawet wówczas, gdy w ogóle nie rosną w nim ziemniaki. Stonki żerują bowiem także na:

  • pomidorach

  • papryce

  • bakłażanach 

Jak pozbyć się stonki ziemniaczanej?

Do zwalczania stonki można wykorzystać naturalny środek, jakim jest ocet. Wystarczy, że przygotujecie roztwór w stosunku 1:10. Tak przygotowaną mieszankę przelejcie do butelki ze spryskiwaczem i wykonajcie oprysk na ziemniaki wtedy, gdy rośliny osiągną wysokość około 15 cm. 

Do octu możecie dodać także proszek musztardowy lub zwykłą musztardę. Połączenie tych dwóch składników, których stonka nie cierpi sprawi, że szybko porzuci wasze rośliny i zacznie szukać innych źródeł pożywienia. 

A jeżeli hodujecie u siebie zwierzęta i każdego roku musicie walczyć z plagą stonki, dobrze jest włączyć do swojej hodowli indyki. Ptaki te są naturalnym wrogiem stonki ziemniaczanej. 

Źródło: gazeta.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mężczyzna stosował dietę ziemniaczaną i schudł 50 kg w rok. Efekty są spektakularne
Adobe Stock
Newsy
Mężczyzna stosował dietę ziemniaczaną i schudł 50 kg w rok! Efekty są spektakularne
Dieta ziemniaczana to sprawdzony sposób na zgubienie zbędnych kilogramów. Na własnej skórze przekonał się o tym Amerykanin, Andrew Taylor.

Wiele osób na diecie postanawia wyeliminować z jadłospisu ziemniaki, które uważane są za kaloryczne i niezdrowe warzywo. Nic bardziej mylnego! To nieprawda, że ziemniaki tuczą , o ile podawane są bez zbędnych dodatków, Tak naprawdę, samo w sobie warzywo ma właściwości odchudzające, a jego spożywanie pozytywnie wpływa na wasze zdrowie.  Cenne właściwości ziemniaków Ziemniaki zawierają mnóstwo potasu oraz magnezu. To właśnie dzięki nim ciśnienie krwi pozostaje w normie, zęby i kości są mocne, przemiana materii lepsza, a stany zmęczenia oraz stres mniej uciążliwe. Te niepozornie wyglądające bulwy zawierają również wapń, żelazo, fosfor oraz niemal wszystkie, potrzebne do funkcjonowania witaminy – A, B1, B2, B3, B6, C, PP. Nie można także zapomnieć o cennym błonniku, który nie tylko ułatwia trawienie , ale również pomaga w walce z nadwagą i obniża poziom „złego” cholesterolu . Ziemniaki, wbrew pozorom, są lekkostrawne i niskokaloryczne, a zawarte w nich substancje i związki łatwo przyswajalne. W ich składzie znajduje się także bardzo mało tłuszczu.  Niewielu zdaje sobie również sprawę z tego, że serwowane w towarzystwie mięsa równoważą jego kwasotwórcze oddziaływanie na organizm. Nic więc dziwnego, że wiele osób decyduje się na tak zwaną dietę ziemniaczaną. Na czym polega dieta ziemniaczana? Dieta ziemniaczana to najkrócej mówiąc dwutygodniowa kuracja odchudzająca. Podczas jej trwania dwa razy dziennie należy spożywać posiłek przygotowany na bazie tychże warzyw. Możecie je piec, gotować, a nawet dusić. Nie zaleca się jednak smażenia. Eksperci zalecają, by osoby przechodzące na ten sposób żywienia pamiętały o dostarczaniu odpowiedniej ilości płynów do organizmu (2 litry dziennie). Może to...

ziemniaki pieczone w folii aluminiowej mogą być trujące
Adobe Stock
Newsy
Ziemniaki pieczone w folii aluminiowej mogą zawierać groźną dla życia bakterię
Grillowanie lub pieczenie ziemniaków w folii aluminiowej bez odpowiednich środków ostrożności może zakończyć się tragicznie. Sprawdźcie, co robić, by nie ryzykować poważnym zatruciem.

Być może zaskoczy was to, że ziemniaki przechowywane przez zaledwie kilka godzin w nieodpowiedniej temperaturze mogą spowodować zatrucie pokarmowe. Powinno się je zjeść w ciągu czterech godzin od przygotowania (o ile nie są w lodówce) - a nawet w przeciągu dwóch godzin, jeśli na dworze jest gorąco. Dotyczy to nie tylko pieczonych ziemniaków i sałatki ziemniaczanej, ale też zwykłych gotowanych ziemniaków, purée czy zupy ziemniaczanej . Chodzi o jad kiełbasiany , czyli toksynę botulinową (botulinę). Jest to neurotoksyna, którą wytwarzają beztlenowe bakterie Clostridium botulinum . I choć w odpowiednich dawkach wykorzystywana jest w medycynie estetycznej do spłycania zmarszczek czy zmniejszania potliwości, spożyta wraz z jedzeniem może być silnie trująca.  Botulina - śmiertelnie niebezpieczna trucizna Jest tak silna, że jedna łyżeczka jadu kiełbasianego wystarczyłaby, by zabić 100 tys. ludzi. Wystarczy więc kontakt z minimalną ilością botuliny, żeby się rozchorować. Jad kiełbasiany rozwija się bez tlenu. I dlatego właśnie w sezonie grillowym powinniśmy szczególnie uważać, przygotowując na grillu żywność w folii aluminiowej.  Przyjrzyjmy się naszym ukochanym grillowanym ziemniakom i sałatkom ziemniaczanym . Aby upiec ziemniaka na grillu, szczelnie zawiniecie go w folię aluminiową, prawda? Słusznie, jednak musicie pamiętać, że w ten sposób ograniczacie dostęp tlenu do ziemniaka. Jeśli nie odpakujecie go od razu po przygotowaniu i nie będziecie trzymać już upieczonego ziemniaka albo w wysokiej temperaturze, albo w lodówce - ryzykujecie rozwojem toksyny botulinowej. Jad kiełbasiany w ziemniakach Wiosną i latem szczególną uwagę zwracajcie więc na sposób przygotowania i przechowywania ziemniaków z grilla lub ogniska. Jeśli chcecie mieć pewność, że unikniecie...

Młode ziemniaki z piekarnika. Prosty przepis na smaczny dodatek do obiadu
Gotujmy.pl/Bogusia82
Newsy
Młode ziemniaki z piekarnika. Prosty przepis na smaczny dodatek do obiadu
Młode ziemniaki z piekarnika z przyprawami to świetny pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Ich przygotowanie zajmie wam mniej niż godzinę! A są tak pyszne, że będziecie je robić regularnie.

W warzywniakach pojawiły się już pierwsze młode ziemniaki . Jak je rozpoznać? Bardzo łatwo. Młode polskie ziemniaki zwykle są dość małe i mają charakterystyczną łuszczącą się skórkę. Ziemniaki te mają to do siebie, że dość szybko wysychają. To dlatego – można to bardzo łatwo zauważyć w sklepach – zwykle są pokryte warstwą ziemi, co ma za zadanie uchronić je przed nadmierną utratą wody. Co można przygotować z młodych ziemniaków? Możecie z nich zrobić placki ziemniaczane , babkę lub po prostu ugotować je do obiadu w formie purée. Możecie też upiec je w całości z przyprawami. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na takie danie! Przepis na młode ziemniaki z piekarnika Kupiliście na targu młode polskie ziemniaki? Upieczcie je w piekarniku z dodatkiem oliwy i aromatycznych przypraw. Przygotowanie takiego dania jest dziecinnie proste. Wystarczy lekko podgotować ziemniaki, natrzeć je oliwą z dodatkiem przypraw (świetnie sprawdza się tu rozmaryn), a następnie upiec je na złoto w piekarniku. Potrawa smakuje zarówno solo, jak i jako dodatek do obiadu - ryby lub mięsa. Przygotujcie takie ziemniaczki, a gwarantujemy, że na stałe zagoszczą w waszych domach! Składniki: 1 kilogram młodych ziemniaków pół pęczka kopru 1 łyżka przyprawy do ziemniaków (lub ulubionych przypraw) 4 łyżki oleju Przygotowanie pieczonych młodych ziemniaków: Młode ziemniaki dość cienko obieramy lub skrobiemy nożem. Dokładnie myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około 8-10 minut. Odcedzamy i studzimy. W miseczce mieszamy olej z przyprawą do ziemniaków, dodajemy posiekany koper i nacieramy ziemniaki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-30 minut. Smacznego! Czytaj...

Babka ziemniaczana
Gotujmy.pl/VioletoveKucharzenie
Newsy
Doskonały pomysł na obiad: babka ziemniaczana, którą pokochacie od pierwszego kęsa. Z tym sosem smakuje fenomenalnie
Babkę ziemniaczaną można zrobić na wiele sposobów. Jej najbardziej klasyczną wersją jest pieczona saute. Niektórzy proponują dodać do niej śmietanę. Pokazujemy, że można do babki podejść jeszcze inaczej!

Babka ziemniaczana to bardzo łatwe danie. Najlepiej smakuje w towarzystwie aromatycznego sosu kurkowego na bazie śmietany. Podajemy przepis. Spróbujcie koniecznie! Babka kartoflanka Tarciuch i kartoflarz to tylko niektóre z nazw, jakimi można opatrzeć babkę ziemniaczaną. Tradycyjnie robi się ją z utartych surowych ziemniaków wymieszanych ze skwarkami ze świeżo stopionego boczku lub słoniny. Babkę powinno się pikantnie przyprawiać i piec w piekarniku na złocisty kolor.  To tradycyjna potrawa kuchni białoruskiej. W Polsce jest równie znana i popularna. Dobrą opinią cieszy się głównie w północno-wschodnich krańcach kraju, na Podlasiu i Suwalszczyźnie. Między innymi na Mazurach i na Śląsku babka ziemniaczana nazywana jest kartoflakiem. Od kilkunastu lat corocznie w Supraślu odbywają się Mistrzostwa Świata w Pieczeniu Kiszki i Babki Ziemniaczanej. Szukając przepisów na babę ziemniaczana możemy też natknąć na nazwy: bugaj, pyrczok, rejbak, kajzer, czy kugiel. Niezwykła babka Ta klasyczna potrawa składa się ze startych ziemniaków oraz sporej porcji śmietany i jaj, doprawionych do smaku solą, pieprzem i startą cebulą. Wersja, na którą składniki znajdziecie poniżej, jest wzbogacona pasującym idealnie do dania sosem kurkowym. Składniki na babę ziemniaczaną: 2 kg ziemniaków 20 dag śmietany (12%) 1 jajko 10 dag cebuli 10 dag wędzonego boczku pieprz sól olej bułka tarta Składniki sos kurkowy: 20 dag kurek  5 dag cebuli 30 dag śmietany (12 %) sól pieprz olej natka pietruszki Przygotowanie Obrane i umyte ziemniaki trzemy na drobnej tarce i odcedzamy na sitku. Zlewamy niepotrzebną wodę. Dodajemy jajka, sól, pieprz, śmietanę i podsmażoną z boczkiem cebulę....