Geniałny sposób na przechowanie koperku bez mrożenia i suszenia. Będzie świeży nawet 2 miesiące.
Adobe Stock
Newsy

Genialny sposób na przechowanie koperku bez mrożenia i suszenia. Będzie świeży nawet 2 miesiące

Tak długo świeżego kopru jeszcze nie przechowywaliście. Będziecie zachwyceni, że codziennie macie pod ręką to pachnące zioło.

Świeży koperek dodaje daniom znacznie więcej aromatu i smaku niż ten mrożony czy suszony. Istnieje sposób na utrzymanie go w postaci świeżej nawet przez jeden czy dwa miesiące. Potrzebne wam będą: pęczek kopru i czysty słoik.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przygotować koperek do przechowania w postaci świeżej?

Koperek w wielu domach używany jest codziennie. Trudno wyobrazić sobie niektóre dania bez dodatku tego zioła. Gotowane ziemniaki posypujemy nim zawsze, dodany do zupy, nadaje jej świeżego aromatu, nawet twarożek z koperkiem smakuje lepiej niż sam twarożek. Chcecie go więc stale mieć pod ręką i narzekacie, że tak szybko więdnie. Wiecie jak przedłużyć jego świeżość? To bardzo proste, choć wymaga kilku czynności:

  • Pęczek koperku dokładnie umyjcie, a następnie wysuszcie. Nie może być na nim żadnej wilgoci
  • Umyjcie i dokładni wysuszcie słoik z przykrywką
  • Oberwijcie listki z grubych łodyg tak, aby zostały sam cienkie gałązki i listki (możecie go poszatkować)
  • Przełóżcie koper do słoika i szczelnie zakręćcie nakrętkę
  • Słoik włóżcie do lodówki i przechowujcie 1-2 miesiące

Używajcie zawsze, gdy musicie szybko przyprawić danie.

Zobacz także
Pampuszki z czosnkiem i pietruszką do barszczu. Tak jedzą we Lwowie i w okolicach

Pampuszki z czosnkiem i koperkiem do barszczu. Tak jedzą we Lwowie i w okolicach

Kotlety mielone na ostro z koperkiem. Tani i prosty obiad dla całej rodziny

Kotlety mielone na ostro z koperkiem. Pokochacie ich ognisty smak

Koperek — właściwości odżywcze

Koperek poza tym, że dodaje aromatu daniom, jest niskokaloryczny, przyspiesza metabolizm i zaostrza apetyt. Skutecznie pomaga na problemy gastryczne, takie jak zaparcia i wzdęcia, bóle głowy oraz pobudza laktację u kobiet karmiących.

Zioło jest cennym źródłem witamin i minerałów. Znajdziecie w nim witaminy A, C, D, E, K i witaminy z grupy B, a także minerały: wapń, mangan i żelazo.

Najpowszechniej znane właściwości zdrowotne koperku są następujące:

  • Wspomaga pracę jelit dzięki olejkom eterycznych, które wspomagają wydzielanie żółci
  • Jest źródłem przeciwutleniaczy pomagających chronić komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Dzięki temu chroni przed wieloma chorobami w tym nowotworami
  • Może zmniejszać poziom cukru we krwi
  • Ma pozytywny wpływ na układ moczowy
  • Ma właściwości łagodzące ból
  • Działa antybakteryjnie
  • Ma działania antystresowe, dzięki zawartości magnezu i witamin z grupy B

Źródło: mamadu.pl, medonet.pl

Mielone lekkie i pyszne
Gotujmy.pl/Gracer
Newsy
Pyszne i soczyste kotlety mielone. Dzięki 1 sekretnemu składnikowi zasmakują szczególnie kobietom
Tradycyjne kotlety mielone zyskują dzięki temu dodatkowi lekkości smaku. Musicie wypróbować ten sposób!

Kotletów mielonych nie trzeba nikomu z was przedstawiać. Dziś pokazujemy wam je w trochę innej wersji. To w dalszym ciągu tradycyjny przepis, ale dzięki jednemu dodatkowi zyskują one świeżość i lekkość. Taka wersja kotletów smakuje szczególnie kobietom, które nie zawsze gustują w ciężkich, mięsnych daniach. Te przepyszne i soczyste kotlety mielone przygotujecie w mig. Pyszne kotlety mielone Składniki na pyszne kotlety mielone Ok. 250 g mięsa mielonego Jajko Cebula Bułka tarta Sól Pieprz Olej do smażenia Suszony koperek Sposób przygotowania kotletów mielonych Cebulę obierzcie i posikajcie w drobną kostkę. Mięso wymieszajcie z cebulą. Ugniatajcie mięso z cebulą, dodajcie jajko i wyrabiajcie razem jeszcze kilka minut. Dodajcie sporą ilość suszonego koperku. Doprawcie solą i pieprzem do smaku. Z masy mięsnej uformujcie lekko spłaszczone kotlety. Panierujcie kotlety w bułce tartej. Rozgrzejcie patelnię. Na rozgrzany olej wyłóżcie kotlety. Smażcie z obydwu stron, aż będą złociste. Kotlety podawajcie z ziemniakami i surówką, na przykład surówką z buraczków lub tartą marchewką z jabłkiem. Właściwości kulinarne i zdrowotne koperku Koperek to element, który czyni to danie niezwykłym. Może nie wpadliście na to, żeby dodać go do masy na kotlety mielone, a to błąd! Koperek dodaje im świeżości i ciekawszego aromatu. Oprócz tego powoduje też, że kotlety są trochę zdrowsze. Koperek to źródło: Witaminy C Żelaza Wapnia Potasu Nawet niewielki dodatek koperku do dań wzbogaca je o te składniki odżywcze. Aby wasze gotowanie było nie tylko smaczne, ale też zdrowe, musicie komponować potrawy z dodatkiem dużej ilości warzyw. Dodawanie świeżych ziół to idealna metoda...

Jak zrobić młodą kapustę kiszoną? Nieco inaczej niż starą
Pixabay
Newsy
Jak zrobić młodą kapustę kiszoną? Nieco inaczej niż starą
Kapusta kiszona to jedno z naszych "dóbr" narodowych. Z łatwością można zrobić ja samodzielnie w domu. Wiosną warto wykorzystać młodą kapustę - będzie smakować zupełnie inaczej niż kiszona stara kapusta.

Kapusta jest bardzo uniwersalnym warzywem. Można z niej zrobić surówki, kapustę zasmażaną, uwielbianą przez wielu kapustę kiszoną , pyszny kapuśniak oraz oczywiście zawinąć w nią gołąbki . W zależności od tego, czy użyjecie młodszej niż starszej główki kapusty, danie będzie różniło się smakiem. Czym różni się młoda kapusta od starej? Młoda kapusta zbierana jest o wiele wcześniej, z łatwością kupicie ją już w maju. Poznacie ją w warzywniaku po intensywnie zielonym kolorze. W smaku jest nieco słodsza i delikatniejsza niż stara kapusta. Kiszenie młodej kapusty nie wymaga zbyt wiele wysiłku, nie trzeba jej ubijać zbyt mocno, co ma miejsce w przypadku starszych główek. Będzie też miała nieco inny smak niż ta stara, mocno ukiszona – podobnie jak w przypadku ogórków kiszonych i małosolnych. Będzie słodsza, lekko słona i mniej ukiszona. Przepis na młodą kiszoną kapustę Składniki 3kg młodej kapusty 450g marchewek 3 łyżki niejodowanej soli kamiennej (u mnie do kiszone zawsze niejodowana) 3 ząbki czosnku Kilka gałązek kopru włoskiego Pęczek koperku Przygotowanie Kapustę obierzcie z zewnętrznych liści i poszatkujcie drobno ostrym nożem, za pomocą specjalnej mandoliny lub malaksera. Marchew zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Świeży koperek posiekajcie. Ząbki czosnku wyciśnijcie za pomocą praski. Do dużej miski włóżcie poszatkowaną kapustę, marchewkę, czosnek i zasypcie wszystko solą. Dokładnie wymieszajcie, lekko ubijcie i odstawcie na 30 minut, aby kapusta puściła sok. Dodajcie koper i pokrojony koperek. Kapustę przełóżcie do naczynia z kamionki, ponownie lekko ugniećcie i dociśnijcie talerze z obciążeniem. Odstawcie kapustę na 2-4 dni, w zależności od tego, czy wolicie bardziej,...

Kotlety mielone z dorsza
Gotujmy.pl/ziutula
Newsy
Przepis na soczyste kotlety mielone z dorsza z sekretnym składnikiem. Smakują na ciepło i na zimno też do pieczywa
Kotlety rybne z dorsza są idealne na obiad. Banalne w wykonaniu i smaczne. Można je podać z ziemniakami i surówką. Najlepiej z kiszonej kapusty. Po prostu pycha!

Kotlety mielone nie tylko można zrobić z mięsa. Ryba pasuje do nich jak najbardziej. Można użyć filetów z każdej ryby. My proponujemy zrobić je z dorsza . Dorsz jest źródłem pełnowartościowego białka oraz kwasów omega-3. Ma wiele cennych witamin zwłaszcza z grupy B, cholinę oraz witaminę D. Bogaty jest również w minerały, między innymi potas, jod, magnez i selen. Selen wpływa na prawidłowe funkcjonowania tarczycy, dlatego zalecany jest osobom, które zmagają się z jej problemami. Soczyste kotlety mielone z dorsza z sekretnym składnikiem Dorsza można przyrządzić na wiele sposobów. Ma mało ości oraz delikatne mięso, o lekkim zapachu. W postaci usmażonych mielonych kotletów posmakują każdemu. Możecie zjeść je z ziemniakami czy frytkami. Całość wspaniale dopełni surówka z kiszonej kapusty z naszego przepisu! Przyrządzając masę na rybne kotlety, koniecznie dodajcie do niej gęstej śmietany . Ten sekretny składnik doda rybie soczystości po usmażeniu. Gdy przełkniecie pierwszy kęs, gwarantujemy, że poczujecie się jak na wakacjach nad morzem. Składniki na mielone kotlety z dorsza: Filety dorsza 70 dag  1 cebula 1 jajko „L” 2 łyżeczki przyprawy „Kucharek” 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego  Pęczek koperku 1 szklanka bułki tartej  3 łyżki gęstej śmietany  olej rzepakowy do smażenia Składniki na surówkę z kapusty kiszonej: 50 dag kapusty kiszonej  1 cebula 2 łyżeczki cukru  Natka pietruszki  Szczypta pieprzu mielonego  1 łyżeczka oleju rzepakowego   Sposób przygotowania kotletów mielonych z dorsza: Filety z dorsza umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym.  Cebulę obierzcie z łupin, umyjcie i pokrójcie w...

Koktajl z tych 2 tanich warzyw podnosi odporność i wzmacnia serce
Adobe Stock
Newsy
Koktajl z tych 2 tanich warzyw podnosi odporność i wzmacnia serce. Pijcie go raz dziennie.
Burak i marchew to chyba jedne z tańszych polskich warzyw korzeniowych. Nie oszczędzajcie na nich, a pomogą wam zachować zdrowie.

Ten koktajl przygotujecie w parę minut. Nie róbcie go na zapas, nie odstawiajcie do lodówki, najlepiej pić go od razu po zrobieniu. Szklankę koktajlu wypijajcie 1 raz dziennie, pomoże uchronić się przed infekcjami, zadziała wzmacniająco na serce, choć składniki tego napoju mają znacznie więcej właściwości korzystnych dla zdrowia. Zdrowotne właściwości koktajlu z buraków i marchewek Zdrowotne działanie marchwi: Zawiera witaminy A, B, C i E, a także wiele minerałów Dzięki witaminie A pomaga regenerować komórki zniszczone toksynami Dzięki witaminom z grupy B usprawnia działanie wątroby Dzięki fosforowi i potasowi dobrze wpływa na układ nerwowy i krwionośny Poprawia wzrok Pobudza krążenie Nadaje skórze atrakcyjnego koloru Jest niskokaloryczna, włączcie ją do diety gdy jesteście na diecie Zdrowotne działanie buraków: Są źródłem witamin A, B i C, a także takich minerałów jak magnez, potas, fosfor i kwas foliowy Są źródłem błonnika ułatwiającego wydalanie toksyn podczas przemiany materii i dzięki temu poprawiającego wchłanianie substancji odżywczych z pokarmu. Usprawniają ruchy jelitowe, uaktywniają metabolizm Oczyszczają krew i chronią serce Dzięki potasowi pomagają obniżać ciśnienie Redukują poziom złego cholesterolu Jak działa koktajl z buraków i marchwi? Napój powstały z połączenia tych dwóch składników podnosi odporność i działa wzmacniająco na serce. Do tego dodaje energii, przyspiesza metabolizm i pomaga usuwać nadmiar tłuszczu z organizmu. Najlepiej pić go z rana lub przed posiłkiem w ciągu dnia. Przepis na koktajl z buraka i marchwi Sok z surowych buraków ma bardzo wyrazisty, ziemisty smak. Nie każdy go lubi. Jeśli delikatniejsza marchew wystarczy dla złagodzenia...