Świeży koperek dodaje daniom znacznie więcej aromatu i smaku niż ten mrożony czy suszony. Istnieje sposób na utrzymanie go w postaci świeżej nawet przez jeden czy dwa miesiące. Potrzebne wam będą: pęczek kopru i czysty słoik.

Jak przygotować koperek do przechowania w postaci świeżej?

Koperek w wielu domach używany jest codziennie. Trudno wyobrazić sobie niektóre dania bez dodatku tego zioła. Gotowane ziemniaki posypujemy nim zawsze, dodany do zupy, nadaje jej świeżego aromatu, nawet twarożek z koperkiem smakuje lepiej niż sam twarożek. Chcecie go więc stale mieć pod ręką i narzekacie, że tak szybko więdnie. Wiecie jak przedłużyć jego świeżość? To bardzo proste, choć wymaga kilku czynności:

  • Pęczek koperku dokładnie umyjcie, a następnie wysuszcie. Nie może być na nim żadnej wilgoci
  • Umyjcie i dokładni wysuszcie słoik z przykrywką
  • Oberwijcie listki z grubych łodyg tak, aby zostały sam cienkie gałązki i listki (możecie go poszatkować)
  • Przełóżcie koper do słoika i szczelnie zakręćcie nakrętkę
  • Słoik włóżcie do lodówki i przechowujcie 1-2 miesiące

Używajcie zawsze, gdy musicie szybko przyprawić danie.

Koperek — właściwości odżywcze

Koperek poza tym, że dodaje aromatu daniom, jest niskokaloryczny, przyspiesza metabolizm i zaostrza apetyt. Skutecznie pomaga na problemy gastryczne, takie jak zaparcia i wzdęcia, bóle głowy oraz pobudza laktację u kobiet karmiących.

Zobacz także:

Zioło jest cennym źródłem witamin i minerałów. Znajdziecie w nim witaminy A, C, D, E, K i witaminy z grupy B, a także minerały: wapń, mangan i żelazo.

Najpowszechniej znane właściwości zdrowotne koperku są następujące:

  • Wspomaga pracę jelit dzięki olejkom eterycznych, które wspomagają wydzielanie żółci
  • Jest źródłem przeciwutleniaczy pomagających chronić komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Dzięki temu chroni przed wieloma chorobami w tym nowotworami
  • Może zmniejszać poziom cukru we krwi
  • Ma pozytywny wpływ na układ moczowy
  • Ma właściwości łagodzące ból
  • Działa antybakteryjnie
  • Ma działania antystresowe, dzięki zawartości magnezu i witamin z grupy B

Źródło: mamadu.pl, medonet.pl