Świeży koperek dodaje daniom znacznie więcej aromatu i smaku niż ten mrożony czy suszony. Istnieje sposób na utrzymanie go w postaci świeżej nawet przez jeden czy dwa miesiące. Potrzebne wam będą: pęczek kopru i czysty słoik.
Jak przygotować koperek do przechowania w postaci świeżej?
Koperek w wielu domach używany jest codziennie. Trudno wyobrazić sobie niektóre dania bez dodatku tego zioła. Gotowane ziemniaki posypujemy nim zawsze, dodany do zupy, nadaje jej świeżego aromatu, nawet twarożek z koperkiem smakuje lepiej niż sam twarożek. Chcecie go więc stale mieć pod ręką i narzekacie, że tak szybko więdnie. Wiecie jak przedłużyć jego świeżość? To bardzo proste, choć wymaga kilku czynności:
- Pęczek koperku dokładnie umyjcie, a następnie wysuszcie. Nie może być na nim żadnej wilgoci
- Umyjcie i dokładni wysuszcie słoik z przykrywką
- Oberwijcie listki z grubych łodyg tak, aby zostały sam cienkie gałązki i listki (możecie go poszatkować)
- Przełóżcie koper do słoika i szczelnie zakręćcie nakrętkę
- Słoik włóżcie do lodówki i przechowujcie 1-2 miesiące
Używajcie zawsze, gdy musicie szybko przyprawić danie.
Koperek — właściwości odżywcze
Koperek poza tym, że dodaje aromatu daniom, jest niskokaloryczny, przyspiesza metabolizm i zaostrza apetyt. Skutecznie pomaga na problemy gastryczne, takie jak zaparcia i wzdęcia, bóle głowy oraz pobudza laktację u kobiet karmiących.
Zobacz także:
Zioło jest cennym źródłem witamin i minerałów. Znajdziecie w nim witaminy A, C, D, E, K i witaminy z grupy B, a także minerały: wapń, mangan i żelazo.
Najpowszechniej znane właściwości zdrowotne koperku są następujące:
- Wspomaga pracę jelit dzięki olejkom eterycznych, które wspomagają wydzielanie żółci
- Jest źródłem przeciwutleniaczy pomagających chronić komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Dzięki temu chroni przed wieloma chorobami w tym nowotworami
- Może zmniejszać poziom cukru we krwi
- Ma pozytywny wpływ na układ moczowy
- Ma właściwości łagodzące ból
- Działa antybakteryjnie
- Ma działania antystresowe, dzięki zawartości magnezu i witamin z grupy B
Źródło: mamadu.pl, medonet.pl