Chcecie, żeby wasze placki ziemniaczane były jeszcze bardziej puszyste? Zamiast wbijać do masy ziemniaczanej całe jajka, zróbcie najpierw z nimi jedną rzecz. A konkretnie z białkami jajek.

Trik na puszyste placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to prawdziwa klasyka gatunku. Każdy z nas jadł je w swoim życiu ze smakiem setki razy. Sekretem idealnych placków ziemniaczanych są oczywiście dobrej jakości ziemniaki, starte drobno na tarce. Nie może w nich także zabraknąć cebuli, odrobiny mąki i przypraw, takich jak sól i pierz.

Idealne placki ziemniaczane to w opinii większości osób placki, które z zewnątrz mają złocistą i chrupiącą skórkę a w środku są przyjemnie puszyste i delikatne. Jak osiągnąć taki efekt? Wykorzystajcie ten prosty trik z białkiem.

Aby wasze placki ziemniaczane były puszyste, wystarczy, że po starciu ziemniaków, jeszcze przed rozpoczęciem robienia masy ziemniaczanej, ubijecie na sztywno białka jajek. Dodanie do masy ziemniaczanej białkowej piany sprawi, że po usmażeniu placki będą puszyste i będą miały konsystencję lekkiej chmurki.

Zobacz także:

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia 

Przygotowanie: 

  1. Ziemniaki obierzcie i umyjcie, a następnie zetrzyjcie na tarce do warzyw, pół na pół na grubych i cienkich oczkach.
  2. Do dużej miski oddzielcie białka jajek, dodajcie szczyptę soli i ubijcie je na sztywną pianę.
  3. Ze startych ziemniaków odlejcie nadmiar wody, możecie je też umieścić na drobnym sitku, by usunąć jak najwięcej wody.
  4. Do miski ze startymi ziemniakami dodajcie startą na drobnych oczkach cebulę, żółtka jajek, sól, pieprz i mąkę.
  5. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
  6. Następnie za pomocą drewnianej łyżki, dokładajcie do ziemniaczanej masy po 2-3 łyżki piany z białek i mieszajcie ją delikatnie, by masa nabrała lekkości.
  7. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, rozgrzejcie na patelni olej i nakładajcie po łyżce ziemniaczanej masy.
  8. Smażcie placki ziemniaczane na złoty kolor z każdej strony.
  9. Wykładajcie je na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  10. Smacznego!

Źródło: mamadu.pl