Genialny sposób na czyszczenie tarki. Wystarczy wziąć ten 1 owoc......
Adobe Stock
Newsy

Genialny sposób na czyszczenie tarki. Zrobicie to tym popularnym… owocem

Jak skutecznie wyczyścić tarkę, nie raniąc sobie palców i nie niszcząc gąbki? Ta metoda sprawdza się zawsze.

Tarka to prosty przyrząd kuchenny, niezbędny do starcia warzyw, owoców czy serów. Niektórzy używają dużych przestrzennych tarek z różnymi ostrzami, inni wolą używać osobnej tarki od warzyw, jeszcze innej do sera czy przypraw, np. gałki muszkatołowej. Wszyscy jednak mają ten sam problem: jak wyczyścić tarkę? Mamy prosty trik.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sprawdzona metoda na wyczyszczenie tarki

Mycie tarki wcale nie jest łatwe. Usuwanie resztek żywności spomiędzy dziurkowanej powierzchni, może sprawiać trudności. Nie wystarczy przetrzeć przyrząd gąbką z detergentem. Każda gąbka czy ściereczka, zniszczy się na ostrej powierzchni i poza resztkami jedzenia, będziecie mieli do usunięcia spomiędzy dziurek także fragmenty tkaniny lub plastiku. Chcąc z kolei użyć druciaka do szorowania, tylko porysujecie i zniszczycie tarkę, nie mówiąc już o zagrożeniu poranienia palców.

Trudność z wyczyszczeniem tarki jeszcze się zwiększa, gdy ścieraliście tłuste produkty np. żółty ser. Mamy jednak prosty sposób na oczyszczenie dziurkowanej powierzchni tarki i usunięcie z przyrządu zarówno resztek ścieranych produktów, jak i tłuszczu. Wykorzystajcie do tego zwykłą cytrynę.

Sok z cytryny zawiera kwasy, które skutecznie usuną tłuszcz i inne zanieczyszczenia. Sposób czyszczenia tarki przy pomocy cytryny:

  • Przekrójcie cytrynę na pół i trzyjcie nią po całej powierzchni trącej
  • Odstawcie na 10 minut, żeby sok mógł wniknąć w tłuszcz 
  • Opłuczcie pod strumieniem bieżącej, ciepłej wody, ostatecznie pozbywając się resztek jedzenia
Zobacz także
Gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami. Tak pyszne, że odlecicie z wrażenie

Gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami. Tak pyszne, że odlecicie z wrażenia

Przepis na kluski tarte ze skwarkami. Lepsze niż śląskie

Przepis na kluski tarte ze skwarkami. Lepsze niż śląskie

Dlaczego tarka rdzewieje i jak tego uniknąć?

Najczęściej rdzewieją te tarki, na których zostawiacie zaschnięte jedzenie i zaczynacie czyścić nie po użyciu, ale dopiero przed kolejnym użyciem. Poprzylepiane resztki jedzenia i tłuszczu powodują, że pod nimi zaczyna się zbierać rdza.

Także mycie tarki w zmywarce nie jest dobrym rozwiązaniem. Nawet te wykonane ze stali nierdzewnej podczas długotrwałego namaczania w gorącej wodzie, w czasie mycia w zmywarce, zaczynają rdzewieć. Dlatego tarkę należy myć niedługo po użyciu, zanim jedzenie przyschnie do metalu i najlepiej robić to ręcznie tak jak opisaliśmy wyżej.

A co zrobić, gdy tarka już zardzewiała? Tu także będzie pomocny sok z cytryny: 

  • Natrzyjcie tarkę sokiem tak, jak podczas jej czyszczenia po użyciu, obsypcie solą i odstawcie na 2 godziny
  • Na koniec usuńcie resztki soli gąbka nawilżoną w płynie do mycia naczyń i spłuczcie wodą

Źródło: Onet.pl, haps.pl

jak często wymieniać tarkę do warzyw
AdobeStock
Newsy
Od lat używacie tej samej tarki? To błąd. Wiemy, co ile należy ją wymieniać
Nawet najlepsze narzędzia w końcu się zużywają. Sprawdźcie, jak często należy wymieniać tarkę do warzyw.

Dziś większość osób nie wyobraża sobie prac kuchennych bez tarki do warzyw! O dziwo wynalazek ten jest bardzo stary, ponieważ już w starożytnym Rzymie używano prymitywnych prototypów tego narzędzia. Jednak pierwszą „oficjalną” tarkę wynaleziono we Francji w XVI wieku i nie miała ona służyć do rozdrabniania warzyw, ale sera! W końcu Francuzi bez sera nie mogą żyć, więc nic dziwnego, że pierwsi wpadli na pomysł jak łatwiej ścierać ser używany do różnych dań. Dopiero kilkaset lat później pewien Amerykanin stworzył narzędzie najbardziej podobne do dzisiejszych tarek do warzyw. Wyobrażacie sobie jak dziś miałoby wyglądać gotowanie bez tego urządzenia? Wydaje się to nieprawdopodobne.   Jaka tarka jest najlepsza? Część z was na pewno na zakupach kieruje się głównie ceną. W niektórych przypadkach to błąd i dotyczy to właśnie tarki do warzyw. Im tańsza tarka, tym gorsze jest jej wykonanie. Ostrza szybciej się stępią, metal zacznie rdzewieć, a ponadto możecie nabawić się nieprzyjemnych dolegliwości powodowanych przez substancje znajdujące się w bardzo tanich tarkach niskiej jakości. Jedną z nich jest boisfenol A, który odpowiada za zaburzenia hormonalne u ludzi, otyłość, a nawet zwiększa ryzyko nowotworów. Warto oszczędzać na własnym zdrowiu? Zdecydowanie nie! Dlatego kupując tarkę zwróćcie przede wszystkim uwagę na materiał, z którego została wykonana. Najlepsza jest stal nierdzewna, która posłuży wam najdłużej. Jak często należy wymieniać tarkę? Nawet na najlepszej tarce z czasem pojawią się przebarwienia. Powodowane są przez składniki zawarte w różnych produktach spożywczych i chemię stosowaną do czyszczenia (płyny do naczyń i tabletki do zmywarki). Dlatego pamiętajcie o tym, że tarkę do warzyw należy wymieniać co około 5 lat. Zasada ta...

jak wyczyścić piekarnik cytryną
AdobeStock
Newsy
Upieczcie sok z cytryny w piekarniku, a efekt powali was na kolana. Będziecie przecierać oczy z wrażenia
Lubicie naturalne sposoby na sprzątanie? Wypróbujcie trik z sokiem z cytryny!

Wszyscy chyba się zgodzą, że czyszczenie piekarnika nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Uporczywy brud, zaschnięte resztki jedzenia i klejący się tłuszcz to nic przyjemnego! Z tego powodu często odwleka się czyszczenie piekarnika. Jednak przychodzi taki moment, że trzeba się w końcu zmierzyć z brudem i pozbyć go raz na zawsze! Na szczęście istnieje prosty trik, który pomoże wam szybciej i łatwiej wyczyścić piekarnik. Sprawdźcie sami! Jak często powinno się czyścić piekarnik? By czyszczenie piekarnika nie było tak trudne i nużące, powinno się go czyścić po każdym użyciu ! Jeżeli nie zrobicie tego od razu, to resztki jedzenia zaschną w środku i będzie trudno je usunąć. Pieczenie po raz kolejny w brudnym piecu sprawi, że pojawi się w nim jeszcze więcej brudu, aż w końcu cały zarośnie trudną do usunięcia zwęgloną i tłustą warstwą resztek jedzenia. Po każdym użyciu piekarnika poczekajcie, aż ostygnie i przetrzyjcie go środkiem do mycia piekarników. Tak częste mycie jest o wiele prostsze, ponieważ po jednym użyciu nie osadza się jeszcze tyle tłuszczu na ściankach urządzenia i ruszcie, dlatego łatwiej jest utrzymać je w czystości. Jeśli nie macie możliwości umyć piekarnika po użyciu, róbcie to przynajmniej raz w tygodniu przy okazji domowych porządków. Prosty sposób na wyczyszczenie piekarnika W sklepach jest spory wybór środków do czyszczenia piekarników, jednak nie wszyscy przepadają za ich charakterystycznym, chemicznym zapachem, który pozostawiają. Dlatego warto wyczyścić piekarnik naturalnymi sposobami! Są równie skuteczne i nie zostawiają nieprzyjemnego zapachu w środku piekarnika. Czyszczenie piekarnika sokiem z cytryny W tym celu użyjcie tego, co macie pod ręką, czyli cytryn! Potrzebne wam będą 4 duże cytryny i naczynie żaroodporne. Wyciśnijcie...

99% Polaków źle używa tarki. Nic dziwnego, że kaleczą palce a w kuchni panuje bałagan (trzeba poziomo, a nie pionowo)
Adobe Stock
Newsy
99% Polaków źle używa tarki. Nic dziwnego, że kaleczą palce a w kuchni panuje bałagan
Ser żółty jest bardzo często wykorzystywany w wielu domach. To lubiany przez dzieci składnik kanapek, a także świetny dodatek do pizzy, makaronów, zapiekanek, a nawet kotletów. Nikt jednak nie lubi samego procesu ścierania sera, który często naraża dłonie na okaleczenia. Zdradzamy, jak tego uniknąć!

Ser żółty, pomimo wysokiej zawartości tłuszczu, bogaty jest w wapń, które doskonale wpływa między innymi na kości. Nabiał jest niezwykle istotnym źródłem białka – jednego z trzech kluczowych makroelementów diety (obok tłuszczy i węglowodanów). Ser może być podawany w plastrach, w drobnych kosteczkach lub w formie startej. Ścieranie jednak potrafi przysporzyć wielu problemów, a nawet okaleczeń! Jak prawidłowo ścierać ser? Większość Polaków nie zdaje sobie sprawy, że źle wykorzystuje tarkę do ścierania. Na logikę, aby ser szybko się ścierał, przesuwamy kostką w górę i w dół po pionowo stojącej tarce. Zwiększa to jednak ryzyko starcia naskórka czy paznokci, a także skutkuje znacznie większym bałaganem w kuchni. Jak wykonywać tę czynność w sposób szybki, efektywny i bezpieczny? Połóż tarkę poziomo! Tarka w pozycji poziomej umożliwia utrzymanie większej kontroli nad tarciem. Nie jeździ i nie przesuwa się, a także niweluje ryzyko uszkodzenia naskórka. Takie rozwiązanie powoduje też, że ser nie przykleja się do wewnętrznej ścianki narzędzia i jest znacznie łatwiejszy do przesypania.   Ścieraj zamrożony ser Tarcie lekko zmrożonego sera może znacznie ułatwić cały proces, zwłaszcza jeśli jest on naturalnie miękki. Sery o mało twardej i zbitej konsystencji potrafią ścierać się nierówno i niekomfortowo. Często także rozmaślają się na powierzchni tarki.    Posmaruj tarkę tłuszczem Aby ułatwić sobie sprzątanie, posmaruj tarkę odrobiną oliwy z oliwek, masła czy oleju. Dzięki temu ser nie będzie przyklejał się do narzędzia, a mycie tarki będzie znacznie szybsze. Tłuszcz nie sprawi, że ser zmieni smak i nie wpłynie na jego konsystencję.  Czytaj też: Twój partner je kanapki z...

Macie tępą tarkę kuchenną? Jest na to sposób
Adobe Stock
Newsy
Macie tępą tarkę kuchenną? Jest na to sposób
Wiele osób nie zdaje sobie na co dzień sprawy, jak wielką rolę w kuchni odgrywa tarka. Idealnie nadaje się do starcia większości warzyw, sera żółtego czy zrobienia bułki tartej. Niestety ostrza tarki z czasem się zużywają. By naostrzyć tarkę, wystarczy zastosować jeden trik.

Wszystkie sprzęty czy akcesoria z czasem się zużywają. W konsekwencji nie są już tak skuteczne jak nowe. Aby nie kupować kolejnych dodatków, warto o nie wcześniej odpowiednio zadbać. Dzięki temu będą służyć przez wiele lat. Jednym z kuchennych akcesoriów, bez których gospodynie domowe nie wyobrażają sobie pracy w kuchni, jest tarka. Z pozoru prosty gadżet, ale niezwykle skuteczny i wszechstronny. Zdecydowanie ułatwia przygotowanie wielu dań.  Tępa tarka kuchenna Wysoka częstotliwość wykorzystywania tarki kuchennej, na co dzień przyczynia się do nadmiernej jej eksploatacji. Wynikiem tego jest stępienie ostrzy. Wtedy starcie nawet marchewki może być sporym wysiłkiem. Wówczas sporo osób pozbywa się pozornie zużytego gadżetu na rzecz nowego. Jednak to jest błędne koło, gdyż wystarczy odpowiednia dbałość o posiadane akcesoria. Jak naostrzyć tarkę? Aby przywrócić stan pierwotny tego dodatku, należy zastosować prosty patent. Przygotujcie dwa rodzaje papieru ściernego, o gradacji 240 oraz o gradacji 800. Dobrze ułóżcie tarkę na blacie. Trzymając ją za rączkę, przecierajcie najpierw papierem o mniejszej gradacji w przeciwnym kierunku do tarcia warzyw. Wówczas zeszlifujecie wypukłe krawędzie oczek. Po około 40 przetarciach, zmieńcie papier na ten o większej gradacji, by ostatecznie wygładzić powierzchnię. Po zakończonym ostrzeniu, dokładnie ją umyjcie. Wykorzystanie tarki w kuchni Niewiele osób wie o wszystkich zastosowaniach kuchennej tarki. To przyrząd, który zdecydowanie ułatwia codzienne funkcjonowanie w kuchni. Każda strona tarki służy do innych funkcji: największe oczka - idealne do ścierania sera żółtego, warzyw czy owoców, mniejsze oczka - świetnie sprawdzają się do rozdrabniania, na mniejszych oczkach można zetrzeć czerstwe pieczywo,...