Marchewka to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Wykorzystujemy ją do zup, sosów i sałatek. Marchewka jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa.
Wielu jednak rezygnuje z częstego jedzenia choćby ze względu na trudności z jej obieraniem. To błąd. Sprawdźcie, jak robić to w wydajny sposób. Oto genialny sposób na błyskawiczne obranie tego warzywa prosto z serwisu społecznościowego TikTok:
@lexhartop #carrothack #foodhack #hack #food #foodie #foodtips #tips #tip #hack #lifesaver #carrots #carrot #peelinghack #peeling #veg #veghack #veggie #vegtip ♬ Lofi - Domknowz
Jak szybko obrać marchewkę?
Czy obierając marchewkę, zawsze używaliście tylko jednego ostrza w powtarzalnym, jednokierunkowym ruchu? Dobrze się przyjrzyjcie swojej obieraczce, a zobaczycie, że tak naprawdę ma ona dwa ostrza, które skracają czas obierania o połowę.
Jak to zrobić?
Zobacz także:
- Umieśćcie końcówkę marchewki na desce do krojenia i unieście ją pod kątem 45 stopni.
- Obierzcie marchewkę zaczynając od środka i poruszajcie się tam i z powrotem w górę i w dół marchewki, obracając ją w trakcie.
- Kiedy dotrzecie do połowy marchewki, odwróćcie ją i obierzcie drugą stronę
Dzięki tej metodzie obranie całej marchewki zajmie wam dosłownie 15 sekund.
Zdaniem Irvina Lin z bloga Eat the Love i autora książki „Marble, Swirled and Layered", podczas obierania marchewki zawsze warto wykorzystywać oba ostrza dla maksymalnej szybkości i łatwości:
- Kiedy jesteś w profesjonalnej kuchni, nie tylko uczysz się, jak robić wszystko szybciej i wydajniej, ale także jak robić różne rzeczy oszczędniej. Korzystanie z obu ostrzy obieraczki sprawi, że ostrze nie stępi się tak szybko i nie będzie wymagało szybkiej wymiany - mówi Irvin.
Dlaczego warto jeść marchewkę?
Marchew jest bogatym źródłem ważnych witamin i minerałów. Pół szklanki pokrojonej marchewki zapewnia:
- 73% dziennego zapotrzebowania na witaminę A
- 9% dziennej dawki witaminy K
- 8% dziennego spożycia potasu i błonnika
- 5% dziennej dawki witaminy C
- 2% dziennego spożycia wapnia i żelaza
Jedna porcja marchewki (pół szklanki) zawiera:
- 25 kalorii
- 6 gramów węglowodanów
- 2 gramy błonnika
- 3 gramy cukru
- 0,5 grama białka
Marchew to smaczne i chrupiące warzywo, które oferuje wiele korzyści zdrowotnych.
- Jest dobra dla oczu
- Może obniżyć ryzyko zachorowania na raka
- Wspiera zdrowie serca
- Pomaga w kontrolowaniu ciśnienia krwi
- Zawiera błonnik, który pomaga utrzymać zdrową wagę
- Wzmacnia układ odpornościowy
- Pomaga przy zaparciach
Źródło: msn.com.pl, oxo.com