Marchewka to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Wykorzystujemy ją do zup, sosów i sałatek. Marchewka jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa.

Wielu jednak rezygnuje z częstego jedzenia choćby ze względu na trudności z jej obieraniem. To błąd. Sprawdźcie, jak robić to w wydajny sposób. Oto genialny sposób na błyskawiczne obranie tego warzywa prosto z serwisu społecznościowego TikTok:

@lexhartop #carrothack #foodhack #hack #food #foodie #foodtips #tips #tip #hack #lifesaver #carrots #carrot #peelinghack #peeling #veg #veghack #veggie #vegtip ♬ Lofi - Domknowz

Jak szybko obrać marchewkę?

Czy obierając marchewkę, zawsze używaliście tylko jednego ostrza w powtarzalnym, jednokierunkowym ruchu? Dobrze się przyjrzyjcie swojej obieraczce, a zobaczycie, że tak naprawdę ma ona dwa ostrza, które skracają czas obierania o połowę.

Jak to zrobić?

Zobacz także:

  1. Umieśćcie końcówkę marchewki na desce do krojenia i unieście ją pod kątem 45 stopni.
  2. Obierzcie marchewkę zaczynając od środka i poruszajcie się tam i z powrotem w górę i w dół marchewki, obracając ją w trakcie.
  3. Kiedy dotrzecie do połowy marchewki, odwróćcie ją i obierzcie drugą stronę

Dzięki tej metodzie obranie całej marchewki zajmie wam dosłownie 15 sekund. 

Zdaniem Irvina Lin z bloga Eat the Love i autora książki „Marble, Swirled and Layered", podczas obierania marchewki zawsze warto wykorzystywać oba ostrza dla maksymalnej szybkości i łatwości:

- Kiedy jesteś w profesjonalnej kuchni, nie tylko uczysz się, jak robić wszystko szybciej i wydajniej, ale także jak robić różne rzeczy oszczędniej. Korzystanie z obu ostrzy obieraczki sprawi, że ostrze nie stępi się tak szybko i nie będzie wymagało szybkiej wymiany - mówi Irvin. 

Dlaczego warto jeść marchewkę?

Marchew jest bogatym źródłem ważnych witamin i minerałów. Pół szklanki pokrojonej marchewki zapewnia:

  • 73% dziennego zapotrzebowania na witaminę A
  • 9% dziennej dawki witaminy K
  • 8% dziennego spożycia potasu i błonnika
  • 5% dziennej dawki witaminy C
  • 2% dziennego spożycia wapnia i żelaza

Jedna porcja marchewki (pół szklanki) zawiera:

  • 25 kalorii
  • 6 gramów węglowodanów
  • 2 gramy błonnika
  • 3 gramy cukru
  • 0,5 grama białka

Marchew to smaczne i chrupiące warzywo, które oferuje wiele korzyści zdrowotnych.

  • Jest dobra dla oczu
  • Może obniżyć ryzyko zachorowania na raka
  • Wspiera zdrowie serca
  • Pomaga w kontrolowaniu ciśnienia krwi
  • Zawiera błonnik, który pomaga utrzymać zdrową wagę
  • Wzmacnia układ odpornościowy
  • Pomaga przy zaparciach

Źródło: msn.com.pl, oxo.com