Genialny sposób na błyskawiczne obranie marchewki. Już zawsze będziecie tak robić
AdobeStock
Newsy

Genialny sposób na błyskawiczne obranie marchewki. Już zawsze będziecie tak robić

Męczycie się z obieraniem marchewki? Może to dlatego, że źle używacie swojej obieraczki.

Marchewka to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Wykorzystujemy ją do zup, sosów i sałatek. Marchewka jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa.

Wielu jednak rezygnuje z częstego jedzenia choćby ze względu na trudności z jej obieraniem. To błąd. Sprawdźcie, jak robić to w wydajny sposób. Oto genialny sposób na błyskawiczne obranie tego warzywa prosto z serwisu społecznościowego TikTok:

@lexhartop #carrothack #foodhack #hack #food #foodie #foodtips #tips #tip #hack #lifesaver #carrots #carrot #peelinghack #peeling #veg #veghack #veggie #vegtip ♬ Lofi - Domknowz

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak szybko obrać marchewkę?

Czy obierając marchewkę, zawsze używaliście tylko jednego ostrza w powtarzalnym, jednokierunkowym ruchu? Dobrze się przyjrzyjcie swojej obieraczce, a zobaczycie, że tak naprawdę ma ona dwa ostrza, które skracają czas obierania o połowę.

Jak to zrobić?

  1. Umieśćcie końcówkę marchewki na desce do krojenia i unieście ją pod kątem 45 stopni.
  2. Obierzcie marchewkę zaczynając od środka i poruszajcie się tam i z powrotem w górę i w dół marchewki, obracając ją w trakcie.
  3. Kiedy dotrzecie do połowy marchewki, odwróćcie ją i obierzcie drugą stronę

Dzięki tej metodzie obranie całej marchewki zajmie wam dosłownie 15 sekund. 

Zdaniem Irvina Lin z bloga Eat the Love i autora książki „Marble, Swirled and Layered", podczas obierania marchewki zawsze warto wykorzystywać oba ostrza dla maksymalnej szybkości i łatwości:

- Kiedy jesteś w profesjonalnej kuchni, nie tylko uczysz się, jak robić wszystko szybciej i wydajniej, ale także jak robić różne rzeczy oszczędniej. Korzystanie z obu ostrzy obieraczki sprawi, że ostrze nie stępi się tak szybko i nie będzie wymagało szybkiej wymiany - mówi Irvin. 

Dlaczego warto jeść marchewkę?

Marchew jest bogatym źródłem ważnych witamin i minerałów. Pół szklanki pokrojonej marchewki zapewnia:

  • 73% dziennego zapotrzebowania na witaminę A
  • 9% dziennej dawki witaminy K
  • 8% dziennego spożycia potasu i błonnika
  • 5% dziennej dawki witaminy C
  • 2% dziennego spożycia wapnia i żelaza

Jedna porcja marchewki (pół szklanki) zawiera:

  • 25 kalorii
  • 6 gramów węglowodanów
  • 2 gramy błonnika
  • 3 gramy cukru
  • 0,5 grama białka
Zobacz także
Jak szybko obrać marchewkę? Nie potrzebujecie ani noża ani obieraczki. Ale jak to?

Jak szybko obrać marchewkę? Nie potrzebujecie ani noża ani obieraczki. Ale jak to?

Jak uratować starą marchewkę? Ten trik jest hitem i przyda się każdej gospodyni domowej

Jak uratować starą marchewkę? Ten trik jest hitem i przyda się każdej gospodyni domowej

Marchew to smaczne i chrupiące warzywo, które oferuje wiele korzyści zdrowotnych.

  • Jest dobra dla oczu
  • Może obniżyć ryzyko zachorowania na raka
  • Wspiera zdrowie serca
  • Pomaga w kontrolowaniu ciśnienia krwi
  • Zawiera błonnik, który pomaga utrzymać zdrową wagę
  • Wzmacnia układ odpornościowy
  • Pomaga przy zaparciach

Źródło: msn.com.pl, oxo.com

Jak szybko obrać kiwi? Zróbcie tak a w mig odejdzie skórka
Adobe Stock
Newsy
Jak szybko obrać kiwi? Zróbcie tak, a skórka odejdzie w try miga
Obieranie kiwi to niełatwa sprawa. Z pomocą naszego triku pójdzie wam jednak jak z płatka.

Lubicie jeść kiwi, ale macie problem z obraniem tego owocu? Dzięki tej prostej sztuczce obierzecie je w mig. Jak szybko obrać kiwi? Kiwi to jeden z najzdrowszych i najsmaczniejszych owoców. Ludzie na całym świecie pokochali go za jego słodko-ostry smak. Kiwi doskonale się sprawdza jako składnik deserów i owocowych sałatek, ale najczęściej jest jedzone solo. Mimo iż jego włochata skórka jest jadalna, większość osób pozbywa się jej przed zjedzeniem. Jak obrać kiwi nie tracąc przy tym zbyt dużo owocu? Na TikToku pojawił się filmik, na którym możecie zobaczyć ekspresową metodę obierania kiwi. Na początku musicie odkroić końcówki kiwi. Następnie natnijcie owoc na środku i zdejmijcie z niego skórkę za pomocą łyżki. Wsuńcie łyżkę między skórę a miąższ. Obracajcie łyżką, aż uzyskacie pełny obrót. Wybierzcie łyżkę, która najlepiej pasuje do kształtu kiwi. Jeśli macie do dyspozycji naprawdę duże kiwi, użyjcie dużej łyżki, a jeśli jest ono małe, użyjcie małej łyżeczki. Sprawdźcie rozmiar łyżki trzymając ją z boku owocu. Zobaczcie, jak krok po kroku robi to użytkowniczka TikToka. @themomlifevlogs MOM HACK: Fastest way to peel a kiwi. #lifehacks #momhack #foodhacks #learnontiktok #tiktokpartner ♬ BOLD AND BEAUTIFUL - TJ Carter Inne metody na obranie kiwi Jeżeli trik z łyżką was nie przekonał, sprawdźcie inne sposoby na szybkie obranie kiwi. Obieraczką do warzyw. Odetnijcie oba końce owoców, a następnie obierzcie boki, delikatnie przesuwając obieraczkę, aby nie zmiażdżyć i nie usunąć zbyt dużej części miąższu.  Nożem. Odetnijcie oba końce i połóżcie kiwi na desce do krojenia. Powoli okrążajcie kiwi i usuwajcie skórkę nożem. ...

Jak prawidłowo przechowywać marchew? O tym sposobie nie mieliście pojęcia
Adobe Stock
Newsy
Jak prawidłowo przechowywać marchew? O tym sposobie nie mieliście pojęcia
Jak przechowywać marchewki, żeby wolniej więdły? Dzięki tej metodzie na dłużej zachowają swoją chrupkość i świeżość.

Uwielbiamy marchewkę za jej soczystość, chrupkość i przyjemną słodycz. Warzywo to jest jednak dość wymagające i bardzo szybko traci wodę, po czym więdnie. Jak prawidłowo przechowywać marchew, aby jak najdłużej zachować jej chrupkość i jędrność? Co zrobić, żeby marchewka wolniej więdła? Żeby marchewka pozostała jak najdłużej chrupka i świeża, należy ją odpowiednio przechowywać. Sposobów jest kilka. W chłodnym, ciemnym miejscu. Kupując marchew zwróćcie uwagę na jej twardość i świeżość. Jeśli uda wam się kupić dobrą i młodą marchew, po przyjściu do domu nie myjcie jej, tylko umieśćcie ją w pojemniku w chłodnym i ciemnym miejscu. W pojemniku w lodówce. Jeśli chcecie, żeby wasza marchewka nie wiotczała i była jak najdłużej świeża, umyjcie ją, obierzcie i pokrójcie na kawałki a następnie włóżcie ją do hermetycznie zamykanego pudełka wypełnionego niewielką ilością wody. Ta nietypowa metoda sprawi, że wasza marchewka będzie świeża nawet przez ok. 2 tygodnie. W lodówce. Marchew można przechowywać w lodówce do dwóch lub trzech miesięcy, jeśli jest ona odpowiednio przygotowana do przechowywania. Na początku usuńcie z marchwi natkę, aby zapobiec gniciu marchewki (liście marchwi odciągają wilgoć z korzenia i szybko go wysuszają). Pozostawcie zewnętrzną skórkę marchwi do wyschnięcia na słońcu przez około dzień. Nie myjcie jej, dopóki marchewka nie będzie gotowa do użycia. Umieśćcie marchewkę w lodówce. Pamiętajcie, aby trzymać marchewki z dala od owoców i warzyw wytwarzających wysoką zawartość etylenu, takich jak jabłka i gruszki, ponieważ przyspieszy to proces ich dojrzewania i więdnięcia. Jak wykorzystać marchewkę w kuchni? Istnieje wiele ciekawych pomysłów na wykorzystanie w kuchni marchwi. Możecie z...

Która marchewka jest zdrowsza? Ugotowana czy surowa? Odpowiedz zna tylko 1% Polaków
Pixabay
Newsy
Która marchewka jest zdrowsza? Ugotowana czy surowa? Odpowiedz zna tylko 1% Polaków
Zastanawialiście się kiedyś, która marchewka jest zdrowsza – surowa czy ugotowana? Odpowiedź może was zaskoczyć!

Uwielbiają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Marchewka, bo o niej mowa, nie tylko przyjemnie chrupie i ma słodki smak, ale też skrywa w sobie wiele cennych minerałów, przeciwutleniaczy i witamin - sprawdźcie przepis na przepyszne mielone z marchewką . Dlaczego warto jeść marchewkę? Która marchewka jest zdrowsza? Ugotowana czy surowa? Czy zadaliście sobie kiedyś pytanie, która marchewka jest zdrowsza – ta ugotowana czy może surowa? Spieszymy z wyjaśnieniem. Być może was to zaskoczy, gotowana marchewka jest bardziej pożywna od tej surowej, mimo że surowa marchew wciąż dostarcza naszemu organizmowi wielu składników odżywczych. Gotowanie, zwłaszcza długotrwałe, zmniejsza zawartość witamin w warzywach. Ale karotenoidy, takie jak beta-karoten w marchwi, są łatwiej dostępne, gdy warzywa są gotowane lub przetwarzane. Gotowanie i przetwarzanie pomaga uwolnić karotenoidy, które są związane z „macierzą” ściany komórkowej warzyw. To samo dotyczy pomidorów - przetworzone pomidory są zdrowsze od surowych . Badania wykazały, że ludzie spożywający ok. 60 gramów koncentratu pomidorowego , dostarczają swojemu organizmowi ponad dwa razy więcej likopenu (innego karotenoidu), niż gdy jedzą większe ilości świeżych pomidorów. Korzyści zdrowotne marchewki Marchewka jest bardzo zdrowa . To słodkie, soczyste i przyjemnie chrupiące warzywo jest pełne beta-karotenu, witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Dlaczego warto włączyć marchewkę do swojej codziennej diety? Powodów jest naprawdę wiele! Dobra dla zdrowia oczu Jedzenie marchewek jest dobre dla naszych oczu, ponieważ warzywa te zawierają karotenoidy (lub witaminę A), które nie tylko pomagają w poprawie zdrowia oczu, ale także w zapobieganiu chorobom, takim jak ślepota nocna oraz zwyrodnienie plamki związane z...

AdobeStock
Newsy
Suszone jabłka są zdrowsze od surowych. Pomogą na zbyt dużym cholesterolem i wpłyną na trawienie
Suszone jabłka to łatwy i wygodny sposób na zapewnienie swojemu organizmowi zalecanego dziennego spożycia owoców w zimowym okresie. Czy wiecie, że są one nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe?

Czy wiedzieliście, że suszone jabłka zawierają więcej wartości odżywczych niż zwykłe, surowe owoce? Dlaczego jeszcze warto je jeść? Czym są suszone jabłka? Jabłka znane są ze swoich licznych właściwości zdrowotnych. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co się stanie, jeśli usuniemy z nich całą zawartość wody? Czy nasze jabłka nadal będą zdrowe i pełne wartości? Tak. Co więcej – będą one nawet zdrowsze od tych surowych. Suszone jabłka to jabłka, z których usunięto wodę. Takie jabłka są często produkowane komercyjnie, ale możecie też zrobić własną, domową ich wersję, która jest o wiele zdrowsza od tych sklepowych, do których bardzo często dodaje się cukier i różne konserwanty. Na czym dokładnie polega suszenie jabłek? Suszenie jabłek to proces, podczas którego z jabłek usuwa się całą wodę. Jest to jeden z najstarszych i najprostszych sposobów konserwacji owoców. Suszenie jabłek może odbywać się: na słońcu  w specjalnej suszarce do owoców w piekarniku Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania suszonych jabłek Wiele osób błędnie uważa, że suszone owoce nie są tak zdrowe, jak świeże. To nieprawda. Suszone owoce, oferują wiele korzyści zdrowotnych. Pod pewnymi względami są one nawet zdrowsze od tych surowych. Suszone jabłka skutecznie zapobiegają zaparciom i zapewniają nam sytość. Jedną z największych zalet suszonych jabłek jest to, że zawierają one dużą ilość rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika. Pół szklanki suszonych jabłek zapewnia naszemu organizmowi około 3-4 gramów błonnika pokarmowego, co wystarczy na pokrycie 13-20% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Błonnik jest niezwykle ważny, ponieważ: zapewnia nam uczucie sytości zapobiega skokom poziomu...