Pierogi, sposób na pierogi
Pixabay/Krzysztof Jaracz
Newsy

Genialny sposób babć na elastyczne ciasto na pierogi. Wystarczy dodać 1 łyżkę...

Przepisów na pierogi można znaleźć w sieci tysiące. Mimo wszystko częstym problemem jest ciasto, które wychodzi gumowate lub twarde. Jak temu zaradzić?
Aleksandra Jaworska
grudzień 13, 2020

Wśród wielu klasyków polskiej kuchni pierogi wiodą prym. Polacy zajadają się nimi na co dzień, ale i podczas świąt Bożego Narodzenia. Znamy pewien trik, który poprawi ich elastyczność.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Sekretem pierogów jest ciasto

Owszem, farsz ma znaczenie, szczególnie jeśli lubimy najeść się do syta. Jednak nawet najpyszniejszy farsz bez dobrze zrobionego ciasta na pierogi, będzie jedynie dodatkiem do naszego właściwego dania. Tajemnica ich smaku tkwi głównie w cieście, które powinno być miękkie i cienkie.

Niezależnie od tego, czy przygotowujemy je na słodko, czy z wytrawnym farszem, warto zwrócić uwagę na proces wyrabiania ciasta. Dzięki jednej, małej zmianie będą smakowały wybornie. Wasze babcie z pewnością wiedzą, o co chodzi!

Babciny trik na ciasto na pierogi

Pierogi są smaczne i uniwersalne pod warunkiem, że wiemy jak je przyrządzić. Najpopularniejszy rodzaj, jakim Polacy zajadają się rok w rok, to pierogi z ziemniakami i twarogiem zwane ruskimi oraz pierogi wigilijne z kapustą, grzybami lub pieczarkami. Pierogi to ulubione danie Polaków.

Możliwości na pierogi jest jednak znacznie więcej. Pierogi warte spróbowania to na przykład takie, których farszem jest kasza gryczana ze szpinakiem i fetą, albo biała kiełbasa z koperkiem. Nawet najlepszy farsz może jednak przyćmić twarde i grube ciasto. 

Z pomocą przychodzi jeden babciny trik, który zawiera się w jednej łyżeczce bardzo popularnego składnika. Kluczem są na pewno odpowiednie proporcje mąki i wody. Niektóre gospodynie domowe stosują też dodawanie do pierogowej masy jajka. Jeszcze innym, najskuteczniejszym, jest 1 łyżka roztopionego masła.

Jak zrobić ciasto na pierogi?

Najczęściej łączymy mąkę, 2 szklanki wody z dodatkową 1 szklanką letniej wody. Co jeszcze?

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 280 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę lub do dużej miski. W środku robimy mały dołek.

  2. Dodajemy sól i roztopione masło. Stopniowo wlewamy wodę, zagarniając mąkę do środka.

  3. Mieszamy  składniki łyżką lub szpatułką, a kiedy się połączą, możemy zaczynać wyrabiać ciasto dłońmi przez ok. kwadrans.

  4. Idealne ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto dzielimy na części.

  5. Rozwałkujemy je cienko i wykrawamy szklanką kółka. Kiedy rozwałkowujemy jedną część ciasta, pozostałe kawałki nakrywamy ściereczką, by nie wyschły.

  6. Do tak przygotowanego ciasta nakładamy farsz, szczelnie zaklejamy i gotujemy lub smażymy kilka minut. Z dodatkiem masła w cieście będą mięciutkie i pachnące!

Komentarze
Świąteczne krokiety z kapustą i pieczarkami
Gotyjmy.pl/AldiNonia
Newsy Świąteczne krokiety jak u mamy. Dzięki temu dodatkowi farsz nie będzie suchy
Jeśli jesteście na bieżąco z tradycją, wiecie, że Wigilia bez krokietów się nie liczy. Ta pozornie łatwa potrawa kryje kilka tajemnic, których poznanie zagwarantuje wyjątkowy smak i radość bliskich przy świątecznym stole.
Aleksandra Jaworska
grudzień 13, 2020

Do dań wigilijnych zaliczamy m.in. barszcz czerwony, karp w galarecie, pierogi z kapustą i grzybami czy makowiec. Tradycję uzupełnia także lubiany przez Polaków krokiet. Pasuje do barszczu wigilijnego, choć równie smacznie wypada jako samodzielnie danie. Sekret świątecznych krokietów Krokiety na świąteczny stół różnią się od tych przyrządzanych na co dzień nie tylko nadzieniem. Podczas tej postnej kolacji szczególne powodzeniem cieszy się kapusta, grzyby i pieczarki. I właśnie dlatego nadziewamy nimi uwielbiane przez całą rodzinę krokiety. Staramy się również, by nadzienie nie było za suche. Wystarczy zastosować jeden eksperymentalny trik, którego smak doskonale wkomponowuje się w smaki Wigilii. Dzięki jednemu produktowi krokiety na Boże Narodzenie będą zachwycać nie tylko smakiem, ale i soczystą, treściwą konsystencją. Chodzi o dodanie do farszu kolorowej papryki . Papryka w codziennej diecie Jeżeli używacie papryki na co dzień, macie szczęście.  Papryka to warzywo, które np. wzmacnia siły witalne i działa na poprawę libido . Można ją uznać za oryginalny, spożywczy afrodyzjak. Ma mało kalorii, więc przyda się wszystkim, którzy wśród postanowień noworocznych mają utratę zbędnych kilogramów. Papryka to prawdziwa bomba witaminowa. Stanowi cenne źródło witaminy C, czterokrotnie większe niż popularna cytryna. Znajdziemy w niej również A i E, mające właściwości antyoksydacyjne i spowalniające proces starzenia się organizmu. Warto włączyć ją do codziennego jadłospisu. Krokiety z kapustą, pieczarkami i papryką Zazwyczaj wigilijne krokiety nadziewamy kapustą  i grzybami (lub pieczarkami). Połączenie tego tradycyjnego zestawu z papryką da świetny efekt, który sprawdzi się nie tylko w czasie Bożego Narodzenia, ale i w dni powszednie....

Przeczytaj