Pierogi, sposób na pierogi
Pixabay/Krzysztof Jaracz
Newsy

Co zrobić, żeby ciasto na pierogi było elastyczne i dobrze się kleiło? Wystarczy dodać 1 łyżkę...

Przepisów na pierogi można znaleźć w sieci tysiące. Mimo wszystko częstym problemem jest ciasto, które wychodzi gumowate lub twarde. Jak temu zaradzić?
Aleksandra Jaworska
marzec 01, 2021

Wśród wielu klasyków polskiej kuchni pierogi wiodą prym. Polacy zajadają się nimi przez cały rok. Znamy pewien trik, który poprawi ich elastyczność.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sekretem pysznych pierogów jest ciasto

Owszem, farsz ma znaczenie, szczególnie jeśli lubimy najeść się do syta. Jednak nawet najpyszniejszy farsz bez dobrze zrobionego ciasta na pierogi, będzie jedynie dodatkiem do naszego właściwego dania. Tajemnica ich smaku tkwi głównie w cieście, które powinno być miękkie i cienkie.

Niezależnie od tego, czy przygotowujemy je na słodko, czy z wytrawnym farszem, warto zwrócić uwagę na proces wyrabiania ciasta. Dzięki jednej, małej zmianie będą smakowały wybornie. Wasze babcie z pewnością wiedzą, o co chodzi!

Babciny trik na ciasto do pierogów

Pierogi są smaczne i uniwersalne pod warunkiem, że wiemy jak je przyrządzić. Najpopularniejszy rodzaj, jakim Polacy zajadają się rok w rok, to pierogi z ziemniakami i twarogiem zwane ruskimi oraz pierogi wigilijne z kapustą, grzybami lub pieczarkami. Pierogi to ulubione danie Polaków.

Możliwości na pierogi jest jednak znacznie więcej. Pierogi warte spróbowania to na przykład takie, których farszem jest kasza gryczana ze szpinakiem i fetą, albo biała kiełbasa z koperkiem. Nawet najlepszy farsz może jednak przyćmić twarde i grube ciasto. 

Z pomocą przychodzi jeden babciny trik, który zawiera się w jednej łyżeczce bardzo popularnego składnika. Kluczem są na pewno odpowiednie proporcje mąki i wody. Niektóre gospodynie domowe stosują też dodawanie do pierogowej masy jajka. Jeszcze innym, najskuteczniejszym, jest 1 łyżka roztopionego masła.

Zobacz także

Jak zrobić ciasto na pierogi?

Najczęściej łączymy mąkę, 2 szklanki wody z dodatkową 1 szklanką letniej wody. Co jeszcze?

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 280 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę lub do dużej miski. W środku robimy mały dołek.

  2. Dodajemy sól i roztopione masło. Stopniowo wlewamy wodę, zagarniając mąkę do środka.

  3. Mieszamy  składniki łyżką lub szpatułką, a kiedy się połączą, możemy zaczynać wyrabiać ciasto dłońmi przez ok. kwadrans.

  4. Idealne ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto dzielimy na części.

  5. Rozwałkujemy je cienko i wykrawamy szklanką kółka. Kiedy rozwałkowujemy jedną część ciasta, pozostałe kawałki nakrywamy ściereczką, by nie wyschły.

  6. Do tak przygotowanego ciasta nakładamy farsz, szczelnie zaklejamy i gotujemy lub smażymy kilka minut. Z dodatkiem masła w cieście będą mięciutkie i pachnące!

Pierogi jak u babci, pierogi wigilijne
Pixabay/skyradar
Newsy Najlepszy prezent na święta od babci. Pyszne pierogi z kiszoną kapustą i grzybami według jej przepisu
Mówcie co chcecie, wiemy i tak, że pierogi z domu babci to uniwersalne wspomnienie dzieciństwa. Może by tak odtworzyć ten genialny smak na Wigilię?
Aleksandra Jaworska
grudzień 14, 2020

Wigilia bez pierogów to nie to samo. Szczególnie, że ich kulturowa symbolika nie jest bez znaczenie. Te zjedzone z wigilijnego stołu mają nam zapewnić dobrobyt i wszelkie powodzenie. Pierogi wigilijne Zazwyczaj do pierogów świątecznych daje się farsz, który bazuje na trzech prostych składnikach. Mowa o kapuście, grzybach lub pieczarkach. Przepis na ciasto, choć prosty, kryje w sobie małe tajemnice, których świadomość znacznie ułatwi wam pracę. Jedną z nich, o której wiedzą prawdziwe gospodynie domowe, jest dokładnie do ciasta roztopionego masła. Dzięki temu prostemu rozwiązaniu, pierogi są miękkie i smaczne, a ciasto gładkie i bardzo elastyczne. Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami Klasyką wigilijnych potraw są pierogi z nadzieniem grzybowym i kapuścianym. Właśnie one, jako danie postne, zasilają 12 przysmaków, charakterystycznych dla Wigilii. Jeśli nie chcecie tego wieczoru eksperymentować, warto postawić na sprawdzony przepis jak u babci. Przyda się kilka znanych wam z codziennego gotowania składników i podzielenie gotowania na etapy. Takich pierogów jeszcze nie jedliście! Składniki: Farsz 700 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów około 150 g cebuli 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego olej do smażenia pieprz sól Ciasto 700 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 250 ml gorącej wody 2 jajka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli Etapy przygotowania pierogów Grzyby Suszone grzyby dokładnie płuczemy na durszlaku pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Całość odstawiamy do namoczenia na kilka godzin. Następnie jeżeli trzeba, odlewamy...

Przeczytaj
Kapusta i pierogi
Pixabay/Krzysztof Jaracz
Newsy Świąteczny trik. Smak farszu do wigilijnych pierogów wspaniale podkręca 1 składnik. Jest tani jak barszcz
Pierogi na wigilijnym stole to podstawa. Ich ciasto powinno być dostosowane do farszu. Poznajcie naszą propozycję.
Aleksandra Jaworska
grudzień 19, 2020

Pierogi mogą mieć najróżniejsze kształty. Na pewno jedliście pierogi stożki, sakiewki czy trójkąty.  Pierogi w wielu kuchniach na całym świecie To potrawa smaczna i uniwersalna. Sam koncept na pierogi pochodzi z Chin. Na ziemie polskie dotarł około XIII wieku. W kuchni staropolskiej pierogi podawano na słono lub słodko. Była to potrawa mączna z farszem zawiniętym w kawałek najczęściej ciasta makaronowego, rzadziej drożdżowego. Wyróżnia się 3 rodzaje pierogów Ze względu na proces obróbki termicznej wyróżnia się 3 rodzaje pierogów. Najbardziej powszechne są pierogi gotowane. Oprócz nich pierogi można też smażyć i piec. To danie na obiad i kolację. Z nadzieniem na słodko możecie je też potraktować jako deser. Pracochłonna potrawa mączna Pierogi to kawałki cienko rozwałkowanego ciasta makaronowego z farszem słonym lub słodkim, uformowane na kształt trójkąta lub półkola. Cenią je szczególnie obcokrajowcy. Właśnie dla nich to jedna z bardziej tradycyjnych polskich potraw.  Przepisy na pierogi są rozmaite. Każde jednak biorą pod uwagę ciasto, które jest gwarancją ich smaku. Polacy mają też sentyment do pierogów jak u babci. To jedno z dań wywołujących uśmiech na twarzy. Pierogi to również potrawa wigilijna.  Pierogi na Boże Narodzenie Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pysznych pierogów. To prawdziwie świąteczna klasyka, której zrobienie nie należy wcale do najłatwiejszych. Znacie farsz z kapustą? Proponujemy małą zmianę. Dorzućcie do niego fasolę, a już nigdy nie zrobicie inaczej. Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki sól jajko łyżka oleju szklanka wody lub mleka Farsz 35 dag mieszanych grzybów (podgrzybki,...

Przeczytaj
Lepienie pierogów, pierogi
Pixabay/Karolina Grabowska
Newsy Jak szybko lepić pierogi? To banalnie proste, ale na bank na to nie wpadliście
Można śmiało powiedzieć, że bez pierogów Wigilia zwyczajnie nie ma prawa się odbyć. Tym razem podpowiadamy, jak czas lepienia pierogów zmniejszyć do minimum.
Aleksandra Jaworska
grudzień 15, 2020

Wigilijne pierogi znikają ze stołu jako pierwsze. Może dlatego, że to jedno z ulubionych dań Polaków. Pierogi jako potrawa staropolskiej kuchni Pierogi to kawałek ciasta makaronowego lub drożdżowego z farszem. Nadzienie może być słodkie lub wytrawne. Pierogi możecie gotować, smażyć lub piec. Każda z wersji smakuje nieco inaczej, jednak każda wersja ma swoich miłośników i przeciwników. Mogą być małe - wielkości uszek, ale i podawane jako duży, pojedynczy pieróg. Nadają się na obiad, kolację i jako danie na przyjęciu. Polacy przepadają za pierogami ruskimi, z farszem mięsnym i wigilijnymi. Nadzienie tych ostatnich to kapusta i grzyby, zastępowane niekiedy pieczarkami. Pierogi to regionalna przysmaka Potrawa doczekała się ciekawych odmian, często związanych z danym regionem. Inne pierogi zjemy na Śląsku, a inne na Kaszubach. Można je spotkać w wielu kuchniach na świecie, m.in. rosyjskiej, indyjskiej czy włoskiej. W każdym kraju są nieco inne, wykonane z różnych składników i podawana w różny sposób. Prawdopodobnie dotarły do Polski z Chin pod koniec XIII wieku. Można tworzyć z nich rozmaite kształty i napełniać dowolnym farszem. Jedynym ograniczeniem jest tutaj wasza wyobraźnia. Jak lepić pierogi? Jakkolwiek znane i rodzime wydają nam się pierogi, nie wszyscy mają wystarczająco dużo czasu, by je przygotować. Ich zrobienie wymaga sporo czasu i niemałych umiejętności. Znajomość niektórych trików powinna w znaczny sposób ułatwić ich zrobienie. Nawet jeżeli zabieracie się za ich lepienie po raz pierwszy. Najczęstszą metodą jest wykrawanie w rozwałkowanym cieście okręgów, na które kolejno nakłada się farsz. Przy dużej ilości pierogów takie rozwiązanie może być co najmniej męczące. Znamy coś lepszego. To coś,...

Przeczytaj
Pierogi z kapustą
ania321/gotujmy.pl
Newsy Czas na lepienie pierogów. Jak oszacować ich ilość do składników? Z tym przepisem wyjdzie wam ich 70
Jak oszacować ilość farszu do ilości ciasta? Z tym przepisem wyjdzie wam niemal idealnie. Czas na lepienie świątecznych pierogów!
Hubert Rój
grudzień 18, 2020

Wigilia kojarzy się większości z nas z uszkami. Małe, fikuśne pierożki najbardziej kochają najmłodsi. W wielu domach zamiast uszek wybiera się większe pierogi. Tajemnice udanych pierogów A skoro decydujemy się na pierogi, to trzeba zastosować się do kilku bardzo ważnych zasad, dzięki którym będziemy mogli cieszyć się pięknym i smacznym daniem: Do przygotowania ciasta na pierogi wybierzmy dobrej jakości mąkę. Kiepska mąka (zwykle najtańsza z półki sklepowej) może źle prezentować się po przyrządzeniu i ugotowaniu z niej ciasta – będzie po prostu szara, a tego chcemy uniknąć. Podczas wyrabiania ciasta używajmy niemal gorącej wody. Wiedzą to doświadczone gospodynie, ale młodzi adepci „pierogarskiej” sztuki mogą nie być tego świadomi. Ciasto należy wyrabiać nie za długo, a następnie rozwałkowywać na dość cienkie placki. Podczas klejenia pierogów musimy zachować czujność. W razie wątpliwości co do tego, czy pieróg jest szczelny, można pomóc sobie w kwestii klejenia np. widelcem. Gotowanie pierogów powinno odbywać się we wrzącej, gotującej się wodzie. Wrzucajmy do garnka nasze pierogi dość małymi partiami, tak by woda nie straciła szybko temperatury. Po „wyłowieniu” pierogów z garnka łyżką cedzakową, układamy je na talerzach. Po chwili trzeba je obrócić na drugą stronę – w przeciwnym wypadku mogą się nam skleić. A teraz czas już na przepis na pierogi . Z tej porcji wyjdzie nam ok. 70 pierogów. Składniki: 1 kg mąki pszennej Ciepła woda Szczypta soli 1 kg kapusty kiszonej 15 dag suszonych grzybów (w ostateczności możemy użyć także pieczarek) 1 cebula Sól i pieprz Przygotowanie: Zacznijmy od farszu. Grzyby należy namoczyć i obgotować. Następnie kroimy...

Przeczytaj