Pierogi, sposób na pierogi
Pixabay/Krzysztof Jaracz
Newsy

Co zrobić, żeby ciasto na pierogi było elastyczne i dobrze się kleiło? Wystarczy dodać 1 łyżkę...

Przepisów na pierogi można znaleźć w sieci tysiące. Mimo wszystko częstym problemem jest ciasto, które wychodzi gumowate lub twarde. Jak temu zaradzić?

Wśród wielu klasyków polskiej kuchni pierogi wiodą prym. Polacy zajadają się nimi przez cały rok. Znamy pewien trik, który poprawi ich elastyczność.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sekretem pysznych pierogów jest ciasto

Owszem, farsz ma znaczenie, szczególnie jeśli lubimy najeść się do syta. Jednak nawet najpyszniejszy farsz bez dobrze zrobionego ciasta na pierogi, będzie jedynie dodatkiem do naszego właściwego dania. Tajemnica ich smaku tkwi głównie w cieście, które powinno być miękkie i cienkie.

Niezależnie od tego, czy przygotowujemy je na słodko, czy z wytrawnym farszem, warto zwrócić uwagę na proces wyrabiania ciasta. Dzięki jednej, małej zmianie będą smakowały wybornie. Wasze babcie z pewnością wiedzą, o co chodzi!

Babciny trik na ciasto do pierogów

Pierogi są smaczne i uniwersalne pod warunkiem, że wiemy jak je przyrządzić. Najpopularniejszy rodzaj, jakim Polacy zajadają się rok w rok, to pierogi z ziemniakami i twarogiem zwane ruskimi oraz pierogi wigilijne z kapustą, grzybami lub pieczarkami. Pierogi to ulubione danie Polaków.

Możliwości na pierogi jest jednak znacznie więcej. Pierogi warte spróbowania to na przykład takie, których farszem jest kasza gryczana ze szpinakiem i fetą, albo biała kiełbasa z koperkiem. Nawet najlepszy farsz może jednak przyćmić twarde i grube ciasto. 

Z pomocą przychodzi jeden babciny trik, który zawiera się w jednej łyżeczce bardzo popularnego składnika. Kluczem są na pewno odpowiednie proporcje mąki i wody. Niektóre gospodynie domowe stosują też dodawanie do pierogowej masy jajka. Jeszcze innym, najskuteczniejszym, jest 1 łyżka roztopionego masła.

Zobacz także
W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak

W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak

kotlety mielone bombowe z pomidorami i cebulą

Bombowe mielone to pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Rewelacyjny pomysł na obiad

Jak zrobić ciasto na pierogi?

Najczęściej łączymy mąkę, 2 szklanki wody z dodatkową 1 szklanką letniej wody. Co jeszcze?

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 280 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę lub do dużej miski. W środku robimy mały dołek.

  2. Dodajemy sól i roztopione masło. Stopniowo wlewamy wodę, zagarniając mąkę do środka.

  3. Mieszamy  składniki łyżką lub szpatułką, a kiedy się połączą, możemy zaczynać wyrabiać ciasto dłońmi przez ok. kwadrans.

  4. Idealne ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto dzielimy na części.

  5. Rozwałkujemy je cienko i wykrawamy szklanką kółka. Kiedy rozwałkowujemy jedną część ciasta, pozostałe kawałki nakrywamy ściereczką, by nie wyschły.

  6. Do tak przygotowanego ciasta nakładamy farsz, szczelnie zaklejamy i gotujemy lub smażymy kilka minut. Z dodatkiem masła w cieście będą mięciutkie i pachnące!

Pierogi rozpadają się podczas gotowania? Dodajcie do ciasta tej maki
Pixabay
Newsy
Pierogi rozpadają się podczas gotowania? Dodajcie do ciasta tej mąki
Jak zapobiec rozklejaniu się pierogów? Do ciasta trzeba dodać trochę mąki ziemniaczanej. To znany trik, dzięki któremu pierogi się nie rozpadną i będą pyszne.

Rozpadające się pierogi to zmora każdej gospodyni domowej. Jeśli ciasto nie jest odpowiednio wylepione, pierogi będą się rozpadać i nie udadzą się. Sposobem na rozpadające się pierogi może być dodanie do nich mąki ziemniaczanej. Zastosujcie ten trik, a następnym razem pierogi na pewno wam wyjdą i nie rozkleją się podczas gotowania. Co zrobić, żeby pierogi nie rozklejały się przy gotowaniu? Znacie ten problem? Poświęciliście dużo czasu na ulepienie pierogów, przygotowanie ciasta i farszu, a przy pierwszej partii pierogów odkrywacie, że wypływa z nich farsz . Niestety w tym momencie nie da się już za wiele zrobić. Możecie gotować je w specjalny sposób , ale lepiej zapobiegać takiej sytuacji. Następnym razem wykorzystajcie ten trik, który jest znany doświadczonym gospodyniom domowym. Ciasto pozostanie elastyczne i łatwe w wyrabianiu, ale pierogi się nie rozkleją! Dodajcie do ciasta na pierogi łyżkę mąki ziemniaczanej. Powoduje ona, że ciasto na pierogi jest bardziej zwarte i klejące dzięki dużej zawartości skrobi. Stosowanie dodatku mąki ziemniaczanej do ciasta na pierogi to swego rodzaju tajemnica kulinarna, którą stosują wprawione gospodynie. Jak zrobić dobre pierogi? Robienie pierogów to nic trudnego. Trzeba tylko trzymać się kilku zasad, a wyjdą naprawdę pyszne. Niezależnie od tego, czy robicie pierogi ruskie , pierogi z mięsem czy pierogi na słodko, zasady dotyczące przygotowania ciasta są takie same. Musicie zrobić ciasto z dobrego przepisu i ulepić je tak, by nie wypływał z nich farsz. By ciasto było bardziej elastyczne , możecie dodać do niego odrobinę masła. Wykorzystajcie na przykład te proporcje: 500 g mąki pszennej Łyżka mąki ziemniaczanej 250 ml wody Łyżka roztopionego masła Łyżeczka soli By wyrobić ciasto na pierogi trzeba trochę siły i...

Pierogi
Pixabay/pasja1000
Newsy
To największy sekret babcinych pierogów. Wystarczy 1 sztuczka i ciasto będzie zawsze idealne
W czym tkwi tajemnica smacznych pierogów? Mimo pierwszych skojarzeń, nie chodzi wyłącznie o farsz.

Pierogi to nasz narodowy przysmak, po który wracamy często i chętnie. Nie wymagają dużych zdolności kulinarnych ani inwestycji w produkty. Zrobienie dobrych pierogów nie jest jednak sprawą oczywistą. Pierogi dobre na każdą okazję Pierogi to jedna z potraw, którą możecie zaserwować na całym wachlarzu imprez okolicznościowych. Pierogi to dobre danie główne, kolacja, ale i dodatek do tradycyjnych potraw wigilijnych. Zajadamy się nimi na co dzień i od święta. Nie ma się czemu dziwić! Pierogi są po prostu pyszne, a sposobów na ich przyrządzanie znajdziemy w sieci tysiące. Najlepiej smakują te zrobione przez babcię, których składniki są nam znane i lubiane. Domowe pierogi można również odtworzyć. Wystarczy skupienie na cieście, by były idealne, miękkie i aromatyczne. Sekret udanego ciasta na pierogi Trudno znaleźć człowieka, który nie kocha świeżo ugotowanych pierogów otulonych cieniutkim, miękkim ciastem. Sekretem jest energiczne ugniatanie i dodanie gorącej wody do ciasta. Dzięki temu prostemu zabiegowi ciasto będzie sprężyste, a pierogi bardzo smaczne. Podobne efekty uzyskamy wałkując ciasto na bardzo cienki placek. Pierogi powinny być delikatne, a ciasto to dodatek do farszu – nie odwrotnie. Ważne są również proporcje składników, jakie użyjemy do lepienia domowych pierogów.  Jak przygotować ciasto na pierogi? Składniki: 1/2 kg dobrej mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do dużej miski i dosypujemy sól. Gorącą wodę wlewamy powoli do mąki i mieszamy całość łyżką. Wyrabiamy dokładnie ciasto w misce będąc ostrożnym wobec gorącej wody. Po około 2-3 minutach wyrabiania przekładamy masę na czysty i wysuszony blat i...

Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi? Zastosujcie ten babciny trik i dodajcie 1 składnik
Flickr
Newsy
Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi? Zastosujcie ten babciny trik i dodajcie 1 składnik
Elastyczne, nieprzywierające do stolnicy ciasto na pierogi zrobicie z niewielkim dodatkiem masła. Tak samo jak robiły kiedyś nasze babcie, dzisiaj postępują szefowie kuchni na czele z Magdą Gessler i Robertem Makłowiczem.

Czy to pierogi ruskie, czy to pierogi z serem , czy pierogi na słodko – niezależnie od ich rodzaju, ciasto na pierogi powinno być elastyczne i sprężyste. Tylko te cechy zapewnią później idealny końcowy efekt, czyli smak i perfekcyjny wygląd na talerzu. Takie właściwości ciasta na pierogi są zasługą zaparzania maki pszennej za pomocą niemalże wrzątku. Stąd nasza uwaga do początkujących – uważajcie, by przy wyrabiania ciasta się nie poparzyć! Dodawajcie gorącą wodę do mąki powoli, nie przedłużając jednak ugniatania w nieskończoność. Jednak nasze babcie nie ograniczały się jedynie do samej wody i mąki z dodatkiem szczypty soli. By ciasto idealnie odklejało się od stolnicy i nie rozgotowywało podczas gotowania, warto rozpuścić w gorącej wodzie nieco masła lub np. oleju. Ten dodatek poprawi także elastyczność wyrabianego ciasta. Nic, tylko nadziewać je przepysznymi farszami! Przepis na ciasto do pierogów Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 250 ml gorącej wody 1 łyżka masła Szczypta soli Przygotowanie ciasta na pierogi: Do szklanki nalejcie gorącej wody i rozpuśćcie w niej łyżkę masła. Mąkę można przesiać przez sitko na stolnicę. Dodajcie do mąki sól. Pośrodku kopczyka mąki zróbcie dziurkę i wlewajcie do niej po odrobinie wody z masłem, energicznie wyrabiając ciasto. Uważajcie, by się nie poparzyć! Ciasto parzone nie powinno być długo ugniatane, jak to jest w przypadku choćby ciasta drożdżowego. Wyrobione elastyczne i sprężyste ciasto na pierogi przykrywajcie ściereczką – mimo dodatku masła dalej dość szybko wysycha. Gotowe ciasto dzielcie na kawałki, wałkujcie na cienkie placki i nadziewajcie dowolnym farszem. Smacznego! Jeśli chcecie przygotować pierogi bez użycia mąki pszennej, sprawdźcie  przepis na pierogi bezglutenowe ze...

wachowicz pierogi
ONS, AdobeStock
Newsy
Trik Ewy Wachowicz na genialny farsz do pierogów. Nie zna go prawie nikt
Myślicie, że o pierogach wiecie już wszystko? Wykorzystajcie trik Ewy Wachowicz na przygotowanie farszu – smakuje obłędnie!

Uwielbiana przez Polaków ekspert od gotowania Ewa Wachowicz nie przestaje zaskakiwać doskonałymi pomysłami na różne potrawy! Autorka książek i programów kulinarnych wkrótce zmierzy się z kolejnym wyzwaniem: będzie jurorką w nowym kulinarnym show . Była Miss Polonia to niekwestionowany autorytet w dziedzinie gotowania, dlatego regularnie zdradza swoje triki i pomysły na przygotowywanie tradycyjnych potraw np. na sernik według przepisu Ewy Wachowicz . Tym razem podzieliła się sposobem na przyrządzenie farszu do pierogów z kapustą i grzybami . Wypróbujecie? Przepis na pyszne pierogi z kapustą i grzybami według Ewy Wachowicz Do przygotowania smacznych pierogów z przepisu Ewy Wachowicz potrzebne wam będą składniki podane poniżej – osobno do ciasta i do farszu: Składniki na ciasto: 500 g mąki 1 jajko 1 szklanka gorącej wody Składniki do farszu: 300 g kapusty kiszonej 30 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków) 1 cebula 1 łyżka masła Sól Pieprz Przygotowanie ciasta: Wysypcie przesianą mąkę na stolnicę w kształt kopczyka. W jego środek wlejcie szklankę wrzątku i nożem wymieszajcie mąkę z wodą. Gdy zaczną już robić się z niej kluski, ponownie zróbcie dołek na środku kopczyka i wbijcie w niego jedno jajko. Wymieszajcie składniki i zagniećcie ciasto. Następnie przykryjcie je i odstawcie na 20 minut. Po tym czasie wyjmijcie ciasto na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkujcie. Powinno mieć grubość ok. 3 mm. Przygotowanie farszu: Dzień wcześniej włóżcie grzyby do miski i zalejcie wodą. Odstawcie na całą noc. Następnego dnia wyjmijcie grzyby z wody, ale nie wylewajcie jej! To bardzo ważne – Ewa podkreśla, że woda, w której moczyły się suszone grzyby, jest doskonałym...