Rewelacyjne patent wykorzystania pojemników na kostki lodu. Zamróźcie w nich resztki ziół z tym 1 dodatkiem
Adobe Stock
Newsy

Szkoda wam wyrzucać resztki ziół? Zamroźcie je w pojemnikach na lód. Potrzebny będzie 1 dodatek

Macie w kuchni pojemniki na kostki lodu? To znaczy, że macie też sprytny patent na resztki ziół. Gwarantujemy, że zachowają zapach i aromat po wyciągnięciu z zamrażarki.

Czasem na pewno zostają wam końcówki produktów, które z ciężkim sercem wyrzucanie do śmieci. Nawet nie wiecie jak dużo odpadków możecie jeszcze wykorzystać. Wiele z nich niepotrzebnie ląduje w koszu na śmieci bio, lub są wylewane do zlewu.

Resztka kopru czy przecieru pomidorowego może czekać na swoje nowe danie naprawdę długo. Musicie je tylko mądrze przechować. Powinny być też łatwe do użycia. Wiemy jak to zrobić.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ziołowe kostki do sosów i zup – jak zrobić je z resztek?

Pewna blogerka pokazała na swoim Instagramie jak zamrażać zioła w kostkach oliwy. Sposób jest bardzo prosty. Wykorzystajcie do tego pojemnik na kostki lodu, który znajduje się w każdej lodówce.

Przepis na zioła w kostkach oliwy:

  1. Zioła umyjcie i poszatkujcie, a następnie wsypcie do pojemnika na kostki lodu
  2. Zalejcie oliwą i wstawcie do zamrażalnika
Zobacz także
Domowy zamiennik kostki rosołowej.  Prosty do zrobienia, dużo zdrowszy i smaczniejszy

Prosty przepis na domowy zamiennik kostki rosołowej. Pełnia smaku bez chemii i konserwantów

Przez miesiąc nie kupowała owoców i warzyw, zaoszczędziła na tym kilkaset złotych. Zdobywała je....na śmietniku

Przez miesiąc nie kupowała owoców i warzyw. Zdobywała je na śmietniku i zaoszczędziła kilkaset złotych

Kostek możecie używać stopniowo, gdy są potrzebne. Każda będzie doskonałym ziołowym dodatkiem do wszelkich sosów, a także zup. Nie trzeba jej rozmrażać. Gdy będzie potrzebna wystarczy, że wyciśniecie ją, tak jak wyciskacie kostkę lodu do napojów, a ona sama rozpuści się w gorącym płynie i uwolni do niego aromat świeżych ziół.

W ten sposób możecie uchronić przez zmarnowaniem każde zioło, którego macie za dużo:

  • Natkę pietruszki
  • Koperek
  • Tymianek
  • Rozmaryn
  • Bazylię
  • Kolendrę

Niektóre zioła, jak mięta, bazylia, melisa, mogą być wykorzystane nie tylko do potraw, ale też do napojów.

Jakie inne resztki można zamrozić „na później”?

Jest jedna zasada przedłużenia żywotności składników czy wykorzystania resztek. O tym, że będziecie je mrozić musicie zdecydować, zanim produkty staną się nieświeże. Natki czy kopru, które zaczynają gnić lub zeschły się, niestety nie uda się w ten sposób uratować.

Co innego można jeszcze mrozić w kostkach?

  • Pasta pomidorowa. Dzięki temu wykorzystacie ją do przepisów, których potrzeba jest tylko jedna łyżeczka przecieru
  • Wino. Jeśli zostało wam wino na dnie butelki nie wylewajcie go, tylko wlejcie do kostkarki. Wykorzystacie do sosów wymagających dodania odrobiny wina
  • Resztka wywaru czy rosołu. Wlejcie do pojemnika na kostki, a będziecie mieli gotowy bulion do dań
  • Resztki owoców. Zblendujcie je i zamroźcie w kostkach. Jeśli pijecie koktajle, dodajcie do przygotowanego ze świeżych owoców i warzyw, jedną lub kilka kostek
  • Inne resztki. Gdy została odrobina mleka kokosowego, sok z połówki cytryny, czy karmelizowana cebula. Wszystkie te rzeczy, zamiast wyrzucać, zamroźcie same lub w oliwie, a mogą stać się składnikiem przyszłych dań

Źródło: Instagram/pandawanda.pl

Ten popularny wzmacniacz smaku przynosi więcej szkody niż pożytku Oto dlaczego lepiej go nie używać
Adobe Stock
Newsy
Ten popularny wzmacniacz smaku przynosi więcej szkody niż pożytku. Oto dlaczego lepiej go nie używać
Czasem gdy się spieszymy, zamiast długo gotować wywar z wielu składników, dosmakowujemy zupę czy sos gotowymi dodatkami smakowymi. Są wygodne, ale niezdrowe.

Często dodajecie kostek rosołowych czy innych sypkich mieszanek przypraw do zup? Wygodnie jest je dodać do własnego rosołu, z którego nie jesteście zadowoleni i jednym ruchem dołożyć do niego dużo więcej smaku. Przygotowując sosy, nawet nie musicie mieć bulionu, na którym go zrobicie, wystarczy, że użyjecie kostki rosołowej i baza na sos już jest. Jednak gotowe przyprawy rosołowe to nie jest zdrowy dodatek do dań. Wyjaśniamy, dlaczego są popularne, a jednak nie warto ich używać. Dlaczego kostki rosołowe są w każdym sklepie? To bardzo popularna i wygodna przyprawa. Pozwala szybko doprawić bulion czy sos, bez potrzeby długiego gotowania wieloskładnikowych wywarów. Kostki i inne mieszanki to produkty spożywcze, dostępne na rynku od lat. Nie zostały wycofane jako żywność zagrażająca zdrowiu, jak więc traktować ostrzeżenia, że to przyprawy szczególnie niebezpieczne dla zdrowia? Oczywiście chodzi o nadużywanie tych produktów. To nie jest żywność naturalna, niezawierająca dodatków czy nadmiaru soli. Przygotowanie sosu na kostce bulionowej czy dodanie kostki do zupy, nie spowodują zatrucia czy innych dolegliwości. Jednak opieranie kuchni na tych polepszaczach nie jest zdrowym rozwiązaniem polecanym przez lekarzy i dietetyków. Co zawierają kostki rosołowe i inne gotowe mieszanki? Przyjrzyjmy się jakie substancje zawarte w kostce powodują, że jest ona dodatkiem kuchennym niesprzyjającym zdrowemu odżywianiu: Sól Sól zawarta w kostkach poprawia smak potraw. Jednak nadmiar soli, a w każdej kostce jest jej dużo, nie pozostaje obojętny dla zdrowia. Nadmiar soli w diecie sprzyja rozwojowi tych chorób: Nadciśnienie tętnicze Udar mózgu Zawał serca Kamica nerkowa Osteoporoza Rak żołądka Otyłość Astma Demencja Tłuszcz W kostkach rosołowych...

Zostały wam resztki sosu pomidorowego? Nie wylewajcie go
Pixabay
Newsy
Zostały wam resztki sosu pomidorowego? Nie wylewajcie go
Sos pomidorowy, koncentrat czy pasata to produkty, które często zalegają otwarte w lodówce… Jak zapobiegać ich marnowaniu?

Gdy zużywacie sos lub przecier pomidorowy, rzadko zdarza się, że potrzebujecie idealnie całego słoika. Często więc zostają resztki, które się marnują, psują albo lądują w śmietniku. Jak temu zapobiec? Radzą założyciele aplikacji Too Good To Go, którzy walczą ze zjawiskiem marnowania żywności. Zero waste - co to takiego? Filozofia  zero waste  ma na celu ograniczenie odpadów oraz nadmiaru wyrzucanej żywności. Działa to nie tylko na niekorzyść waszego portfela, ale także środowiska. Warto więc nie tylko przykładać większą wagę do zakupów i zużywać je w jak największym stopniu, ale także zacząć stosować triki konserwujące jedzenie na dłużej np.  4 proste sposoby, dzięki którym przestaniesz marnować jedzenie . Aplikacja Too Good To Go łączy restauratorów i właścicieli sklepów, którzy sprzedają po okazyjnych cenach paczki z niesprzedaną tego dnia żywnością. Oprócz pośrednictwa w sprzedaży pełnowartościowych resztek, profil aplikacji na Instagramie regularnie podsuwa także sposoby na zużywanie całych produktów np. zapobieganie wyrzucaniu skórek od owoców . Co zrobić z resztką sosu pomidorowego? W lodówce stoi puszka z otwartymi pomidorami lub słoik z sosem? Zamiast je wyrzucać, przelejcie pozostały sos do foremek na lód i zamroźcie! Tego typu kostki przydadzą się zawsze wtedy, kiedy nie będziecie mieli czasu na długie gotowanie. Możecie wrzucać je do zup, gulaszy, sosów. Do foremek możecie wrzucić także szczyptę przypraw lub listki ziół (bazylii, rozmarynu czy tymianku).          Wyświetl ten post na Instagramie.                  ...

Jakie zioła dodawać do różnych potraw? Odpowiednio dobrane podkręcą smak jedzenia
AdobeStock
Newsy
Jak dobierać przyprawy do różnych potraw? Odpowiednio dobrane podkręcą smak jedzenia
Sprawdźcie, jak łączyć zioła z poszczególnymi potrawami, by podkreślić ich smak!

Jakich przypraw używacie podczas gotowania? Niektórzy wyznają zasadę, że sól i pieprz podkreśli smak każdej potrawy i nie używają niczego innego. Warto jednak przekonać się do stosowania ziół w trakcie przyrządzania posiłków. Ich wspaniały zapach i zawarte w nich olejki eteryczne sprawiają, że każda potrawa bardzo zyskuje na smaku i aromacie. Czy wiecie, które zioła pasują najlepiej do poszczególnych dań? Sprawdźcie! Jakich ziół użyć do przyprawiania jedzenia? Nie bez powodu różne zioła są polecane do doprawiania konkretnych potraw. Na przykład majeranek stosuje się głównie do mięs, a szczypiorek do serów i jaj. A jak jest z innymi ziołami? Poniżej przygotowaliśmy dla was małą ściągawkę na temat stosowania ziół do różnych potraw: Ziele angielskie – najlepiej pasuje do zup, sosów, kapusty , marynaty do mięsa oraz dziczyzny i baraniny. Wspaniale smakuje także połączenie ziela angielskiego i cebuli! Tymianek – najlepiej sprawdzi się w przypadku pieczonego mięsa i ziemniaków . Bazylia – to wspaniała przyprawa do sałatek, ryb, kurczaka i pomidorów. Mięta – świetnie łączy się z ogórkami, ziemniakami i baraniną. Mięta jest ponadto doskonałym składnikiem wszelkich orzeźwiających napojów i deserów w trakcie upalnego lata! Warto dodać ją na przykład do lodów, jogurtu albo po prostu wsypać kilka świeżych listków mięty do zimnej wody z dodatkiem cytryny i kostek lodu. Imbir – to przyprawa kojarząca się głównie z kuchnią orientalną, ale sprawdzi się także jako dodatek do pasztetów , warzyw i ciastek. Cynamon – podobnie jak imbir, cynamon wspaniale pasuje do potraw orientalnych oraz deserów. Zwłaszcza jabłek na ciepło ! Jak stosować...

Mrożenie rosołu
Newsy
Jak prawidłowo mrozić rosół? Ta metoda jest najlepsza. Znaliście ją?
Zobaczcie jak robić to prawidłowo, żeby nie tracić jego cennych właściwości.

Rosół to zupa, którą wielu z was pewnie mogłoby jeść na okrągło. Smakuje prawie każdemu i jada się go w Polsce naprawdę często. Niestety, zupę tę robi się bardzo długo. Macie czasem ochotę na rosół i chcielibyście natychmiast ja zaspokoić? Zdarza wam się, że zrobicie za duży gar rosołu i ciężko jest go zjeść, zanim się zepsuje? Sprawdźcie, czy dobrym pomysłem jest mrożenie rosołu i jak robić to właściwie. Przechowywanie rosołu Rosół, który nie jest przechowywyany w lodówce, dość szybko się psuje. Wywar mięsny to idealne miejsce rozwoju bakterii. Co zrobić, żeby móc cieszyć się jego smakiem na dłużej bez konieczności gotowania małych porcji, które zajmuje zawsze dużo czasu? Okazuje się, że świetnym pomysłem jest mrożenie rosołu! Nie traci on swoich właściwości smakowych ani zdrowotnych. Jak mrozić rosół, by zachować jego właściwości? Najlepiej zamrozić jest rosół jak najszybciej po jego ugotowaniu. Jeśli przeczuwacie, że macie za dużą porcję, od razu po przestudzeniu wydzielcie część do zamrożenia. Rosół wlejcie po prostu do odpowiednich pojemników, szczelnie zamknijcie i włóżcie do zamrażalnika. Sposoby mrożenia rosołu Są trzy sposoby mrożenia rosołu: W postaci gotowej zupy – zamrażajcie po prostu porcję rosołu, którą możecie odgrzać i zjeść ze świeżo ugotowanymi dodatkami Porcja rosołu z makaronem –świeżo ugotowany makaron będzie pewnie smaczniejszy, ale takie zamrażanie rosołu też jest możliwe Zamrażanie skondensowanego bulionu – specjalne zagęszczenie rosołu przed zamrożeniem, aby jego smak był wyraźniejszy i zajmował mniej miejsca w lodówce. Możecie odparować więcej wody z rosołu do zamrożenia, a przed jego zjedzeniem po prostu rozcieńczyć zupę wrzątkiem W czym...