Czasem na pewno zostają wam końcówki produktów, które z ciężkim sercem wyrzucanie do śmieci. Nawet nie wiecie jak dużo odpadków możecie jeszcze wykorzystać. Wiele z nich niepotrzebnie ląduje w koszu na śmieci bio, lub są wylewane do zlewu.

Resztka kopru czy przecieru pomidorowego może czekać na swoje nowe danie naprawdę długo. Musicie je tylko mądrze przechować. Powinny być też łatwe do użycia. Wiemy jak to zrobić.

Ziołowe kostki do sosów i zup – jak zrobić je z resztek?

Pewna blogerka pokazała na swoim Instagramie jak zamrażać zioła w kostkach oliwy. Sposób jest bardzo prosty. Wykorzystajcie do tego pojemnik na kostki lodu, który znajduje się w każdej lodówce.

Przepis na zioła w kostkach oliwy:

Zobacz także:

  1. Zioła umyjcie i poszatkujcie, a następnie wsypcie do pojemnika na kostki lodu
  2. Zalejcie oliwą i wstawcie do zamrażalnika

Kostek możecie używać stopniowo, gdy są potrzebne. Każda będzie doskonałym ziołowym dodatkiem do wszelkich sosów, a także zup. Nie trzeba jej rozmrażać. Gdy będzie potrzebna wystarczy, że wyciśniecie ją, tak jak wyciskacie kostkę lodu do napojów, a ona sama rozpuści się w gorącym płynie i uwolni do niego aromat świeżych ziół.

W ten sposób możecie uchronić przez zmarnowaniem każde zioło, którego macie za dużo:

  • Natkę pietruszki
  • Koperek
  • Tymianek
  • Rozmaryn
  • Bazylię
  • Kolendrę

Niektóre zioła, jak mięta, bazylia, melisa, mogą być wykorzystane nie tylko do potraw, ale też do napojów.

Jakie inne resztki można zamrozić „na później”?

Jest jedna zasada przedłużenia żywotności składników czy wykorzystania resztek. O tym, że będziecie je mrozić musicie zdecydować, zanim produkty staną się nieświeże. Natki czy kopru, które zaczynają gnić lub zeschły się, niestety nie uda się w ten sposób uratować.

Co innego można jeszcze mrozić w kostkach?

  • Pasta pomidorowa. Dzięki temu wykorzystacie ją do przepisów, których potrzeba jest tylko jedna łyżeczka przecieru
  • Wino. Jeśli zostało wam wino na dnie butelki nie wylewajcie go, tylko wlejcie do kostkarki. Wykorzystacie do sosów wymagających dodania odrobiny wina
  • Resztka wywaru czy rosołu. Wlejcie do pojemnika na kostki, a będziecie mieli gotowy bulion do dań
  • Resztki owoców. Zblendujcie je i zamroźcie w kostkach. Jeśli pijecie koktajle, dodajcie do przygotowanego ze świeżych owoców i warzyw, jedną lub kilka kostek
  • Inne resztki. Gdy została odrobina mleka kokosowego, sok z połówki cytryny, czy karmelizowana cebula. Wszystkie te rzeczy, zamiast wyrzucać, zamroźcie same lub w oliwie, a mogą stać się składnikiem przyszłych dań

Źródło: Instagram/pandawanda.pl