Genialny patent Tomka Strzelczyka na parzenie kapusty na gołąbki. Liście odchodzą same
AdobeStock, oddaszfartucha/Instagram
Newsy

Genialny patent Tomka Strzelczyka na parzenie kapusty na gołąbki. Liście odchodzą same

Jak szybko i bez problemu sparzyć kapustę na gołąbki? Tomasz Strzelczyk pokazuje, jak powinno się to robić.

Zaplanowaliście już, co zrobicie na obiad? Jeżeli nic nie przychodzi wam do głowy, sięgnijcie po sprawdzone danie, które nigdy się nie nudzi, czyli klasyczne gołąbki. Mogą być z mięsem, pieczarkami, a nawet kaszą gryczaną - ogranicza was tylko wasza wyobraźnia.

Oczywiście, poza przygotowaniem farszu, trzeba jeszcze sparzyć kapustę na gołąbki. To wymaga nieco wysiłku i precyzji, by liście się nie porwały. Niezastąpiony Tomasz Strzelczyk zawsze ma asa w rękawie i pokazał swój sposób na łatwiejsze parzenie kapusty na gołąbki. Zobaczcie, jak to robi we własnej kuchni.

Jak łatwo sparzyć kapustę na gołąbki?

Jak się utarło, kapusty na gołąbki się nie gotuje, tylko parzy. Chodzi o to, by liście zmiękły, ale nie mogą też być zbyt miękkie, bo potem czeka je jeszcze ponowna obróbka termiczna - albo gotowanie z farszem, albo pieczenie.

Cały proces parzenia nie powinien więc wam zająć więcej, niż kilkanaście minut. Częstym problemem jest niestety to, liście nie chcą odejść od kapusty i rozrywają się. Jak sobie z tym poradzić? Sparzcie kapustę zgodnie z instrukcjami podanymi przez Tomasza w jednym z jego filmów:

  1. Odetnijcie płasko podstawę kapusty - twardy trzon na jej spodzie. Odkrójcie liście dookoła i wyłóżcie nimi garnek, w którym będziecie robić gołąbki.

  2. Ostrym nożem wytnijcie głąb ze środka kapusty.

  3. Następnie polejcie spód kapusty olejem. Wystarczy kilka łyżek - nie musicie jej zamaczać w oleju, a jedynie polać niewielką ilością. 

  4. Zagotujcie w garnku wodę i posólcie. Kiedy woda zacznie wrzeć, włóżcie do niej kapustę spodem do góry. 

  5. Parzcie przez 15 minut.

  6. Ostrożnie wyjmijcie kapustę z garnka. Natłuszczone olejem liście będą dosłownie same gładko odchodzić!

Zobacz także
Pomysł Tomasza Strzelczyka na treściwy i pyszny obiad awaryjny. Zróbcie zapasy

Pomysł Tomasza Strzelczyka na treściwy i pyszny obiad awaryjny. Szybko zrobicie zapasy

Swojska i mega mięsna rolada Tomasza Strzelczyka to niebo w gębie. Najlepsza na kanapki

Swojska i mega mięsna rolada Tomasza Strzelczyka to niebo w gębie. Najlepsza na kanapki

Co zrobić, żeby farsz do gołąbków nie był suchy? 

Gdy już poradzicie sobie z liśćmi, czas na farsz. Niezależnie od tego, jaki wybierzecie, możecie się spotkać z częstym problemem, jakim jest zbyt suchy farsz. Łatwo można sobie z tym poradzić - wystarczy, że dolejecie do niego nieco mięsnego bulionu (lub warzywnego - w wersji wegetariańskiej). Nada to gołąbkom jeszcze lepszego smaku, a farsz będzie przyjemnie wilgotny. 

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przygotować kapustę na gołąbki bez garnka i wody? Użyjcie tego, a już po 30 min liście będą gotowe
AdobeStock
Newsy
Jak przygotować kapustę na gołąbki bez garnka i wody? Użyjcie tego, a już po 30 min liście będą gotowe
Możecie łatwo zmiękczyć kapustę do gołąbków nie używając do tego w ogóle wody! Poznajcie ten prosty sposób.

Każdy, kto robił gołąbki wie, że przed przystąpieniem do pracy trzeba najpierw sparzyć i podgotować kapustę. Wiecie, że są też inne sposoby na zmiękczenie kapusty ? Poznajcie trik z piekarnikiem! Jak zmiękczyć kapustę na gołąbki? Zamiast garnka z gorącą wodą potrzebny wam będzie piekarnik i rękaw do pieczenia: Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni. Włóżcie kapustę do rękawa do pieczenia i ciasno zawiążcie z obu stron. Wstawcie kapustę do piekarnika i pieczcie przez pół godziny. Na czym polega ten trik? W trakcie pieczenia z warzywa zacznie uciekać para wodna, która rozdzieli liście kapusty. I gotowe! Rozgrzany piekarnik wykorzystajcie do przyrządzenia podpiekanych gołąbków z przepisu podanego poniżej. Prosty przepis na gołąbki Do przygotowania klasycznych gołąbków potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 główka białej kapusty ¾ szklanki ryżu 500 g mięsa mielonego 2 cebule 3 łyżki sosu sojowego Olej Sól Pieprz Przygotowanie: Oddzielcie liście z podpieczonej kapusty i wytnijcie twarde części. Ugotujcie ryż w osolonej wodzie do momentu, aż będzie miękki (około 12 minut). Cebulę obierzcie i pokrójcie w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie nieco oleju albo masła i podsmażcie cebulę. Ugotowany ryż i usmażoną cebulę odstawcie do ostudzenia. Gdy składniki będą już chłodne, wymieszajcie je z mięsem mielonym. Doprawcie solą, pieprzem. Na przygotowane liście kapusty nałóżcie farsz u nasady i zwińcie ciasno w rulonik. Przygotujcie sobie duży i płaski rondel. Na dno wlejcie nieco oleju i wyłóżcie je resztą liści kapusty. Na tym połóżcie pozawijane gołąbki jeden na drugim. Zalejcie gołąbki 3 łyżkami sosu sojowego wymieszanymi w szklance...

Zapomnijcie o parzeniu kapusty na gołąbki w garnku. Ten sposób to prawdziwy hit
Flickr
Newsy
Zapomnijcie o parzeniu kapusty na gołąbki w garnku. Ten sposób to prawdziwy hit
Kapustę na gołąbki można sparzyć tradycyjnie w garnku lub w bardziej nowatorski sposób - w mikrofalówce. Ale to nie koniec możliwości! Istnieje jeszcze jeden trik na proste i łatwe przygotowanie kapusty na gołąbki.

Lubicie gołąbki, ale czasami już macie dość mozolnego parzenia kapusty w garnku? Sprytni kucharze wymyślili ciekawy sposób na uporanie się z tą czynnością. Będzie wam potrzebna woda, nóż i jeszcze jedna rzecz.  Jak sparzyć kapustę na gołąbki w rękawie piekarniczym? Jeżeli nie chce wam się parzyć kapusty w tradycyjny sposób, wykorzystajcie w tym celu rękaw do pieczenia. Postawcie na blacie kapustę głąbem do dołu (nie obcinajcie go). Następnie górną część warzywa natnijcie głęboko (na 5 cm) ostrym nożem w kształt krzyża. Tak przygotowaną kapustę włóżcie do rękawa do pieczenia i zalejcie ją wrzącą wodą, do ⅓ wysokości kapusty. Zawińcie szczelnie rękaw i odstawcie na około 20 minut. Tyle czasu wystarczy, by para unosząca się z wody zmiękczyła liście kapusty. Gdy minie już 20 minut, ostrożnie wyjmijcie kapustę z rękawa. Uwaga na gorącą parę! Następnie delikatnie odrywajcie liście - są już gotowe do zawijania w nie farszu.  Przepis na najlepsze, klasyczne gołąbki Po szybkim sparzeniu kapusty w rękawie do pieczenia nie pozostaje nic innego, jak od razu wykorzystać ją do zrobienia gołąbków! Do przygotowania tradycyjnej wersji tego dania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 główka białej kapusty 2 cebule 3 torebki ryżu 1,5 kilograma mielonego mięsa wieprzowego z łopatki 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 2 jajka 2 szczypty soli 2 szczypty pieprzu 1 szczypta majeranku  Przygotowanie: Gotujcie ryż około kwadransa do momentu aż wchłonie całą wodę (proporcja wody do ryżu 2:1) i po ugotowaniu odstawcie do ostudzenia.  Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na patelni. Następnie w dużej misce wymieszajcie mięso...

Jak równomiernie sparzyć liście kapusty na gołąbki? Potrzebujecie 1 rzeczy
Flickr
Newsy
Jak równomiernie sparzyć liście kapusty na gołąbki? Potrzebujecie 1 rzeczy
Istnieje kilka sposobów na sparzenie kapusty do gołąbków. Poznajcie najprostszy z nich.

Gołąbki to idealne danie na rodzinny obiad. Co prawda ich przygotowanie wymaga nieco pracy, ale smak wynagradza wszystko! Zaletą gołąbków jest to, że można do nich dodać praktycznie wszystko, na co macie ochotę. Świetnie smakują zarówno z mięsem, jak i grzybami albo warzywami. Zanim zawiniecie gołąbki, koniecznie trzeba najpierw sparzyć liście. Sprawdźcie, jak można to łatwo zrobić za pomocą samego widelca! Przepis na gołąbki Do przygotowania klasycznych gołąbków potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 główka białej kapusty 150 g ryżu (suchego) Kilogram wieprzowego mięsa mielonego z łopatki lub szynki 3 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki majeranku Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie kapustę, obetnijcie końcówkę i zdejmijcie wierzchnie liście. Nie ma potrzeby, żeby wycinać głąb. Natnijcie liście od spodu Wlejcie wodę do dużego garnka i zagotujcie. Gdy już będzie wrzeć, wbijcie w kapustę widelec i włóżcie ją do wrzątku. Obracajcie kapustę do momentu, aż liście zaczną delikatnie odchodzić. Wyjmijcie kapustę i delikatnie odrywajcie liście np. szczypcami, żeby się nie poparzyć. Gdy już będziecie mieli tyle liści, ile wam potrzeba, odłóżcie je na bok do ostudzenia. Zagotujcie w mniejszym garnku wodę na ryż i ugotujcie go na pół twardo. Odcedźcie i odstawcie. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i podsmażcie na oleju. Ostudźcie. W dużej misce wymieszajcie mięso z podsmażoną cebulą i ryżem. Dodajcie dwa jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek oraz sól i pieprz. Rękami dokładnie wyróbcie masę tak, by wszystkie składniki się połączyły. Gotowy farsz nakładajcie na liście. Złóżcie boki liści do środka i zawińcie ciasno. Na dnie garnka...

golabki twarda kapusta
BozenaMatuszczyk / gotujmy.pl
Newsy
Kapusta na gołąbki nie mięknie? Wszystko przez łatwy do przeoczenia błąd. Większość o tym zapomina
Kapusta w waszych gołąbkach ciągle wychodzi za twarda? Wszystkiemu winien może być ten często popełniany błąd.

Uwielbiacie gołąbki? Któż by nie przepadał za tym daniem! Pyszne, delikatne mięso z ryżem zawinięte w miękki liść kapusty, a to wszystko w smakowitym sosie pomidorowym. Po prostu palce lizać! Gołąbki sprawdzają się zawsze. Nadają się doskonale na wiele okazji i bez problemu można je zrobić też w wersji wegetariańskiej, jeśli macie w rodzinie jaroszy. Zamiast mięsa wystarczy po prostu dodać do środka grzyby oraz warzywa. Z sosem też można łatwo eksperymentować i zrobić na przykład sos pieczarkowy albo mięsny. Dla każdego coś dobrego! Dlaczego kapusta na gołąbki nie chce zmięknąć? Zdarzyło się wam kiedyś, że gołąbki wyszły zbyt twarde przez kapustę, która nie chciała zmięknąć mimo długiego gotowania? Znamy ten ból! To dość częsty błąd, któremu można łatwo zapobiec. Wszystko przez niewłaściwe przygotowanie kapusty. Bardzo ważne jest, by już na początku wyciąć cały głąb, czyli twardy trzon. Ta część nawet po długim gotowaniu nie zmięknie. Jeżeli nie wytniecie dokładnie całego głąba i jego fragmenty zostaną na liściach kapusty, w które zawiniecie farsz, to niestety gołąbki wyjdą twarde. Przepis na gołąbki z miękką kapustą Jak widać to danie wymaga sporo uwagi i cierpliwości, ale nie jest wcale bardzo skomplikowane w przygotowaniu. Do tego jego smak całkowicie rekompensuje trud włożony w całą pracę! Do przygotowania klasycznych gołąbków będą wam potrzebne poniższe składniki: 1 kg mięsa mielonego 2 torebki ryżu 2 cebule 1 kapusta biała 2 litry warzywnego bulionu 600 g przecieru pomidorowego Oregano Papryka słodka mielona Papryka ostra mielona Sól Pieprz Przygotowanie: Ugotujcie dwie torebki ryżu i zostawcie do ostudzenia. Gdy będą już chłodne, wymieszajcie je w misce z mięsem. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i dodajcie do mięsa z ryżem....