Buraki gotowane
Adobe Stock
Newsy

Genialny patent na ekspresowe gotowanie buraków. Już po 10 min zrobicie z nich soczystą i pełną smaku ćwikłę

Buraki to wyjątkowo niewdzięczne warzywa. Farbują na czerwono wszystko dookoła, a dodatkowo gotują się niezwykle długo. Na ten drugi problem mamy jeden patent.

Gotowanie buraków to bardzo długi proces. By buraczane korzenie ugotowały się na miękko, często potrzeba nawet ok. 40 minut gotowania. Zdarza się, że czas was goni. Potrzebujecie w mgnieniu oka zrobić waszą ćwikłę z chrzanem albo dodać gotowe buraki do sałatki.

Jest na to rozwiązanie. Wystarczy, że wasza kuchnia jest wyposażona w kuchenkę mikrofalową. To właśnie jej użyjecie do gotowania buraków.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy można gotować buraki w mikrofalówce?

Dla tradycyjnych gospodyń domowych może zabrzmieć to dość nietypowo, ale gotowanie twardych warzyw w mikrofalówce rzeczywiście jest możliwe. Inną sprawą jest dość duży pobór energii elektrycznej przez te elektronarzędzia. Dlatego też, tego typu rozwiązania należy stosować od czasu do czasu.

Do gotowania buraków w kuchence mikrofalowej wystarczy wam woreczek foliowy i woda. Od was będzie zależało, czy ugotujecie buraki w całości, czy też pokrojone na kawałki. Oczywiście burak w plasterkach ugotuje się znacznie szybciej – decyzja należy do was i podejmijcie ją w zależności od dalszego zastosowania buraka.

Zobacz także
Jedzcie codziennie buraki. To co się stanie z waszym ciałem was zaskoczy

Jedzcie codziennie buraki. To co się stanie z waszym ciałem was zaskoczy

właściwości pora

To warzywo jest o wiele zdrowsze niż cebula i buraki. A do tego genialnie podnosi odporność

Jak ugotować buraki w kuchence mikrofalowej?

Jak to zrobić? Do woreczka włóżcie ok. 3-4 niewielkie buraki, zalejcie je odrobiną wody (ok. 100 ml). Siatkę należy zawiązać, położyć na stabilnym talerzyku i u góry wykonać kilka nacięć. Dziurki w siatce pozwolą wydobywać się na zewnątrz parze wodnej z gotującego się buraka. Bez nich w waszej mikrofali może dojść do niekontrolowanej eksplozji! Tego oczywiście trzeba unikać.

Ile gotować buraki w mikrofalówce?

Wybierzcie na waszej kuchence maksymalną moc i zostawcie je w środku na jakieś 10-12 minut. Po tym czasie sprawdźcie wykałaczką lub widelcem, czy buraki są już miękkie. Oto prosty i skuteczny patent na skrócenie czasu gotowania buraka ćwikłowego! Alternatywą dla posiadaczy szybkowarów może być także użycie tego urządzenia.

Źródło: gotujmy.pl

Jak ugotować ryż w mikrofalówce? Łatwiej chyba się nie da
Flickr
Newsy
Jak ugotować ryż w mikrofalówce? Łatwiej chyba się nie da
Gotowanie ryżu w kuchence mikrofalowej to rozwiązanie nie tylko dla zabieganych, ale także dla kulinarnych debiutantów. Wystarczy włączyć mikrofalówkę i od czasu do czasu sprawdzać gotowość produktu!

Wielu Polaków, a zwłaszcza tych nieco młodszych, nie ma cierpliwości do gotowania ryżu w garnku bez woreczków. Porcjowany ryż jest wygodny w użyciu, ale na tym właściwie kończą się jego zalety. Ryż gotowany w woreczkach, w garnku czy w mikrofali? Niektórzy nie ufają do końca plastikowym woreczkom, które pozostają we wrzątku przez dłuższy czas. Wiele do życzenia pozostawia także znacznie wyższa cena ryżu w woreczkach od tego sprzedawanego w 1-kilogramowych opakowaniach. Jeśli nie lubicie gotować ryżu w garnku lub chcecie zrobić to jeszcze wygodniej i łatwiej, wypróbujcie trzecią metodę gotowania tego białego ziarna – chodzi tutaj mianowicie o gotowanie ryżu w kuchence mikrofalowej. Jak ugotować ryż w mikrofalówce? Przygotujcie szklane naczynie żaroodporne z pokrywką lub specjalne naczynie plastikowe z możliwością używania w kuchence mikrofalowej (nie wszystkie się do tego nadają). Przygotujcie porcję ryżu – wsypcie ją do szklanki. W ten sposób najłatwiej odmierzycie później odpowiednią ilość wody do ugotowania ryżu. Przepłuczcie porcję ryżu w wodzie ze skrobi i odsączcie go dokładnie. Wsypcie ryż do naczynia i zalejcie wodą w proporcji 1:2. Jeżeli chcecie ugotować mniej kleisty, bardziej sypki ryż, użyjcie odrobinę mniej wody. Posólcie wodę. Wstawcie naczynie z ryżem pod przykryciem do mikrofalówki i ustawcie największą moc kuchenki. Pozwólcie, by woda w naczyniu się zagotowała – powinny wystarczyć ok. 3-4 minuty na największej mocy. Po tym czasie zmniejszcie odrobinę moc mikrofalówki i gotujcie przez kolejne 6-8 minut. Ryżu nie należy mieszać podczas gotowania w mikrofali. Po upływie określonego przez nas czasu ostrożnie podnieście pokrywkę i sprawdźcie ryż – jeżeli jest jeszcze w stanie al dente, możecie...

Jak ugotować ziemniaki w mikrofalówce? Potrzebujecie na to 15 minut
Adobe Stock
Newsy
Jak ugotować ziemniaki w mikrofalówce? Będą gotowe w 10-15 minut
Zabrakło wam ziemniaków i potrzebujecie kilku na obiad? Najszybciej ugotujecie je w kuchence mikrofalowej

Kuchenka mikrofalowa to urządzenie, w którym mikrofale wprawiają w drgania cząsteczki wody, co powoduje wzrost temperatury. Podczas tego procesu część wody podgrzewa potrawę, a część wyparowuje. To dzięki temu w kuchence mikrofalowej możemy podnosić temperaturę wszystkiego, co ma w sobie wodę. I w ten sposób podgrzewać, a także nawet gotować dania. Na przykład ziemniaki. Jak ugotować ziemniaki w mikrofalówce? Sens ugotowania ziemniaków w kuchence jest wtedy, gdy brakuje wam do obiadu „z wczoraj” kilku ziemniaków i chcecie je szybko przyrządzić lub w innych podbramkowych sytuacjach, w których nie ma czasu na cały proces gotowania ziemniaków w garnku. Sposób na ziemniaki z mikrofalówki: Obierzcie 2-3 ziemniaki i dokładnie je umyjcie. Duże ziemniaki podzielcie na części, wszystkie nakłujcie w kilku miejscach widelcem. Para wodna będzie się wydostawać właśnie tymi otworami. Włóżcie ziemniaki do kuchenki w miseczce, która nadaje się do gotowania w kuchenkach mikrofalowych. Ustawcie kuchenkę na pełną moc. Na jednego ziemniaka należy ustawić około 3 minut gotowania. Jeśli gotujecie kilka ziemniaków ten czas powinien być odpowiednio dłuższy: 10 minut przy trzech ziemniakach, 15 minut przy pięciu. Co jeszcze można ugotować w kuchence mikrofalowej? Nie wszystko da się ugotować w kuchence mikrofalowej. Niektóre potrawy wyjdą fantastycznie, inne po prostu zmarnujecie. Dlatego warto wiedzieć, które dania „lubią" kuchenkę, a które jej „nienawidzą". Oto potrawy, które z powodzeniem ugotujecie w ten sposób. Nie przywierają do naczynia, nie przypalają się, łatwiej wydobyć z nich cały aromat składników. Do tego osiągniecie ten sam rezultat w czasie 20-40 minut gotowania w kuchence, co podczas kilku...

Wasza mikrofalówka zaszła brudem? Zróbcie miksturę z tych 2 składników a będzie, jak nowa
AdobeStock
Newsy
Wasza mikrofalówka zaszła brudem? Zróbcie miksturę z tych 2 składników, a będzie jak nowa
Macie w swojej kuchni mikrofalówkę i chcecie doczyścić ją domowymi sposobami? Skorzystajcie z naszych porad. Są tanie, skuteczne i przyjazne dla środowiska.

Eksplodujące jedzenie, rozbryzgane resztki potraw i zaschnięte okruszki żywności. Ci, którzy mają w swojej kuchni mikrofalówkę, znają ten widok aż za dobrze. Jak wyczyścić to urządzenie bez potrzeby sięgania po żrące, chemiczne środki? Podpowiadamy. Jak wyczyścić brudną mikrofalówkę? Kuchenka mikrofalowa to urządzenie, które bardzo szybko gromadzi brud z jedzenia, dlatego niezwykle ważne jest, aby regularnie ją czyścić. Czym najlepiej jest to zrobić? Sięgnijcie po naturalne metody, takie jak biały ocet, cytryna i soda oczyszczona. Czyszczenie kuchenki mikrofalowej białym octem W sklepach znajdziecie mnóstwo produktów do czyszczenia kuchenki mikrofalowej, ale możecie też sięgnąć po naturalne i równie skuteczne metody, które wymagają użycia prostych składników, które na pewno macie w swojej kuchni. Jednym z nich jest biały ocet. Biały ocet ma wiele zalet: jest bardzo kwaśny, co czyni go doskonałym naturalnym środkiem czyszczącym z łatwością poradzi sobie z brudem w waszej mikrofalówce to produkt przyjazny dla środowiska jest niedrogi i znajdziecie go w każdym sklepie spożywczym nie zawiera żrących chemikaliów ani szkodliwych oparów usuwa zapachy a nie tylko je maskuje Jak to zrobić? Weźcie miskę, którą można umieścić w kuchence mikrofalowej i wlejcie do niej 500 ml gorącej wody, a następnie dodajcie 2 łyżki białego octu. Wstawcie miskę do kuchenki mikrofalowej. Uruchomcie urządzenie na pełnej mocy na 5 minut. Po upływie 5 minut pozostawcie drzwiczki kuchenki mikrofalowej zamknięte na około 3 minuty, co spowoduje uwięzienie pary w środku, która pomoże usunąć przypalony brud z jedzenia. Ostrożnie otwórzcie drzwiczki kuchenki mikrofalowej i wyjmijcie miskę przy użyciu rękawicy...

buraki
Adobe Stock
Newsy
Jak ugotować buraki, żeby zachowały piękny, ciemny kolor? Ten trik babci zawsze działa
Barszcz czerwony czy ukraiński, a może szuba, czyli tradycyjna ukraińska sałatka ze śledziem i gotowanym burakiem? Dla wszystkich tych potraw burak nadaje wyjątkowego koloru oraz aromatu. Aby zachowały swój piękny, intensywny kolor podczas gotowania wystarczy zastosować jeden trik! Sprawdźcie!

Czerwone buraki to jedne z bardziej charakterystycznych warzyw. Wyróżniają się dzięki smakowi, ale i wyjątkowemu kolorowi, który nadaje barwę wielu daniom. Posiadają także wiele cennych właściwości zdrowotnych, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka. Cenne wartości buraka Buraki są również znane dzięki szerokiej gamie cennych właściwości. W swoim składzie zawierają sporą ilość żelaza, dzięki temu skutecznie wspomagają organizm w walce z anemią czy też leczenie białaczki. Barwniki zawarte w burakach są silnymi przeciwutleniaczami, które zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki, takie działanie wspomaga działanie układu krwionośnego. To warzywo jest również zalecane osobom z tendencją do wyższego ciśnienia, gdyż regulują stężenie tlenku azotu obniżającego wysoki poziom ciśnienia. Buraki NIE dla cukrzyków Niestety buraki mają wysoki indeks glikemiczny, który przyczynia się do skoków cukru we krwi. Z tego powodu to warzywo nie jest szczególnie zalecane dla osób mających problemy z wagą, bądź chorych na cukrzycę. Może ono spowodować odmienne skutki niż pożądane. Właściwa obróbka termiczna Aby buraki po obróbce termicznej zachowały swój piękny, intensywny kolor należy je odpowiednio ugotować. Tutaj idealnie sprawdzi się patent naszych babć. Jak i w innych owocach czy warzywach, tak samo i w burakach, najwięcej cennych wartości znajduje się tuż pod skórką, dlatego też zaleca się gotowanie ich w całości. Nieobrane buraki należy zalać zimną wodą, a następnie postawić na ogniu. Po zagotowaniu trzeba zmniejszyć ogień, by warzywa delikatnie pyrkały na kuchence. Niegdyś babcie, aby zachować kolor warzyw, do garnka dodawały niewielką ilość kwasku cytrynowego, soku z cytryny, bądź octu. Dzięki takiemu dodatkowi ćwikła po...