Buraki gotowane
Adobe Stock
Newsy

Genialny patent na ekspresowe gotowanie buraków. Już po 10 min zrobicie z nich soczystą i pełną smaku ćwikłę

Buraki to wyjątkowo niewdzięczne warzywa. Farbują na czerwono wszystko dookoła, a dodatkowo gotują się niezwykle długo. Na ten drugi problem mamy jeden patent.

Gotowanie buraków to bardzo długi proces. By buraczane korzenie ugotowały się na miękko, często potrzeba nawet ok. 40 minut gotowania. Zdarza się, że czas was goni. Potrzebujecie w mgnieniu oka zrobić waszą ćwikłę z chrzanem albo dodać gotowe buraki do sałatki.

Jest na to rozwiązanie. Wystarczy, że wasza kuchnia jest wyposażona w kuchenkę mikrofalową. To właśnie jej użyjecie do gotowania buraków.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy można gotować buraki w mikrofalówce?

Dla tradycyjnych gospodyń domowych może zabrzmieć to dość nietypowo, ale gotowanie twardych warzyw w mikrofalówce rzeczywiście jest możliwe. Inną sprawą jest dość duży pobór energii elektrycznej przez te elektronarzędzia. Dlatego też, tego typu rozwiązania należy stosować od czasu do czasu.

Do gotowania buraków w kuchence mikrofalowej wystarczy wam woreczek foliowy i woda. Od was będzie zależało, czy ugotujecie buraki w całości, czy też pokrojone na kawałki. Oczywiście burak w plasterkach ugotuje się znacznie szybciej – decyzja należy do was i podejmijcie ją w zależności od dalszego zastosowania buraka.

Zobacz także
Jedzcie codziennie buraki. To co się stanie z waszym ciałem was zaskoczy

Jedzcie codziennie buraki. To co się stanie z waszym ciałem was zaskoczy

właściwości pora

To warzywo jest o wiele zdrowsze niż cebula i buraki. A do tego genialnie podnosi odporność

Jak ugotować buraki w kuchence mikrofalowej?

Jak to zrobić? Do woreczka włóżcie ok. 3-4 niewielkie buraki, zalejcie je odrobiną wody (ok. 100 ml). Siatkę należy zawiązać, położyć na stabilnym talerzyku i u góry wykonać kilka nacięć. Dziurki w siatce pozwolą wydobywać się na zewnątrz parze wodnej z gotującego się buraka. Bez nich w waszej mikrofali może dojść do niekontrolowanej eksplozji! Tego oczywiście trzeba unikać.

Ile gotować buraki w mikrofalówce?

Wybierzcie na waszej kuchence maksymalną moc i zostawcie je w środku na jakieś 10-12 minut. Po tym czasie sprawdźcie wykałaczką lub widelcem, czy buraki są już miękkie. Oto prosty i skuteczny patent na skrócenie czasu gotowania buraka ćwikłowego! Alternatywą dla posiadaczy szybkowarów może być także użycie tego urządzenia.

Źródło: gotujmy.pl

Jak ugotować ryż w mikrofalówce? Łatwiej chyba się nie da
Flickr
Newsy
Jak ugotować ryż w mikrofalówce? Łatwiej chyba się nie da
Gotowanie ryżu w kuchence mikrofalowej to rozwiązanie nie tylko dla zabieganych, ale także dla kulinarnych debiutantów. Wystarczy włączyć mikrofalówkę i od czasu do czasu sprawdzać gotowość produktu!

Wielu Polaków, a zwłaszcza tych nieco młodszych, nie ma cierpliwości do gotowania ryżu w garnku bez woreczków. Porcjowany ryż jest wygodny w użyciu, ale na tym właściwie kończą się jego zalety. Ryż gotowany w woreczkach, w garnku czy w mikrofali? Niektórzy nie ufają do końca plastikowym woreczkom, które pozostają we wrzątku przez dłuższy czas. Wiele do życzenia pozostawia także znacznie wyższa cena ryżu w woreczkach od tego sprzedawanego w 1-kilogramowych opakowaniach. Jeśli nie lubicie gotować ryżu w garnku lub chcecie zrobić to jeszcze wygodniej i łatwiej, wypróbujcie trzecią metodę gotowania tego białego ziarna – chodzi tutaj mianowicie o gotowanie ryżu w kuchence mikrofalowej. Jak ugotować ryż w mikrofalówce? Przygotujcie szklane naczynie żaroodporne z pokrywką lub specjalne naczynie plastikowe z możliwością używania w kuchence mikrofalowej (nie wszystkie się do tego nadają). Przygotujcie porcję ryżu – wsypcie ją do szklanki. W ten sposób najłatwiej odmierzycie później odpowiednią ilość wody do ugotowania ryżu. Przepłuczcie porcję ryżu w wodzie ze skrobi i odsączcie go dokładnie. Wsypcie ryż do naczynia i zalejcie wodą w proporcji 1:2. Jeżeli chcecie ugotować mniej kleisty, bardziej sypki ryż, użyjcie odrobinę mniej wody. Posólcie wodę. Wstawcie naczynie z ryżem pod przykryciem do mikrofalówki i ustawcie największą moc kuchenki. Pozwólcie, by woda w naczyniu się zagotowała – powinny wystarczyć ok. 3-4 minuty na największej mocy. Po tym czasie zmniejszcie odrobinę moc mikrofalówki i gotujcie przez kolejne 6-8 minut. Ryżu nie należy mieszać podczas gotowania w mikrofali. Po upływie określonego przez nas czasu ostrożnie podnieście pokrywkę i sprawdźcie ryż – jeżeli jest jeszcze w stanie al dente, możecie...

buraki
Adobe Stock
Newsy
Jak ugotować buraki, żeby zachowały piękny, ciemny kolor? Ten trik babci zawsze działa
Barszcz czerwony czy ukraiński, a może szuba, czyli tradycyjna ukraińska sałatka ze śledziem i gotowanym burakiem? Dla wszystkich tych potraw burak nadaje wyjątkowego koloru oraz aromatu. Aby zachowały swój piękny, intensywny kolor podczas gotowania wystarczy zastosować jeden trik! Sprawdźcie!

Czerwone buraki to jedne z bardziej charakterystycznych warzyw. Wyróżniają się dzięki smakowi, ale i wyjątkowemu kolorowi, który nadaje barwę wielu daniom. Posiadają także wiele cennych właściwości zdrowotnych, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka. Cenne wartości buraka Buraki są również znane dzięki szerokiej gamie cennych właściwości. W swoim składzie zawierają sporą ilość żelaza, dzięki temu skutecznie wspomagają organizm w walce z anemią czy też leczenie białaczki. Barwniki zawarte w burakach są silnymi przeciwutleniaczami, które zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki, takie działanie wspomaga działanie układu krwionośnego. To warzywo jest również zalecane osobom z tendencją do wyższego ciśnienia, gdyż regulują stężenie tlenku azotu obniżającego wysoki poziom ciśnienia. Buraki NIE dla cukrzyków Niestety buraki mają wysoki indeks glikemiczny, który przyczynia się do skoków cukru we krwi. Z tego powodu to warzywo nie jest szczególnie zalecane dla osób mających problemy z wagą, bądź chorych na cukrzycę. Może ono spowodować odmienne skutki niż pożądane. Właściwa obróbka termiczna Aby buraki po obróbce termicznej zachowały swój piękny, intensywny kolor należy je odpowiednio ugotować. Tutaj idealnie sprawdzi się patent naszych babć. Jak i w innych owocach czy warzywach, tak samo i w burakach, najwięcej cennych wartości znajduje się tuż pod skórką, dlatego też zaleca się gotowanie ich w całości. Nieobrane buraki należy zalać zimną wodą, a następnie postawić na ogniu. Po zagotowaniu trzeba zmniejszyć ogień, by warzywa delikatnie pyrkały na kuchence. Niegdyś babcie, aby zachować kolor warzyw, do garnka dodawały niewielką ilość kwasku cytrynowego, soku z cytryny, bądź octu. Dzięki takiemu dodatkowi ćwikła po...

gotowane ziemniaki
Adobe Stock
Newsy
Jak ugotować ziemniaki w kilka minut? Znamy na to genialny trik
Gotowane ziemniaki to świetny dodatek do obiadu. Jeśli nie macie zbyt dużo czasu na gotowanie, to koniecznie skorzystajcie z tego patentu. Ziemniaki będą gotowe w kilka minut!

Kotlety schabowe, mielone czy zrazy to potrawy uwielbiane przez Polaków. Jednak nikt nie wyobraża sobie ich podania bez kluczowego dodatku, jakim są ziemniaki. Najczęściej występują w formie gotowanej, a ten proces wymaga trochę czasu. Ich przygotowanie może być znacznie szybsze, jeśli skorzystacie z tego patentu. To idealny trik dla zabieganych! Co można zrobić z ziemniaków? To najpopularniejsze warzywo w Polsce. Może stanowić samodzielne danie bądź być dodatkiem. Dzięki wyjątkowemu smakowi idealnie sprawdza się w każdej formie. Jest szereg różnych potraw, gdzie ziemniak gra pierwsze skrzypce. Z ziemniaków można przygotować takie dania jak pierogi ruskie, ziemniaczane puree, frytki, kopytka, pyzy, placki ziemniaczane, kotlety ziemniaczane czy zapiekanki. Jednak najpopularniejszą formą są te gotowane, prosto z wody.  Czy ziemniaki są zdrowe? To wbrew pozorom proste warzywo ma wiele cennych składników, dzięki którym jest tak ważne w dobrze zbilansowanej diecie. W swoim składzie zawiera takie witaminy i minerały jak potas, fosfor, błonnik oraz witaminy z grupy B, A, C. Spora zawartość tych elementów w pozytywny sposób wpływa na funkcjonowanie organizmu. Wśród wartościowych właściwości należy wyróżnić: ułatwienie procesu trawienia, obniżenie poziomu cholesterolu, niska zawartość kilokalorii, pomoc w walce z nadprogramowymi kilogramami, poprawienie przemiany materii, obniżenie ciśnienia krwi, czy łagodzą stres bądź zmęczenie. Krążące opinie o ich wysokiej kaloryczności są tylko mitem. Polane ciężkim sosem bądź skwarkami mogą wówczas mieć więcej kilokalorii, jednak same w sobie nie szkodzą procesowi odchudzania. Jak szybko ugotować ziemniaki? Gotowanie ziemniaków do obiadu niekiedy się dłuży, a od bliskich coraz...

Jak nie pobrudzić rąk przy krojeniu buraków?
AdobeStock
Newsy
Jak nie pobrudzić rąk przy krojeniu buraków i jak je domyć, jeśli już je pobrudzicie? Najlepiej tak!
Buraki są smaczne i bardzo zdrowe, ale ich obieranie i krojenie może zabarwić nasze dłonie. Jak tego uniknąć? Znamy kilka prostych sposobów.

Buraki to jedne z najzdrowszych warzyw. To bogate źródło kwasu foliowego, witamin B6, B12, A i C, a także żelaza, magnezu oraz wapnia. Warzywo to nie tylko świetnie smakuje i jest tanie, ale też skrywa w sobie wiele prozdrowotnych właściwości – wspomaga odporność, zmniejsza dyskomfort związany z menopauzą, pomaga w produkcji czerwonych krwinek oraz poprawia ogólną wydolność organizmu. Niestety, obieranie i krojenie buraków może nam zafarbować dłonie. Jak tego uniknąć? Jak nie pobrudzić rąk przy krojeniu buraków? Buraki zawierają silne barwniki o nazwie betacyjany. To właśnie one odpowiadają za intensywny kolor soku z buraka. Są one oczywiście korzystne, ponieważ są przeciwutleniaczami, które mają antyrakotwórcze działanie, ale mogą też bardzo mocno zafarbować nasze dłonie. Czy da się jakoś temu zaradzić? Oczywiście. Wystarczy, że: Założycie do krojenia gumowe rękawiczki, dzięki którym wasza skóra nie będzie miała kontaktu z warzywami. Wykorzystacie do krojenia krajalnicę. Bardzo delikatnie odkręcicie kran i będziecie obierać surowe buraki pod bieżącą (letnią) wodą. Co zrobić, jeśli już niechcący zabarwimy dłonie? Na to też jest kilka skutecznych sposobów. Włóżcie dłonie do soku z cytryny lub kiszonej kapusty . Jeśli zabarwienia na waszych dłoniach są niewielkie, możecie potrzeć je plastrem świeżego ogórka lub cytryny. Oba te produkty mają właściwości rozjaśniające. Przygotujcie roztwór z wody utlenionej, soku z cytryny i wody. Włóżcie dłonie w tę miksturę na ok. 15 minut, co jakiś czas szorując zabarwione miejsca. Na koniec umyjcie dokładnie dłonie z mydłem i nałóżcie na nie krem, który je odżywi. Mikstura z kwasku cytrynowego i sody oczyszczonej . Oba te...