Jak lepić pierogi?
gotujmy.pl/nogawkuchni
Newsy

Genialny babciny patent na szybkie lepienie pierogów. Przy ich robieniu, w ogóle się nie zmęczycie! Cenny trik

Pierogi to jedna z najpopularniejszych polskich, tradycyjnych potraw. Można je przygotować na słono jak i na słodko. Kwestia farszu zależy jedynie od wyobraźni. Jak poprawnie i szybko je ulepić?

To danie można znaleźć w wielu państwach na całym świecie. Wyróżnia je jednak nadzienie, sposób przyrządzenia czy chociażby ciasto. W Polsce popularne są pierogi z kapustą i grzybami, z mięsem czy ruskie. Te ostatnie poprzez nazwę są kojarzone z Rosją, jednak nie jest to znanym przysmak za wschodnią granicą. Nazwa wynika z zawirowań historycznych. 

Zobacz także
Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Rosół będzie pięknie pachniał, jeśli tylko nie wrzucicie od razu tych 2 składników. Zróbcie to pod koniec

czy moczyć mięso do rosołu

Czy mięso na rosół powinno się wcześniej moczyć w zimnej wodzie? Większość kucharzy mówi, że…

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dobre ciasto to podstawa

Główne skrzypce pierogów gra ciasto, które musi mieć odpowiednią konsystencję. Nie może być ani za grube ani za cienkie, aby ulepione pierogi nie rozpadły się podczas gotowania. Istnieją dwie szkoły lepienia pierożków. Pierwsza z nich głosi, że podczas przygotowywania ciasta nie dodaje się jajka. Wówczas będzie ono dosyć cienkie i elastyczne. Druga z kolei mówi, że dzięki temu dodatkowi, przygotowane pierogi będą lepsze w smaku, a ciasto po ugotowaniu będzie miało ładniejszy kolor.

Domowe na pierwszym miejscu

Można pominąć te wszystkie dyskusje i kupić gotowe pierogi w sklepie. Wystarczy je tylko podgrzać. Nie będą one jednak tak samo smaczne jak domowe. Samodzielne przygotowanie ciasta, może być pracochłonne, ale nie z naszą instrukcją. Sprawdźcie, jakie to może być szybkie!

Wykonanie:

  1. Kiedy macie przygotowane i zagniecione ciasto, rozwałkujcie je na stolnicy podsypanej mąką. 
  2. Gdy ciasto będzie rozwałkowane na kształt prostokąta, posypcie je ponownie mąką z góry. Pamiętajcie, że ciasto nie może być zbyt grube ani zbyt cienkie!
  3. Na płacie ciasta ułóżcie kulki przygotowanego farszu w odstępie 5-7 cm od krawędzi.
  4. Nadzienie przykryjcie dowolną krawędzią ciasta i dociśnijcie do farszu, aby nadać im pierwotny kształt pierogów.
  5. Szklanką wytnijcie pierogi. Krawędzie dociśnijcie łyżką albo widelcem. Teraz wystarczy je tylko ugotować. Prawda, że proste? 
     
lepienie pierogów
Adobe Stock
Newsy
Jak ulepić i ugotować pierogi, żeby nie wypływał z nich farsz?
Pierogi to jeden z lepszych pomysłów na obiad. Jednak ich przygotowanie może być nieco kłopotliwe, a to za sprawą farszu. Sprawdźcie jak przyrządzić pierogi, aby za każdym razem wychodziły idealnie!

Tradycyjne polskie pierogi są uwielbiane nie tylko przez Polaków, ale i przez turystów odwiedzających Polskę. Dzięki różnorodnym nadzieniom każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Odpowiednio przygotowane dosłownie rozpływają się w ustach, ciasto jest cienkie oraz delikatne. Jednak niewłaściwie przygotowane pierogi rozpadają się podczas gotowania, co jest zmorą wielu gospodyń domowych.  Jakie nadzienie do pierogów? Ciasto na pierogi jest dość uniwersalne, dzięki czemu można nadziać je przeróżnymi farszami. Do najpopularniejszych opcji należą pierogi ruskie, z mięsem, kapustą i grzybami, serem i szpinakiem. W okresie letnim zdecydowanie rządzą przygotowane na słodko z truskawkami bądź jagodami. To klasyczne zestawy, jednak coraz więcej eksperymentuje z farszami. Zatem można się również spotkać z pierogami z nadzieniem z ryby bądź z kurczakiem. W tej kwestii jest szerokie pole do popisu, więc dowolność jest kluczowa.  Domowe pierogi lepsze niż kupne Przygotowanie samodzielnie pierogów jest dosyć pracochłonne, jednak warte swego czasu. Zakupienie gotowego dania ze sklepu bądź zamówienie w restauracji nie sprawia takiej frajdy z przygotowań, a także nie zawsze jest tak samo smaczne. Przyrządzanie domowych pierogów to dla większości może być wyzwanie. Jednak smak ugotowanych pierogów i zadowolenie bliskich wynagradza wszystko.  Przygotowanie pierogów - co dodać do ciasta? Kluczową kwestią całej potrawy jest ciasto, gdyż ma być jednocześnie cienkie i elastyczne, by zmieścić przygotowany farsz. Są dwie szkoły przygotowania tego składnika. Niektórzy do jego przyrządzenia wykorzystują jajko, a inni nie. Poza tym należy przygotować mąkę, wodę oraz sól. Z takich prostych składników wyjdzie idealne ciasto. Farsz jest już kwestią indywidualną,...

Pierogi
Pixabay/pasja1000
Newsy
To największy sekret babcinych pierogów. Wystarczy 1 sztuczka i ciasto będzie zawsze idealne
W czym tkwi tajemnica smacznych pierogów? Mimo pierwszych skojarzeń, nie chodzi wyłącznie o farsz.

Pierogi to nasz narodowy przysmak, po który wracamy często i chętnie. Nie wymagają dużych zdolności kulinarnych ani inwestycji w produkty. Zrobienie dobrych pierogów nie jest jednak sprawą oczywistą. Pierogi dobre na każdą okazję Pierogi to jedna z potraw, którą możecie zaserwować na całym wachlarzu imprez okolicznościowych. Pierogi to dobre danie główne, kolacja, ale i dodatek do tradycyjnych potraw wigilijnych. Zajadamy się nimi na co dzień i od święta. Nie ma się czemu dziwić! Pierogi są po prostu pyszne, a sposobów na ich przyrządzanie znajdziemy w sieci tysiące. Najlepiej smakują te zrobione przez babcię, których składniki są nam znane i lubiane. Domowe pierogi można również odtworzyć. Wystarczy skupienie na cieście, by były idealne, miękkie i aromatyczne. Sekret udanego ciasta na pierogi Trudno znaleźć człowieka, który nie kocha świeżo ugotowanych pierogów otulonych cieniutkim, miękkim ciastem. Sekretem jest energiczne ugniatanie i dodanie gorącej wody do ciasta. Dzięki temu prostemu zabiegowi ciasto będzie sprężyste, a pierogi bardzo smaczne. Podobne efekty uzyskamy wałkując ciasto na bardzo cienki placek. Pierogi powinny być delikatne, a ciasto to dodatek do farszu – nie odwrotnie. Ważne są również proporcje składników, jakie użyjemy do lepienia domowych pierogów.  Jak przygotować ciasto na pierogi? Składniki: 1/2 kg dobrej mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do dużej miski i dosypujemy sól. Gorącą wodę wlewamy powoli do mąki i mieszamy całość łyżką. Wyrabiamy dokładnie ciasto w misce będąc ostrożnym wobec gorącej wody. Po około 2-3 minutach wyrabiania przekładamy masę na czysty i wysuszony blat i...

Karol Okrasa zdradził, jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Kucharz podzielił się świetnym trikiem
ONS.pl/Własne
Newsy
Karol Okrasa zdradził, jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Przypomniał stare babcine triki
Każdy początkujący kucharz wie, że wyrobienie dobrego ciasta na pierogi, nie należy do najprostszych czynności w kuchni. Jak robi je Karol Okrasa?

Nawet pomimo wyjątkowo krótkiej listy składników, dobre ciasto na pierogi potrafią zrobić przede wszystkim doświadczone gospodynie domowe. Podstawą jest oczywiście użycie ciepłej wody lub mleka – to sekret ciasta parzonego, klasycznego dla wszystkich rodzajów pierogów. Jednak pierogi pierogom nierówne. Podczas gdy to przygotowania pierogów ruskich będziecie potrzebowali jedynie mąki, wody i soli, to z innymi rodzajami pierogów sprawa będzie wyglądała inaczej. Karol Okrasa radzi, jak przygotować ciasto na pierogi Karol Okrasa, popularny telewizyjny prezenter kulinarny, a przede wszystkim niezwykle doświadczony i utalentowany szef kuchni podzielił się swoimi radami w temacie ciasta na pierogi. Prowadzący programu „Okrasa łamie przepisy”, emitowanego na antenie TVP1 słusznie zauważył, że inne ciasto powinno być przygotowywane na pierogi z kaszą, a inne na pierogi z owocami. Dużo zależy od rodzaju farszu, którym zamierzacie nadziewać potem swoje pierogi. Jeżeli nadziewacie pierogi farszem z surowej ryby czy mięsa, ciasto powinno być cieniutkie. Inaczej w przypadku ziemniaków (pierogi ruskie) czy kasz – wtedy ciasto może być nieco grubsze, ale za to po ugotowaniu powinno być i tak miękkie. Miękkie, sprężyste, elastyczne – takie powinno być ciasto na pierogi według Karola Okrasy. Jednak nie należy traktować ciasta na pierogi tak samo jak ciasta drożdżowego. Co to oznacza? Ciasto na pierogi nie powinno być wyrabiane i ugniatane w nieskończoność. Zamiast tego, zanim przystąpicie do wałkowania ciasta na cienkie placki, powinno ono nieco odpocząć pod ściereczką. Po co przykrywać ciasto i ulepione pierogi? Po co ścierka? Doświadczonym kucharzom i kucharkom nie trzeba tego tłumaczyć, ale młodsi adepci sztuki kulinarnej być może nie wiedzą, że jeśli zostawi się ciasto na pierogi bez...

Co zrobić, żeby pierogi się nie rozklejały podczas gotowania? Mamy na to sposoby
Własne
Newsy
Co zrobić, żeby pierogi się nie rozklejały podczas gotowania? Mamy na to sposoby
Pierogi to uwielbiane danie wielu z nas. Jednak ich przygotowanie to często trudna sztuka - pierogi lubią rozklejać się podczas gotowania. Z nami dowiecie się, jak temu zaradzić.

Bez wątpienia, najbardziej smakują nam domowe pierogi. Smak tych od babci towarzyszy nam przez całe życie. Dlatego warto przyrządzić je w zaciszu własnej kuchni, według tradycyjnych sposobów. Rozklejanie pierogów podczas gotowania to jeden z najgorszych problemów domowych kucharzy. Wcześniej poświęcamy na ich lepienie ogromną ilość czasu. Każdą czynność wykonujemy starannie, z ogromną cierpliwością, a gdy wrzucamy nasze dzieło do garnka z gorącą wodą, ogarnia nas złość i zwątpienie. Wtedy myślimy także, że jesteśmy najgorszymi kucharzami świata.  Na szczęście są sposoby na to, by gotowanie pierogów nie stanowiło dla nas już żadnego problemu.  Każdy, nawet najmniej doświadczony gotujący, z naszymi radami poradzi sobie z nimi. Jak poprawnie lepić pierogi? Sposobów na sklejenie jest kilka. Najważniejszą rzeczą jest to, aby każdy nasz pieróg był dokładnie sklejony na brzegach.  Możemy je lekko zwilżyć wodą lub białkiem z jajka, wtedy będziemy pewni, że całość się zasklepiła. Ugniatajmy każdego z nich. Wtedy nie powstaną niepotrzebne dziurki, przez które może wydostawać się farsz. Bez problemu skleimy brzegi pieroga, jeśli nałożymy małą ilość farszu na krążki ciasta. Nadzienie układajmy na jego środku tak, by wszystko się zmieściło. Jak poprawnie gotować pierogi? Gotowanie pierogów nie jest zbyt trudne. Musimy pamiętać o doborze garnka. Powinien być odpowiednio duży, by nasze pierogi mogły swobodnie pływać we wrzącej, osolonej wodzie. Pamiętajmy też, aby wrzucać je do wody partiami. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujmy je na małym ogniu 2-3 minuty. Będą miały wtedy idealną konsystencję. Nie ma nic gorszego w smaku niż rozgotowane pierogi. Dlatego pilnujmy czasu! Jak uniknąć sklejania pierogów podczas gotowania? Aby nasze pierogi...