Choć zima jeszcze oficjalnie nie nadeszła, to chłód już wyraźnie daje się we znaki! Poranne przymrozki, krótkie dni i przejmujące zimno przez cały dzień to sygnały dla naszego organizmu, że powinien konieczne się rozgrzać. Zakładamy więc ciepłe swetry, grube skarpety i nie rozstajemy się z kubkiem herbaty. Często uczucie zimna jest spowodowane… głodem! Nawet, jeżeli niedawno coś jedliśmy. Wystarczy, że spożywane przez nas posiłki są mało sycące i z tego powodu bez przerwy trzęsiemy się z zimna. Nasza rada? Przygotujcie sobie porządny, ciepły i rozgrzewający posiłek – taki, jak klasyczne leczo z kiełbasą!
Dzięki kiełbasie leczo będzie zdecydowanie bardziej sycące. W końcu jarska wersja tego dania składa się w większości z warzyw, więc nic dziwnego, że szybko po zjedzeniu znów odczuwamy głód. Sposobem na to jest dodanie solidnej porcji białka i tłuszczu, a do tego kiełbasa nadaje się wręcz fantastycznie!
Przepis na leczo z kiełbasą
Do ugotowania leczo potrzebujecie poniższych składników:
Zobacz także:
- 300 g kiełbasy – najlepiej niezbyt suchej, ponieważ tłuszcz jest tutaj niezbędnym składnikiem!
- 0,5 kg pieczarek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki (o tym, jakiej papryki należy używać do leczo piszemy tutaj)
- 1 duża cukinia
- 4 pomidory lub krojone pomidory z puszki
- Ziele angielskie
- Bazylia
- Liście laurowe
- Oregano
- Mielona słodka papryka
- Mielona papryczka chilli
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Kiełbasę kroimy w plastry i smażymy na patelni. Możemy wrzucić mięso na odrobinę oleju lub na suchą patelnię i podlać je odrobiną wody. Kiełbasa po chwili zacznie wypuszczać własny tłuszcz i ładnie się na nim podsmaży.
- Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy. Dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę.
- Gdy warzywa nieco zmiękną dorzucamy pokrojoną cukinię (robimy to na końcu, ponieważ cukinia bardzo szybko mięknie) oraz sparzone i pokrojone pomidory.
- Dodajemy wszystkie przyprawy w preferowanej przez nas ilości i dusimy, aż wszystkie warzywa zmiękną. Następnie do garnka wrzucamy podsmażoną kiełbasę i dusimy jeszcze kilka minut. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl