leczo przepis
Gotujmy.pl
Newsy

Genialnie sycące leczo z kiełbasą. Ten smak jest nie do podrobienia

Jakie jest najlepsze danie, które rozgrzewa w długie i mroźne wieczory? Aromatyczne i lekko ostre leczo z kiełbasą! Wypróbujcie koniecznie ten przepis!

Choć zima jeszcze oficjalnie nie nadeszła, to chłód już wyraźnie daje się we znaki! Poranne przymrozki, krótkie dni i przejmujące zimno przez cały dzień to sygnały dla naszego organizmu, że powinien konieczne się rozgrzać. Zakładamy więc ciepłe swetry, grube skarpety i nie rozstajemy się z kubkiem herbaty. Często uczucie zimna jest spowodowane… głodem! Nawet, jeżeli niedawno coś jedliśmy. Wystarczy, że spożywane przez nas posiłki są mało sycące i z tego powodu bez przerwy trzęsiemy się z zimna. Nasza rada? Przygotujcie sobie porządny, ciepły i rozgrzewający posiłek – taki, jak klasyczne leczo z kiełbasą!

 

Dzięki kiełbasie leczo będzie zdecydowanie bardziej sycące. W końcu jarska wersja tego dania składa się w większości z warzyw, więc nic dziwnego, że szybko po zjedzeniu znów odczuwamy głód. Sposobem na to jest dodanie solidnej porcji białka i tłuszczu, a do tego kiełbasa nadaje się wręcz fantastycznie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na leczo z kiełbasą

Do ugotowania leczo potrzebujecie poniższych składników:

  • 300 g kiełbasy – najlepiej niezbyt suchej, ponieważ tłuszcz jest tutaj niezbędnym składnikiem!
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki (o tym, jakiej papryki należy używać do leczo piszemy tutaj)
  • 1 duża cukinia
  • 4 pomidory lub krojone pomidory z puszki
  • Ziele angielskie
  • Bazylia
  • Liście laurowe
  • Oregano
  • Mielona słodka papryka
  • Mielona papryczka chilli
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Kiełbasę kroimy w plastry i smażymy na patelni. Możemy wrzucić mięso na odrobinę oleju lub na suchą patelnię i podlać je odrobiną wody. Kiełbasa po chwili zacznie wypuszczać własny tłuszcz i ładnie się na nim podsmaży.
  2. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy. Dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę.
  3. Gdy warzywa nieco zmiękną dorzucamy pokrojoną cukinię (robimy to na końcu, ponieważ cukinia bardzo szybko mięknie) oraz sparzone i pokrojone pomidory.
  4. Dodajemy wszystkie przyprawy w preferowanej przez nas ilości i dusimy, aż wszystkie warzywa zmiękną. Następnie do garnka wrzucamy podsmażoną kiełbasę i dusimy jeszcze kilka minut. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Leczo
grzej fot/Adobe Stock
Przepisy
Wyśmienite leczo z zapomnianym dodatkiem. Ten sekret znają tylko najlepsi kucharze
Sezon na cukinie już dawno za nami. Całe szczęście, że żyjemy w czasach, kiedy na półkach sklepowych to warzywo dostępne jest przez cały, okrągły rok.

Nieprzypadkowo jednak zachęcamy do gotowania leczo na przełomie jesieni i zimy. To letnie danie świetnie rozgrzewa jesienią. Talerz leczo i kawałek jasnego pieczywa – nic więcej nie potrzeba do szczęścia! Częstym błędem w przygotowaniu tego dania kuchni węgierskiej jest niedostateczne dosmażenie cukinii. Jeżeli tego nie zrobimy, nasze leczo nie będzie aksamitne i rozpływające się w ustach. Leczo może być daniem w sam raz dla wegetarian. Jednak większość z nas woli treściwszą wersję mięsną. Opcją pośrednią może być leczo z dodatkiem masła. My jednak proponujemy jeszcze inny wariant. Chodzi mianowicie o smalec. Ten nieco zapominany w nowoczesnej kuchni składnik nada naszemu leczo charakterystyczny, tradycyjny smak, który pamiętamy z kuchni naszych babć. Leczo doprawmy papryką w proszku. Dobrze by było, gdybyśmy wykorzystali do niego różne rodzaje suszonej papryki. Nieco ostrej, troszeczkę chilli (pieprz cayenne), a także słodkiej i wędzonej. Tej ostatniej poszukajcie w dobrych sklepach – nie zawsze jest dostępna w popularnych marketach, a warto mieć ją w swojej kuchni. Przepis na rozgrzewające leczo: Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 2 papryki (może być żółta i czerwona) 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu Opcjonalnie: kiełbasa Sól i pieprz Papryka ostra, słodka i wędzona w proszku (według uznania) Natka pietruszki Przygotowanie: Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy cebulę pokrojoną w dość dużą kostkę. Używamy do tej czynności smalcu. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do patelni (jeżeli jest małych rozmiarów, przerzucamy wszystko do większego garnka) dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę o wymiarach ok. 2x2 cm. Gotujemy cukinię przez kilka minut na dużym ogniu....

Węgierskie leczo
Gotujmy.pl/jovi
Newsy
Przepis na jednogarnkowe leczo węgierskie z kiełbasą. Pamiętajcie o 1 zasadzie, a wyjdzie idealne
Leczo to wyborne jednogarnkowe danie z papryki, kiełbasy, cebuli oraz pomidorów. Nikt się mu nie oprze!

Leczo przyrządza się na bazie papryki. Papryka to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera czterokrotnie więcej witaminy C niż cytryna. Bogata jest również w potas, wapń, witaminę A i E. Spożywanie papryki pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz poprawia libido. Papryka jest nisko kaloryczna i znakomicie wspomaga odchudzanie. Wspaniałe właściwości papryki można by wymieniać bez końca. Można też pójść do sklepu warzywnego lub na pobliski bazarek, kupić potrzebne produkty i zrobić pyszne leczo według naszego przepisu! Czym różni się leczo polskie od węgierskiego? Leczo to danie z którego słynie kuchnia węgierska. Oprócz mieszanki papryk, leczo zawiera kiełbasę, dużo cebuli, świeże pomidory oraz koncentrat pomidorowy. W Polsce często wzbogacamy tę potrawę cukinią, pieczarkami, marchewką, bakłażanem lub innymi ulubionymi warzywami.  Aby zrobić naprawdę pyszne leczo, trzeba pamiętać o tym,  aby użyć podobnych ilości składników! Leczo jest bardzo sycące, rozgrzewające, zdrowe i pyszne! Nieustannie podbija nasze podniebienia.  Przepis na leczo węgierskie 1 kg świeżej papryki kolorowej ½ kg pieczarek 2 cukinie 2 cebule 6 pomidorów 4 kiełbasy śląskie 1 koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki ketchupu sól pieprz papryka słodka papryka ostra olej do smażenia Sposób przygotowania: Paprykę bez gniazd nasiennych, cebulę, pieczarki, kiełbasę, cukinię oraz sparzone i obrane ze skóry pomidory, pokrójcie w kostkę. Na oleju podsmażcie kiełbasę, potem dodajcie cebulę i przełóżcie składniki do dużego garnka.  Następnie dodajcie paprykę, pieczarki, cukinię, pomidory, podlejcie odrobiną wody i na małym ogniu duście do miękkości pod przykryciem.  Na końcu dodajcie koncentrat pomidorowy, ketchup i przyprawy. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl ...

Jak zrobić danie meksykańskie? Przepis na ryż z kurczakiem i warzywami
Gotujmy.pl/Admin
Newsy
Jak zrobić danie meksykańskie? Przepis na ryż z kurczakiem i warzywami
Lubicie dania meksykańskie? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na danie meksykańskie z ryżem i warzywami. Gwarantujemy, że pokochacie jego ognisty temperament!

Meksykańskie dania to potrawy obok których trudno jest przejść obojętnie. Są ogniste, temperamentne i zawsze dobrze przyprawione. Co powiecie na pysznego kurczaka po meksykańsku z dodatkiem chili oraz bogatej kompozycji aromatycznych przypraw? Przepis na ryż z kurczakiem i warzywami Kuchnia meksykańska charakteryzuje się intensywnym, zazwyczaj pikantnym lub słodko-pikantnym smakiem. W przepisach bardzo często znajdziemy kukurydzę, chili, cebulę, paprykę, czosnek, limonki, ryż oraz oczywiście mięso – najczęściej wieprzowinę, wołowinę oraz kurczaka. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na pysznego kurczaka z ryżem i warzywami w stylu meksykańskim. Jest naprawdę wyborny. Składniki: 1 opakowanie Kurczaka po meksykańsku Kamis 250 g filetów z piersi kurczaka 1/2 puszki krojonych pomidorów bez skórki Kilka różyczek brokułów 1 marchewka Szklanka kukurydzy w puszce Garść zielonej fasolki szparagowej 2 łyżki oleju 100 ml (2/5 szkl.) wody Ryż Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w paski i podsmażamy przez 2 minuty na gorącym oleju. Zawartość opakowania dokładnie mieszamy ze 100 ml wody i dodajemy do mięsa. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, kukurydzę, rozdrobnione brokuły, zieloną fasolkę szparagową, pokrojoną w plasterki marchewkę i wszystko dusimy do miękkości warzyw. Gorące danie podajemy z ryżem. Dla urozmaicenia smaku Kurczaka po meksykańsku, można posypać danie na wierzchu drobno posiekanymi papryczkami chili. Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także:  Jednogarnkowe danie z indykiem, które robi się samo i wszystkim smakuje. Idealne, gdy nie masz czasu na stanie w kuchni Gęste, jednogarnkowe...

Kiełbasa z grilla. Przepis na kiełbasę z grilla z cebulą
Gotujmy.pl/BożenaMatuszczyk
Newsy
Kiełbasa z grilla z cebulą. Przepis na grillowaną kiełbasę marynowaną w sosie sojowym i miodzie
Pyszna kiełbasa z grilla z cebulą to ciekawa alternatywna dla karkówki i innych grillowanych mięs. Jak ją przygotować?

Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na pieczone na grillu kiełbaski, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na grillowaną kiełbasę z cebulą. Lepszego nie ma w całym internecie! Przepis na kiełbasę z grilla z cebulą Przygotowanie pysznej kiełbasy z grilla z cebulą jest banalnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to kilka kawałków kiełbasy, oliwa, sos sojowy, miód, mielona słodka papryka, cebula – oraz – oczywiście – rozpalony grill. Ponacinajcie nożem kiełbaski, zamarynujcie je w oliwie i przyprawach (najlepiej, gdyby postały tak ok. pół godziny), a następnie upieczcie na rumiano na grillu. Danie smakuje obłędnie w połączeniu ze świeżym pieczywem i sezonowymi warzywami. Przepis znajdziecie poniżej! Składniki: kiełbasa 5 kawałków, oliwa 3 łyżki, sos sojowy 2 łyżki, miód płynny 1 łyżka, papryka mielona słodka 1 łyżeczka, cebula 1 szt, Przygotowanie: Kiełbasę nacinamy nożem w kratkę. Marynata: do słoika wlewamy oliwę, miód, sos sojowy oraz odrobinę papryki mielonej słodkiej, a następnie mieszamy. Wkładamy kiełbasę do marynaty i marynujemy około 20-30 minut. Kiełbasę wyjmujemy z marynaty i smażymy na rozgrzanym grillu. Smażymy do przysmażenia kiełbasy, obracając kiełbasę co jakiś czas, aby się nie przypaliła. Pod koniec smażenia dodajmy obraną pokrojoną w piórka cebulę i jeszcze smażymy do zeszklenia cebuli. Podajemy ze świeżym pieczywem. Wskazówka! Kiełbasa najlepiej smakuje, gdy w środku jest krucha i soczysta, a zewnątrz mocno przypieczona. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także: Jaka kiełbasa najbardziej pasuje do bigosu? Przepis na pyszny, mięsny bigos Kiełbasa ma taki kolor? Lepiej jej nie kupujcie. Może wam bardzo zaszkodzić Biała kiełbasa ma taki...