Jak idą wasze przygotowania do świąt? Z pewnością już planujecie wigilijne potrawy i wypieki. Niektórzy pewnie już zaczęli! By uniknąć kolejek, część osób już kupiła karpia na święta i niebawem będą go przygotowywać, by jak co roku trafił na wigilijny stół. To nie jedyna ryba podawana w Boże Narodzenie – Polacy chętnie jedzą w ten dzień także łososia czy śledzie. Filety śledziowe są zwykle podawane jako przekąska na zimno, dlatego to świetny pomysł na smaczne danie nie tylko w święta! Sprawdzają się również podczas przyjęcia sylwestrowego, karnawału i innych okazji, gdy bawicie się z przyjaciółmi.

Śledzie są od lat uwielbiane przez Polaków i przygotowywane na różne sposoby, a większość z was pewnie nie wyobraża sobie przyjęcia bez takiej zakąski! W oleju, w musztardzie, śmietanie lub majonezie – wszystkie są pyszne! Koniecznie wypróbujcie przepis na śledzie w zalewie octowej – smakują genialnie i na pewno przypadną do gustu wszystkim gościom.

Przepis na śledzie w occie

Do przygotowania tej pysznej przekąski potrzebujecie poniższych składników:

  • 1,5 kg świeżych, niesolonych śledzi
  • 3 cebule
  • 1 l wody
  • 250 ml octu
  • 250 g cukru
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Pieprz ziarnisty
  • Sól
  • Olej
  • Mąka pszenna

Przygotowanie

  1. Dokładnie umyjcie i oczyśćcie śledzie. Następnie dodajcie soli, obtoczcie filety w mące i smażcie na gorącym oleju. Gotowe ryby przełóżcie do zamykanego pojemnika.
  2. Do garnka wlejcie wodę, ocet i cukier. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie i pieprz oraz pokrojoną wcześniej w krążki cebulę. Zagotujcie i gotujcie przez 20 minut.
  3. Gdy zalewa osiągnie temperaturę pokojową, wlewamy ją do pojemnika ze śledziami. Wszystkie muszą być przykryte wodą!
  4. Pojemnik odstawiamy w chłodne miejsce. Po około trzech dniach śledzie będą już dobre.

Smacznego! Tak przygotowane śledzie można jeść przez miesiąc od przygotowania.

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl