Jak idą wasze przygotowania do świąt? Z pewnością już planujecie wigilijne potrawy i wypieki. Niektórzy pewnie już zaczęli! By uniknąć kolejek, część osób już kupiła karpia na święta i niebawem będą go przygotowywać, by jak co roku trafił na wigilijny stół. To nie jedyna ryba podawana w Boże Narodzenie – Polacy chętnie jedzą w ten dzień także łososia czy śledzie. Filety śledziowe są zwykle podawane jako przekąska na zimno, dlatego to świetny pomysł na smaczne danie nie tylko w święta! Sprawdzają się również podczas przyjęcia sylwestrowego, karnawału i innych okazji, gdy bawicie się z przyjaciółmi.
Śledzie są od lat uwielbiane przez Polaków i przygotowywane na różne sposoby, a większość z was pewnie nie wyobraża sobie przyjęcia bez takiej zakąski! W oleju, w musztardzie, śmietanie lub majonezie – wszystkie są pyszne! Koniecznie wypróbujcie przepis na śledzie w zalewie octowej – smakują genialnie i na pewno przypadną do gustu wszystkim gościom.
Przepis na śledzie w occie
Do przygotowania tej pysznej przekąski potrzebujecie poniższych składników:
- 1,5 kg świeżych, niesolonych śledzi
- 3 cebule
- 1 l wody
- 250 ml octu
- 250 g cukru
- Liście laurowe
- Ziele angielskie
- Pieprz ziarnisty
- Sól
- Olej
- Mąka pszenna
Przygotowanie
- Dokładnie umyjcie i oczyśćcie śledzie. Następnie dodajcie soli, obtoczcie filety w mące i smażcie na gorącym oleju. Gotowe ryby przełóżcie do zamykanego pojemnika.
- Do garnka wlejcie wodę, ocet i cukier. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie i pieprz oraz pokrojoną wcześniej w krążki cebulę. Zagotujcie i gotujcie przez 20 minut.
- Gdy zalewa osiągnie temperaturę pokojową, wlewamy ją do pojemnika ze śledziami. Wszystkie muszą być przykryte wodą!
- Pojemnik odstawiamy w chłodne miejsce. Po około trzech dniach śledzie będą już dobre.
Smacznego! Tak przygotowane śledzie można jeść przez miesiąc od przygotowania.
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl