Genialny siekany kotlet Jaśka Kuronia:"przepyszny, delikatny i prosty w wykonaniu "
ONS.pl, Instagram/Jan kuroń
Newsy

Genialne siekane kotlety drobiowe Jaśka Kuronia: „Przepyszne, delikatne i proste w wykonaniu"

Takich kotletów jeszcze nie jedliście. Żadnego wyrabiania i formowania. Tylko zobaczcie jak apetycznie wyglądają, domownicy będą zachwyceni.

Zastanawiacie się wciąż, czym zaskoczyć rodzinę i co innego niż zwykle zrobić na niedzielny obiad? Dość już obowiązkowych schabowych z mizerią, czy kurczaka pieczonego i surówki z kapusty. Po inspirację warto sięgać do książek kucharskich czy odwiedzając portale z przepisami. Także kulinarni celebryci są skarbnicą pomysłów i sprawdzonych receptur. Oto jedna z nich.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jasiek Kuroń proponuje niedzielny obiad

Z gotowym pomysłem na obiad wyszedł Jasiek Kuroń. Kucharz, dziennikarz i publicysta kulinarny na swoim Instagramie często dzieli się niecodziennymi przepisami na proste dania, które może przygotować nawet osoba, nieznajdująca u siebie kulinarnych talentów:

- Inspiracja na niedzielę to przepyszny, delikatny i prosty w wykonaniu kotlet siekany z tymiankiem!

- Jeżeli nie jedliście jeszcze takiego kotleta, to koniecznie polecam wam nadrobić ten fakt. Polubicie tę wersję kotletów z pewnością - dowiadujemy się od kucharza.

Kotlet zawiera pewien aromatyczny składnik. To tymianek. Kucharz ma jednak propozycję dla tych, którzy wolą klasyczne smaki, bez pachnących dodatków:

- Jeżeli nie przepadacie za ziołami, dodajcie zamiast tymianku na przykład czerwoną paprykę — warzywo 1/2 dużej — drobno pokrojoną w kosteczkę (albo starte pieczarki - 200 g lub starty żółty ser - 100 g).

Zobacz także
Deruny to ukraińskie placki ziemniaczane. Od naszych różnią się 2 szczegółami

Deruny to ukraińskie placki ziemniaczane. Od naszych różnią się 2 szczegółami

Sycąca potrawka z kurczaka. Idealny przepis dla zabieganych i zapracowanych

Sycąca potrawka z kurczaka. Idealny przepis dla zabieganych i zapracowanych

Kotlety siekane Jaśka Kuronia

Składniki:

  • 600 g piersi kurczaka lub indyka
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki szczypiorku lub natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Pierś kurczaka pokrójcie w drobną kostkę lub cienkie paseczki.
  2. Cebulę oraz szczypiorek lub natkę drobno posiekajcie.
  3. W misce wymieszajcie mięso, jajka, mąkę, cebulę, szczypiorek lub natkę tak, żeby składniki dobrze się połączyły. Odstawcie na 15 minut.
  4. Rozgrzejcie olej, Nabierajcie łyżką mięsną masę, wykładajcie na gorący tłuszcz i smażcie po 4 minuty z każdej strony.
  5. Zdejmujcie z patelni i wykładajcie na ręcznik papierowy, żeby usunąć z nich nadmiar tłuszczu.
  6. Podawajcie np. z ziemniakami i surówką.
  7. Smacznego!

Źródło: Instagram/Jasiek Kuroń gotuje

Jasiek Kuroń zdradził swój przepis na fuczki. „Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej”
Instagram/JasiekKuron
Newsy
Jasiek Kuroń zdradził swój przepis na fuczki. „Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej”
Czy jedliście kiedyś bieszczadzkie fuczki? Jeśli nie to najwyższa pora ich spróbować. Skorzystajcie z przepisu jednego z członków kulinarnego klanu Kuroniów.

Czy słyszeliście kiedyś o takim daniu jak fuczki? Fuczki to nic innego jak smakowite placki z kiszonej kapusty. Danie to jest prawdziwym przysmakiem w Bieszczadach, skąd pochodzi. Jak je przygotować? Przepis na przepyszne i niezwykle proste w wykonaniu fuczki podał Jasiek Kuroń – jeden z kucharzy z kucharskiego klanu Kuroniów. Kim jest Jasiek Kuroń? Jasiek Kuroń jest synem nieżyjącego już kucharza, dziennikarza i publicysty kulinarnego Macieja Kuronia oraz wnukiem również nieżyjącego polskiego polityka, historyka i działacza Solidarności i Komitetu Obrony Robotników - Jacka Kuronia. Jego rodzony brat - Jakub - także zajmuje się gotowaniem – ostatnio mogliście poznać jego świetny przepis na marynowaną paprykę .         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Jak zrobić fuczki z przepisu Jaśka Kuronia? Fuczki przypominają z wyglądu tradycyjne placki ziemniaczane , jeśli jednak dobrze się im przyjrzycie na pewno zauważycie kapustę. A konkretnie kapustę kiszoną . Przepis na fuczki jest bardzo prosty. Zaletą tego dania jest również to, że jest smaczne i tanie. Jak je przygotować? FUCZKI, czyli przepyszne placuszki z kiszoną kapustą. Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej - zachwala swoje danie Jasiek. Składniki: łyżka oleju rzepakowego duża cebula 500 g kapusty kiszonej 2 jajka 240 ml mleka 200 g mąki czubata łyżka majeranku łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu 2 starte ząbki czosnku olej do...

Niezwykła panierka do sznycli z kurczaka Jaśka Kuronia. Zdziwilibyście się, co dodaje do bułki tartej
ONS.pl/Instagram
Newsy
Niezwykła panierka do sznycli z kurczaka Jaśka Kuronia. Zdziwilibyście się, co dodaje do bułki tartej
Panierka do dań smażonych to ważny dodatek, który powoduje, że potrawa pozostaje aromatyczna i delikatna w środku, a chrupiąca na zewnątrz. Panierka zatrzymuje też tłuszcz. Poznajcie niezwykłą panierkę autorstwa Jaśka Kuronia.

Znany kucharz przygotował danie z kurczaka , które poleca na zakończenie lata. Są w końcu takie dania, które czy z racji dostępności sezonowych produktów, temperatury na zewnątrz czy tradycji, najchętniej jemy o określonej porze roku. Należy do nich wiosenna botwina z młodych buraczków czy letni chłodnik na upalne dni. Przed nami w tym roku jeszcze żołnierska, rozgrzewająca grochówka , a na finał roku, wigilijny barszcz . A jak żegna lato Kuroń? 26 stopni i piękne słońce, zatem propozycja obiadowa to ukłon w stronę powoli żegnającej się z nami pory roku. Wyjątkowa panierka do kotletów wg Jaśka Kuronia Kucharz zdradził na swoim Instagramie, jak przygotowuje panierkę do kotletów z piersi kurczaka żeby była chrupiąca i smaczna. Przede wszystkim używa domowej bułki tartej, bardzo drobnej, i dodaje do niej tajemniczy składnik. Jest nim włoski ser parmezan, Jest twardy i aromatyczny, a żeby zmieszać go z bułką, po prostu kucharz ściera go na tarce. Czasem zamiast zwykłej panierki Kuroń używa chrupiącej panierki panko. To specjalna panierka pochodząca z kuchni japońskiej. Ma formę cienkich płatków, dzięki czemu jest lekka i bardzo chrupiąca. Jej wyjątkowość polega też na tym, że bardzo dobrze chłonie przyprawy i nasiąka ich aromatem, a w trakcie smażenia mniej nasiąka tłuszczem niż bułka tarta. Dzięki tym zabiegom kotlet Kuronia wychodzi chrupiący na zewnątrz i delikatny w środku.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Najlepsze dodatki do tradycyjnych dań wg...

Jasiek Kuroń gotuje spagetti w sosie pomidorowym z pulpetami. Będziecie w szoku jaki składnik dodał do pulpetów.
Źróło: Instagram/jasiek_kuron_gotuje
Newsy
Spaghetti w sosie pomidorowym z pulpetami Jaśka Kuronia. Będziecie w szoku jaki dodał składnik do mięsa
Pulpety obecne są zarówno w polskiej, jak i we włoskiej kuchni. My uwielbiamy je w sosie koperkowym, Włosi wkładają je do sosu pomidorowego i podają z makaronem. Te pulpety namieszają trochę w obu gustach. Zawierają nietypowy bowiem składnik.

Jasiek Kuroń, co jakiś czas przypomina nam ciekawe, polskie dania, prezentując je w nowej oprawie. Jak przystało na syna znanego z programów kulinarnych, nieżyjącego już kucharza promującego kuchnię polską, Maćka Kuronia, Jasiek przede wszystkim gustuje w polskich daniach tradycyjnych, takich jak choćby  gołąbki . Pulpety z kurczaka Jaśka Kuronia, to delikatne klopsiki, aromatyzowane tymiankiem, z dodatkiem białej części pora. Por został dodany do mięsa zamiast cebuli, dzięki temu całość jest lżejsza i nabiera subtelnego smaku. Koniecznie przygotujcie pulpeciki Kuronia. Jesteśmy ciekawi jak je podaliście i czy wam smakowały.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Tymiankowo-porowe pulpety Kuronia Składniki: 1 kg piersi z kurczaka 3 łyżki oliwy biała cześć pora - drobno posiekana 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 mała cebula pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku posiekane w płatki 1 l passaty pomidorowej 1 płaska łyżeczka oregano sól, pieprz Przygotowanie: Mięso mielimy i odstawiamy do lodówki Pora z tymiankiem smażymy na łyżce oleju mieszając przez 3 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia. Na pozostałej oliwie podsmażamy cebulę oraz czosnek. Wlewamy passatę i dodajemy oregano. Przesmażonego pora z tymiankiem przekładamy do mięsa, dodajemy płaską łyżeczkę soli i 1/3 łyżeczki pieprzu. Wyrabiamy mięso rękoma minimum 3 minuty, a najlepiej Formujemy około 12 pulpetów, dodajemy do sosu i krótko dusimy. Gdy 1/3 sosu...

Jasiek Kuroń gotuje zupę cebulową. Ten  1 składnik decyduje, że jest wyjątkowa
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Jasiek Kuroń gotuje zupę cebulową. Ten 1 składnik decyduje, że jest wyjątkowa
To zupa, która poprawia nastrój, rozgrzewa i doskonale nasyca. Jest idealna na czas, gdy za oknem zimno i pochmurno. Przyrządźcie ją z najlepszego przepisu, jaki zdobyliśmy.

Legenda mówi, że zupę cebulową po raz pierwszy przyrządził francuski król Ludwik XV. Władca wrócił zziębnięty i głodny z polowania, a w królewskiej kuchni znalazł tylko cebule, chleb, masło i szampana. Te 4 produkty stały się składnikami pierwszej zupy cebulowej. Bardziej prawdopodobną tajemnicą zupy cebulowej niż pusta zamkowa kuchnia jest jednak to, że zupa à l’oignon, bo tak się nazywa we Francji, powstała w biednych dzielnicach Paryża. Bo to danie jest smaczne, ciepłe i wartościowe, złożone z tanich, łatwo dostępnych składników. Było przysmakiem kupców i turystów, często jedzone wokół słynnych paryskich hal targowych. Dziś jest specjałem znanym na całym świecie.  Nie zmieniło się to, że nadal składa się z prostych, dostępnych składników, robi się je bardzo łatwo i bardzo szybko. Jasiek Kuroń pokazuje jak. Sekret Jaśka Kuronia na najlepszą zupę cebulową Największym jego sekretem jest sprawdzona metoda wyciągnięcia całego smaku z cebuli. Ma na to doskonały sposób. Używa do tego masła, które powoduje, że szkląca się cebula lekko karmelizuje i oddaje daniu wszystkie swoje atuty: Mój sekret na idealną zupę cebulową to uczciwa porcja masła przy zeszkleniu cebuli i leciutką karmelizacja - praktycznie niewidoczna w kolorze. Ponadto nie dodaję soli do przesmażonej cebuli (sól dodaję później) dzięki czemu zupa ma cudownie słodkawy smak. Do zupy obowiązkowo tymianek i grzanka - chrupiąca, aromatyczna z ciągnącym się serem! 😀         Wyświetl ten post na Instagramie                    ...