Zastanawiacie się wciąż, czym zaskoczyć rodzinę i co innego niż zwykle zrobić na niedzielny obiad? Dość już obowiązkowych schabowych z mizerią, czy kurczaka pieczonego i surówki z kapusty. Po inspirację warto sięgać do książek kucharskich czy odwiedzając portale z przepisami. Także kulinarni celebryci są skarbnicą pomysłów i sprawdzonych receptur. Oto jedna z nich.

Jasiek Kuroń proponuje niedzielny obiad

Z gotowym pomysłem na obiad wyszedł Jasiek Kuroń. Kucharz, dziennikarz i publicysta kulinarny na swoim Instagramie często dzieli się niecodziennymi przepisami na proste dania, które może przygotować nawet osoba, nieznajdująca u siebie kulinarnych talentów:

- Inspiracja na niedzielę to przepyszny, delikatny i prosty w wykonaniu kotlet siekany z tymiankiem!

- Jeżeli nie jedliście jeszcze takiego kotleta, to koniecznie polecam wam nadrobić ten fakt. Polubicie tę wersję kotletów z pewnością - dowiadujemy się od kucharza.

Kotlet zawiera pewien aromatyczny składnik. To tymianek. Kucharz ma jednak propozycję dla tych, którzy wolą klasyczne smaki, bez pachnących dodatków:

- Jeżeli nie przepadacie za ziołami, dodajcie zamiast tymianku na przykład czerwoną paprykę — warzywo 1/2 dużej — drobno pokrojoną w kosteczkę (albo starte pieczarki - 200 g lub starty żółty ser - 100 g).

Kotlety siekane Jaśka Kuronia

Składniki:

  • 600 g piersi kurczaka lub indyka
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki szczypiorku lub natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Pierś kurczaka pokrójcie w drobną kostkę lub cienkie paseczki.
  2. Cebulę oraz szczypiorek lub natkę drobno posiekajcie.
  3. W misce wymieszajcie mięso, jajka, mąkę, cebulę, szczypiorek lub natkę tak, żeby składniki dobrze się połączyły. Odstawcie na 15 minut.
  4. Rozgrzejcie olej, Nabierajcie łyżką mięsną masę, wykładajcie na gorący tłuszcz i smażcie po 4 minuty z każdej strony.
  5. Zdejmujcie z patelni i wykładajcie na ręcznik papierowy, żeby usunąć z nich nadmiar tłuszczu.
  6. Podawajcie np. z ziemniakami i surówką.
  7. Smacznego!

Źródło: Instagram/Jasiek Kuroń gotuje

Zobacz także: