Podczas przygotowywania obiadu często pada pytanie, kiedy będzie gotowy. Najczęściej można wówczas usłyszeć odpowiedź: „Jak ziemniaki się ugotują”. Jakby nie patrzeć to właśnie one potrzebują większej ilości czasu.

Aby przyspieszyć cały proces i nie trzymać dłużej w niepewności bliskich, wystarczy zastosować pewien trik, który wpłynie na szybkość gotowania.

Co zrobić z ziemniaków?

Często wiele osób nie zdaje sobie sprawy z faktu, iż ziemniaki są jednym z najczęściej wykorzystywanych produktów w codziennej kuchni.

Są nie tylko dodatkiem do większości potraw. Nikt zresztą nie wyobraża sobie kotleta schabowego czy mielonego bez tradycyjnie tłuczonych tłuczkiem ziemniaków.

Zobacz także:

Poza tym są one również składnikiem kopytek, leniwych, pyz, klusek śląskich czy pierogów.

Można z nich również przygotować frytki, puree lub dodać do sałatki jarzynowej. Są tak uniwersalnym warzywem, że ciężko wyobrazić sobie bez nich codzienną kuchnię. 

Właściwości zdrowotne ziemniaków

Oprócz tego, że ziemniaki są ważnym produktem w każdej diecie to również zawierają wiele cennych wartości. Wśród nich można wyróżnić, takie jak: sód, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor czy witaminy z grupy B, K i C. Wpływają one w pozytywny sposób na funkcjonowanie organizmu. Do wartościowych właściwości zdrowotnych zalicza się:

  • właściwa praca układu trawiennego,
  • zapewnienie uczucia sytości,
  • prawidłowo praca układu sercowo-krwionośnego,
  • zapobiegają mutacji komórek nowotworowych,
  • korzystnie wpływają na samopoczucie,
  • obniżają ciśnienie krwi,
  • poprawiają stan skóry,
  • wspomagają prawidłowe widzenie.

Dzięki wielu wartościom odżywczym, witaminom, mikroelementom oraz właściwościom, ziemniaki powinny stanowić jeden ze składników dobrze zbilansowanej diety. Mitem oczywiście jest iż tuczą, gdyż zaledwie w 100 g produktu zawierają ok 80 kcal.

Jak szybko ugotować ziemniaki?

Gotowanie ziemniaków nieraz zdaje się być czynnością trwającą wieczność. Oczekiwanie na gotowy obiad coraz bardziej się wydłuża, a my stajemy się coraz bardziej głodni.

Niestety trzeba się z tym liczyć, że ziemniaki gotuje się średnio około 20 minut.

Ten proces można zdecydowanie przyspieszyć, jeśli przed gotowaniem pokroicie je w mniejsze kawałki. Im będą mniejsze, tym szybciej się ugotują! To prosty trik, który zdecydowanie skróci czas obróbki termicznej.

Czytaj także:

Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?
Ten test ziemniaka znają tylko nieliczni. Przekrójcie go na pół a dowiecie się, do czego najlepiej się nadaje
Ziemniaki tuczą? Ruszycie biegiem po młode kartofelki na targ, kiedy poznacie prawdę