gotowanie ziemniaków
Adobe Stock
Newsy

Genialna sztuczka na ugotowanie ziemniaków w 5 minut. Wystarczy zrobić z nimi ten zabieg

Ziemniaki to najpopularniejszy dodatek do obiadu. Ich ugotowanie niestety zajmuje trochę czasu, co zazwyczaj niecierpliwi głodnych bliskich. Aby ich gotowanie było szybsze, wystarczy zastosować ten jeden patent.

Podczas przygotowywania obiadu często pada pytanie, kiedy będzie gotowy. Najczęściej można wówczas usłyszeć odpowiedź: „Jak ziemniaki się ugotują”. Jakby nie patrzeć to właśnie one potrzebują większej ilości czasu.

Aby przyspieszyć cały proces i nie trzymać dłużej w niepewności bliskich, wystarczy zastosować pewien trik, który wpłynie na szybkość gotowania.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić z ziemniaków?

Często wiele osób nie zdaje sobie sprawy z faktu, iż ziemniaki są jednym z najczęściej wykorzystywanych produktów w codziennej kuchni.

Są nie tylko dodatkiem do większości potraw. Nikt zresztą nie wyobraża sobie kotleta schabowego czy mielonego bez tradycyjnie tłuczonych tłuczkiem ziemniaków.

Poza tym są one również składnikiem kopytek, leniwych, pyz, klusek śląskich czy pierogów.

Można z nich również przygotować frytki, puree lub dodać do sałatki jarzynowej. Są tak uniwersalnym warzywem, że ciężko wyobrazić sobie bez nich codzienną kuchnię. 

Zobacz także
Niezwykły trik na stare ziemniaki. Tak gotują je profesjonaliści

Niezwykły trik na stare ziemniaki. Tak gotują je profesjonaliści

Jak przechowywać ziemniaki, żeby nie kiełkowały? Połóżcie obok nich ten owoc

Jak przechowywać ziemniaki, żeby nie kiełkowały? Połóżcie obok nich ten owoc

Właściwości zdrowotne ziemniaków

Oprócz tego, że ziemniaki są ważnym produktem w każdej diecie to również zawierają wiele cennych wartości. Wśród nich można wyróżnić, takie jak: sód, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor czy witaminy z grupy B, K i C. Wpływają one w pozytywny sposób na funkcjonowanie organizmu. Do wartościowych właściwości zdrowotnych zalicza się:

  • właściwa praca układu trawiennego,
  • zapewnienie uczucia sytości,
  • prawidłowo praca układu sercowo-krwionośnego,
  • zapobiegają mutacji komórek nowotworowych,
  • korzystnie wpływają na samopoczucie,
  • obniżają ciśnienie krwi,
  • poprawiają stan skóry,
  • wspomagają prawidłowe widzenie.

Dzięki wielu wartościom odżywczym, witaminom, mikroelementom oraz właściwościom, ziemniaki powinny stanowić jeden ze składników dobrze zbilansowanej diety. Mitem oczywiście jest iż tuczą, gdyż zaledwie w 100 g produktu zawierają ok 80 kcal.

Jak szybko ugotować ziemniaki?

Gotowanie ziemniaków nieraz zdaje się być czynnością trwającą wieczność. Oczekiwanie na gotowy obiad coraz bardziej się wydłuża, a my stajemy się coraz bardziej głodni.

Niestety trzeba się z tym liczyć, że ziemniaki gotuje się średnio około 20 minut.

Ten proces można zdecydowanie przyspieszyć, jeśli przed gotowaniem pokroicie je w mniejsze kawałki. Im będą mniejsze, tym szybciej się ugotują! To prosty trik, który zdecydowanie skróci czas obróbki termicznej.

Czytaj także:

Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?
Ten test ziemniaka znają tylko nieliczni. Przekrójcie go na pół a dowiecie się, do czego najlepiej się nadaje
Ziemniaki tuczą? Ruszycie biegiem po młode kartofelki na targ, kiedy poznacie prawdę

gotowane ziemniaki
Adobe Stock
Newsy
Jak ugotować ziemniaki w kilka minut? Znamy na to genialny trik
Gotowane ziemniaki to świetny dodatek do obiadu. Jeśli nie macie zbyt dużo czasu na gotowanie, to koniecznie skorzystajcie z tego patentu. Ziemniaki będą gotowe w kilka minut!

Kotlety schabowe, mielone czy zrazy to potrawy uwielbiane przez Polaków. Jednak nikt nie wyobraża sobie ich podania bez kluczowego dodatku, jakim są ziemniaki. Najczęściej występują w formie gotowanej, a ten proces wymaga trochę czasu. Ich przygotowanie może być znacznie szybsze, jeśli skorzystacie z tego patentu. To idealny trik dla zabieganych! Co można zrobić z ziemniaków? To najpopularniejsze warzywo w Polsce. Może stanowić samodzielne danie bądź być dodatkiem. Dzięki wyjątkowemu smakowi idealnie sprawdza się w każdej formie. Jest szereg różnych potraw, gdzie ziemniak gra pierwsze skrzypce. Z ziemniaków można przygotować takie dania jak pierogi ruskie, ziemniaczane puree, frytki, kopytka, pyzy, placki ziemniaczane, kotlety ziemniaczane czy zapiekanki. Jednak najpopularniejszą formą są te gotowane, prosto z wody.  Czy ziemniaki są zdrowe? To wbrew pozorom proste warzywo ma wiele cennych składników, dzięki którym jest tak ważne w dobrze zbilansowanej diecie. W swoim składzie zawiera takie witaminy i minerały jak potas, fosfor, błonnik oraz witaminy z grupy B, A, C. Spora zawartość tych elementów w pozytywny sposób wpływa na funkcjonowanie organizmu. Wśród wartościowych właściwości należy wyróżnić: ułatwienie procesu trawienia, obniżenie poziomu cholesterolu, niska zawartość kilokalorii, pomoc w walce z nadprogramowymi kilogramami, poprawienie przemiany materii, obniżenie ciśnienia krwi, czy łagodzą stres bądź zmęczenie. Krążące opinie o ich wysokiej kaloryczności są tylko mitem. Polane ciężkim sosem bądź skwarkami mogą wówczas mieć więcej kilokalorii, jednak same w sobie nie szkodzą procesowi odchudzania. Jak szybko ugotować ziemniaki? Gotowanie ziemniaków do obiadu niekiedy się dłuży, a od bliskich coraz...

Nigdy nie łączcie ze sobą tych produktów. Szkoda zdrowia
AdobeStock
Newsy
Nigdy nie łączcie ze sobą tych produktów. Szkoda zdrowia
Wiedzieliście, że nie wszystkie produkty spożywcze można ze sobą łączyć? Ich zjedzenie może się źle skończyć.

Jeżeli interesujecie się zdrowym odżywianiem, to na pewno wiecie jakie produkty należy jeść, a jakie ograniczać. Ale czy zdawaliście sobie sprawę z tego, że niektóre połączenia zdrowych produktów mogą negatywnie oddziaływać na zdrowie i samopoczucie? Herbata i cytryna Już każde dziecko wie, że na przeziębienie należy pić herbatę z cytryną. Ale czy na pewno? Okazuje się, że takie połączenie nie tylko nie jest zdrowe, ale może przyczyniać się do rozwoju poważnych chorób! W liściach herbaty znajduje się glin, pierwiastek, który może być odpowiedzialny za rozwój choroby Alzheimera w organizmie. Gdy pijecie herbatę bez dodatków, to glin nie ma żadnego wpływu na wasz organizm, ponieważ nie jest przyswajalny. Jednak dodanie soku z cytryny powoduje powstanie cytrynianu glinu, a ten może już przedostać się do organizmu. Ryba i olej słonecznikowy Ryby są bardzo zdrowe. W końcu to źródło kwasów omega-3, które wspaniale wpływają na cały organizm. By skorzystać z ich właściwości, trzeba zwracać baczną uwagę na przyrządzanie ryb bogatych w ten składnik. Na przykład, nie powinno się smażyć ryb na oleju słonecznikowym i kukurydzianym! Dlaczego? Zawierają one bowiem kwasy omega-6, które stanowią „konkurencję” dla kwasów omega-3. W połączeniu, kwasy omega-6 działają jak neutralizator, przez co wasz organizm nie może skorzystać z dobroczynnego działania kwasów omega-3. Najlepszym rozwiązaniem jest więc jedzenie ryb pieczonych, grillowanych albo gotowanych na parze. Masło i ziemniaki Uspokajamy – ziemniaki z dodatkiem masła nie są trujące. Za to bardzo tuczą! Wszystko przez wysoki indeks glikemiczny gotowanych ziemniaków. Po ich zjedzeniu, poziom glukozy we krwi zwiększa się, a trzustka wydziela duże ilości insuliny. Ta, poza regulowaniem poziomu...

Jak sprawić, żeby placki ziemniaczane były mniej tłuste?
Adobe Stock
Newsy
Rewolucyjna receptura na placki ziemniaczane. Tak chrupiących jeszcze nie jedliście
Jeśli kochacie jeść placki ziemniaczane, mamy dla was rewelacyjny przepis. Placki wychodzą bajecznie chrupiące z zewnątrz i rozkosznie miękkie w środku.

Placki ziemniaczane są tak pyszne, że nikt nie potrafi się im oprzeć.  Chrupiąca skórka i miękki środek to ich najsmaczniejszy plus. Placki ziemniaczane podane z aromatycznym gulaszem, sosem pomidorowym czy grzybowym albo śmietaną czosnkową, potrafią zachwycić niejedno podniebienie.  Placki ziemniaczane to też jedna z najprostszych potraw. Do ich zrobienia nie potrzeba wielu składników. Główną rolę grają uwielbiane ziemniaki. Starte lub ugotowane. Z każdego rodzaju ziemniaków placki wychodzą przepyszne!   Rewolucyjna receptura na placki ziemniaczane Będziecie potrzebować: 650 g ugotowanych ziemniaków 3 większe jajka 2 łyżki mleka 20 g świeżych drożdży pół szklanki mąki pszennej 1 szklanka śmietany olej do smażenia sól pieprz Sposób wykonania: Świeże drożdże wymieszajcie z ciepłym mlekiem i łyżką mąki pszennej. Po wymieszaniu rozpuszczone drożdże odstawcie.  Ziemniaki obierzcie, umyjcie i ugotujcie w lekko osolonej wodzie. Jeśli placki ziemniaczane chcecie zrobić szybciej, możecie przyspieszyć gotowanie ziemniaków ! Wystarczy, że przed ich gotowaniem pokroicie je w mniejsze kawałki. Im będą mniejsze, tym szybciej się ugotują. To prosty trik, który skróci czas obróbki termicznej! Gdy ziemniaki będą już miękkie zmielcie je w maszynce. Żółtka i białka jajek oddzielcie od siebie. W większej misce utrzyjcie śmietanę z żółtkami, dodajcie wcześniej rozrobione z mlekiem i mąką drożdże oraz zmielone ziemniaki.  Masę ziemniaczaną dokładnie wymieszajcie i doprawcie ją solą i pieprzem do smaku. Z białek jaj ubijcie sztywną pianę. Wykładajcie ją porcjami na masę, przesypując mąką. Całość ponownie wymieszajcie. Na patelni rozgrzejcie olej. Gdy będzie...

sposób na niedogotowane ziemniaki
Adobe Stock
Newsy
Sposób na niedogotowane ziemniaki? To proste. Wystarczy, że przed gotowaniem...
Gotowanie ziemniaków może być uciążliwe, w szczególności jeśli po 30 minutach wciąż są surowe. Na szczęście mamy na to genialny i dziecinnie prosty sposób.

Kto by pomyślał, że gotowanie ziemniaków może być problematyczne. A jednak. Z pewnością każdy z was choć raz znalazł się w sytuacji, w której mięso już stygło na stole, a bulwy wciąż były niedogotowane. W efekcie wasza rodzina jadła zimny albo niekompletny obiad. Na szczęście istnieje sposób, dzięki któremu wasze problemy znikną. Sposób na niedogotowane ziemniaki Głowy nie damy sobie uciąć, ale większość z was prawdopodobnie obiera ziemniaki ze skórki i wrzuca je do wody w całości. To błąd, szczególnie jeśli kupiliście naprawdę duże bulwy. Jeśli chcecie, by wasz obiad był gotowy na czas, przed umieszczeniem warzywa w garnku powinniście je… pokroić w kosteczkę! Pomyślicie, że to banał i przyznajemy wam rację. Jednak, jeśli działa, nie jest głupie. W końcu to żadna tajemnica, że duże kawałki potrzebują więcej czasu na dojście, z kolei małe stają się zdatne do jedzenia zdecydowanie szybciej.  Jeśli pieczecie je w piekarniku również pamiętajcie o ich pokrojeniu, najlepiej na ćwiartki. Aby doszły jeszcze szybciej, przed włożeniem do pieca możecie je podgotować we wrzątku przez ok. 10 minut. Te rady powinny pomóc wam zażegnać wszystkie ziemniaczane problemy. Cenne wartości odżywcze ziemniaków Wbrew powszechnej opinii, ziemniaki są lekkostrawne i mają naprawdę mało kalorii. Powodem, dla którego najczęściej jada się je w towarzystwie mięsa jest fakt, że doskonale równoważą jego kwasotwórcze oddziaływanie na organizm. Na tym jednak nie koniec. Ziemniaki zawierają mnóstwo cennego potasu, który obniża ciśnienie krwi oraz magnezu stanowiącego podstawowy budulec waszych zębów i kości, a także poprawiającego przemianę materii, łagodzącego stres oraz zmęczenie. Nie brakuje w nich również witamin, wapnia,...