
Jeśli ktoś twierdzi, że nie przepada za plackami ziemniaczanymi to albo zmyśla i kręci, albo zasłania się przed skosztowaniem tego kalorycznego dania. Nie mamy co do tego wątpliwości. O tym, że placki ziemniaczane to naprawdę fantastyczne i perfekcyjne danie, świadczy ich międzynarodowa sława.
Niemal wszędzie tam gdzie popularność zdobył ziemniak, w ślad za nią poszła moda na placki z tartych ziemniaków.
Czy placki ziemniaczane je się w innych krajach?
Żydzi od setek lat smażą swoje latkes, Niemcy zajadają się kartoffelpuffer, a Szwajcarzy pękają z dumy podczas podawania rösti. Placki ziemniaczane za swoją pierwszorzędną i podstawową potrawę narodową uznają także i nasi białoruscy sąsiedzi. Sposób przygotowania białoruskich draników niczym nie różni się od tego, w który swoje placki przygotowują Polacy.
Niezależnie od tego, gdzie smaży się placki, konieczne jest zadbanie o jeden szczegół. Chodzi o wodę z kartofli. Często zbyt wodniste ziemniaki po starciu na tarce, wypuszczają zbyt duże ilości płynu Odsączcie kartofle z wody, a do masy ziemniaczano-mącznej wrzućcie z powrotem skrobię, która wytrąciła się z ziemniaczanego osadu.
To właśnie ten szczegół sprawia, że placki po usmażeniu są chrupiące jak należy. By nie zawalić sprawy, pamiętajcie jeszcze o właściwym smażeniu. Placki potrzebują odpowiednio dużej ilości oleju.
Przepis na placki ziemniaczane
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- kilka łyżek mąki pszennej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- ręcznik papierowy do odsączania placków z tłuszczu
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o małych oczkach. Placki wyjdą także po starciu na trochę większych oczkach – wtedy będą smakowały ciut inaczej, ale za to będą bardziej zbliżone do wspomnianych przez nas wersji: żydowskiej i szwajcarskiej.
- Cebulę również zetrzyjcie na tarce.
- Ziemniaki odsączcie z wody i dodajcie do nich 3-4 łyżki mąki pszennej i jajko.
- Dodajcie do masy ziemniaczanej łyżeczkę soli i nieco pieprzu.
- Wlejcie na patelnię nieco oleju i rozgrzejcie naczynie.
- Smażcie placki na dobrze rozgrzanej patelni, regularnie podlewając na patelnię olej, by placki mogły się dobrze wysmażyć.
- Odsączajcie gotowe placki na papierowych ręcznikach.
- Podawajcie ze śmietaną.
Smacznego!