Jeśli ktoś twierdzi, że nie przepada za plackami ziemniaczanymi to albo zmyśla i kręci, albo zasłania się przed skosztowaniem tego kalorycznego dania. Nie mamy co do tego wątpliwości. O tym, że placki ziemniaczane to naprawdę fantastyczne i perfekcyjne danie, świadczy ich międzynarodowa sława.

Niemal wszędzie tam gdzie popularność zdobył ziemniak, w ślad za nią poszła moda na placki z tartych ziemniaków. 

Czy placki ziemniaczane je się w innych krajach?

Żydzi od setek lat smażą swoje latkes, Niemcy zajadają się kartoffelpuffer, a Szwajcarzy pękają z dumy podczas podawania rösti. Placki ziemniaczane za swoją pierwszorzędną i podstawową potrawę narodową uznają także i nasi białoruscy sąsiedzi. Sposób przygotowania białoruskich draników niczym nie różni się od tego, w który swoje placki przygotowują Polacy.

Niezależnie od tego, gdzie smaży się placki, konieczne jest zadbanie o jeden szczegół. Chodzi o wodę z kartofli. Często zbyt wodniste ziemniaki po starciu na tarce, wypuszczają zbyt duże ilości płynu Odsączcie kartofle z wody, a do masy ziemniaczano-mącznej wrzućcie z powrotem skrobię, która wytrąciła się z ziemniaczanego osadu.

Zobacz także:

To właśnie ten szczegół sprawia, że placki po usmażeniu są chrupiące jak należy. By nie zawalić sprawy, pamiętajcie jeszcze o właściwym smażeniu. Placki potrzebują odpowiednio dużej ilości oleju. A więc jaka to ilość? Niestety placki ziemniaczane nie mają racji bytu w wersji beztłuszczowej - ich smak i właściwości będą zupełnie inne.

Dlatego też chcąc nie chcąc należy smażyć je na dość dużej ilości oleju. Jeżeli placki na patelni wchłonęły olej, należy czym prędzej uzupełnić jego ilość. Nie oznacza  to jednak, by placki smażyć na głębokim tłuszczu jak pączki...

Przepis na placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • ręcznik papierowy do odsączania placków z tłuszczu

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o małych oczkach. Placki wyjdą także po starciu na trochę większych oczkach – wtedy będą smakowały ciut inaczej, ale za to będą bardziej zbliżone do wspomnianych przez nas wersji: żydowskiej i szwajcarskiej.
  2. Cebulę również zetrzyjcie na tarce.
  3. Ziemniaki odsączcie z wody i dodajcie do nich 3-4 łyżki mąki pszennej i jajko.
  4. Dodajcie do masy ziemniaczanej łyżeczkę soli i nieco pieprzu.
  5. Wlejcie na patelnię nieco oleju i rozgrzejcie naczynie.
  6. Smażcie placki na dobrze rozgrzanej patelni, regularnie podlewając na patelnię olej, by placki mogły się dobrze wysmażyć.
  7. Odsączajcie gotowe placki na papierowych ręcznikach.
  8. Podawajcie ze śmietaną.

Smacznego!