placki ziemniaczane
Wikipedia Commons
Newsy

Genialna sztuczka na chrupiące placki ziemniaczane. Wystarczy pamiętać o 1 szczególe

Nie znamy nikogo, kto nie przepada za plackami ziemniaczanymi. Zwłaszcza takimi, które chrupią w ustach przy jedzeniu!

Jeśli ktoś twierdzi, że nie przepada za plackami ziemniaczanymi to albo zmyśla i kręci, albo zasłania się przed skosztowaniem tego kalorycznego dania. Nie mamy co do tego wątpliwości. O tym, że placki ziemniaczane to naprawdę fantastyczne i perfekcyjne danie, świadczy ich międzynarodowa sława.

Niemal wszędzie tam gdzie popularność zdobył ziemniak, w ślad za nią poszła moda na placki z tartych ziemniaków. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy placki ziemniaczane je się w innych krajach?

Żydzi od setek lat smażą swoje latkes, Niemcy zajadają się kartoffelpuffer, a Szwajcarzy pękają z dumy podczas podawania rösti. Placki ziemniaczane za swoją pierwszorzędną i podstawową potrawę narodową uznają także i nasi białoruscy sąsiedzi. Sposób przygotowania białoruskich draników niczym nie różni się od tego, w który swoje placki przygotowują Polacy.

Niezależnie od tego, gdzie smaży się placki, konieczne jest zadbanie o jeden szczegół. Chodzi o wodę z kartofli. Często zbyt wodniste ziemniaki po starciu na tarce, wypuszczają zbyt duże ilości płynu Odsączcie kartofle z wody, a do masy ziemniaczano-mącznej wrzućcie z powrotem skrobię, która wytrąciła się z ziemniaczanego osadu.

To właśnie ten szczegół sprawia, że placki po usmażeniu są chrupiące jak należy. By nie zawalić sprawy, pamiętajcie jeszcze o właściwym smażeniu. Placki potrzebują odpowiednio dużej ilości oleju.

Zobacz także
Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez mąki? Oto co się stanie, gdy z niej zrezygnujecie

Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez mąki? Oto co się stanie, gdy z niej zrezygnujecie

Czy młode ziemniaki nadają się na placki ziemniaczane? Tak, ale pod pewnym warunkiem

Czy młode ziemniaki nadają się na placki ziemniaczane? Tak, ale pod pewnym warunkiem

Przepis na placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • ręcznik papierowy do odsączania placków z tłuszczu

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o małych oczkach. Placki wyjdą także po starciu na trochę większych oczkach – wtedy będą smakowały ciut inaczej, ale za to będą bardziej zbliżone do wspomnianych przez nas wersji: żydowskiej i szwajcarskiej.
  2. Cebulę również zetrzyjcie na tarce.
  3. Ziemniaki odsączcie z wody i dodajcie do nich 3-4 łyżki mąki pszennej i jajko.
  4. Dodajcie do masy ziemniaczanej łyżeczkę soli i nieco pieprzu.
  5. Wlejcie na patelnię nieco oleju i rozgrzejcie naczynie.
  6. Smażcie placki na dobrze rozgrzanej patelni, regularnie podlewając na patelnię olej, by placki mogły się dobrze wysmażyć.
  7. Odsączajcie gotowe placki na papierowych ręcznikach.
  8. Podawajcie ze śmietaną.

Smacznego!

Jak sprawić, żeby placki ziemniaczane były mniej tłuste?
Adobe Stock
Newsy
Zróbcie tę czynność przed smażeniem placków ziemniaczanych, a będą mniej tłuste. Genialne
Placki ziemniaczane uchodzą za niesamowicie kaloryczne i tłuste danie. Okazuje się jednak, że istnieje pewien prosty sposób, który czyni z nich o wiele mniej ciężkostrawną potrawę. Sami się przekonajcie.

Placki ziemniaczane to danie, które nigdy się nie nudzi. Od ich codziennego spożywania prawdopodobnie odstrasza was tylko jeden fakt – są zbyt tłuste i kaloryczne. Na szczęście wiemy, jak temu zaradzić. Od dzisiaj będziecie mogli częściej sięgać po ten niesamowicie pyszny przysmak. Jak sprawić, by placki ziemniaczane były mniej tłuste? Abstrahując od tego, że musicie je smażyć na naprawdę bardzo dobrze rozgrzanej patelni (zbyt zimna sprawi, że ciasto wchłonie cały olej), istnieje jeszcze jeden sposób, by zmniejszyć ilość zawartego w nich tłuszczu. Znani szefowie kuchni zdradzili, że starte ziemniaki należy koniecznie odcisnąć z naturalnie zawartej w niej wody, ale jednocześnie nie pozbawiać ich cennej skrobi. Dzięki temu banalnemu trikowi zauważycie kolosalną różnicę w swoich potrawach. Pamiętajcie jednak, że ziemniaki starte na bardzo małych oczkach będzie również bardzo trudno odcisnąć. Lepiej skorzystać z dużych oczek.  Przepis na lekkostrawne placki ziemniaczane  Będziecie potrzebować: 1 kg ziemniaków 45 gramów mąki pszennej 4 ząbków czosnku 2 cebul 2 jajek Przypraw: soli i pieprzu Oleju do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Starte ziemniaki odsączcie z wody (powinny być mokre jednak nie mogą pływać w płynie). Możecie to zrobić przy pomocy sitka lub bawełnianej ściereczki. Odsączonej z ziemniaków wody nie wylewajcie. Odstawcie na ok. 10 minut. W tym czasie na dnie powinna zebrać się skrobia ziemniaczana. Aby do niej dotrzeć wylejcie z miski całą wodę. Cebulę obierzcie, zetrzyjcie na tarce o małych oczkach i dodajcie do ziemniaków. W misce umieśćcie również jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz skrobię. Do powstającej masy...

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były cudnie kruche i chrupiące? 1 składnik zmienia wszystko
Flickr
Newsy
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były cudnie kruche i chrupiące? 1 składnik zmieni wszystko
Zwykle produkt ten podaje się jako dodatek do placków ziemniaczanych. Tym razem dodajcie go jednak do masy na placki przed smażeniem - zdziwicie się, że wcześniej tego nie wypróbowaliście.

Wasze placki zawsze wychodzą grube i gumowate? Najczęściej jest to kwestia użycia zbyt dużej ilości mąki, jednak nawet ograniczenie tego składnika nie zawsze gwarantuje, że placki wyjdą idealne. Mamy dla was sposób, dzięki któremu to tradycyjne polskie danie na nowo oczaruje was swoim smakiem. Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Mało znanym patentem na chrupiące i kruche placki ziemniaczane jest dodanie do nich nieco zwykłej, kwaśnej śmietany. Dzięki niej placki w środku są bardziej kremowe, a na zewnątrz przyjemnie chrupiące. Ponadto, śmietana sprawi również, że masa ziemniaczana nie ściemnieje.  Dodatkowej chrupkości plackom nadaje też pominięcie jednego dodatku, czyli mąki. Jeżeli po starciu ziemniaków dodacie do nich skrobię, jaka się zbierze na dnie miski po odciśnięciu z wody, oraz jedno lub dwa jajka więcej, niż zwykle, wówczas również staną się one bardziej kruche.  Przepis na placki ziemniaczane ze śmietaną Składniki: 1 kilogram mączystych ziemniaków 2 jajka 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki kwaśnej śmietany kilka łyżek mąki pszennej sól pieprz  Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki, a następnie zetrzyjcie je na tarce na małych oczkach. Jeżeli macie maszynkę do mięsa, polecamy wam zmielić w niej ziemniaki z czosnkiem i cebulą. W przypadku, gdy nie macie maszynki, obierzcie po prostu cebulę i zetrzyjcie ją na tarce, a czosnek przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do ziemniaków. Starte ziemniaki odciśnijcie na sitku z wody. Dodajcie do nich skrobię, która zbierze się w misce. Ubijcie jajka ze szczyptą soli i dodajcie do nich śmietanę. Zmiksujcie.  Dodajcie śmietanę z jajkami do masy ziemniaczanej i wymieszajcie. W razie potrzeby,...

placki ziemniaczane przepis
AdobeStock
Newsy
Robiąc placki ziemniaczane, trzecie ziemniaki na dużych czy małych oczkach? To ma wpływ ich chrupkość
Placki ziemniaczane to jeden z polskich klasyków – wiecie, co zrobić by były idealnie chrupiące? Duże znaczenie ma tutaj wybór odpowiednich oczek na tarce przed ścieraniem ziemniaków.

Jak przygotowujecie placki ziemniaczane? Ścieracie ziemniaki na dużych oczkach tarki, czy na małych? Być może od zawsze wykorzystujecie jeden sposób i nigdy nie zastanawialiście się nad tym, czy jest jakaś różnica. Okazuje się, że sposób ścierania ziemniaków ma znaczenie! Jak oczka tarki wpływają na smak placków ziemniaczanych? Jeśli chcecie mieć puszyste i mięciutkie w środku placki, to należy zetrzeć ziemniaki na małych oczkach (nie zapomnijcie dobrze odcisnąć z nich wody). Smażcie je nieco krócej na patelni, by nie wyszły zbyt suche. Mięciutkie placki ziemniaczane o lekko słodkawym posmaku wyjdą wam zwłaszcza z młodszych ziemniaków. Jeżeli natomiast zależy wam na tym, by placki wyszły chrupkie i niezbyt wilgotne, trzeba trzeć ziemniaki na dużych oczkach, a potem smażyć na dużym ogniu, do momentu, kiedy uzyskają lekko brązowy kolor. Który sposób jest według was lepszy? Z tego przepisu wyjdą wam bardzo chrupiące placuszki – wszystko dzięki temu, że ziemniaki będą starte na dużych oczkach! Najlepiej nadadzą się duże i mączyste ziemniaki, ponieważ mają w sobie mniej wody. Jeżeli możecie sobie pozwolić na kupno ziemniaków określonego typu, to wybierzcie do placków ziemniaczanych typ C. Przepis na chrupiące placki ziemniaczane Składniki: 1 kilogram ziemniaków 3 łyżki mąki pszennej 2 cebule 2 jaja Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę zetrzyjcie z kolei na małych oczkach i dodajcie do ziemniaków. Przełóżcie masę na sitko i odciśnijcie z nadmiaru wody. Nie wylewajcie jej! Odłóżcie na bok, ponieważ później się przyda. Następnie do masy wbijcie dwa jajka i wsypcie 3 łyżki mąki pszennej. Dokładnie...

Jakie ziemniaki najlepiej nadają się na placki ziemniaczane? Zwróćcie uwagę na 1 szczegół. Od razu rzuci wam się w oczy
Gotujmy.pl
Newsy
Jakie ziemniaki najlepiej nadają się na placki ziemniaczane? 1 szczegół od razu powie wam wszystko
Wybór ziemniaków do placków ziemniaczanych, musi być przemyślany. Bez tego wasze placki nie będą smakowały tak, jak należy.

Stare kulinarne prawidło mówi wprost – jeśli dysponujecie dobrymi składnikami, z pewnością ugotujecie dobre danie. Nie inaczej jest z plackami ziemniaczanymi. Ukochane przez wszystkich danie, które jak Polska długa i szeroka je się ze śmietaną wymaga dobrego surowca. Chodzi więc o odpowiedni dobór ziemniaków, które potem zetrzecie na tarce. Jakie kartofle więc wybrać podczas zakupów na targu? Jakich ziemniaków unikać podczas przygotowania placków? Jeśli traficie na zbyt słodką odmianę, placki nie będą smakowały tak jak należy. Być może przypadną co najwyżej do gustu tym, którzy lubią eksperymenty z jedzeniem placków na słodko. Nie ma mowy o udanych plackach ziemniaczanych z wodnistych ziemniaków. Dlatego też placków zwykło się nie przygotowywać choćby z młodych ziemniaków. Co prawda, sprytne gospodynie po starciu takich ziemniaków odsączają wodę i z powrotem wrzucają do placków skrobię, ale nawet taki patent nie zastąpi dobrych, zwartych ziemniaków. Jakie więc ziemniaki wybrać do smażenia placków ziemniaczanych. Spróbujemy pomóc wam w poszerzeniu wiedzy w tym zakresie. Jakie ziemniaki wybrać na placki ziemniaczane? Najprościej byłoby powiedzieć, że do placków konieczne będą ziemniaki typu B. Ani nie za bardzo mączyste, ani nie wodniste. Ziemniaki typu B to tak zwany typ ogólnoużytkowy, o średniej twardości, który po starciu na tarce, nie rozpadnie się podczas smażenia. Tego rodzaju odmiany będą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku po usmażeniu. Jednak sama literka „B” niewiele większości osób mówi. Jaką odmianę ziemniaków wybrać na placki ziemniaczane? O jakich więc kartoflach mowa? Ziemniaki typu B to między innymi takie odmiany jak flaming, irga, sante czy orlik i irys. Nazwy pomogą wam w odnalezieniu odpowiedniego rodzaju na bazarze. Co jednak zrobić, gdy nie ma za dużego wyboru? Musicie...