Gdzie trzymać czekoladę: w szafce czy w lodówce? Większość osób robi to źle
AdobeStock
Newsy

Gdzie trzymać czekoladę: w szafce czy w lodówce? Większość osób robi to źle

Jak najlepiej przechowywać czekoladę? Zastanawialiście się kiedyś nad tym? Okazuje się, że większość ludzi źle przechowuje czekoladę, pora to zmienić!

Chyba w każdym domu znajduje się szafka, w której można znaleźć słodycze i przekąski, po które możecie sięgnąć, gdy najdzie was ochota, by coś przegryźć. Oczywiście znajduje się tam też uwielbiana przez wiele osób czekolada. Czy szafka to najlepsze miejsce na przechowywanie tego kultowego kakaowego smakołyku?

Zobacz także
Jak przechowywać szparagi przed gotowaniem? Dzięki temu będą dłużej świeże

Jak przechowywać szparagi przed gotowaniem? Dzięki temu będą dłużej świeże

Jak przechowywać banany? Nie ma dziwniejszej metody niż ta. Przetestujecie?

Jak przechowywać banany? Nie ma dziwniejszej metody niż ta. Przetestujecie?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gdzie najlepiej przechowywać czekoladę?

Niedawno na Instagramie miała miejsce mała kłótnia dotycząca właściwego przechowywania czekolady. Pewien Australijczyk opublikował w tym serwisie infografikę, na której sugeruje właściwe miejsca przechowywania niektórych artykułów spożywczych. Burzę wywołało umieszczenie czekolady właśnie w szafce. Wiele osób w komentarzach oburzało się, twierdząc, że miejsce czekolady jest przecież w lodówce!

Wątpliwości rozwiała w końcu popularna firma produkująca czekoladę: Cadbury. Odpowiedzieli oni na komentarze na swoim oficjalnym profilu. Zaadresowali wiadomość bezpośrednio do mężczyzny, który opublikował grafikę. Nie pozostawiają wątpliwości: Czekolada powinna zawsze być przechowywana w lekko chłodnym, ciemnym miejscu takim jak szafka lub spiżarnia. Temperatura przechowywania czekolady powinna być niższa niż 21 stopni.

Trzeba wziąć pod uwagę, że kłótnia miała miejsce w gorącej Australii. Tam być może temperatura w kuchennych szafkach jest znacznie wyższa niż 21 stopni. W naszym kraju nie powinno być jednak problemu i czekolada może być przechowywana w szafkach bez utraty na jakości.

Przechowywanie czekolady w szafce

Czekoladę powinno się przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Zarówno lodówka, jak i szafka, spełniają to założenie. Gdzie zatem najlepiej jest trzymać czekoladę? Jak już wspomnieliśmy, lepszym schowkiem na czekoladę jest szafka. Oczywiście zależy też, gdzie usytuowana jest szafka, w której macie zamiar trzymać słodycze. Nie powinna być ona wystawiona na bezpośrednie działanie słońca, bo czekolada będzie się w niej topić. Jeśli w waszej szafce lub szufladzie ze słodyczami panuje jednak stała, dość niska temperatura, będzie to najlepsze miejsce na przechowywanie czekolady.

Czy można przechowywać czekoladę w lodówce?

Niektórzy z was lubią może smak zmrożonej, świeżo wyciągniętej z lodówki czekolady. Jeśli to o was, śmiało możecie trzymać ją też w lodówce. Eksperci twierdzą jednak, że taka czekolada nie smakuje najlepiej. Nagłe zmiany temperatury nie wpływają pozytywnie na walory smakowe czekolady. Na czekoladzie trzymanej w lodówce może pojawiać się też nieestetyczny białawy nalot.

Czytaj także:

Pixabay
Newsy
Jak przechowywać czosnek? Większość osób robi to źle
Czosnek jest jednym z najzdrowszych warzyw na świecie. Nieodpowiednio przechowywany może jednak szybko spleśnieć. Co zrobić, żeby temu zapobiec?

Czosnek to warzywo, które posiada niezliczone właściwości zdrowotne. Wspomaga leczenie infekcji wirusowych, ma właściwości przeciwzakrzepowe, reguluje ciśnienie krwi oraz świetnie wpływa na działanie układu trawiennego. Warzywo to poza licznymi właściwościami zdrowotnymi, świetnie też smakuje i stanowi wspaniały dodatek do wielu dań. Jak prawidłowo przechowywać czosnek i co zrobić, żeby nie spleśniał? Jak prawidłowo przechowywać czosnek? Prawidłowo przechowywany czosnek może przetrwać nawet kilka miesięcy. Wystarczy, że będziecie trzymać się poniższych wskazówek. Czosnek powinno się przechowywać w temperaturze pokojowej . Należy jednak pamiętać, że przechowywanie całej główki czosnku w całości to najlepszy sposób na zachowanie jego świeżości. Jeśli wyjmiemy z czosnku choćby jeden ząbek, będzie on świeży maksymalnie przez 10 dni. Świeży czosnek najlepiej przechowywać w suchych, ciemnych miejscach. Idealna temperatura do przechowywania czosnku to około 15–18 stopni Celsjusza, przy umiarkowanej wilgotności. Najlepiej sprawdzi się tu np. szafka kuchenna. Włóżcie czosnek do wiklinowego koszyczka i umieśćcie we wnętrzu szafki - tak, by znajdował się on w najbardziej zacienionym miejscu. Czy można przechowywać czosnek w lodówce? Tak. Należy jednak pamiętać, że zimny czosnek zacznie kiełkować kilka dni po wyjęciu z lodówki. Mimo iż czosnek z kiełkami wciąż jest jadalny, warzywo to ma niestety bardziej gorzki i nieprzyjemny smak. Co z czosnkiem, który zaczęliśmy już jeść? Najlepszym sposobem na przechowywanie resztek czosnku jest umieszczenie go w szczelnym pojemniku w lodówce, gdzie może on wytrzymać nawet do 2 tygodni. Inną opcją przechowywania czosnku jest jego zamrożenie. Niestety, mrożony czosnek nie smakuje tak dobrze...

Jedzenie w lodówce
Adobe Stock
Triki kulinarne
6 produktów, których nigdy nie powinniście trzymać w lodówce, a pewnie trzymacie...
Chcąc być nadgorliwym często umieszczamy w lodówce o wiele więcej niż w rzeczywistości powinniśmy. Niewielu jednak wie, że niska temperatura może negatywnie wpływać na niektóre produkty spożywcze…

Nie jest tajemnicą, że produkty takie jak mleko, jogurty, ser czy mięso potrzebują stałego dostępu do stosunkowo niskiej temperatury. Wystarczy kilka godzin poza lodówką, żeby całkowicie straciły świeżość i były do wyrzucenia. W każdej kuchni istnieją jednak również takie produkty, które nie potrzebują chłodzenia. Zaliczamy do nich chociażby mąkę, ryż czy makaron. Wie to niemal każdy. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę, że na co dzień wkłada do lodówki jedzenie, które wcale tego nie potrzebuje. I nie chodzi tutaj bynajmniej o kolejny sypki produkt, jakim jest cukier. Pomidory Każdy rodzaj pomidorów, koktajlowe, śliwkowe, malinowe, powinnaś przechowywać poza lodówką! Niska temperatura zatrzymuje bowiem proces ich dojrzewania . Nie mają więc szansy stać się maksymalnie słodkie i soczyste. Idealnym miejscem do przechowywania pomidorów będzie więc kuchenny koszyk na warzywa! Ziemniaki Jeśli przechowujesz w lodówce ziemniaki to duży błąd! Ich miejsce jest w piwnicy lub spiżarni. Tam również jest niska temperatura, ale nie aż tak. Przechowywanie ziemniaków w lodówce prowadzi bowiem do szybszego przetwarzania skrobi w cukier, co znacząco wpływa na smak warzywa. Pogorszeniu ulega również ich skórka. Awokado Ten niesamowicie zdrowy owoc również nie powinien zajmować miejsca w naszej lodówce. Najlepiej kiedy awokado dojrzewa w temperaturze pokojowej,  ponieważ tylko wtedy ma szansę osiągnąć idealny smak. Wyjątkiem jest moment, w którym już przekroisz owoc. Wtedy należy wsadzić go do lodówki, aby spowolnić jego psucie. Pikle Marynowane warzywa również nie powinny być chłodzone. Zawarty w nich ocet i konserwanty sprawiają, że z powodzeniem można je trzymać w temperaturze pokojowej. Nie ma szans by się zepsuły....

gdzie trzymać jajka
AdobeStock
Newsy
Przechowujecie jajka na drzwiach lodówki? Nie róbcie tak nigdy więcej
Dopiero co kupiliście jajka, a one już są zepsute? Prawdopodobnie mamy odpowiedź na to, dlaczego tak się stało.

Jajka to obok chleba i mleka, jeden z podstawowych artykułów żywnościowych, których nigdy nie może zabraknąć w naszym domu. Ciasta, kluski, kopytka czy zwykła jajecznica po prostu wymagają użycia jajek i to nie podlega dyskusji. Każdy z nas, o ile nie cierpi na alergię, jajka kupuje. A czy zastanawialiście się kiedyś nad tym, jak je przechowywać? Idealne miejsce do przechowywania jajek Wydawałoby się, że kwestia tego jak i gdzie przechowywać jajka to żadna filozofia. Kto tak myśli, jest w dużym błędzie. Część osób trzyma je po prostu w kuchni na blacie lub schowane w szafce. W końcu w sklepie też są ustawione na półkach, daleko od lodówek, więc co może im się stać w kuchni? Otóż mogą się szybko zepsuć! Dlaczego? Zwykle w domu panuje nieco wyższa temperatura niż w sklepie. Do tego jajka do supermarketów przyjeżdżają świeże, jednak jeśli nie sprawdzimy daty ważności na opakowaniu, to może się okazać, że nasze leżą już na sklepowej półce dobry tydzień. Trzymając je w cieple, doprowadzimy tylko do tego, że szybko się zepsują. Nigdy nie trzymajcie jajek na drzwiach lodówki Wobec tego wniosek nasuwa się jeden – jajka należy trzymać w lodówce. I tu jest kolejny haczyk, bowiem nie każde miejsce w lodówce się do tego nadaje. Zanim zdążycie się zdenerwować na dziwne zasady dotyczące przechowywania jajek, uspokajamy – to nie jest nasz pomysł, tylko fakt udowodniony badaniami. Jajka trzymane na drzwiach lodówki psują się szybciej, a wynika to z częstych zmian temperatur. W lodówce temperatura wynosi od 0 do 3 stopni Celsjusza, natomiast w naszych kuchniach są to około 22 stopnie. Korzystamy z lodówki bardzo często, więc otwierając i zamykając drzwiczki wielokrotnie w ciągu dnia, narażamy znajdujące się tam produkty na...

Wkładacie te produkty do lodówki? Pod żadnym pozorem tego nie róbcie
AdobeStock
Newsy
Czego nie trzeba trzymać w lodówce? Lista produktów
Nie wkładajcie tych produktów do lodówki jeśli zależy wam na ich smaku i właściwościach zdrowotnych. Okazuje się także, że wiele produktów, które zwyczajowo chowacie do lodówki, ze względu na swój skład wcale nie muszą być tam trzymane. jaka oszczędność miejsca!

Pewnie wszyscy wiecie, że mięso i nabiał powinny być trzymane w lodówce. To prawda. Dzięki temu, że panuje tam niska temperatura, spowalnia się procesy psucia jedzenia i te produkty mogą wytrzymać dłużej. Często odruchowo po zrobieniu zakupów wrzucacie jednak wszystkie zakupy do lodówki? To błąd! Niektóre produkty nie powinny się w niej absolutnie znaleźć. Czego nie powinno się trzymać w lodówce? Nie wszystkie produkty spożywcze lubią przechowywanie w niskiej temperaturze. Jeśli zapobiegawczo wkładacie do niej wszystkie zakupy, możecie tracić niektóre cenne wartości odżywcze lub po prostu powodować, że będą mniej smaczne.  Te artykuły trzymane w lodówce są mniej smaczne Pomidory Awokado Czosnek Świeże zioła Dynia (chyba że jest już pokrojona) Cebula Ziemniaki Banany Szparagi ( nie przechowujcie ich tam przez dłuższy czas) Tym warzywom i owocom zdecydowanie wystarcza suche miejsce w temperaturze pokojowej. Nie bez powodu ziemniaki i cebule trzyma się na przykład w wielu domach w szafce pod zlewem. Jeśli chodzi o pomidory , te z supermarketu często nie są jeszcze zbyt smaczne i smakują jałowo. Ich trzymanie poza lodówką sprawia, że dojrzewają i mają więcej aromatu. Awokado prosto ze sklepu często jest jeszcze bardzo twarde i nie nadaje się do spożycia. Jeśli zależy wam na tym, żeby trochę zmiękło, nie trzymajcie go w lodówce. Jeśli jednak kupiliście za dużo awokado i chcecie, by zrobiły się miękkie w różnych momentach, możecie przechowywać kilka sztuk w zimniejszej temperaturze.  Czego nie trzeba trzymać w lodówce? Marnujecie też miejsce w lodówce, trzymając tam te artykuły: Artykuły puszkowane (przed otwarciem) Słodkie kremy do smarowania Masło orzechowe Ketchup (przed...