Chyba w każdym domu znajduje się szafka, w której można znaleźć słodycze i przekąski, po które możecie sięgnąć, gdy najdzie was ochota, by coś przegryźć. Oczywiście znajduje się tam też uwielbiana przez wiele osób czekolada. Czy szafka to najlepsze miejsce na przechowywanie tego kultowego kakaowego smakołyku?

Gdzie najlepiej przechowywać czekoladę?

Niedawno na Instagramie miała miejsce mała kłótnia dotycząca właściwego przechowywania czekolady. Pewien Australijczyk opublikował w tym serwisie infografikę, na której sugeruje właściwe miejsca przechowywania niektórych artykułów spożywczych. Burzę wywołało umieszczenie czekolady właśnie w szafce. Wiele osób w komentarzach oburzało się, twierdząc, że miejsce czekolady jest przecież w lodówce!

Wątpliwości rozwiała w końcu popularna firma produkująca czekoladę: Cadbury. Odpowiedzieli oni na komentarze na swoim oficjalnym profilu. Zaadresowali wiadomość bezpośrednio do mężczyzny, który opublikował grafikę. Nie pozostawiają wątpliwości: Czekolada powinna zawsze być przechowywana w lekko chłodnym, ciemnym miejscu takim jak szafka lub spiżarnia. Temperatura przechowywania czekolady powinna być niższa niż 21 stopni.

Trzeba wziąć pod uwagę, że kłótnia miała miejsce w gorącej Australii. Tam być może temperatura w kuchennych szafkach jest znacznie wyższa niż 21 stopni. W naszym kraju nie powinno być jednak problemu i czekolada może być przechowywana w szafkach bez utraty na jakości.

Zobacz także:

Przechowywanie czekolady w szafce

Czekoladę powinno się przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Zarówno lodówka, jak i szafka, spełniają to założenie. Gdzie zatem najlepiej jest trzymać czekoladę? Jak już wspomnieliśmy, lepszym schowkiem na czekoladę jest szafka. Oczywiście zależy też, gdzie usytuowana jest szafka, w której macie zamiar trzymać słodycze. Nie powinna być ona wystawiona na bezpośrednie działanie słońca, bo czekolada będzie się w niej topić. Jeśli w waszej szafce lub szufladzie ze słodyczami panuje jednak stała, dość niska temperatura, będzie to najlepsze miejsce na przechowywanie czekolady.

Czy można przechowywać czekoladę w lodówce?

Niektórzy z was lubią może smak zmrożonej, świeżo wyciągniętej z lodówki czekolady. Jeśli to o was, śmiało możecie trzymać ją też w lodówce. Eksperci twierdzą jednak, że taka czekolada nie smakuje najlepiej. Nagłe zmiany temperatury nie wpływają pozytywnie na walory smakowe czekolady. Na czekoladzie trzymanej w lodówce może pojawiać się też nieestetyczny białawy nalot.

Czytaj także: