Gdzie odstawiać ciasto drożdżowe do wyrośnięcia, gdy grzejniki już zimne? Sprawdziliśmy to
Adobe Stock
Newsy

Gdzie odstawiać ciasto drożdżowe do wyrośnięcia, gdy grzejniki już zimne? Sprawdziliśmy to

Gdy mija zima, a kaloryfery są już zimne jak głaz, wiele osób piekących drożdżowe buły, chleby i ciasta zaczyna mieć pewien problem. Gdzie odstawiać ciasto drożdżowe do wyrośnięcia? Spieszymy z pomocą.

Wiosna to swojego rodzaju czarna dziura dla piekących drożdżowe ciasta. Dlaczego? Mieszkania nie są już ogrzewane ciepłem grzejników, a z nieba nie leje się jeszcze letni żar. Pojawia się więc problem ze znalezieniem miejsca, w którym ciasto drożdżowe szybko wyrośnie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gdzie odstawić ciasto drożdżowe do szybkiego wyrośnięcia?

Wydaje się, że właśnie słowo „szybkie” jest kluczem w tej sprawy. Osoby piekące ciasta dobrze wiedzą, że drożdżowe ciasto wyrośnie także i bez wsparcia w postaci bardzo ciepłego środowiska. Potrwa to jednak znacznie dłużej. Oczywiście trzeba też wcześniej dobrze wyrobić ciasto drożdżowe, żeby się udało.

Zobacz także
Opadające ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe wyrosło i opadło? Winny jest 1 błąd. Zrobiliście go na samym początku

Ten trik przyspieszy wyrastanie ciasta drożdżowego. Genialny i prosty

Ten trik przyspieszy wyrastanie ciasta drożdżowego. Genialny i prosty

Co więc robić, kiedy grzejniki są już zimne? Mamy na to kilka różnych patentów. Zobaczcie zresztą sami:

  • Najłatwiej będzie odstawić wyrobione drożdżowe ciasto w pobliżu gazowej kuchenki – do delikatnego podbicia temperatury w pobliżu płyty wystarczy ciepło z gotowania wody w czajniku
  • Ciekawym patentem wydaje się odstawienie rosnącego ciasta od razu do piekarnika. Nie włączajcie jednak piekarnika, a jedynie żarówkę – temperatura będzie wyższa niż na zewnątrz, a jednocześnie dość wysoka, by ciasto szybciej urosło
  • W przypadku piekarnika można także pójść o krok dalej – to sposób dla osób wyjątkowo niecierpliwych. Włączcie piekarnik na temp. ok. 50 st. C, włóżcie do środka ciasto i otwórzcie drzwiczki – ciasto wyrośnie jak szalone!
  • Ciekawym pomysłem na szybkie wyrośnięcie ciasta jest też tak zwany „topielec”. Wyrobione ciasto drożdżowe włóżcie do garnka z lekko ciepłą wodą. Kiedy powiększy swoją objętość, wypłynie na wierzch garnka. Ta metoda brzmi dość osobliwie, ale rzeczywiście działa

Gdziekolwiek nie odstawicie ciasta do rośnięcia, nie zapominajcie o jednym szczególe – zawsze przykrywajcie je ściereczką na czas wzrostu. 

Czytaj także:

Co zrobić, by ciasto drożdżowe było dłużej świeże? Wystarczy, że przed pieczeniem dodacie to do ciasta
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, by ciasto drożdżowe było dłużej świeże? Wystarczy, że przed pieczeniem dodacie to...
Ciasto drożdżowe po upieczeniu szybko wam wysycha? Dowiedzcie się, jak temu zaradzić.

Ciasto drożdżowe to jeden z bezpieczniejszych wypieków. Wszystkim smakuje i mogą go jeść nawet osoby dbające o linię, jeśli użyjecie odpowiednio niewielką ilość kruszonki lub owoców. A co zrobić, by ciasto po upieczeniu na długo zachowało świeżość? Sprawdźcie! Jak przyrządzić ciasto drożdżowe, by długo było świeże? Sekretem pulchnego i miękkiego ciasta drożdżowego jest użycie odpowiedniej ilości tłuszczu. Jeżeli dodacie za mało masła lub oleju, to niestety ciasto wyjdzie suche i szybko zrobi się niesmaczne. Dlatego podczas przygotowywania ciasta drożdżowego upewnijcie się, że dodaliście odpowiednio dużo tłuszczu. Użyjcie go nieco więcej niż zwykle, a ciasto będzie świeże nawet przez 4 dni! Przepis na pulchne ciasto drożdżowe z kruszonką Do przygotowania pulchnego i miękkiego ciasta drożdżowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 75 dag mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 żółtka 1 jajko 125 g cukru 1 saszetka cukru waniliowego ¾ szklanki mleka Pół szklanki oleju Do kruszonki: 250 g mąki pszennej 80 g cukru 1 saszetka cukru waniliowego 75 g masła Przygotowanie: Rozkruszcie drożdże, wsypcie po jednej łyżce mąki i cukru oraz nieco ciepłego (nie gorącego!) mleka. Wymieszajcie do połączenia składników i odstawcie na około 20 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki na ciasto przesiejcie do miski. Jedno jajko, dwa żółtka i cukier ubijcie mikserem. Gotowy rozczyn dodajcie do przesianej mąki wraz z masą z jajek z cukrem i ciepłym mlekiem. Wyróbcie całość za pomocą haka do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Po chwili dodawajcie powoli do ciasta olej. Wyrabiajcie przez co najmniej 15 minut lub dłużej. Wyrobione ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do...

Trik na wyrastanie ciasta
Newsy
Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe szybko wyrosło? Znamy świetny trik. Chwila roboty
Na pewno uwielbiacie ciasto drożdżowe! Dowiedzcie się jak przyśpieszyć jego robienie.

Dobre ciasto drożdżowe nie ma sobie równych. Chrupiące i lekko rumiane z zewnątrz, puszyste w środku i bardzo lekkie dzięki dobremu wyrośnięciu. Takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Czasami, szczególnie w ziemie, kiedy w domu nie jest za ciepło, ciasto drożdżowe może długo wyrastać. Przyśpieszcie ten proces, stosując jeden prosty trik. Ciasto drożdżowe Ten wypiek z mąki i drożdży kocha wiele pokoleń. Zajadają się nim zarówno najmłodsi, jak i seniorzy. Pyszne ciasto drożdżowe to gwarancja sukcesu, gdy chcecie poczęstować kogoś czymś pysznym do kawy, albo przygotować lekką, słodką kolację lub śniadanie. Przepis na ciasto drożdżowe Składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 jajka 30 g świeżych drożdży 400 ml mleka 4 łyżki rozpuszczonego masła Szczypta soli Przygotowanie ciasta drożdżowego: Rozkruszone drożdże wymieszajcie z łyżką cukru i lekko podgrzanym mlekiem. Dodajcie kilka łyżek mąki, by powstał zaczyn. Zaczyn przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Mąkę wsypcie do dużej miski. Dodajcie cukier, jajka, szczyptę soli i masło. Dodajcie wyrośnięty zaczyn. Wyróbcie ciasto dokładnie. W razie potrzeby regulujcie konsystencję, dodając więcej mąki lub mleka albo wody. Przykryjcie ciasto i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto uformujcie w ulubiony kształt: warkocz, bułeczki, placek, albo przełóżcie na blachę. Pieczcie w nagrzanym piekarniku przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostawcie przez chwilę we wyłączonym piekarniku, by uniknąć szoku temperaturowego i opadnięcia. Wyrastanie ciasta drożdżowego Ciasto drożdżowe powinno wyrastać w ciepłym, choć nie za gorącym miejscu. Idealna temperatura do...

czy można trzymać ciasto drożdżowe w lodówce?
Adobe Stock
Newsy
Chcecie, żeby ciasto drożdżowe było smaczniejsze? Wstawcie je do wyrośnięcia w to nietypowe miejsce
O tym, że ciasto drożdżowe potrzebuje ciepła do wyrośnięcia, wiedzą nawet osoby nie mające pojęcia o pieczenia. A jak takie ciasto reaguje na zimno?

Drożdżówki, paszteciki, ciasta, pizze, pierogi – zastosowań ciasta drożdżowego jest naprawdę całe mnóstwo. Tak samo dużo jest metod i sposobów wyrabiania ciasta drożdżowego. Począwszy od sposobu przyrządzania zaczynu z drożdży, a skończywszy na jego wyrastaniu. Zatrzymajmy się więc przy rośnięciu drożdżowego ciasta. Przyjęło się, że ciasto drożdżowe najlepiej i najszybciej rośnie w cieple. Częściowo to prawda, częściowo nie. Odstawiona pod kaloryfer miska z ciastem drożdżowym rzeczywiście szybko podwoi swoją objętość. Gorzej ze smakiem. Zbyt wysoka temperatura podczas wyrastania, poskutkuje za bardzo wyczuwalnym smakiem drożdży w cieście. Czy można trzymać ciasto drożdżowe w lodówce? Lepiej więc wybierać więc ciepłe, ale nie za gorące miejsca w domu. A co z rośnięciem ciasta drożdżowego w zimnie? Taki sposób preferują doświadczeni pizzerzy i eksperci w pieczeniu drożdżowego ciasta.  Odstawione do lodówki ciasto rośnie bardzo powoli, ale po wyrośnięciu i wypieczeniu smakuje naprawdę doskonale. Wystarczy więc po zakończeniu wyrabiania ciasta uformować z niego kulę, przykryć w misce folią spożywczą i odstawić na całą noc do lodówki. Będziecie zachwyceni efektami nazajutrz! Przepis na szybkie i łatwe ciasto drożdżowe Składniki: 1 kg mąki pszennej 1 jajko Łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 opakowania) 4 łyżki oleju 1,5 szklanki ciepłej wody lub mleka Przygotowanie: Drożdże rozczyńcie z cukrem. Mąkę przesiejcie i wsypcie do dużej miski lub garnka. Podgrzejcie mleko lub wodę. Do większości mąki dodajcie drożdże, sól i zacznijcie wyrabiać ciasto, dolewając do środka odrobinę ciepłego płynu. Na początku można wyrabiać ciasto łyżką, potem zacznijcie...

Dlaczego rozczyn z drożdży nie wyrósł?
Adobe Stock
Newsy
Przygotowaliście rozczyn z drożdży, odstawiliście go w ciepłe miejsce a on i tak nie wyrósł? To przez ten prosty błąd
Choć domowe ciasta drożdżowe są naprawdę przepyszne niewiele gospodyń podejmuje się ich samodzielnego przygotowania. Bowiem po drodze można popełnić wiele kulinarnych wtop. Jedną z nich jest niewyrośnięty rozczyn.

Bez względu na to czy zamierzacie przyrządzić chleb, ciasto czy słodkie drożdżówki będziecie potrzebować rozczynu powstałego na bazie drożdży, mleka, mąki oraz cukru. Na pierwszy rzut oka zrobienie mikstury wydaje się dziecinnie proste, nic bardziej mylnego. Istnieje bowiem ryzyko, że odstawiona w ciepłe miejsce nie wyrośnie. Dlaczego rozczyn z drożdży nie wyrósł? Jeśli przytrafiła wam się taka sytuacja warto wiedzieć, co było jej przyczyną tak, by następnym razem nie popełnić już żadnego błędu. Jednak, jak wiadomo, lepiej zapobiegać niż leczyć. Jeśli więc czytacie ten artykuł przed zrobieniem rozczynu z drożdży to można powiedzieć, że jesteście uratowani.  Nieprawidłowa temperatura mleka na rozczyn Jedną z przyczyn, dla których wasz rozczyn nie wyrósł może być niewłaściwa temperatura mleka. Nie może być ono za zimne, ani za gorące. Należy je podgrzać, ale pod żadnym pozorem nie gotować. Wysoka temperatura zabija drożdże i zaparza ciasto. W ten sposób rozczyn nigdy nie wyrośnie. Dopilnujcie więc, by mleko było co najmniej letnie. Idealna temperatura wynosi 30-35 st. C. Rozczyn wyrastał w niewłaściwej temperaturze  Pamiętajcie, że jeśli w waszym mieszkaniu jest zbyt zimno rozczyn nie wyrośnie. Drożdże lubią ciepło. Najlepiej pracują w temperaturze 25-35 st. C. Dlatego też zimą warto je postawić obok kaloryfera nastawionego na jedynkę lub dwójkę. Nie rozkręcajcie go na piątkę – zbyt wysoka temperatura też nie jest sprzyjająca.  Pamiętajcie jednak, że ciasto drożdżowe musi mieć dostęp do tlenu, dlatego nie zasłaniajcie miski zbyt szczelnie. Wystarczy przykryć ją cienką ściereczką. Rozczyn zbyt długo leżakował Gotowy rozczyn powinniście odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-30 minut. Po upływie tego czasu powinniście od razu użyć go do wyrobienia ciasta. W...