Kapusta kiszona
Adobe Stock
Newsy

Gdy użyjecie kapusty do farszu na pierogi, nie wylewajcie z niej wody. Nie uwierzycie, do czego się przyda

Kapusta kiszona to absolutnie podstawowy produkt w naszej kuchni przed świętami Bożego Narodzenia. Z nami nie zmarnujecie także cennego soku z kapusty.

Bigos, uszka, pierogi, groch z kapustą, paszteciki, zapiekane ryby – zastosowań kapusty kiszonej w samym tylko wigilijnym menu jest całe mnóstwo.

Z pewnością więc każdy z nas musiał zaopatrzyć się w duże ilości tej kiszonki. Część z nas miała czas i możliwości, by ukisić kapustę na własną rękę.

Nieważne czy kapusta jest ze sklepu, czy z własnej beczki – ważne, że każda kiszonka ma w sobie spore ilości cennego soku. Szkoda, że mało z nas o tym pamięta.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Resztki cenniejsze od sztabki złota

Często zdarza się, że wyciskamy nadmiar kwaśnej wody z kapusty kiszonej, a nawet odsączamy i płuczemy naszą nieraz zbyt kwaśną kapustę.

Tymczasem, wylewanie takiego soku do zlewu zasługuje na naszą ostrą reprymendę! Dlaczego? Sok z kiszonej kapusty to po prostu samo zdrowie!

Zaczniemy od korzyści z picia tego soku skierowanej do panów. Już dawno zostało udowodnione naukowo, że picie soku z kapusty kiszonej pomaga na problemy z erekcją!

Wielu mężczyzn uważa, że regularne picie soku z kapusty daje lepsze efekty niż popularna niebieska tabletka…

Nie tylko dla mężczyzn

Zostawmy w tym miejscu męskie dolegliwości. Sok z kiszonej kapusty to także idealne rozwiązanie dla osób z nadkwasowością. Pomaga organizmowi w walce z refluksem żołądkowo-przełykowym.

Tak, to nie żart. Kwaśny sok z tego warzywa pomaga w chorobie wrzodowej poprzez zmniejszenie produkcji soków żołądkowych przez organizm.

Regularnie pity sok poprawia trawienie, a także zapobiega zaparciom. Jednocześnie jego picie może pomóc w zapobieżeniu wystąpienia nowotworu żołądka.

Sok z kiszonej kapusty to naturalny probiotyk. Odbudowuje florę bakteryjną organizmu i dzięki temu pomaga w walce ze wszelkimi chorobami pochodzenia pasożytniczego.

Picie tego eliksiru zdrowia ma także niezwykle genialne działanie na tak zwany syndrom dnia następnego. Krótko mówiąc, sok jest idealny na kaca – minimalizuje skutki zatrucia alkoholowego.

To nie jest koniec długiej listy zalet soku z kiszonej kapusty. O innych przekonacie się tylko za pomocą jednego sposobu – zacznijcie testować kapuścianą kurację na własnym organizmie!

sok z kapusty
Adobe Stock
Newsy
Sok z tego uwielbianego przez wszystkich warzywa doskonale odchudza i oczyszcza wątrobę. Wypróbuj, a nie pożałujesz
Jesień i zima to sezon na kiszonki. Jemy wtedy głównie kiszone ogórki i kapustę. A może by tak zacząć pić kiszone soki? Efekty będą powalające.

Jedni je uwielbiają, innym na sam ich widok kwaśnieją miny. Mowa oczywiście o kiszonkach. Kiszone ogórki i kiszona kapusta to świetny pomysł, by „przemycić” do naszej jesienno-zimowej diety nieco witamin. Na pewno znacie osoby, które lubią czasem „pociągnąć” kilka łyków ze słoika z ogórkami. Nieco rzadziej widuje się ludzi pijących sok z kiszonej kapusty. A szkoda, bo ten napój ma niesamowite właściwości zdrowotne! Dla pań i dla panów Na co wpływa picie soku z kiszonej kapusty? Spójrzcie na tę listę. Sok z kiszonej kapusty, podobnie jak i sama kiszona kapusta zawiera mnóstwo witaminy C i E. Układ odpornościowy i pokarmowy człowieka jest wspierany także przez działalność kapuścianych żywych kultur bakterii. Siarka, zawarta w soku z kapusty, korzystnie wpływa na stan naszych włosów, paznokci i cery Pomaga w walce z grzybicą Reguluje trawienie i wpływa na szybszy metabolizm, wspiera osoby walczące ze zbędnymi kilogramami. Ma właściwości alkalizujące, przez co pomaga w odkwaszaniu organizmu – i to pomimo tego, że sam w sobie jest bardzo kwaśny! Jakby tego było mało, picie soku z kiszonej kapusty ma jeszcze dwie zaskakujące zalety. Pomaga w walce zatruciem alkoholowym. Ze względu na zawartość wielu witamin, kwasów i kultur bakterii, taki sok będzie dobrym lekarstwem na tak zwanego kaca! A teraz coś specjalnie dla panów. Regularne picie soku z kiszonej kapusty pomoże mężczyznom cierpiącym na dolegliwości związane z potencją. Ten sok to naturalny afrodyzjak! Zgaga? Nic straconego Co tu dużo mówić. Jak widać, picie soku z kiszonej kapusty daje cały szereg pozytywnych efektów. Nie pozostaje nic innego jak zaczerpnąć nieco z beczki albo ze słoika. Zalecamy ostrożność jedynie osobom z problemami...

Picie wody z cytryną
fizkes/Adobe Stock
Zdrowie
Odchudza, poprawia trawienie, wzmacnia odporność. Pijcie na czczo, szybko zobaczycie efekty
Wielu z nas wciąż szuka metod na poprawę stanu swojego zdrowia. Ta będzie prosta, tania i całkiem smaczna. Wystarczy kilka kropel soku z tego owocu i szklanka wody.

Poranna rutyna wielu osób ogranicza się do kawy na „szybszy rozruch”. Warto poprzedzić picie czarnego napoju czymś nieco zdrowszym. Proponujemy więc szklankę wody z dodatkiem soku cytryny. Picie takiej mieszanki przekroczy wasze najśmielsze oczekiwania. Wystarczy zaopatrzyć się w zapas cytrusów i codziennie rano przygotowywać sobie małą dawkę mikstury. Pijmy wodę z cytryną codziennie Co daje codzienne picie wody z sokiem cytrynowym? Plusów takiego nawyku jest niezwykle dużo. Zacznijmy od tego, że sok z cytryny zawiera w swoim składzie przeciwutleniacze. Te z kolei chronią komórki naszego DNA przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Po drugie, regularne picie soku z cytryny z wodą pozwala na skuteczną walkę z kamieniami nerkowymi . Kwas cytrynowy utrudnia wiązanie się związków wapnia i w ten sposób zapobiega powstawaniu nowych kamieni nerkowych i pomaga w rozpuszczaniu tych już istniejących. Picie wody z cytryną to także dobry sposób na nawadnianie organizmu . Dotyczy to zwłaszcza osób starszych, które często zapominają o regularnym dostarczeniu organizmowi odpowiedniej ilości płynów. Picie lemoniady będzie znacznie przyjemniejsze dla wielu, niż spożywanie czystej wody. Kolejną zaletą soku z cytryny rozcieńczonego w wodzie, są jego ogromne plusy w walce z otyłością. Picie takiej mieszanki zapewnia w pewnym stopniu uczucie sytości i chroni nas przed niepotrzebnym sięganiem do lodówki w momencie, kiedy wcale nie jesteśmy głodni. Nie oszczędzajmy! Woda z cytryną pozwala także na oczyszczanie organizmu z toksyn i na lepszą pracę układu trawiennego. Pite w dużych ilościach płyny pomagają w posuwaniu naprzód treści jelitowej. Ponadto, kwas cytrynowy wspomaga trawienie tłuszczów. Co tu dużo mówić – pijmy codziennie rano szklankę wody...

Bigos
wikipedia commons
Newsy
Jak ugotować kapustę by nie wywoływała wstydliwych wzdęć? Wystarczy zrobić z nią tę rzecz
Potrawy z kapusty kiszonej są zwykle bardzo smaczne, ale mają jedną sporą wadę – dla wielu ludzi są po prostu ciężkostrawne.

Kapusta kiszona to nieodłączny składnik wielu świątecznych dań. Bigos, pierogi, uszka i tak dalej, i tak dalej. Niestety często takie dania wywołują wzdęcia. Jak temu zapobiec? Od razu zaznaczymy, że nie będzie to proste zadanie. Pierwszym rozwiązaniem dla osób cierpiących na wzdęcia z powodu kapusty, będzie delikatne ograniczenie ilości spożywanego bigosu, kulebiaka, czy grochu z kapustą przy wigilijnym stole. Tak, doskonale wiemy, że czasami jest to po prostu niewykonalne. Ten smak, ten zapach, ten aromat – wspomnianym przez nas daniom po prostu nie sposób nie oprzeć. Sposoby na wzdymającą kapustę Dlatego też musimy dołożyć wszelkich starań, by chociaż odrobinę zredukować negatywny wpływ gotowanej kapusty kiszonej na nasze wrażliwe organizmy. Pierwszym krokiem będzie obniżenie do minimum dawki tłuszczu, który używamy do wszystkich dań na bazie kapusty. Nieco mniej oleju do świątecznego bigosu powinno odciążyć trochę przewody pokarmowe. Niestety jesteśmy świadomi tego, że dobry  bigos nie może obyć się bez tłuszczu – dlatego zawsze powinniśmy szukać złotego środka pomiędzy zdrowiem, a smakiem. Tak samo obowiązkowa wydaje się rezygnacja z różnego rodzaju zasmażek. To przyzwyczajenie wielu pań domu trzeba wyeliminować, by nasze dania z kapusty kiszonej stały się nieco chudsze. Przyprawy nie tylko dla smaku Środkiem zaradczym dla naszego problemu będą także przyprawy. Nie bez przyczyny do farszu na pierogi, uszka, a także do bigosu dodajemy nieraz kminek. Ta przyprawa, za którą często nie przepadają najmłodsi domownicy, dodaje potrawom nie tylko ciekawego aromatu i posmaku, ale także ma walory zdrowotne. Dzięki kminkowi potrawy z kapusty kiszonej staną się odrobinę mniej wzdymające. Przeciwdziała wzdęciom także majeranek – i to dlatego jest on często także...

Ryba z kapustą kiszoną
kaha87ha/gotujmy.pl
Newsy
Prosta i szybka ryba pod pierzynką z kapusty. Smak nabierze charakteru dzięki 1 składnikowi
Mięso ryby i kapusta kiszona to duet idealny. Danie z naszego przepisu to rozwiązanie nie tylko na Wigilię, ale także na zwykły obiad. Spróbujcie sami!

Delikatność ryby i ostry, zdecydowany smak kapusty kiszonej – łączenie przeciwstawnych smaków to w kuchni coś naturalnego i pożądanego. Dzięki pierzynce z kapusty kiszonej, nasza ryba zyska charakteru. To samo będzie działało w drugą stronę. Jej delikatny smak będzie stanowił kontrast dla kwaśnej kapusty. Tym prostym i szybkim przepisem nie odkryjemy Ameryki, ale za sprawą dwóch składników nieco wzbogacimy jeszcze rybno-kapuściane połączenie. Mowa tu oczywiście o przyprawach. Po pierwsze – koperek. W zimie śmiało skorzystajmy z jego suszonej wersji. Po drugie – kminek. Nie od dziś wiadomo, że ta przyprawa doskonale współgra z kapustą kiszoną. W duecie z rybą także zda egzamin śpiewająco! Zarówno ten w czasie zwykłego obiadu jak i podczas odświętnej kolacji wigilijnej. Z czym podamy naszą rybę pod pierzynką z kapusty? Na Wigilii dobrze będzie smakowała ze świeżym chlebem. Jeżeli zdecydujemy się na jej przyrządzenie w dzień powszedni, warto pomyśleć o przygotowaniu do niej ziemniaczanego puree. Przepis na rybę w kapuście kiszonej Składniki: 50 dag kapusty kiszonej 3 sztuki filetów z dowolnej ryby (morszczuk, dorsz lub inne, dowolnie wybrane) 1 cebula Sól i pieprz Szczypta koperku suszonego Szczypta kminku Olej Przygotowanie: Rybę kroimy na kwadratowe kawałki, solimy i pieprzmy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Kapustę w razie potrzeby płuczemy – zdecydujmy się na ten krok, jeżeli jest dla nas zbyt kwaśna. Kroimy kapustę na mniejsze kawałki. Zasmażamy kapustę przez chwilę na patelni z cebulą i z dodatkiem koperku i kminku. Układamy rybę na blasze i przykrywamy ją „kołderką” z kapusty. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. C przez około 35-40 min.