Gdy robicie jajecznicę pamiętajcie, aby dodać do niej ten prosty składnik. Znacząco ulepszy jej smak
Adobe Stock
Newsy

Gdy robicie jajecznicę, dodajcie do niej ten prosty składnik. Znacząco ulepszy jej smak

Dzień bez jajecznicy, dniem straconym – pod tym stwierdzeniem podpisałaby się większość śniadaniowych łasuchów. Jedni przyrządzają ją z boczkiem, inni z pomidorami, ale czy kiedykolwiek próbowaliście tego dania z dodatkiem sera feta? Jeśli nie to koniecznie sięgnijcie po nasz przepis!

Pochodzący z Grecji, przyjemnie słony ser feta idealnie sprawdzi się jako dodatek do jajecznicy. Dzięki niemu wasze śniadanie nabierze niezwykłej wyrazistości i niesamowitego smaku. Przepis jest banalnie prosty. 

Tego typu śniadanie, czyli mieszanina jajek i białego, słonego sera, jedzone jest nie tylko w słonecznej Grecji. Podobne rarytasy zajadają w niedalekiej Turcji. Jeżeli lubicie smak fety, nie pozostaje nic innego jak tylko wypróbować taką wersję jajecznicy.

Przyrządzenie tej jajecznicy zajmie wam tyle samo, co zawsze. Jednak, kiedy tylko jej spróbujecie poczujecie znaczącą różnicę. Zapewniamy, że jajka w tym wydaniu na stałe zagoszczą w waszym jadłospisie!

Na koniec mała wskazówka dla oszczędnych - jeżeli uważacie, że ceny oryginalnego sera feta przekraczają wasz budżet na śniadanie, skorzystajcie z popularnych serów typu greckiego dostępnych w każdym markecie w znaczniej niższej cenie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na jajecznicę z serem feta

Składniki:

  • Jajek
  • Masła
  • Ser fety
  • Roszponki (opcjonalnie)
  • Przypraw: pieprzu i soli

Proporcje składników dopasujcie do własnych preferencji oraz ilości osób.

Zobacz także
Jajecznica na parze? Będziecie w szoku gdy spróbujecie

Jajecznica na parze? Zdrowa, delikatna i tak smaczna, że nie zechcecie jeść już innej

Dodajecie ten składnik do jajecznicy? Przestańcie, psujecie cały smak

Dodajecie ten składnik do jajecznicy? Przestańcie, popsujecie cały smak

Przygotowanie:

  1. Na gorącej patelni rozpuśćcie masło.
  2. W małej miseczce rozkłóćcie jajka, doprawcie je solą i pieprzem, a następnie umieśćcie na patelni.
  3. Ser feta podzielcie na mniejsze kawałki i dodajcie do pozostałych składników. 
  4. Całość mieszajcie aż do ścięcia jajek.
  5. Tak przygotowaną jajecznicę wyłóżcie na talerz i przyozdóbcie umytymi liśćmi roszponki. Możecie również dodać jeszcze kilka kawałków sera fety.

Gotowe!

Tego typu śniadanie najlepiej smakuje w towarzystwie sałatki ze świeżych ogórków, pomidorów i cebuli z dodatkiem oliwy lub, jak kto woli, śmietany. 

Jakie jest popisowe danie prezydenta Andrzeja Dudy?
ONS.pl
Newsy
Jakie jest popisowe danie prezydenta Andrzeja Dudy? „Żona mówi, że robię najlepsze…”
Prezydent Andrzej Duda zdradził swoim wyborcom, jakie jest jego popisowe danie. Choć, jak sam przyznaje, nie jest mistrzem gotowania, żona uwielbia, gdy przyrządza tę potrawę na śniadanie.

Choć wydawać by się mogło, że wokół prezydenckiej pary wciąż krząta się służba, w rzeczywistości niektóre czynności państwo Duda lubią wykonywać samodzielnie. Wśród nich znajduje się między innymi gotowanie. Mimo iż często bywają na uroczystych kolacjach i bankietach, w domu jadają jak każda normalna rodzina. Mamy swoją malutką kuchenkę w apartamencie na górze, gdzie mieszkamy (...) i tam sobie przygotowujemy śniadania i kolacje. Nikt nas przy tym nie obsługuje. Mamy swoją lodówkę, swoje jedzenie, żona normalnie robi zakupy w sklepie, nic nadzwyczajnego – zdradził prezydent podczas jednego z nagrań na swój kanał YouTube. Popisowe danie Andrzeja Dudy Na filmiku prezydent Andrzej Duda przyznał się również, że choć nie jest mistrzem gotowania, czasami zagląda do kuchni. Wówczas najczęściej przyrządza jajecznicę lub jajka na miękko – fanką ich smaku jest Pierwsza Dama.  Ja nie powiem, żebym był jakimś mistrzem gotowania, aczkolwiek żona zawsze mówi, że jajecznicę i jajka na miękko robię najlepsze. Ale jakichś bardziej wyszukanych potraw to przyznaję się, że nie. Sam nie umiem ugotować. Owszem, potrafię sobie odgrzać – stwierdza Andrzej Duda. Idealne jajka na miękko Przyrządzenie idealnych jajek na miękko to nie lada wyzwanie. Nie wszystkim udaje się to zrobić „w punkt”. Jednak przepis wydawać by się mogło, że jest dziecinnie prosty.  W końcu wystarczy, że nalejecie do garnka zimną wodę, a następnie włożycie do niej jajka i poczekacie, aż woda się zagotuje. Od tego momentu powinniście pilnować czasu. Będzie się on różnił w zależności od wielkości produktu.  Dla rozmiaru S powinno to być 3,5 minuty, dla M – 4 minuty, z kolei dla L – 5,5 minuty. Tak przygotowane odcedźcie z wrzątku, zalejcie...

Przepis na jajecznicę z oregano i serem halloumi
Gotujmy.pl/nuleczka
Newsy
Co powiecie na jajecznicę z serem halloumi? Dodajcie do niej odrobinę tej przyprawy a oszalejecie
Smaczna jajecznica to podstawa udanego i pożywnego śniadania. Przyrządzona z dodatkiem oregano i zaserwowana w towarzystwie sera halloumi nie ma sobie równych.

Dietetycy zgodnie twierdzą, że jajka to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Bowiem swoją popularność zyskały nie tylko dzięki walorom smakowym, ale również cennym wartościom odżywczym. Tych w ich składzie zdecydowanie nie brakuje. Cenne wartości odżywcze jajek Jajka zawierają bardzo dużą ilość białka, ale także żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, sód oraz witaminy – A, B, D, E i K.  Ich regularne spożywanie wspomaga odchudzanie, zapobiega anemii, wzmacnia system odpornościowy, poprawia pamięć, zmniejsza ryzyko chorób serca, chroni wzrok i zapobiega rozwojowi zaćmy, wzmacnia mięśnie, kości i zęby oraz wspomaga prawidłowy rozwój płodu. Polacy najczęściej spożywają je w formie jajecznicy. Jajecznica z oregano i serem halloumi Chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć, jak przyrządzić jajecznicę. W końcu filozofii tu nie ma. Wystarczą jajka, sól, pieprz oraz masełko i gotowe. Istnieje jednak jeden składnik, który już na zawsze odmieni smak tego popularnego śniadania. To oregano. Koniecznie przetestujcie przepis zakładający użycie tej przyprawy. Swoje śniadanie wzbogaćcie również o przepyszny ser halloumi. Przepis na jajecznicę z oregano i serem halloumi Będziecie potrzebować 3 jajek 20 gramów boczku 100 gramów sera halloumi Przypraw: soli, pieprzu i oregano Przygotowanie Boczek pokrójcie w kosteczkę, a następnie umieśćcie na rozgrzanej patelni (nie dodawajcie żadnego tłuszczu, boczek go nie potrzebuje).  Kiedy boczek zacznie ładnie się rumienić wbijcie do niego jajka, doprawcie całość solą, pieprzem oraz oregano i zacznijcie je energicznie mieszać. Gotową jajecznicę przełóżcie na talerz i zajmijcie się serem. Ser halloumi pokrójcie na plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Tak przygotowane...

szakszuka przepis
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy
Macie dosyć zwykłej jajecznicy? Zróbcie szakszukę, a na stałe zagości w waszej kuchni
Szakszuka to wspaniała alternatywa dla zwykłej jajecznicy. Do jej przygotowania używacie bowiem nie tylko jajek, ale również pomidorów, ziół i przypraw. To danie nie tylko znakomicie zaspokoi wasz poranny głód, ale również rozgrzeje was od środka. Sami się przekonajcie.

Szakszuka to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Do jego przyrządzenia tradycyjnie wykorzystuje się pomidory, paprykę, cebulę, jajka oraz zioła.  Na temat szakszuki istnieje jednak wiele kulinarnych wariacji. W Polsce przyrządza się ją również z dodatkiem czosnku i sera. Tak przygotowana stanowi świetną alternatywę dla zwykłej jajecznicy.  Śniadanie w takiej formie na stałe zagościło w domach wielu znanych gwiazd. Jej smak ceni sobie chociażby znana modelka i celebrytka - Natalia Siwiec. Przepis na szakszukę Będziecie potrzebować 3 jajek 1 puszkę pomidorów krojonych 50 gramów sypanej mozzarelli lub tartego żółtego sera lub sera feta 1 ząbka czosnku Oleju do smażenia Przypraw: pieprzu, soli, bazylii, papryki ostrej, kminku Przygotowanie Na rozgrzanej patelni umieśćcie olej i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zeszklij. Po kilku minutach na patelni umieśćcie również pomidory wraz z przyprawami – solą, pieprzem, papryką, bazylią i kminkiem. Sos wymieszajcie i duście przez ok 7 minut, na wolnym ogniu. Po upływie tego czasu przy pomocy drewnianej lub plastikowej łyżki zróbcie w sosie 3 wgłębienia. Do każdego z nich wbijcie jajko. Danie przykryjcie pokrywką i duście aż do ścięcia białek. Na sam koniec posypcie wierzch szakszuki tartą mozzarellą, serem feta lub zwykłym, startym na tarce o grubych oczkach, serem żółtym. Danie zdejmijcie z ognia i poczekajcie chwilę aż ser całkowicie się roztopi. Gotowe! Źródło: gotujmy

Jajecznica z serem i kiełbasą chorizo. Przepis na jajecznicę po hiszpańsku
Igraszki Losu/gotujmy.pl
Newsy
Jajecznica z serem i kiełbasą chorizo. Przepis na jajecznicę po hiszpańsku
Jeżeli znudziła się wam już klasyczna jajecznica na maśle, spróbujcie tej z poniższego przepisu – z dodatkiem kiełbasy i sera smakuje obłędnie, a do tego jak pachnie!

Miłośnikom ostrych smaków na pewno zasmakuje jajecznica usmażona z hiszpańską kiełbasą chorizo i serem. Danie jest przepyszne i tak pachnie, że aż ślinka cieknie! Dodajcie do tej jajecznicy pomidora, posypcie świeżym szczypiorkiem i zjedzcie prosto z patelni – wtedy jest najsmaczniejsza! Wypróbujcie prosty przepis na jajecznicę z kiełbasą chorizo i serem autorstwa użytkownika portalu Gotujmy.pl Jajecznica – pomysł na zdrowe śniadanie Smażone jajka to jeden z najzdrowszych pomysłów na śniadanie . W jajecznicy jest wszystko, czego potrzeba waszemu organizmowi – jajka dostarczą wam białek i witamin, a masło zdrowych tłuszczów. Natomiast kromka razowego chleba zapewni odpowiednią dawkę węglowodanów. By jajecznica była jak najsmaczniejsza, używajcie do niej najlepiej jajek z chowu ekologicznego lub z wolnego wybiegu. Ważne też, by nie przesadzać z ilością tłuszczu, na której smażycie jajka – niewielka łyżeczka masła powinna wystarczyć na dwa średnie jajka. Przepis na jajecznicę z serem i kiełbasą chorizo Do przygotowania smacznej jajecznicy w hiszpańskim stylu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 6 plastrów kiełbasy chorizo 2 łyżki startego sera manchego 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 pomidor 5 jaj 1 łyżeczka oliwy Sól Pieprz Przygotowanie: Wbijcie jajka do miski, roztrzepcie widelcem i doprawcie solą oraz pieprzem. Plasterki kiełbasy pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie oliwę i podsmażcie na niej mięso. Gdy kiełbasa już się zarumieni, a tłuszcz się wytopi, dodajcie do niej obranego ze skórki pomidora ( sprawdźcie tutaj, jak sparzyć i obrać pomidory ) i smażcie kilka minut. Wsypcie 2 łyżki posiekanego szczypiorku, wlejcie jajka i posypcie je 2 łyżkami startego sera...