Pochodzący z Grecji, przyjemnie słony ser feta idealnie sprawdzi się jako dodatek do jajecznicy. Dzięki niemu wasze śniadanie nabierze niezwykłej wyrazistości i niesamowitego smaku. Przepis jest banalnie prosty. 

Tego typu śniadanie, czyli mieszanina jajek i białego, słonego sera, jedzone jest nie tylko w słonecznej Grecji. Podobne rarytasy zajadają w niedalekiej Turcji. Jeżeli lubicie smak fety, nie pozostaje nic innego jak tylko wypróbować taką wersję jajecznicy.

Przyrządzenie tej jajecznicy zajmie wam tyle samo, co zawsze. Jednak, kiedy tylko jej spróbujecie poczujecie znaczącą różnicę. Zapewniamy, że jajka w tym wydaniu na stałe zagoszczą w waszym jadłospisie!

Na koniec mała wskazówka dla oszczędnych - jeżeli uważacie, że ceny oryginalnego sera feta przekraczają wasz budżet na śniadanie, skorzystajcie z popularnych serów typu greckiego dostępnych w każdym markecie w znaczniej niższej cenie.

Zobacz także:

Przepis na jajecznicę z serem feta

Składniki:

  • Jajek
  • Masła
  • Ser fety
  • Roszponki (opcjonalnie)
  • Przypraw: pieprzu i soli

Proporcje składników dopasujcie do własnych preferencji oraz ilości osób.

Przygotowanie:

  1. Na gorącej patelni rozpuśćcie masło.
  2. W małej miseczce rozkłóćcie jajka, doprawcie je solą i pieprzem, a następnie umieśćcie na patelni.
  3. Ser feta podzielcie na mniejsze kawałki i dodajcie do pozostałych składników. 
  4. Całość mieszajcie aż do ścięcia jajek.
  5. Tak przygotowaną jajecznicę wyłóżcie na talerz i przyozdóbcie umytymi liśćmi roszponki. Możecie również dodać jeszcze kilka kawałków sera fety.

Gotowe!

Tego typu śniadanie najlepiej smakuje w towarzystwie sałatki ze świeżych ogórków, pomidorów i cebuli z dodatkiem oliwy lub, jak kto woli, śmietany.