Gdy pączki tak wyglądają, lepiej ich nie kupować. Zastanówcie się 2 razy
Flickr
Newsy

Gdy pączki tak wyglądają, lepiej wcale ich nie kupować. Zastanówcie się 2 razy

Jeżeli będziecie się zaopatrywali w pączki w sklepie, lepiej to przeczytajcie. Takie pączki mogą was nieźle rozczarować.

Największą popularnością pączki cieszą się w Tłusty Czwartek, ale bez problemu można je kupić w cukierniach i piekarniach przez cały rok. To proste do zrobienia i bardzo smaczne łakocie, dlatego nie powinno dziwić, że mają tak wielu miłośników.

Przygotowanie pączków samodzielnie nie jest trudne, ale dosyć czasochłonne i sporo przy tym sprzątania. Z tego względu amatorzy tego przysmaku nierzadko wolą po prostu kupić pączki w sklepie. Czasami niestety ich jakość pozostawia wiele do życzenia - można to rozpoznać po jednym, istotnym szczególe. 

Dlaczego lukier pęka na pączkach?

Najbardziej klasyczne pączki to te z nadzieniem różanym, udekorowane z wierzchu lukrem (czasami z kawałkami kandyzowanej skórki pomarańczy). Lukier powinien przylegać do pączków i mieć gładką strukturę. Jeżeli jest popękany, lepiej odpuśćcie sobie kupowanie takich wypieków. Dlaczego?

Pękająca glazura lukrowa to zjawisko, które występuje najczęściej na pączkach wykonanych ze słabej jakości składników, nierzadko ze sztucznymi dodatkami, zwykle nie do końca świeżych. 

Spękania świadczą o jeszcze jednej rzeczy. Powstają wówczas, gdy z pączkami obchodzono się nieostrożnie, np. były niedbale przerzucane podczas transportu. Podsumowując, popękany lukier najczęściej pojawia się na pączkach tanich, o niskiej jakości. Lepiej takich nie kupować i usmażyć je samodzielnie, lub zapłacić więcej za pączki wykonane z dobrych składników. 

Zobacz także
Usmażcie pączki i faworki na takim tłuszczu. Nie wchłoną go ani się nie przypalą

Usmażcie pączki i faworki na takim tłuszczu. Nie wchłoną go ani się nie przypalą

Te ekspresowe pączki z serkiem homogenizowanym zrobicie w 15 minut. Bez zbędnego stania przy garach

Te pączki z serkiem homogenizowanym zrobicie w 15 min. Obędzie się bez stania przy garach

Jak rozpoznać dobre pączki?

Gdy będziecie kupować pączki, zwróćcie uwagę na kilka szczegółów - nie tylko na lukier. To pomoże wam uniknąć wpadki w postaci suchych, gumowatych lub spalonych pączków:

  • Ciasto powinno być sprężyste i wyrośnięte. Unikajcie pączków pofałdowanych i pomarszczonych.

  • Wybierajcie pączki z jasną obwódką. To znak, że smażono je w dobrej temperaturze i nie wchłonęły za dużo tłuszczu.

  • Pączki powinny mieć idealnie złoto-brązowy kolor. Zbyt blade są niedosmażone, a ciemne - spalone. 

Ostatnią ważną rzeczą jest cena. W dobrej, sprawdzonej cukierni cena idzie w parze z jakością, dlatego warto wydać nieco więcej, by mieć gwarancję smacznych i idealnie wysmażonych pączków. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Po czym poznać najlepsze pączki? Sprawdźcie te 3 rzeczy szczególnie jeśli chcecie zjeść 1, a nie górę pączków.
Adobe Stock
Newsy
Po czym poznać najlepsze pączki? Sprawdźcie, by i nie dać się nabrać i nie popełnić błędu w sklepie
Czy uwierzycie, że idealne pączki wcale nie są… idealne? Pomożemy wam rozpoznać pączka jak marzenie. Ma trzy charakterystyczne cechy.

Zawsze wtedy gdy pojawia się okazja do zjedzenia dużej ilości słodyczy, stajemy przed dylematem czy jeść, czy nie. Zastanawiacie się pewnie też ile trzeba będzie ćwiczyć, biegać, jeździć na rowerze czy pływać, żeby spalić taką ilość kalorii. Mamy dla was „złoty środek”: zjedzcie jednego pączka, ale za to wybierzcie tego najlepszego. Podpowiadamy jak rozpoznać pączka najwyższej jakości. Jaki kolor powinien mieć pączek? Wybieracie zawsze ciemne, mocno podsmażone, prawie brązowe pączki obficie polane lukrem? To błąd. Pączki nie powinny być ciemne. Taki kolor wskazuje, że mają dużą ilość szybko karmelizującego cukru i są przesmażone. Zamiast tego sięgajcie po złociste, jasne pączki, które może nie wyglądają tak dobrze pod lukrem, bo różnica kolorów pomiędzy ciastkiem a polewą nie jest wyrazista, ale to właśnie takie pączki mają najlepszy, delikatny smak. I to właśnie tak, z wyczuciem, powinny zostać usmażone najlepszej jakości pączki. Jaki kształt powinien mieć pączek? Myślicie, że pączki powinny być okrągłe i jednolicie wysmażone? To nieprawda. Ręcznie robione pączki nigdy nie będą miały idealnego kształtu, tak jak te wytwarzane masowo. Pączek powinien być lekko spłaszczony, a pośrodku powinien mieć jasną obwódkę. Ta obwódka to dowód na ręczne smażenie rzemieślniczych wyrobów. Powstaje tuż nad powierzchnią oleju, w którym smażą się ciastka. Jeśli ilość oleju jest dobrze dobrana, po usmażeniu obu stron, na środku ciastka pozostanie jaśniejsza obwódka. To pączki masowo wytwarzane mają idealny kształt, bo pochodzą z formy oraz idealny kolor, bo są obracane wielokrotnie podczas smażenia. Te rzemieślnicze, najlepsze w smaku i po prostu idealne, Poznacie je właśnie po tym, że… nie są idealne na pierwszy rzut oka....

kiełbasa
AdobeStock
Newsy
Jak kupić dobrą kiełbasę? Wystarczy 1 rzut oka. Ten szczegół zdradza wszystko
Po czym można poznać dobrą kiełbasę? Sprawdziliśmy to!

Gdy będziecie kupować kiełbasę na wielkanocny stół, koniecznie zwróćcie uwagę na jedną rzecz, dzięki której natychmiast ocenicie jakość produktu. Kiełbasa a zdrowie Choć wielu z was na pewno przepada za kiełbasą, kabanosami i innymi wędlinami, to niestety dietetycy zalecają, by ograniczyć ilość tych produktów w swojej diecie, a najlepiej całkowicie z nich zrezygnować. Jaki jest tego powód? Kiełbasy są przede wszystkim pełne tłuszczów zwierzęcych . Duża ilość kalorii sprawia, że częste jedzenie kiełbasy przyczynia się do nabrania dodatkowych kilogramów, a w efekcie nadwagi i otyłości. Do tego częste jedzenie bardzo tłustych potraw, może wpłynąć na rozwój cukrzycy w przyszłości. Należy uważać na kiełbasy wędzone . Udowodniono już, że wędliny przygotowywane w ten sposób, zwiększają ryzyko nowotworów. Dotyczy to nie tylko kiełbas wędzonych tradycyjnie dymem, ale także tych smarowanych specjalnym roztworem udającym wędzonkę. Jednak zjedzenie kiełbasy od czasu do czasu, nikomu nie zaszkodzi. Ważne, by była ona jak najwyższej jakości! Sprawdźcie, jak wybrać dobrą kiełbasę. Jak kupić dobrą kiełbasę? Wybór wędlin w sklepach jest ogromny, dlatego trzeba wiedzieć, jak wybrać najlepszą kiełbasę ze wszystkich dostępnych w sklepie. Dowiedzcie się, jak można ją rozpoznać! Wygląd Zwróćcie uwagę na to, jak kiełbasa się prezentuje na pierwszy rzut oka. Czy ma naturalną osłonkę, widoczne kawałki mięsa i galaretkę? Jeżeli tak, to śmiało możecie ją kupować. Uważajcie na dziwny, biały nalot na kiełbasie. Nie powinien się tam znaleźć! Jeśli sprzedawca was przekonuje, że ten podejrzany nalot to w istocie sól, też nie powinno was to uspokoić – nadmiar soli w kiełbasie jest bardzo szkodliwy dla zdrowia. Certyfikat jakości...

Katarzyna Bosacka krytykuje dyskontowe pączki i radzi, gdzie kupić te prawdziwe
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Katarzyna Bosacka krytykuje dyskontowe pączki i radzi, gdzie można kupić te prawdziwe
Planujecie kupić w tym roku pączki z supermarketu? Lepiej tego nie róbcie. Katarzyna Bosacka wyjaśnia, dlaczego.

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. To jedyna taka okazja w roku, by bez wyrzutów sumienia objadać się pączkami, faworkami i innymi słodkimi wypiekami. Gdzie szukać najlepszych pączków? Katarzyna Bosacka ostrzega, by nie kupować ich w dyskontach. Dlaczego? Katarzyna Bosacka krytykuje dyskontowe pączki Katarzyna Bosacka od lat edukuje Polaków w kwestii zdrowego odżywiania. Doradza nie tylko, jak gotować, ale też jak  kupować produkty, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Ostatnio na swoim profilu na Instagramie, dziennikarka poruszyła temat zbliżającego się tłustego czwartku i pączków. Jej zdaniem, tych lepiej nie kupować w dyskoncie. Dlaczego? - Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Supermarkety i cukiernie ruszają z masową produkcją pączków – rozpoczęła swój wpis Katarzyna Bosacka dodając, że dobrych pączków lepiej nie szukać w supermarketach: - W większości sklepów prawdziwego pączka nie uświadczycie - napisała.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Katarzyna Bosacka (@katarzynabosacka) Katarzyna Bosacka ostrzega przed tanimi pączkami Planujecie kupić pączki w popularnym dyskoncie? Lepiej tego nie róbcie. Okazuje się, że są one smażone w rakotwórczej fryturze, a następnie mrożone i odgrzewane w sklepie: - (...) są wcześniej przygotowywane w całości, smażone, nadziewane, oblane pomadą (posypane cukrem) i zamrażane. Dopiero w sklepie się je rozmraża i wtedy trafiają na półkę – wyjaśniła. Z czego powinien być...

Jak rozpoznać dobrą wędlinę? Te 3 rzeczy mają decydujące znaczenie
Adobe Stock
Newsy
Jak rozpoznać dobrą wędlinę w sklepie mięsnym? Koniecznie zwróćcie uwagę na te rzeczy
Poznajcie 3 sposoby, które pomogą wam poznać wędlinę dobrej jakości - już nigdy nie kupicie niesmacznej szynki!

Nikt idąc do sklepu nie planuje kupić nieświeżej szynki albo mięsa na obiad. A niestety, czasami się to zdarza! Pewnie przynajmniej raz w życiu wypakowując zakupy w domu przyjrzeliście się dokładniej w lepszym świetle szynce, którą właśnie kupiliście i zauważyliście, że wygląda podejrzanie. Dziwnie świecąca, w dotyku trochę lepka. Postanawiacie więc ją powąchać. Wystarczy, że zbliżycie swój nos do takiej wędliny i już wiecie, że na pewno nie zjecie jej ani dziś, ani jutro i mięso wędruje prosto do kosza. Co zrobić, by zabezpieczyć się przed takimi rozczarowaniami? Trzeba się nauczyć tego, jak rozpoznać smaczną i świeżą wędlinę! Warunki przechowywania wędliny W sklepie niestety jedynym sposobem na sprawdzenie świeżości wędliny jest dokładne przyjrzenie się jej i ewentualnie powąchanie. Innej rady nie ma! Ale, by lepiej ocenić stan mięsa, należy zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Pierwszą są warunki, w których trzymane są wędliny. Przyjrzyjcie się, jak wygląda lada, w której leży mięso. Powinna być idealnie czysta oraz najlepiej, gdy znajduje się tam lód, który zapobiega podwyższeniu się temperatury. Popatrzcie też na mięso – nie powinno mieć wyschniętych boków ani sinych plam. Jeżeli zauważycie coś takiego, to absolutnie go nie kupujcie! Taki wygląd wędlin oznacza, że zalegają już w sklepie bardzo długo i nie są świeże. Do tego stare mięso jest matowe, ma ciemniejszy kolor niż powinno, a do tego bardzo źle pachnie. Etykiety na ladzie mięsnej Przepisy wymagają od producentów, aby ci umieszczali pełny skład produktów na etykietach. Warto z tego skorzystać! Z etykiety można się naprawdę bardzo dużo dowiedzieć. Gdy następnym razem będziecie w sklepie, porównajcie sobie skład tańszej i droższej wędliny. Na pewno od razu zauważycie, że etykieta taniej szynki jest bardzo długa, podczas gdy na etykiecie drogiej...