
Przychodzą czasami takie dni, że nawet najwięksi miłośnicy gotowania nie mają ochoty na stanie nad kuchenką i mieszanie w garnkach. Mimo braku chęci, obiad zwykle trzeba zrobić bez względu na wszystko. W takiej sytuacji sprawdzają się przepisy na proste dania „bezobsługowe”, które wymagają minimum wysiłku i robią się praktycznie same.
Przykładem jest poniższa instrukcja na upieczenie kurczaka w piekarniku. Wystarczy wziąć mięso, ziemniaki i odpowiednio doprawić, a w ciągu godziny będziecie już mieli gotowe ⅔ obiadu. Jeszcze tylko surówka i można siadać do stołu. Zróbcie ją sami lub otwórzcie słoik z ogórkami, buraczkami czy sałatką i gotowe.
Przepis na kurczaka z piekarnika z ziemniakami
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
1 cebula
-
4 udka z kurczaka
-
1 łyżka posiekanego koperku
-
1 łyżeczka tymianku
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
-
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
-
1 łyżeczka soli
-
pieprz do smaku
Przygotowanie:
-
Obierzcie ziemniaki ze skórki.
-
Udka z kurczaka oczyśćcie.
-
Następnie włóżcie je do naczynia żaroodpornego lub innej, dużej formy do pieczenia. Posmarujcie mięso oliwą i natrzyjcie przyprawami.
-
Podpiekajcie udka przez ok. 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.
-
Ziemniaki pokrójcie w łódeczki i ostrożnie ułóżcie w naczyniu, pomiędzy kawałkami kurczaka po wstępnym pieczeniu. Ziemniaki również pokropcie oliwą i posypcie solą.
-
Tak przygotowane danie jest już gotowe do ostatecznego pieczenia. Włóżcie naczynie żaroodporne do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i przez kolejne 30-40 min., w trybie góra-dół, do uzyskania miękkości ziemniaków. Po ok 1 godzinie i 20 minutach pieczenia udka powinny być już miękkie.
Pomysły na szybki obiad
Jeżeli szukacie więcej przepisów na prosty i szybki obiad, skorzystajcie z propozycji, którymi podzielili się użytkownicy Gotujmy.pl: