Gdy nie chce mi się gotować, robię taki obiad. Wrzucam wszystko do brytfanki i mam święty spokój
GettyImages
Newsy

Gdy nie chce mi się gotować, robię taki obiad. Wrzucam wszystko do brytfanki i mam święty spokój

Kilka składników, chwila przygotowania i do pieca. Tak robi się prosty i przepyszny obiad 2w1 - wystarczy jeszcze tylko zrobić w międzyczasie surówkę i gotowe. Zachowajcie sobie ten przepis na dni, w które nie macie czasu ani ochoty na długie stanie przy garach.

Przychodzą czasami takie dni, że nawet najwięksi miłośnicy gotowania nie mają ochoty na stanie nad kuchenką i mieszanie w garnkach. Mimo braku chęci, obiad zwykle trzeba zrobić bez względu na wszystko. W takiej sytuacji sprawdzają się przepisy na proste dania „bezobsługowe”, które wymagają minimum wysiłku i robią się praktycznie same.

Przykładem jest poniższa instrukcja na upieczenie kurczaka w piekarniku. Wystarczy wziąć mięso, ziemniaki i odpowiednio doprawić, a w ciągu godziny będziecie już mieli gotowe ⅔ obiadu. Jeszcze tylko surówka i można siadać do stołu. Zróbcie ją sami lub otwórzcie słoik z ogórkami, buraczkami czy sałatką i gotowe. 

Przepis na kurczaka z piekarnika z ziemniakami

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 cebula

  • 4 udka z kurczaka

  • 1 łyżka posiekanego koperku

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka

  • 1 łyżeczka soli

  • pieprz do smaku

Zobacz także
Wrzucił kurczaka do worka i ma obiad jak marzenie. Tak dobrego mięsa dawno nie jedliście

Wrzucił kurczaka do worka i ma obiad jak marzenie. Tak dobrego mięsa dawno nie jedliście

Nie panieruję fileta, tylko siekam go nożem. Dodaję 1 składnik i mam pyszne kotleciki

Nie panieruję fileta z kurczaka, tylko siekam go nożem. Dodaję 1 składnik i mam pyszne kotleciki

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki ze skórki.

  2. Udka z kurczaka oczyśćcie.

  3. Następnie włóżcie je do naczynia żaroodpornego lub innej, dużej formy do pieczenia. Posmarujcie mięso oliwą i natrzyjcie przyprawami. 

  4. Podpiekajcie udka przez ok. 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.

  5. Ziemniaki pokrójcie w łódeczki i ostrożnie ułóżcie w naczyniu, pomiędzy kawałkami kurczaka po wstępnym pieczeniu. Ziemniaki również pokropcie oliwą i posypcie solą. 

  6. Tak przygotowane danie jest już gotowe do ostatecznego pieczenia. Włóżcie naczynie żaroodporne do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i przez kolejne 30-40 min., w trybie góra-dół, do uzyskania miękkości ziemniaków. Po ok 1 godzinie i 20 minutach pieczenia udka powinny być już miękkie.

Pomysły na szybki obiad

Jeżeli szukacie więcej przepisów na prosty i szybki obiad, skorzystajcie z propozycji, którymi podzielili się użytkownicy Gotujmy.pl: