Gastroenterolog o tym, czym grozi popijanie alkoholem mięsa z grilla. Lepiej użyjcie go do czego innego
Adobe Stock
Newsy

Gastroenterolog o tym, czym grozi popijanie alkoholem mięsa z grilla. Lepiej użyjcie go do czego innego

Mięso i piwo to powszechny duet obecny podczas majówek, pikników i innych okazji, do których używamy grilla i organizujemy grillowanie w gronie rodziny i przyjaciół. Okazuje się, że to najgorsze zestawienie. Oto do czego specjaliści polecają wykorzystywać piwo podczas grillowania.

Kim jest gastroenterolog? To specjalista, zajmujący się leczeniem chorób związanych z przewodem pokarmowym. Obejmują one:

  • Przełyk
  • Jelito grube
  • Wątrobę
  • Drogi żółciowe żołądka
  • Dwunastnicę
  • Jelito cienkie
  • Trzustkę

To cały czas mało znana dziedzina medycyny. Na co dzień dolegliwościami tych narządów zajmują się lekarze różnych specjalizacji, jednak to właśnie gastroenterolodzy znają największe tajemnice przewodu pokarmowego i dokładnie wiedzą jak na jego funkcjonowanie wpływa niewłaściwy tryb życia i nieprawidłowe odżywianie się. Posłuchajcie co mają do powiedzenia na temat zwyczajów związanych z grillowaniem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Alkohol nie pomaga trawić tłuszczy

Dr Rajmund Gołdys z Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. NMP w Częstochowie, ostrzega przed łączeniem tłustego mięsa z grilla z alkoholem:

- Pokutuje mit, że alkohol pomaga strawić ciężkostrawne jedzenie. Nic bardziej mylnego. Tylko pogarsza sprawę, w końcu alkohol to toksyna. Połączenie dwóch trucizn może mieć piorunujący skutek i nieraz trafiają do nas pacjenci z zapaleniem żołądka czy ostrym zapaleniem trzustki.

Lekarz zwraca też uwagę, że grillowanie mięsa bezpośrednio na ruszcie, także niekorzystnie działa na zdrowie:

- Najchętniej grillujemy tłuste mięso, pokryte również tłustą marynatą i mocno przypieczone, tak, by było chrupiące. Jeśli w dodatku kładziemy je bezpośrednio na kratce grilla, podczas pieczenia wytwarzają się rakotwórcze węglowodory.

Chcąc grillować mięso można zmniejszyć jego szkodliwość używając tacek i folii do pieczenia. Specjalista poleca też zamienić mięso na rybę i warzywa, a najlepiej jeśli chcemy przygotowywać posiłek na otwartym ogniu, wykorzystywać do gotowania kociołki:

- Do środka wkładamy dużo warzyw i nawet jeśli dołożymy tłuste mięso czy kiełbasę, to przygotowane w tych warunkach będą o wiele zdrowsze.

Zobacz także
Nie wszędzie można palić grilla. Oto co zrobić, żeby do was  na grilla nie wpadli... strażnicy

Gdzie można grillować, a gdzie nie? Oto, co zrobić, żeby na grilla nie wpadli do was stróże prawa

Wielka Brytania wycofuje jednorazowe grille. U nas jest podobny problem, czy akcja dotrze do Polski?

Wielka Brytania wycofuje jednorazowe grille. U nas jest podobny problem, czy akcja dotrze do Polski?

Piwo dobre na grilla, ale… do marynaty

Zespół hiszpańsko-portugalskich chemików opublikował na łamach specjalistycznego magazynu Journal of Agricultural and Food Chemistry wyniki badania, wg których w łatwy sposób można ograniczyć niebezpieczne substancje wydzielające się podczas grillowania mięsa.

Wystarczy zamarynować mięso w ciemnym piwie. Badania pokazały, poziom rakotwórczych węglowodorów po 4 godzinach marynowania z ciemnym piwie był aż o 53 proc. niższy w porównaniu do mięsa, które nie było marynowane.

Badacze porównali różne rodzaje piwa użytego jako marynata. Oto wyniki:

  • Piwo ciemne zmniejsza poziom rakotwórczych wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych o 53 %
  • Piwo bezalkoholowe o 25%
  • Piwo jasne tylko o 13%

Źródło: radiozet.pl, alfa-lek.pl

Większość Polaków źle grilluje mięso. Przez ten błąd osiadają na nim trujące i rakotwórcze substancje
Pixabay
Newsy
Większość Polaków źle grilluje mięso. Przez ten błąd osiadają na nim trujące i rakotwórcze substancje
Jeżeli uwielbiacie potrawy z grilla, to koniecznie przeczytajcie ten artykuł – ostrzegamy, przed popełnieniem jednego błędu, który sprawia, że przygotowywane mięso może być rakotwórcze!

Już za kilka dni majówka i oficjalne rozpoczęcie sezonu grillowego, choć niektórzy zaczynają go jeszcze wcześniej. Zanim zaczniecie grillowanie upewnijcie się, czy planujecie to zrobić w miejscu do tego przeznaczonym – o tym, gdzie nie można grillować piszemy w tym artykule. Grillowanie to już praktycznie sport narodowy Polaków. Jednak czy wiecie o tym, że spożywanie grillowanych potraw, może mieć bardzo poważne konsekwencje zdrowotne? W dodatku pewnie nawyki sprawiają, że mięso z grilla może nawet powodować raka! Sprawdźcie szczegóły. Czy grillowanie jest zdrowe? Grillowanie mięsa bywa polecane ze względu na fakt, że przyrządzone w ten sposób jest znacznie bardziej dietetyczne, ponieważ wytapia się z niego tłuszcz i jest mniej kaloryczne. Ale niestety, wiele wskazuje na to, że jedzenie potraw z grilla ma więcej wad, niż zalet. Podczas grillowania mięsa wytwarzają się związki PAH oraz HCA, które są rakotwórcze. Podobno częste jedzenie bardzo mocno wysmażonego mięsa z grilla, może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka trzustki nawet o 60 procent! Do tego grillowane potrawy mogą prowadzić do rozwoju innych nowotworów, takich jak rak żołądka, skóry, prostaty i wątroby. Nie popełniajcie tego błędu podczas grillowania Wielu Polaków ma pewien nawyk dotyczący grillowania, który może być bardzo zgubny dla zdrowia. Chodzi o nakłuwanie mięsa przed wrzuceniem go na ruszt. Niestety, ponakłuwane mięso w trakcie grillowania zaczyna wypuszczać soki oraz tłuszcz. Te, w kontakcie z rozgrzanym węglem, zaczynają wydzielać bardzo trujące substancje, które w najlepszym przypadku spowodują ból brzucha i złe samopoczucie, a w najgorszym uszkodzenie żołądka, wątroby, a nawet mogą prowadzić do nowotworów.   Marynowane mięso jest zdrowsze Co zrobić, by mięso z...

Zróbcie z folii aluminiowej kieszonkę i połóżcie ją na grilla. Efekt przejdzie wasze oczekiwania
AdobeStock
Newsy
Zróbcie z folii aluminiowej kieszonkę i połóżcie ją na grilla. Efekt przejdzie wasze oczekiwania
Chcecie ulepszyć grillowane potrawy i obiad przygotowany z grilla? Wypróbujcie tę metodę!

Maj to rozpoczęcie sezonu grillowego. Pewnie jesteście już po pierwszych imprezach grillowych lub macie je zaplanowane, gdy pogoda zrobi się lepsza. Na grillu królują oczywiście kiełbasy , karkówka, szaszłyki i kaszanka. By impreza grillowa była jednak udana, nie można zapomnieć o dodatkach. Dodatki do grilla Organizując grilla, nie myślcie tylko o mięsie i potrawach tradycyjnie uznawanych za grillowe. Hitem wśród gości może okazać się też jakiś banalny z pozoru dodatek. Przemyślcie to dokładnie. Do potraw z grilla przygotujcie: Pieczywo (możecie podać je w formie grzanek z masłem czosnkowym) Podgotowane ziemniaki, które możecie ugrillować Różnorodne sałatki grillowe Grillowe dania wegetariańskie np. bakłażana faszerowanego serem pleśniowym Kieszonka aluminiowa na grilla Pewnie wiecie, że grillowanie mięsa bezpośrednio nad ogniem nie jest zbyt zdrowe . Tłuszcz, który kapie na węgielki , powoduje powstawanie rakotwórczych substancji. Wykorzystajcie więc do grillowania tacki aluminiowe albo sprytną metodę na złożenie kieszonki z folii. Żeby zrobić kieszonkę z folii na grilla, potrzebujecie tylko dobrej techniki i folii. Weźcie arkusz folii aluminiowej. Złóżcie ją na pół Złóżcie ją jeszcze raz. Zakręćcie dwa przeciwległe boki bardzo szczelnie. Kieszonka jest gotowa. Włóżcie do kieszonki dany produkt i zawińcie pozostałe boki. Możecie w ten sposób zrobić naprawdę wiele dodatków grillowych. Dodatki na grilla z kieszonki aluminiowej Brokuły czosnkowe – włóżcie do kieszonki podgotowane brokuły, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, słonecznik i oliwę z oliwek. Grillujcie na grillu przez jakiś czas. Czosnkowe brokuły z grilla są przepyszne. Marchewki z cebulą...

Toksyny w przypalonych potrawach z grilla. Uważajcie na spaleniznę
AdobeStock
Newsy
Toksyny w przypalonych potrawach z grilla. Uważajcie na spaleniznę
Nie mamy dobrych wiadomości dla amatorów mocno przypieczonego mięsa – spalone jedzenie jest bardzo niezdrowe dla waszego organizmu.

Każdemu od czasu do czasu zdarza się przypalić jedzenie. Niektórzy wręcz przepadają za lekko spalonymi potrawami! Ale czy spożywanie takiego jedzenia jest zdrowe? Niestety, częste jedzenie niektórych produktów po nadmiernym usmażeniu lub pieczeniu może nawet powodować raka! Akrylamid – trucizna w jedzeniu Akrylamid jest związkiem chemicznym, który stosuje się głównie w produkcji  lakierów, farb, klejów oraz w przemyśle kosmetycznym. Od blisko 30 lat akrylamid znajduje się na liście produktów uznawanych za rakotwórcze. Wiadomo już, że ma działanie neurotoksyczne, a odkąd odkryto jego obecność w żywności, przeprowadza się szereg badań nad wpływem akrylamidu na organizm. Najczęściej do powstawania akrylamidu w jedzeniu dochodzi na skutek obróbki żywności. Dotyczy to przede wszystkim: Pieczenia Smażenia Tostowania Grillowania Prażenia Suszenia Ekstruzji W czym znajduje się akrylamid? Najprostszy przykład reakcji Maillarda, w której dochodzi do powstawania akrylamidu w żywności, jest brązowa i chrupiąca skórka chleba wyjętego z tostera lub opiekacza. Akrylamid można znaleźć w: Chipsach Frytkach Pieczywie Prażonych migdałach Pizzy Kawie Niebezpieczne potrawy z grilla Potencjalnie rakotwórcze mogą być także potrawy z grilla. Akrylamid powstaje bowiem również w procesie grillowania i można go znaleźć w grillowanym mięsie, grzankach i warzywach. Co ważne – im dłużej trzymacie przypalone jedzenie w wysokiej temperaturze, tym wyższy jest poziom zawartego w nim akrylamidu! Ponadto w trakcie grillowania na przygotowywanym jedzeniu osadza się mnóstwo rakotwórczych związków, takich jak, chociażby benzopiren. Bezpieczne grillowanie By uchronić się przed...

4 zasady zdrowszego grillowania. Zastosujcie je w majówkę
Pixabay
Newsy
4 zasady zdrowszego grillowania. Zastosujcie je w majówkę
Musicie poznać te zasady, jeśli zależy wam na waszym zdrowiu!

Majówka rozpoczyna w Polsce sezon grillowy. Każdy z was, jeśli jeszcze nie brał udziału w imprezie grillowej, pewnie niedługo to zrobi. Grill nie kojarzy się wam pewnie z niczym zdrowym. T prawda, tłuste, mocno spalone mięsa to nic zdrowego. Okazuje się jednak, że szkodliwość zdrowotną grilla można łatwo ograniczyć. Zastosujcie się do tych zasad, które tylko wzbogacą waszą imprezę grillową. Jak grillować zdrowiej? Poznajcie złote zasady zdrowego grillowania. Nie pozwólcie, żeby tłuszcz kapał na ogień lub węgielki WWA, czyli wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne to niesamowicie niebezpieczne związki wydzielające się podczas grillowania. Należy do nich rakotwórczy benzenopiren. Ograniczenie kapania tłuszczu bezpośrednio na węgielki lub ogień to podstawowa zasada zdrowszego grillowania. Możecie uniknąć tego dzięki: Wybieraniu chudszych mięs Stosowaniu tacek aluminiowych Nienakłuwaniu mięsa do grillowania Jeśli zdarzy się wam przypalić mięso i nie macie zamiaru go wyrzucać, koniecznie zeskrobcie spaloną część z potrawy. Odrobinę ograniczycie jej szkodliwość. Jedzcie dużo warzyw Nie każdy z was oprze się pokusie zjedzenia grillowanej karkówki, lub żeberek. Od czasu do czasu nawet przetworzone mięso może być składnikiem diety. Pamiętajcie jednak, żeby dodatkowo jeść sporo warzyw. Zróbcie różne grillowe sałatki i nakładajcie sobie i bliskim duże porcje. Możecie też oczywiście zrobić warzywa z grilla. Nic nie zastąpi jednak świeżych warzyw. Zachęcajcie do ich spożycia też gości, jeśli zależy wam na ich zdrowiu i dobrym samopoczuciu po imprezie grillowej. Stosujcie marynaty do mięs i warzyw bogate w przyprawy i zioła Przyprawy są niesamowicie bogate w antyoksydanty, czyli związki ochronne dla waszego organizmu, które neutralizują w pewnym stopniu...