Galaretka wieprzowa czy drobiowa, która lepsza?
Adobe Stock
Newsy

Galaretka wieprzowa czy drobiowa? Jedną z nich szczególnie często podawano w PRL-u

Czy wieprzowa, czy drobiowa, każdą możecie podać tak samo: z octem, tartym chrzanem lub skropioną sokiem z cytryny. Który sposób wolicie?

Galareta wieprzowa zastygająca z warzywami z rosołu i dodatkiem zielonego groszku, od dziesięcioleci jest chętnie jedzona w całej Polsce. Znana jako „zimne nóżki”, tradycyjnie jest przygotowywana oczywiście ze świńskich nóżek. W niektórych regionach Polski pojawia się jako auszpik, galart lub galert – w Wielkopolsce, czy jako studzienina – w kuchni podkarpackiej.

Wielkopolski galart to nóżki wieprzowe zastygające z warzywami. Samo słowo „galart” weszło do gwary poznańskiej, a pochodzi z języka niemieckiego – das Gallert, co oznacza po prostu galaretę lub żelatynę.

Sekret przygotowywania galarety z nóżek polega na ich bardzo długim, powolnym gotowaniu. W czasie gotowania, z kostek wygotowuje się kolagen, dzięki czemu galareta zastyga bez konieczności dodawania do niej żelatyny.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Galaretka drobiowa — zastępnik „zimnych nóżek” w PRL-u

W czasach największego kryzysu, w PRL, zaczęło brakować nawet świńskich nóżek. To wtedy pojawiły się pomysły na przyrządzanie lżejszej galaretki drobiowej. Przyrządzano ją podobnie: gotowano kurę w rosole, mięso wrzucane było do miseczek razem z pokrojoną marchewką i groszkiem, a na koniec zalewano wszystko bulionem.

Galaretka drobiowa jest lżejsza, zawiera mniejsze ilości tłuszczu, w odróżnieniu od wieprzowych nóżek nie zawiera naturalnej żelatyny kumulowanej w kościach, dlatego do tego lżejszego zamiennika, zawsze należy dodać żelatynę. Bez niej rosół stygnąc, nie zetnie się na sztywną galaretę.

Zobacz także
Zimne nóżki

Cierpicie na ból stawów? Włączcie do diety galaretki z nóżek. Mają zbawienny wpływ na zdrowie

sposób na mętną galaretę z nóżek

Galareta do nóżek wyszła mętna? Oto sposoby, aby ją uratować i by stała się idealnie klarowna

Która galareta jest lepsza: wieprzowa czy drobiowa?

Jeśli rozważamy wyższość jednego dania nad drugim z perspektywy łatwości przygotowania, to trzeba stwierdzić, że choć do przyrządzenia galarety drobiowej trzeba dodać dodatkowy składnik – żelatynę, to i tak wykonanie tej potrawy jest szybsze i prostsze.

Gotujecie z produktów, które są dostępne w każdym sklepie, nie musicie szukać w sprzedaży golonki i świńskich nóżek. W najbliższym sklepie kupujecie kurczaka i galaretkę przyrządzicie bardzo szybko.

Galaretka drobiowa jest też chudsza i zdrowsza od wieprzowej. Z kolei wieprzowa zawiera duże ilości kolagenu, ale jest tłusta i z tej przyczyny mniej korzystnie działa na zdrowie. Przyrządza się ja też znacznie dłużej.

Jedno jest wspólne dla obu galaret. To sposób podania. Każdą z nich możecie podać z octem, chrzanem lub cytryną i kromką chleba.

Źródło: kuchnia.wp.pl, waw.gov.pl, smacznapyza.pl

Galareta do karpia
gotujmy.pl/mysza75
Newsy
Chcecie zrobić karpia w dobrze sklarowanej galarecie? Jej sekretem jest ten 1 składnik
Polacy mają w swoich kajetach z przepisami dziesiątki wersji karpia. My proponujemy wam dziś tę przepyszną rybę w przejrzystej i klarownej galarecie. Przygotujcie ją razem z nami!

W dzisiejszych czasach w sklepach mamy już znacznie większy wybór ryb przed świętami niż jeszcze kilkanaście lat temu. Ale tradycja zobowiązuje, a karp to karp. W związku z tym, nasze wigilijne stoły uginają się od karpi smażonych, duszonych, pieczonych, gotowanych. Gdzieniegdzie nadal żywa jest tradycja przygotowania karpia w galarecie. Dzisiaj pomożemy wam przyrządzić takiego właśnie karpia. Zapomnijcie o mętnej i nieestetycznej galarecie. Z nami na pewno się uda, a to danie stanie się pozycją obowiązkową na lata! Karpia w galarecie polecamy przede wszystkim osobom, które mają problemy z trawieniem. Karp jest sam w sobie dość tłustą rybą. Jeżeli go ugotujemy, unikniemy nasączenia go dodatkowym tłuszczem, jak miałoby to miejsce w czasie smażenia. Przepis na karpia w galarecie Nie będzie to zbytnio trudny przepis, ale warto wziąć sobie do serca kilka krótkich rad, dzięki którym  tak przyrządzona ryba zrobi furorę 24 grudnia w waszych domach. Jeden, a w zasadzie dwa składniki sprawią, że uda wam się idealnie sklarować galaretę. Składniki: 1 kg filetów z karpia bez ości 1 marchew 1 korzeń pietruszki Pół małego selera 1 cebula Kilka ziaren ziela angielskiego i parę liści laurowych 3 łyżki żelatyny Sól i pieprz Groszek zielony konserwowy (opcjonalnie) 2 białka jaja kurzego Ocet Przygotowanie: Rybę płuczemy, kroimy w kilkucentymetrowe kawałki i solimy. Warzywa obieramy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy bulion. Do gotującego się wywaru dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez około pół godziny. Następnie wkładamy do bulionu nasze filety z karpia i gotujemy przez następne 25-30 min. Następnie odcedzamy wywar z warzyw i ryby za pomocą drobnego sita. Do ostudzonego wywaru...

Nóżki
Gotujmy.pl
Triki kulinarne
Puste półki w czasach PRL a rodzice i tak zawsze dostali mięso na zimne nóżki. Dodaj do nich sekretny składnik a galaretka będzie się idealnie “trząść”
 
Nóżki w galarecie to prawdziwe wspomnienie z dzieciństwa. Może znacie je pod inną nazwą. Lorneta i galareta, galart, studzienina, drygle, czy tambalik coś wam mówią?

Nazewnictwo nóżek jest w dużej mierze uzależnione od regionu, w którym występują. Najbardziej znane z nich, te, które kojarzymy wszyscy to: nóżki w galarecie, zimne nóżki, czy galaretka wieprzowa. Za to w gwarze warszawskiej funkcjonuje określenie meduza! Nóżki jako potrawę znają też i nasi rodzice. Jako przekąska, były chętnie i często spożywane. Głównie jako zagrycha do chłodzonej wódeczki. Kieliszki wódki robiły za lornetę, którą zagryzało się galaretką wieprzową, inaczej mówiąc meduzą.  Zgodnie z tradycją W menu podczas rodzinnych imprez każdorazowo można było znaleźć zimne nóżki. I choć przygotowania do nóżek dzielą się na kilka etapów, gospodynie domowe z podobnym entuzjazmem zabierały się do ich przygotowywania.  Tradycyjnie nóżki pasują do soku z cytryny albo octu. Obydwie wersje uzupełniają ich smak w sposób kompletny. Oczywiście nóżki są na tyle popularne, że można je kupić na mieście. Większą frajdę, również smakową, sprawią te domowego wyrobu. Składniki na proste zimne nóżki:  2 nóżki wieprzowe 1 nieduża golonka 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego liść laurowy 2-3 ząbki czosnku sól Najprościej jak się da Jeżeli na nóżkach nie ma szczeciny, to je opalamy i skrobiemy, dokładnie oglądamy także golonkę. Obgotowujemy mięso w garnku. Razem z nóżkami i golonką wrzucamy ziele angielskie i pieprz oraz opaloną cebulę. Po godzinie z kwadransem dodajemy włoszczyznę, po dwóch – sól do smaku. Wszystko dochodzi przez blisko 4 godziny. Po tym czasie mięso bez żadnego problemu odejdzie od kości. Na bieżąco usuwamy z wywaru zbędne...

sposób na mętną galaretę z nóżek
Adobe Stock
Newsy
Galareta do nóżek wyszła mętna? Oto sposoby, aby ją uratować i by stała się idealnie klarowna
Galareta podawana w towarzystwie nóżek wieprzowych i octu to starodawny przysmak, który do dzisiaj serwuje się w większości polskich domów. Choć jego przygotowanie jest stosunkowo proste, wystarczy jeden błąd, by wywar stał się mętny. Na szczęście można go naprawić!

Polacy uwielbiają galaretę z nóżkami wieprzowymi Galart lub, jak kto woli, zimne nóżki to danie szczególnie popularne w Wielkopolsce. Jednak przekąska przyrządzana na bazie nóżek wieprzowych i warzyw to istny rarytas nie tylko dla osób mieszkających w tej części kraju. Podawana z octem lub sokiem z cytryny od lat pieści podniebienia wielu smakoszy.  Niewielu jednak wie, jak prawidłowo ją przyrządzać. O znakomitej jakości i wyglądzie dania stanowią tak naprawdę niuanse. Jednak warto na nie zwrócić uwagę. Jak przyrządzić idealny galert? Zanim wasze nóżki wieprzowe wylądują w garnku powinny się moczyć w wodzie przez co najmniej kilka godzin. Mięso musicie gotować wraz z przyprawami i warzywami przez ok. 2,5 godziny, na wolnym ogniu z uchyloną pokrywką. Gotową galaretę powinniście nieco przestudzić zanim zostanie przecedzona, ponownie połączona z mięsem i schowana do lodówki. Można więc powiedzieć, że przepis jest banalnie prosty, a jednak można popełnić w nim błąd. Jeśli w trakcie gotowania wasz wywar stał się mętny, prawdopodobnie doszło do kulinarnej wpadki – włożyliście mięso do wrzącej zamiast do zimnej wody. Pamiętajcie jednak, że w kuchni wiele rzeczy da się naprawić, a uratować was może tylko spokój i opanowanie. Nie inaczej jest w tym przypadku. Jak uratować mętną galaretę? Aby przywrócić galarecie klarowność powinniście umieścić w wywarze ubite białko oraz 2 łyżki octu. Całość musicie dokładnie wymieszać, a następnie zagotować. Po kilku minutach przecedźcie wywar, najlepiej przez sitko wyłożone kilkukrotnie złożoną gazą i gotowe! Po błędzie ani śladu! Umieszczona w lodówce galareta zachowa świeżość aż przez  10 dni!

galaretka drobiowa przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Wyborna galaretka drobiowa z warzywami, która zniknie jako pierwsza ze świątecznego stołu
Na sylwestrowym przyjęciu koniecznie musi znaleźć się galaretka drobiowa! Sycąca, wszystkim smakuje, a do tego tak efektownie podana oczaruje wszystkich gości!

Galaretka to danie, którego nie może zabraknąć na święta! Podana z cebulką i octem jest po prostu przepyszna i wszyscy będą prosili o dokładkę. Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście takiej galaretki albo chcecie przypomnieć sobie przepis, to wypróbujcie recepturę, którą opisujemy w poniższym artykule! Galaretka wychodzi po prostu genialnie!   Galaretka na słono to potrawa przygotowywana na bazie wywaru z mięsa i kości. Dzięki dodaniu żelatyny galaretka jest zwarta i można ją kroić na kawałki. Można do niej dodać mięso i warzywa, a także jajka gotowane na twardo oraz rybę. Przepis na drobiową galaretkę z warzywami Przygotowanie galaretki wymaga sporo cierpliwości, ale uwierzcie – naprawdę warto! Jest przepyszna i będzie hitem podczas świątecznych, rodzinnych spotkań, a także na zabawie sylwestrowej! Będziecie potrzebowali tych składników: 4 uda z kurczaka 3 jaja 1 opakowanie groszku konserwowego 1 opakowanie kukurydzy konserwowej 3-4 marchwie Przyprawa ziołowa 100 g świeżej natki pietruszki 2 łyżki żelatyny Sól Pieprz Przygotowanie Umyte udka z kurczaka kładziemy w garnku i zalewamy zimną wodą. Dodajemy obraną marchew, zagotowujemy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu oddzielamy mięso od kości, a marchewki kroimy w kostkę. Jaja gotujemy na twardo, po czym obieramy i kroimy w plastry. Bulion doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Następnie dodajemy do niego żelatynę, postępując zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia. Do przygotowanych wcześniej plastikowych kubeczków lub foremek do babeczek wlewamy odrobinę bulionu i natychmiast wstawiamy do zamrażarki na kilka minut. Wyjmujemy i układamy warstwę z groszku i jednego plastra jajka. Znów zalewamy bulionem i odstawiamy do zamrażarki....