Rzepa
Pixabay/ivabalk
Newsy

Frytki z rzepy? Czemu nie. To danie wprost zachwyci twoje pociechy

Rzepa jest znana wyłącznie z uprawy, nie rośnie na dziko. Mało kto wie, że można ją wykorzystać do ciekawych pomysłów kulinarnych. Proponujemy super szybkie, wegańskie frytki.

Rzepa to podgatunek kapusty. Sam jej korzeń zawiera glikozydy gorczyczne, które są bogate w cenne związki siarki. Warzywo zawiera też fitoncydy, czyli substancje podobne do antybiotyków. W skuteczny sposób hamują one rozwój niektórych mikroorganizmów chorobotwórczych. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Bogactwo w bulwach rzepy 

W jadalnych bulwach rzepy znajdziemy całą masę bogatych składników. Jest to rafanina i rafanol, które mają silne działanie odkażające i przeciwłojotokowe. Ponadto cukry, enzymy, duże ilości witaminy C, B1 i B2, PP oraz sole mineralne – głównie potasu, żelaza, wapnia, magnezu, siarki i fosforu.

Kombinacja sprawia, że rzepa ma liczne zastosowania. Odpowiada za wydzielanie soków trawiennych, działa żółciopędnie i przeciwbakteryjnie w przewodzie pokarmowym. Możemy skorzystać z jej właściwości przy kaszlu, zapaleniu górnych dróg oddechowych, kamicy moczowej i niedokrwistości.

Mniej kalorii i węglowodanów

Rzepa to przede wszystkim produkt spożywczy. Jeśli lubicie frytki, mamy dla was pewną wegańską propozycję. Rzepa nadaje się bowiem do frytek, znacznie mniej kalorycznych niż te klasyczne. Warzywo ma też o wiele mniej węglowodanów niż popularny ziemniak.

Rzepowa alternatywa dla tradycyjnych frytek może się wam spodobać. Największa różnica tkwi we wspomnianym składzie ziemniaka i rzepy. Frytki, które wam proponujemy sprawdzą się nawet w przypadku osób, które ze względów zdrowotnych wybierają się na dietę niskowęglowodanową. 

Błonnik, potas i witaminy

Częste spożywanie rzepy niesie wiele korzyści dla naszego zdrowia. Jeżeli chcemy dokonać nieprzeciętnego wyboru podczas kolacji, zdecydujmy się na frytki z rzepy. 

Frytki z rzepy. Jak je zrobić?

Potrzebne nam będą: rzepa, olej kokosowy, świeży czosnek, sól morska i czarny pieprz. 

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W czasie, kiedy temperatura w piekarniku stopniowo rośnie, bierzemy się za umycie i obranie rzepy. Kroimy warzywo w cienkie słupki. Pokrojoną całość umieszczamy w dużej misce. Dorzucamy olej kokosowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i sól do smaku. 

Wszystko dokładnie mieszamy. Frytki powinny być obtoczone w przyprawach. Na koniec wykładamy blachę papierem pergaminowym i umieszczamy frytki w rzędach na arkuszu. Pieczemy przez 20 minut na jednej stronie i 15 na drugiej. Pozostaje tylko zaprosić maluchy do uczty i wspólnie cieszyć się ich smakiem!

Jak zrobić sok z czarnej rzepy? Pomaga na stawy i łagodzi stany zapalne. Usdprawnia też pracę wątroby
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić sok z czarnej rzepy? Pomoże na stawy, złagodzi stany zapalne i usprawni pracę wątroby
Sokiem z czarnej rzepy pojono ponoć robotników budujących piramidy w starożytnym Egipcie. Można też nacierać nim bolące miejsca. O skuteczności soku z czarnej rzepy świadczą jednak nie tylko stojące po dziś dzień okazałe starożytne budowle...

Czarna rzepa, kuzynka rzodkiewki, jest prawdziwą bombą witaminową. Z jej zdrowotnych właściwości skorzysta cały organizm.  To warzywo jest w stanie  poprawić stan żołądka, wątroby, stawów, a także włosów, skóry i paznokci. Nigdy więcej nie omijajcie czarnej rzepy obojętnie, podpowiemy co z niej zrobić. Czarna rzepa — właściwości zdrowotne W korzeniu czarnej rzepy znajduje się wiele zdrowotnych substancji. Znajdziecie w nim witaminę C i PP czyli niacyna, witaminy z grupy B, potas, fosfor, magnez i żelazo. Ostry smak to zasługa glikozydów gorczycznych, w których znajdują się związki siarki mające właściwości odkażające. Regularne jedzenie tego warzywa pomaga obniżyć wysokie stężenie cholesterolu i cukru we krwi, chroni organizm przed bakteriami, wirusami i grzybami. Rzepa stymuluje wydzielanie soków żołądkowych oraz usprawnia pracę wątroby. Zmniejsza ryzyko rozwoju stanów zapalnych. Sok z rzepy stosowany zewnętrznie, gdy nacieracie nim bolące miejsca pomaga na stany zapalne korzonków nerwowych i choroby reumatyczne. Związki siarki obecne w rzepie, a także witaminy i minerały pomagają dbać o dobrą kondycję włosów. Jedzenie rzepy sprawia, że włosy stają się lśniące, mocne i nie wypadają. Przepis na sok z czarnej rzepy Warzywo, jak przystało na rzodkiew, ma ostry, intensywny smak. Jest jednocześnie bardzo soczyste. Można je wykorzystywać jako składnik surówek i sałatek, ale najłatwiej jest z niej zrobić po prostu sok. Jeśli smak rzepy jest dla was za ostry, warto użyć jej w daniu ze względów zdrowotnych, a dla złagodzenia smaku dodać też innych składników. Na przykład do soku najlepiej jest dodać jabłko, a posłodzić miodem. Składniki: 3-4 czarne rzepy 2 jabłka Sok z ½ cytryny 1 łyżeczka miodu...

surówka z rzepy przepis
babeczka35/gotujmy.pl
Przepisy
Przepyszna i chrupiąca surówka z rzepy. Idealna jako dodatek do obiadu, ale nie tylko
Jeśli szukasz inspiracji, to koniecznie wypróbuj ten przepis na soczystą surówkę z rzepy. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa - palce lizać!

„Spójrz na rzepę – ta jest krzepka!”. Tak o tym niepozornym warzywie pisał Jan Brzechwa i miał sporo racji. Rzepa to doskonałe źródło witamin. Działa dobroczynnie na nasz układ odpornościowy, pokarmowy, a także na włosy! Osoby zmagające się z wypadaniem włosów z pewnością spróbowały choć raz użyć szamponu lub płukanki z rzepy na wzmocnienie cebulek. Warto włączyć to warzywo do diety także ze względu na jego charakterystyczny smak, który wzbogaci każdą surówkę! Rzepa od lat na polskich stołach Rzepa była bardzo popularnym warzywem w średniowiecznej Polsce. Łatwa w uprawie, tania i zdrowa – czy istniało lepsze źródło witamin? Funkcjonowało nawet powiedzenie „zdrowy jak rzepa”, które niestety nie dotrwało do naszych czasów. Zanim do Polski dotarły ziemniaki, dieta polskich chłopów składała się głównie z kaszy lub rzepy podawanej z różnymi dodatkami. Rzepę można było wędzić, kisić, gotować i zasmażać – taką rzepkę w zasmażce określało się „a la polonaise”. Najlepsza surówka z rzepy Dziś przepisy z uwzględnieniem rzepy odeszły nieco w zapomnienie, jednak nadal stosowana jest ona przez polskie gospodynie. Najczęściej jemy rzepę na surowo w surówkach – nie ma lepszego chrupiącego dodatku do obiadu! Sprawdźcie ten przepis na przepyszną surówkę z rzepy, którą pochwalą wszyscy domownicy. Surówka z rzepy – przepis Do przygotowania tej surówki potrzebujecie: 3 spore rzepy 2 jabłka 2 duże łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% Szczypiorek Sól Pieprz Kupując rzepę dokładnie się jej przyjrzyj! Łatwo można ją pomylić z białą rzodkiewką. Rzodkiew jest podłużna, zaś korzeń rzepy ma kształt bulwy....

Ciekawy dodatek warzyw do rosołu.
Triki kulinarne
W Wielkiej Brytanii dodaje się do rosołu te 3 niezwykłe warzywa. Świetnie podkręcają jego smak. Spróbujecie?
Myślicie, że słyszeliście już wszystkie pomysły na to, co można dodać do rosołu? Mylicie się. Brytyjczycy mają sposób na wzmocnienie jego smaku, którym zdecydowanie warto się zainspirować.

Mimo iż rosół kojarzymy zazwyczaj jako typowo polską zupę, jej odmiany są przygotowywane na całym świecie. Przybiera on różne formy i nazwy, ale dalej liczy się to samo, co w naszym, tradycyjnym rosole: aromatyczny bulion, głęboki smak uzyskany dzięki różnorodnym składnikom oraz piękny zapach. Brytyjczycy mają na to swój sposób… Włoszczyzna za granicą Jeśli kiedykolwiek próbowaliście ugotować tradycyjne polskie dania, będąc za granicą, wiecie jakie problemy i zdziwienie może to powodować. Niektóre dodatki, które wydają wam się oczywiste, nie są możliwe do zdobycia w innych miejscach na świecie. Dobrym przykładem jest włoszczyzna. W tradycyjnej mieszance na rosół kupionej w Polsce, znajdą się zazwyczaj: Seler Marchew Pietruszka Por Czasem: czosnek, cebula lub kapusta Nie próbujcie nawet szukać podobnych zestawów poza granicami Polski. Mocno się naszukacie i bardzo zdziwicie. Sposób na rosół z Wielkiej Brytanii Zestaw warzyw na zupę w Wielkiej Brytanii jest zupełnie inny. Brytyjczycy nie dodają do rosołu selera ani pietruszki, ale za to mają swoje składniki, które odpowiadają za niezwykły smak bulionu. Oto one: Pasternak – warzywo bardzo podobne do pietruszki z wyglądu, jednak inne w smaku. Jest mięsisty i słodki w odróżnieniu od typowo korzennej pietruszki, która bywa włóknista. Pasternak nada bulionowi przyjemnej słodyczy. Rzepa – warzywo popularne w Wielkiej Brytanii niemal równie mocno, jak marchewka. Rzepa jest dostępna w każdym supermarkecie. Jej dodatek do rosołu podkręci jego smak i nada specyficznego zapachu. Jeśli chcecie wypróbować rosołu z dodatkiem rzepy, zacznijcie od dodania małego kawałka, jej zapach jest bardzo intensywny. Fenkuł – inaczej zwany...

Jak odgrzać frytki? Ten trik sprawia, że smakują jak świeżo zrobione
Pixabay
Newsy
Jak odgrzać frytki? Ten trik sprawia, że smakują jak świeżo zrobione
Zastanawialiście się kiedyś, jak najlepiej odgrzać frytki? Ten sposób na podgrzanie frytek sprawia, że są chrupiące i pozostają pyszne. Wypróbujcie sami!

Frytki to potrawa bardzo popularna na całym świecie. Robi się ją niezwykle prosto, a efekt jest bardzo satysfakcjonujący. Do przygotowania frytek potrzeba przecież tylko ziemniaków i oleju. Obydwa te składniki są szeroko rozpowszechnione na całym świecie i bardzo dobrze znane. Frytki przygotowują Belgowie, Francuzi, Amerykanie, Brytyjczycy, podaje się je nawet w Afryce! Odgrzewanie frytek Pyszne i chrupiące frytki  to te świeżo przygotowane. Niewiele potrzeba by smakowały dobrze. Lekko oprószone solą lub podane z sosem mogą stanowić nawet samodzielne danie. Frytki szybko tracą jednak swoją chrupkość. Wiele osób twierdzi, że zimne lub odgrzewane frytki to profanacja tego dania. Wiemy, jak odgrzać frytki, by pozostały pyszne. Czy można odgrzewać frytki w mikrofali? Jednym z najgorszych sposobów na odgrzanie frytek jest włożenie ich do mikrofalówki. Robią się one miękkie i zupełnie tracą swoją chrupkość. Jeśli myśleliście, że to najlepszy sposób, zdecydowanie się myliliście. Mikrofala podgrzewa jedzenie, nie pozwalając na odparowanie wody, nic dziwnego, że frytki z mikrofali robią się mokre. Najlepsza metody na odgrzanie frytek Zdecydowanie najlepszą metodą odgrzewania frytek, którą stosuje się nawet w niektórych restauracjach lub hotelach, jest wykorzystanie pieca konwekcyjnego. Jeśli go posiadacie, wykorzystajcie piec konwekcyjny bez zastanowienia. Odgrzewanie frytek w piekarniku Większość z was pewnie nie ma jednak w domu pieca konwekcyjnego. Na szczęście możecie odgrzać też frytki w zwykłym piekarniku. Wykorzystajcie opcję termoobiegu, a wasze frytki będą chrupiące z zewnątrz. Pamiętajcie o dwóch zasadach: Frytki rozłóżcie na dużej blaszce oddzielnie, by nie przylegały do siebie Możecie spryskać frytki lekko olejem Czas pieczenia frytek...