Co sprzedawcy robią ze starymi wędlinami? Wcale ich nie wyrzucają
Pixabay
Newsy

Francja odchodzi od stosowania rakotwórczego azotynu w wędlinach. Czy powinniśmy pójść w jej ślady?

Czy to już koniec różowej szynki? Francja planuje ograniczyć stosowanie azotynów w wędlinach. Decyzja została już zaakceptowana przez parlament.

Dlaczego mięsa i wędliny w sklepach, zawsze są takie soczyście różowe lub czerwone? To za sprawą azotynów - konserwantów, które nadają produktom charakterystycznego koloru a także poprawiają ich zapach i smak. Czy to aby jednak na pewno zdrowe? 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Francja ogranicza użycie azotynów w wędlinach

Francuski parlament zatwierdził ustawę mającą na celu stopniowe ograniczenie stosowania azotynów w wędlinach. Ponadto, nakazał sporządzenie raportu na temat potencjalnych zagrożeń dla zdrowia wynikających z używania tego składnika.

Czym są sole azotynowe używane do produkcji wędlin?

Sole azotynowe są szeroko stosowane do produkcji wędlin takich jak szynka, boczek i kiełbasy. Nie tylko przedłużają one trwałość przetworzonych mięs, ale też nadają szynce gotowanej różowy kolor.

Używanie tych substancji jest jednak bardzo szkodliwe dla zdrowia, o czym przypomina raport Światowej Organizacji Zdrowia z 2015 roku. 

WHO sklasyfikowała przetworzone mięso jako rakotwórcze, ponieważ peklowanie – przez dodanie azotanów lub azotynów lub wędzenie – może prowadzić do wytworzenia potencjalnie rakotwórczych chemikaliów.

Azotyny mają być stopniowo wycofane 

Jeden z czołowych posłów partii Modem – która jest częścią rządzącej koalicji prezydenta Emmanuela Macrona – zaproponował nowy projekt ustawy, w którym mowa o stopniowym wycofywaniu azotynów przy produkcji mięs.

Zobacz także
Mięso i wędliny w górę o 30%? Ekspert ocenia, że tak źle jeszcze nie było

Mięso i wędliny w górę aż o 30%? Ekspert ocenia, że tak źle jeszcze nie było

Ile czasu można przechowywać wędlinę?

Ile czasu można przechowywać wędlinę i jak to robić, żeby była długo świeża?

Za wdrożenie nowej ustawy miałby odpowiadać nowy rząd, który zostanie utworzony po wyborach prezydenckich w kwietniu:

- Nawet jeśli ta ustawa opóźni podjęcie decyzji w tej sprawie, zobowiązuje rząd i parlament do podjęcia decyzji w nadchodzących miesiącach – poinformowała w oficjalnym oświadczeniu francuska aplikacja zajmująca się jakością żywności Yuka.

Fabien Castanier, dyrektor federacji przemysłu wędliniarskiego FICT, przyznał, że jego grupa z zadowoleniem przyjęła fakt, że każda decyzja będzie oparta na raporcie sporządzonym wcześniej przez naukowców, ponieważ bardzo liczy się z ich opinią.

Powiedział, że francuski przemysł wędlin zużył już mniej azotynów – około 110 miligramów na kilogram – niż 150 mg/kg dozwolone przez przepisy UE.

Warto dodać, że na chwilę obecną 90% wszystkich wędlin zawiera azotyny:

- Niektóre z największych firm, takie jak należąca do Nesltle (NESN.S) Herta czy Fleury Michon (ALFLE.PA) już eksperymentują z produktami niezawierającymi azotynów - powiedział Castanier.

Dodał, że prawie 300 małych i średnich firm z tego sektora, mogłoby mieć spore trudności z wytwarzaniem swoich produktów bez użycia azotynów, ponieważ brak środka konserwującego skróciłby okres przydatności do spożycia i zwiększyłby ryzyko infekcji bakteryjnej.

Źródło: wiadomoscihandlowe.pl

Gotujecie tak parówki? Już nigdy nie róbcie tej 1 rzeczy, możecie sobie zaszkodzić
Adobe Stock
Newsy
Gotujecie tak parówki? Już nigdy nie róbcie tej 1 rzeczy, bo możecie sobie zaszkodzić
Parówki nie są najzdrowszym produktem żywieniowym. Często mają małą zawartość mięsa, za to dużą innych, niepożądanych dodatków. Jeśli je jadacie, przyrządzajcie je tak, żeby szkodziły wam jak najmniej.

Te krótkie, cienkie kiełbaski lubią chyba wszyscy, nawet dzieci. W sklepach jest naprawdę duży wybór parówek - od zwykłych wieprzowych, poprzez cielęce, po drobiowe. Ich jakość jest bardzo różna, podobnie jak cena. Łączy je natomiast jedno: to nie jest zdrowa żywność. Do tego zwykle przygotowujemy je tak, że szkodzą jeszcze bardziej. Podpowiadamy, czego nie robić z parówkami. Gotujecie parówki? To nie róbcie tego więcej Najgorszy i najczęstszy sposób przyrządzania parówek na gorąco to wyjęcie ich z lodówki, wrzucenie do wrzątku i gotowanie przez parę minut. W tym czasie sole peklujące, zawierające azotyny i azotany, zaczynają wydzielać szkodliwe związki chemiczne. Są nimi rakotwórcze nitrozoaminy. Z tego samego powodu parówek nie powinno poddawać się żadnej innej obróbcie cieplnej, takiej jak pieczenie, smażenie czy grillowanie. Także podgrzewanie parówek w kuchence mikrofalowej, nie jest zalecane. Jak więc przyrządzić parówki na ciepło? Wystarczy wyjąć je z lodówki na pół godziny przed użyciem. Kiełbaska pod wpływem temperatury pokojowej przestanie być bardzo zimna. Zagotujcie w garnku wodę, a gdy zacznie wrzeć, zestawcie ją z ognia i odczekajcie minutę. Parówki wrzucajcie do gorącej, ale nie wrzącej wody i zostawcie je w niej aż się zagrzeją. Te małe kiełbaski dość szybko nabiorą ciepła pod wpływem gorącej wody, wcale nie trzeba ich gotować. 4 powody, dla których lepiej nie jeść parówek Maja dużo tłuszczu. Zawartość tłuszczu w parówkach to aż 20-25%, to bardzo dużo. Na przykład w piersi kurczaka jest jego 3-4%, a szynce gotowanej około 10%. Tak duża ilość tłuszczu powoduje, że dodawana jest do nich także bardzo duża ilość substancji chemicznych, mających chronić je przed...

Nigdy nie róbcie tego z rzodkiewką i szczypiorkiem. Wydzielają się groźne toksyny
Pixabay
Newsy
Nigdy nie róbcie tego z rzodkiewką i szczypiorkiem. Przez to wydzielają się groźne toksyny
Wiedzieliście o tym? Nie popełniajcie tego błędu i nie zostawiajcie nowalijek w foliowych torebkach!

Wiosna to sezon na nowalijki. Po raz pierwszy w sprzedaży ukazują się świeże, tegoroczne warzywa. Pewnie jesteście spragnieni smaku świeżych, surowych warzyw. Nowalijki kojarzą się z czymś bardzo zdrowym. Młode warzywa powinny mieć przecież dużą zawartość prozdrowotnych składników. Czy faktycznie tak jest? Czym są nowalijki? Z definicji, nowalijkami nazywa się warzywa ukazujące się po raz pierwszy w sprzedaży w danym roku. W zależności od warzywa, może mieć to miejsce od marca do czerwca. W tym roku pogoda nie rozpieszcza jednak rolników i mamy do czynienia z opóźnieniem sezonu warzywo-owocowego. Do nowalijek zaliczamy: Sałatę Rzodkiewki Szczypiorek Młodą marchewkę Pierwsze pomidory Ogórki Natkę pietruszki Cebulę dymkę Pierwsze pomidory Rzeżuchę Czy nowalijki są zdrowe? Choć wydaje się, że młode warzywa zawierają tylko to, co najlepsze, nie jest to w pełni prawdą. Nowalijki mają tendencję do kumulowania nawozów i często przekraczają dozwolony poziom. Nowalijki produkowane masowo są oczywiście nawożone sztucznymi chemikaliami zawierającymi azot. Czasem nie ma to większego znaczenia dla wartości odżywczych rośliny, ale niekiedy wytwarzają się przez to bardzo szkodliwe związki. Przeczytajcie o tym, czego unikać. Nigdy nie zostawiajcie nowalijek w torebce foliowej Jeśli pozostawicie nowalijki w foliowej torebce, jest duża szansa, że wytworzą się w nich szkodliwe azotyny. Przemiana azotanów (pochodzących z nawozów, ale też z ziemi) w azotyny jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia! Skutki konsumpcji żywności bogatej w azotyny to: Zwiększenie ryzyka nowotworów, to dobrze udowodnione Obniżenie wchłaniania witaminy A i możliwe jej niedobory Zmniejszenie ilości pobieranych z pokarmu witamin z grupy B Najbardziej narażone na...

W sklepach zabraknie mięsa? Produkcja może stanąć za kilka dni. Sytuacja jest poważna
AdobeStock
Newsy
W sklepach zabraknie mięsa? Produkcja może stanąć za kilka dni. Sytuacja jest poważna
Producenci żywności alarmują - przez brak kluczowego składnika potrzebnego do produkcji mięsa, mogą nas czekać puste półki w sklepach.

Trwająca wciąż wojna na Ukrainie nie pozostaje bez wpływu na gospodarkę. Rekordowe ceny gazu powodują, że hamuje produkcja w różnych branżach - np. nawozowej. Okazuje się, że ta wpływa na kolejną gałąź gospodarki, jaką jest produkcja mięs, napojów gazowanych i innych produktów, do których wytworzenia niezbędny jest dwutlenek węgla. A tego, przez wysokie ceny gazu, brakuje. Do tego stopnia, że produkcja mięs może za kilka dni po prostu zostać wstrzymana, o czym alarmują zrozpaczeni przedsiębiorcy, którzy zwracają się o pomoc do rządu.  Dostępność mięsa w sklepach jest zagrożona?  Dwutlenek węgla, czyli tzw. suchy lód jest niezbędny w branży mięsnej. Stosuje się go między innymi do transportu - jeśli go zabraknie, dostawy mięsa nie będą możliwe. O tym, jak poważna jest ta sytuacja, mówi Witold Choiński, prezes związku Polskie Mięso w rozmowie z Business Insider: – Zakłady mięsne mają zapasy dwutlenku węgla na pięć lub sześć dni. Później stanie ubój trzody, drobiu, bo nikt nie ma dwutlenku węgla Choiński dodaje, że przedsiębiorcy mają związane ręce, ponieważ gazu potrzebnego do produkcji nie ma nawet za granicą.  – Jeśli rząd nic z tym nie zrobi, to 80-90 proc. uboju wieprzowiny i drobiu może stanąć – mówi Witold Choiński.  Zabraknie napojów gazowanych? Gaz, którego tak brakuje jest wykorzystywany nie tylko do produkcji mięs, ale także napojów gazowanych - w tym piwa. Jeśli go zabraknie, to ich produkcja także będzie zagrożona. To może oznaczać, że gazowanych napojów w sklepach po prostu nie będzie. Przedstawiciele branży obawiają się, że podobnie jak w przypadku cukru, konsumenci wpadną w panikę i zaczną wykupywać towar na zapas, co jeszcze bardziej spotęguje problem.  Rząd ma pomysł na rozwiązanie problemu  Jak podaje Business...

Polski Ład uderzy w małych przedsiębiorców. Ceny w warzywniaku i mięsnym wzrosną?
AdobeStock
Newsy
Polski Ład uderzy w małych przedsiębiorców? Ceny w warzywniaku i mięsnym wzrosną?
Rządowa reforma podatkowa nie powoduje dużego entuzjazmu wśród Polaków. Przyglądając się jej założeniom, przestaje to już dziwić.

Zachwalana przez rząd reforma podatkowa o ogólnej nazwie „Polski Ład” zdaje się nie wzbudzać na razie zaufania wśród Polaków. W sieci można znaleźć wiele wyliczeń wskazujących na to, kto zyska, a kto straci na nowych podatkach. Nie mamy dobrych wiadomości dla małych przedsiębiorców. Kto sfinansuje „Polski Ład”? Z zapowiedzi polityków partii rządzącej wynika, że „Polski Ład” to najlepsze, co mogło się przytrafić zwykłym ludziom. Nowe podatki mają (w założeniu) uderzyć w najlepiej zarabiających, a skorzystać na tym miałaby przeciętna większość. Niestety, okazuje się, że podatki wzrosną nie tylko dla ogromnych firm i bardzo dobrze zarabiających. Na „Polskim Ładzie” ucierpią także drobni przedsiębiorcy – ostrzega przed tym Cezary Kaźmierczak ze Związku Przedsiębiorców i Pracodawców (ZPP): Wcześniej w rozmowach rząd proponował poduszkę podatkową dla najmniejszego biznesu w postaci ryczałtu ewidencjonowanego, tak aby te 500 tys. najmniejszych firm nie padło ofiarami drastycznej podwyżki podatków. Ale już w poniedziałek tym firmom znienacka podwyższono podatki o 30 proc. – powiedział Kaźmierczak na konferencji ZPP. Ceny w sklepach wzrosną przez „Polski Ład”? W wyniku podniesienia podatków, najbardziej poszkodowani są drobni i mali przedsiębiorcy – krawcowe, fryzjerzy, rodzinne sklepy spożywcze czy kwiaciarnie. By uniknąć bankructwa, firmy te będą musiały podnieść ceny . Przedstawiciele ZPP nie zgadzają się na to, by drobny polski biznes miał utrzymywać programy socjalne wprowadzone przez partię rządzącą. „Najwyższa w historii podwyżka podatków dla mikrofirm” Prof. Witold Orłowski, główny doradca ekonomiczny w firmie PwC Polska uspokaja, że dopóki reforma nie...