Unikajcie tych produktów, lub przynajmniej ograniczcie ich spożycie. Zamiast tego sięgajcie po żywność nieprzetworzoną. Czyli między innymi kasze, orzechy oraz świeże warzywa i owoce.

Czym są fosforany i dlaczego tak bardzo szkodzą zdrowiu?

Fosforany są związkami chemicznymi, które występują w organizmie naturalnie i pełnią ważne funkcje. Fosfor jest niezbędny do prawidłowego działania wszystkich komórek, uczestniczy w produkcji energii, wpływa na rozwój i funkcjonowanie kości, mięśni i układu nerwowego. Ma także wpływ na utrzymanie gospodarki kwasowo-zasadowej w organizmie.

Problem zaczyna się, gdy w ciele człowieka jest go za dużo. A ponieważ fosforany od dawna mają zastosowanie w przemyśle spożywczym, są powszechnie używane jako stabilizatory, emulgatory, regulatory kwasowości oraz przeciwutleniacze, jedząc duże ilości przetworzonej żywności łatwo możecie przekroczyć normy, powyżej których zaczynają działać szkodliwie.

Do żywności dodawane są w postaci różnego rodzaju soli i funkcjonują pod następującymi nazwami i symbolami:

Zobacz także:

  • E 338 – kwas fosforowy
  • E 339 – fosforany sodu
  • E 340 – fosforany potasu
  • E 341 – fosforany wapnia
  • E 343 – fosforany magnezu
  • E 450 – difosforany
  • E 451 – trifosforany
  • E 452 – polifosforany

Nadmierne spożywanie fosforanów przyczynia się do rozwoju osteoporozy i nadmiernej łamliwości kości, zaniku mięśni i problemów z koncentracją. Może też zaburzać prawidłową pracę systemu nerwowego i zwiększać ryzyko wystąpienia miażdżycy.

Produkty, w których znajdują się fosforany

Sięgając po przetworzona żywność, dostarczacie organizmowi fosforany, które są używane do jej produkcji. Jedząc taką żywność systematycznie i często, ilości szkodliwych związków zjadane z jedzeniem mogą stawać się niebezpieczne dla zdrowia.

Których produktów przetworzonych zawierających fosforany nie należy jeść w dużych ilościach?

  • Wędlin paczkowanych
  • Konserw rybnych
  • Przetwory z owoców morza
  • Gotowych deserów
  • Napojów typu cola
  • Zagęszczonego mleka
  • Smarowideł i past do kanapek
  • Serków topionych
  • Śmietanek do kawy
  • Płatków śniadaniowych
  • Mlek roślinnych
  • Dżemów
  • Gotowych zup i sosów
  • Gotowych wyrobów piekarniczych

Źródło: msn.com, gemini.pl