Fosforany uszkadzają kręgosłup, niszczą szkielet, powodują zanik mięśni, a jemy je codziennie. Oto w czym są
Adobe Stock
Newsy

Fosforany szkodzą kręgosłupowi, niszczą szkielet, powodują zanik mięśni. Sprawdźcie, w czym się znajdują

W przetworzonej żywności, którą jadamy na co dzień, znajdują się substancje, które nie działają korzystnie na organizm człowieka.

Unikajcie tych produktów, lub przynajmniej ograniczcie ich spożycie. Zamiast tego sięgajcie po żywność nieprzetworzoną. Czyli między innymi kasze, orzechy oraz świeże warzywa i owoce.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym są fosforany i dlaczego tak bardzo szkodzą zdrowiu?

Fosforany są związkami chemicznymi, które występują w organizmie naturalnie i pełnią ważne funkcje. Fosfor jest niezbędny do prawidłowego działania wszystkich komórek, uczestniczy w produkcji energii, wpływa na rozwój i funkcjonowanie kości, mięśni i układu nerwowego. Ma także wpływ na utrzymanie gospodarki kwasowo-zasadowej w organizmie.

Problem zaczyna się, gdy w ciele człowieka jest go za dużo. A ponieważ fosforany od dawna mają zastosowanie w przemyśle spożywczym, są powszechnie używane jako stabilizatory, emulgatory, regulatory kwasowości oraz przeciwutleniacze, jedząc duże ilości przetworzonej żywności łatwo możecie przekroczyć normy, powyżej których zaczynają działać szkodliwie.

Do żywności dodawane są w postaci różnego rodzaju soli i funkcjonują pod następującymi nazwami i symbolami:

  • E 338 – kwas fosforowy
  • E 339 – fosforany sodu
  • E 340 – fosforany potasu
  • E 341 – fosforany wapnia
  • E 343 – fosforany magnezu
  • E 450 – difosforany
  • E 451 – trifosforany
  • E 452 – polifosforany

Nadmierne spożywanie fosforanów przyczynia się do rozwoju osteoporozy i nadmiernej łamliwości kości, zaniku mięśni i problemów z koncentracją. Może też zaburzać prawidłową pracę systemu nerwowego i zwiększać ryzyko wystąpienia miażdżycy.

Zobacz także
kostka rosolowa

Nie możecie obyć się bez kostek rosołowych albo vegety? Oto najzdrowsze produkty bez glutaminianiu i polepszaczy smaku

Wędliny nie psują się i są różowe dzięki temu konserwantowi. W tym 1 wypadku może być rakotwórczy

Wędliny nie psują się i są różowe dzięki temu konserwantowi. W tym 1 wypadku może być rakotwórczy

Produkty, w których znajdują się fosforany

Sięgając po przetworzona żywność, dostarczacie organizmowi fosforany, które są używane do jej produkcji. Jedząc taką żywność systematycznie i często, ilości szkodliwych związków zjadane z jedzeniem mogą stawać się niebezpieczne dla zdrowia.

Których produktów przetworzonych zawierających fosforany nie należy jeść w dużych ilościach?

  • Wędlin paczkowanych
  • Konserw rybnych
  • Przetwory z owoców morza
  • Gotowych deserów
  • Napojów typu cola
  • Zagęszczonego mleka
  • Smarowideł i past do kanapek
  • Serków topionych
  • Śmietanek do kawy
  • Płatków śniadaniowych
  • Mlek roślinnych
  • Dżemów
  • Gotowych zup i sosów
  • Gotowych wyrobów piekarniczych

Źródło: msn.com, gemini.pl

mięso świecące w ciemności
AdobeStock
Newsy
Mieszkaniec Inowrocławia kupił w sklepie mięso. W nocy zaczęło... świecić. Czy to szkodliwe dla zdrowia?
Podobno kilka osób w Polsce kupiło w sklepie mięso, które świeci w ciemnościach. Czy można je zjeść?

Jakiś czas temu w internecie głośno było o przypadku mężczyzny z Inowrocławia, który kupił w sklepie mięso świecące w ciemności. Zdarzenie wywołało ogromne zainteresowanie. Niektórzy przypuszczali, że mięso może być radioaktywnie skażone, inni zaś twierdzą, że to wina stosowanych przy produkcji mięsa środków chemicznych. Jak jest naprawdę? Czy świecące mięso jest szkodliwe? Eksperci z Sanepidu podkreślają, że choć wiedzą o doniesieniach na temat świecącego mięsa, to nikt nie dostarczył jego próbki do żadnej stacji Sanepidu. W związku z tym, specjaliści nie są w stanie przebadać takiego mięsa i stwierdzić co jest przyczyną "świecenia". Dotychczas w Polsce głośno było na temat dwóch takich przypadków. Podobno jeden kawałek mięsa zjadł pies, a drugi… ktoś przyrządził sobie na obiad. Znane są przypadki połyskującego mięsa i wędlin – za to zjawisko odpowiedzialne są polifosforany, używane w przemyśle mięsnym i wędliniarskim. Nie są one niestety zbyt zdrowe dla organizmu. Częste spożywanie produktów z dodatkiem polifosforanów, prowadzi do zaburzenia równowagi wapnia i fosforu w organizmie. Fosforany w żywności Dodatki z fosforanami są często stosowane w produkcji żywności. Sprawdźcie, gdzie można je znaleźć. Oznaczenia fosforanów Producenci żywności mają obowiązek podać skład każdego produktu na opakowaniu. Zwykle jednak nie używa się pełnych nazw dodatków znajdujących się w jedzeniu i zamiast tego stosuje się specjalne skróty. Te podane poniżej oznaczają różne fosforany dodane do żywności: E 452 E 451 E 450 E 343 E 341 E 340 E 339 E 338 Fosforany mają za zadanie przedłużyć trwałość żywności, ale nie tylko. Ich drugą główną „zaletą” jest wiązanie...

Jak prawidłowo używać pomidorów w puszcze. Jeśli robicie ten błąd, możecie przypłacić to zdrowiem
Adobe Stock
Newsy
Jak prawidłowo korzystać z żywności w puszkach. Jeśli robicie ten błąd, możecie przypłacić to zdrowiem
Konserwy w puszkach to bardzo wygodny sposób przechowywania żywności. Jest ona długo zdatna do użytku i ma nie zmieniające się z czasem właściwości. Puszki są wytrzymałe i łatwe w transporcie. Jednak czy żywność z konserw jest zdrowa?

Korzystanie z konserw od lat jest krytykowane, a żywność zamknięta w puszkach wskazywana jako mniej wartościowa od świeżej. Nie ma wątpliwości, że jeśli świeża żywność nie jest dostępna, konserwy są doskonałą alternatywą. Jeśli często kupujecie konserwy, powinniście jednak wiedzieć o kilku zasadach korzystania z tego typu produktów. Czym jest bisfenol A i czy jest szkodliwy dla zdrowia? Głównym składnikiem puszek do przechowywania żywności, jest aluminium. Jego długotrwały kontakt z żywnością, budzi wiele obaw o przenikanie do jedzenia. Żeby uniknąć obaw konsumentów, zdecydowano się na dodawanie podczas produkcji puszek innego składnika chemicznego, który ma zapobiegać dostawaniu się  aluminium do produktów. Tym składnikiem jest bisfenol A, czyli BPA. To syntetyczny składnik, który co prawda przynosi korzyści technologiczne podczas produkcji aluminiowych puszek, jednak sam jest substancją sklasyfikowaną jako zaburzająca gospodarkę hormonalną i wywołująca inne choroby np. nowotwory. W 2020 r. Komisja Europejska wprowadziła nawet zakaz stosowania bisfenolu A do produkcji butelek przeznaczonych do karmienia niemowląt. BPA obecny w produktach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, np. puszkach, znajduje się w niewielkich dawkach, które nie zagrażają zdrowiu człowieka. Jednak ilość BPA przenikająca do żywności, w pewnych okolicznościach może się zwiększać. Wszystko zależy od tego jak używane są konserwy. Czy istnieją „zdrowsze” puszki? Tej 1 rzeczy nigdy z nimi nie róbcie z żadnymi Na rynku są dostępne dwa rodzaje konserw: Dania gotowe. To gotowe potrawy: szynki, rybki, gotowe zupy, czy sosy, do których producenci dodają duże ilości soli i innych wypełniaczy. Dzięki nim potrawy są smaczne i można z nich szybko przygotować posiłek. W przypadku...

„Globalistyczna" dieta zagraża nie tylko zdrowiu, ale też planecie. Naukowcy ostrzegają
Adobe Stock
Newsy
„Globalistyczna" dieta zagraża nie tylko zdrowiu, ale też planecie. Naukowcy ostrzegają
Czego wystrzegać się, żeby odżywianie można było uznać za zdrowe? I dlaczego warto to zrobić?

Mówi się, że to, co jest najlepsze w życiu, jest szkodliwe, albo tuczące. I to niestety prawda, że właśnie te produkty i dania, które mają najwięcej zwolenników, nie są raczej zalecane przez lekarzy. Podobnie jest w przypadku diety, którą naukowcy nazywają „globalistyczną”. Wiemy, o co w niej chodzi. Wpływ przetworzonej żywności na organizm człowieka Produkty, o których mowa, to przetworzona żywność, taka jak mrożona pizza, hamburgery, białe pieczywo z supermarketów i dania gotowe. To jedzenie może wywoływać stany zapalne w organizmie, sprzyja gromadzeniu się w ciele toksyn i innych szkodliwych substancji. W rezultacie powoduje choroby cywilizacyjne jak otyłość, wysoki cholesterol, nadciśnienie, cukrzyca, zawały, udary czy nowotwory. To, co w takich produktach jest najbardziej niebezpieczne dla zdrowia, czyli polepszacze, duża ilość cukru i soli, konserwanty powoduje jednocześnie, że taka żywność tak bardzo ludziom smakuje. Jej produkcja i sprzedaż rosną więc każdego roku, a społeczeństwa na całym świecie coraz bardziej tyją. Z jedzenia tych produktów najlepiej zrezygnować, a na pewno warto ograniczyć. Oto dlaczego to jest tak ważne, żeby unikać z przetworzonej żywności: Działa jak narkotyk. Przyzwyczajacie się od niej, jecie coraz częściej i coraz bardziej szkodzicie swojemu zdrowiu Powoduje nadwagę i otyłość obecnych i kolejnych pokoleń. Jedząc fast foody i dania gotowe nie tylko wpływacie na własną sylwetkę. Taka żywność modyfikuje układ genetyczny i wpływa na nawyki żywieniowe, co powoduje także predyspozycje do tycia, które przekazujemy dzieciom Zaburza pH organizmu. Regularne spożywanie przetworzonej żywności zaburza równowagę kwasowo-zasadowa organizmu i powoduje zakwaszenie krwi Oprócz tego negatywnie wpływa na prace jelit, powoduje...

Banany to samo zdrowie. Ale ten 1 składnik sprawia, że warto organiczyć ich jedzenie zimą.
Adobe Stock
Newsy
Banany to samo zdrowie. Ale ten 1 składnik sprawia, że warto ograniczyć ich jedzenie zimą
Wyjaśniamy, dlaczego choć banany są zdrowe, to nie należy z nimi przesadzać zimą.

Banany to nie tylko zdrowy, ale też bardzo wygodny owoc. Łatwo go wrzucić do torby i zabrać ze sobą, a w pracy obrać i zjeść bez użycia noża i nie brudząc rąk. Do tego w Polsce banany są w bardzo tanimi owocami. Pomimo tego, że nie rosną w naszym klimacie i są przywożone z daleka, często są tańsze od naszych rodzimych jabłek. Ale czy na pewno wiecie, jak je jeść? Korzyści z jedzenia bananów Banany to owoce bardzo bogate w witaminy i minerały. Zawierają wszystkie kluczowe witaminy, a więc witaminę A, C, E, K i witaminy z grupy B. Są skarbnicą błonnika i minerałów – magnezu, fosforu i wapnia. Jednak to, co jest w nich najbardziej wartościowe, to duża ilość potasu. W 100 g banana jest aż 358 mg potasu. Dzięki temu banany są owocem wpływającym na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków zaleciła włączenie bananów do diety, ponieważ zmniejszają one ryzyko wystąpienia nadciśnienia. Banany są smaczne nie tylko na surowo, choć w takiej formie zachowują najwięcej wartości odżywczych. W wielu krajach na świecie piecze się z nich sycący bananowy chleb. To również doskonały owoc do wielu deserów. Można je podawać smażone w cieście, a weganie wykluczający z diety jajka, używają bananowej papki zamiast jajek, do sklejania składników ciast.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Marta (@marta_wyczkowska) Wartościowy potas nie służy nam zimą Potas jest jednym z najważniejszych minerałów odpowiadających za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Odpowiada za...