Unikajcie tych produktów, lub przynajmniej ograniczcie ich spożycie. Zamiast tego sięgajcie po żywność nieprzetworzoną. Czyli między innymi kasze, orzechy oraz świeże warzywa i owoce.
Czym są fosforany i dlaczego tak bardzo szkodzą zdrowiu?
Fosforany są związkami chemicznymi, które występują w organizmie naturalnie i pełnią ważne funkcje. Fosfor jest niezbędny do prawidłowego działania wszystkich komórek, uczestniczy w produkcji energii, wpływa na rozwój i funkcjonowanie kości, mięśni i układu nerwowego. Ma także wpływ na utrzymanie gospodarki kwasowo-zasadowej w organizmie.
Problem zaczyna się, gdy w ciele człowieka jest go za dużo. A ponieważ fosforany od dawna mają zastosowanie w przemyśle spożywczym, są powszechnie używane jako stabilizatory, emulgatory, regulatory kwasowości oraz przeciwutleniacze, jedząc duże ilości przetworzonej żywności łatwo możecie przekroczyć normy, powyżej których zaczynają działać szkodliwie.
Do żywności dodawane są w postaci różnego rodzaju soli i funkcjonują pod następującymi nazwami i symbolami:
Zobacz także:
- E 338 – kwas fosforowy
- E 339 – fosforany sodu
- E 340 – fosforany potasu
- E 341 – fosforany wapnia
- E 343 – fosforany magnezu
- E 450 – difosforany
- E 451 – trifosforany
- E 452 – polifosforany
Nadmierne spożywanie fosforanów przyczynia się do rozwoju osteoporozy i nadmiernej łamliwości kości, zaniku mięśni i problemów z koncentracją. Może też zaburzać prawidłową pracę systemu nerwowego i zwiększać ryzyko wystąpienia miażdżycy.
Produkty, w których znajdują się fosforany
Sięgając po przetworzona żywność, dostarczacie organizmowi fosforany, które są używane do jej produkcji. Jedząc taką żywność systematycznie i często, ilości szkodliwych związków zjadane z jedzeniem mogą stawać się niebezpieczne dla zdrowia.
Których produktów przetworzonych zawierających fosforany nie należy jeść w dużych ilościach?
- Wędlin paczkowanych
- Konserw rybnych
- Przetwory z owoców morza
- Gotowych deserów
- Napojów typu cola
- Zagęszczonego mleka
- Smarowideł i past do kanapek
- Serków topionych
- Śmietanek do kawy
- Płatków śniadaniowych
- Mlek roślinnych
- Dżemów
- Gotowych zup i sosów
- Gotowych wyrobów piekarniczych
Źródło: msn.com, gemini.pl