Folia aluminiowa przydaje się nie tylko do pieczenia. Owińcie nią stopy. Efekt was zaskoczy (na zmarznięte stopy, na odprężenie)
AdobeStock
Newsy

Folia aluminiowa przydaje się nie tylko do pieczenia. Owińcie nią stopy. Efekt was zaskoczy

Na co dzień owijamy w nią mięso, ryby i owoce. A co powiecie na to, żeby owinąć folią aluminiową stopy lub inne części ciała?

Folia aluminiowa ma szerokie zastosowanie w kulinariach, ale także poza nimi. Jak wykorzystać ją w codziennym życiu? Niektóre triki mogą was  zaskoczyć.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto owinąć folią aluminiową stopy?

Dopadło was przeziębienie lub grypa? Możecie przyspieszyć proces wracania do zdrowia – wystarczy, że użyjecie folii aluminiowej.

  1. Owińcie stopy 5-7 warstwami folii i pozostawcie na godzinę.
  2. Dajcie stopom 2-godzinną przerwę, a następnie owińcie kolejne 5-7 warstw wokół stóp na godzinę.
  3. Dajcie stopom 2-godzinną przerwę i powtórzcie proces jeszcze raz. Poczujecie się lepiej w mgnieniu oka!

Folia aluminiowa świetnie się sprawdza nie tylko w przypadku grypy czy przeziębienia. Ma ona też kilka innych leczniczych właściwości.

Zobacz także
Folia aluminiowa

Czy folia aluminiowa na pewno jest bezpieczna dla zdrowia? Przeczytajcie, zanim będzie za późno

folia aluminiowa

 Zauważyliście, że folia aluminiowa ma 2 strony? Każda ma inne zastosowanie

Owijanie części ciała folią aluminiową może przynieść wiele korzyści:

  • Na marznięcie stóp. Dzięki swoim właściwościom, folia aluminiowa może skutecznie chronić ciało przed chłodem i doskonale utrzymywać ciepło
  • Świetna na zmęczenie. Ponieważ folia reorganizuje kanały energii w ciele, może pomóc nam się zrelaksować. Włóżcie dwa małe paski folii do lodówki na kilka godzin, a następnie umieśćcie je pod oczami. Gdy je zdejmiecie, poczujecie się bardziej rozbudzeni
  • Łagodzi reumatoidalne zapalenie stawów. Folia może również pomóc na drętwienie lub ból stawów. Okresowe owijanie palców folią aluminiową może pomóc złagodzić ból związany z reumatoidalnym zapaleniem stawów.
  • Łagodzi ból po oparzeniach. Po oczyszczeniu rany i przykryciu jej warstwą gazy, można owinąć ją folią, aż ból ustąpi
  • Jeśli odczuwacie ból mięśni, folia może pomóc złagodzić wasz ból. Delikatnie nawijajcie folię wokół bolącego obszaru, a następnie przymocujcie ją, aby upewnić się, że pozostaje ona na swoim miejscu. Trzymajcie folię w miejscu bólu przez 8 do 12 godzin i powtarzajcie ten proces przez 10 do 12 dni, zanim zrobicie sobie tygodniową przerwę
  • Pomaga na podagrę i ból pięt. Folia aluminiowa, zawsze używana zewnętrznie, może być potężnym środkiem przeciw wszelkiego rodzaju bólom. Nawet objawy dny moczanowej można złagodzić dzięki niewielkiemu owinięciu ciała folią

Na koniec jedno ważne zastrzeżenie. Mimo tego iż folia aluminiowa może doraźnie pomóc złagodzić codzienne dolegliwości i bóle, nigdy nie powinna zastępować jednak profesjonalnej pomocy medycznej.

Źródło: quora.com, onet.pl

Przejedźcie nożem po folii aluminiowej a stanie się coś genialnego
AdobeStock
Newsy
Przejedźcie nożem po folii aluminiowej, a stanie się coś genialnego
Folia aluminiowa ma wiele zastosowań w naszej kuchni. Niektóre z nich mogą was naprawdę zaskoczyć.

Na co dzień używamy jej do pieczenia lub zawijania kanapek. Ale czy wpadlibyście na to, żeby wykorzystać folię aluminiową do ostrzenia noży? Folia aluminiowa jako sposób na naostrzenie noży Żadne gotowanie nie może się obejść bez dobrych i ostrych noży. Zauważyliście, że wasze noże są tępe? W takim razie powinniście je naostrzyć, aby przywrócić im ostrość. Używanie tępych noży może być niebezpieczne, ponieważ musimy użyć przy krojeniu dużej siły. W takiej sytuacji często dochodzi do poważnych skaleczeń, które są wynikiem osunięcia się noża. To dlatego zawsze powinniście pamiętać o naostrzeniu stępionych noży. Ale jak to zrobić, gdy nie mamy w domu ostrzałki? Wykorzystajcie folię aluminiową. Folia aluminiowa doskonale nadaje się do ostrzenia noży i nożyczek. Wystarczy, że zaczniecie ciąć nimi folię. Cięcie arkuszy folii aluminiowej ostrzem przywróci mu ostrość. Aby uzyskać najlepsze rezultaty ostrzenia, zaleca się kilkakrotne zagięcie folii. Jak naostrzyć nóż przy użyciu folii aluminiowej? Chociaż używanie folii aluminiowej do ostrzenia ostrza wydaje się być prostym i nieskomplikowanym zadaniem, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Jakich? Wyjaśniamy krok po kroku. Na początku powinniście mocno i pewnie trzymać ostrze w dłoniach, ponieważ w przypadku zsunięcia się ostrza, może dojść do poważnego obrażenia. Złóżcie folię aluminiową kilkukrotnie, aby uformować ładny i gruby stos do przecięcia. Za pomocą ostrza tnijcie cienkie paski folii aluminiowej. Upewnijcie się, że całą długość krawędzi tnącej przeciągacie przez folię. Zapewnia to równomierną ostrość. W zależności od stopnia stępienia ostrzy, może być konieczne kilkukrotne przecięcie folii. Nie należy jednak używać tej metody do...

Pakujecie kanapki w folię aluminiową? To może wpłynąć na stan waszego układu nerwowego
Adobe Stock
Newsy
Pakujecie kanapki w folię aluminiową? To może wpłynąć na stan waszego układu nerwowego
Sposobów na zapakowanie śniadania do pracy czy szkoły jest sporo. Papier śniadaniowy, serwetki, torebki, śniadaniówki… I choćby wydawało się, że kanapki będą dłużej świeże, lepiej nie używajcie do tego folii aluminiowej.

Drugie śniadanie poza domem, w ciągu dnia pełnego wciąż nowych zadań, to posiłek, który pozwala chwilę odpocząć i dostarczyć organizmowi nowej porcji energii. Nie należy z niego rezygnować, tłumacząc to brakiem czasu czy dietą. Dietetycy zwracają uwagę, że właśnie będąc na diecie, warto jeść częściej, a nie ograniczać się do 3 posiłków dziennie. Jedząc 5 razy dziennie, zwykle jemy mniejsze porcje na raz i ułatwiamy naszemu organizmowi ich strawienie. Dlaczego kanapki lepiej zawijać w papier, a nie w folię aluminiową? Szykując kanapki do zjedzenia poza domem mamy na uwadze to, żeby się nie rozpadły, nie rozmiękły i nie zeschły. Chcemy wyjąć je ze śniadaniówki świeże, pomimo, że były zrobione kilka godzin wcześniej. Szukamy więc takich opakowań, które pozwolą zachować świeżość i tak trafiamy na folię aluminiową. Jej nazwa pochodzi od słowa aluminium, inaczej glin, i wzięła się stąd, że w jej składzie jest właśnie ten pierwiastek. Glin jest pierwiastkiem chemicznym, który bardzo długo był uważany za neutralny dla zdrowia człowieka. Ostatecznie jednak stwierdzono, że to substancja, która może przenikać do ludzkiego organizmu i działać na niego szkodliwie. Wpływa negatywnie na nerki, układ moczowy, a gdy w ciele człowieka zgromadzi się go dużo, zaczyna mieć negatywny wpływ na niemal wszystkie komórki organizmu. Upośledza narządy, wpływa degenerująco na układ nerwowy. Do organizmu człowieka z folii aluminiowej może się przedostać się za pośrednictwem żywności. Drobinki glinu najpierw przenikają do pożywienia, a z niego do naszego organizmu. Dzieje się tak zarówno w przypadku potraw zimnych, jak kanapki i gorących, jak pomidory czy ziemniaki zapiekane w folii.  Jak prawidłowo i bezpiecznie używać folii aluminiowej? Jednak folii aluminiowej nie należy się...

Dlaczego nie wolno pakować pomidora w folię aluminiową? Lepiej sprawdźcie
AdobeStock
Newsy
Dlaczego nie wolno pakować pomidora w folię aluminiową? Lepiej sprawdźcie
Folia aluminiowa ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jednak nigdy nie powinno się w nią owijać pomidorów. Dlaczego?

Czy wiecie, że folia aluminiowa została wynaleziona w 1910 roku? Ten powszechny produkt gospodarstwa domowego ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Przykrywamy nią zarówno dania zimne, jak i gorące. Owijamy w nią warzywa, owoce i kanapki . Eksperci ostrzegają, aby pod żadnym pozorem nie zawijać w nią jednego warzywa. Chodzi o pomidora . Dlaczego nie wolno pakować w folię aluminiową pomidora? Być może zdarzyło wam się kiedyś zapakować pomidora w folię aluminiową . Lepiej tego nie róbcie, ponieważ produkty zawierające kwaśny odczyn, jak pomidor, cytryna oraz kiszony ogórek, wchodzą w reakcję z obecnym w folii aluminiowej glinem. Wówczas tworzą się wysoce szkodliwe sole glinu, które są łatwo wchłaniane przez ludzki organizm. To samo się dzieje w przypadku potraw, które są mocno przyprawione. Dodajmy, że im dłużej folia ma kontakt z naszym jedzeniem, tym stężenie tego szkodliwego pierwiastka jest wyższe. Używanie takiej folii negatywnie wpływa także na smak niektórych potraw. Podczas przygotowywania dań zawierających kwaśne składniki, takie jak pieczone pomidory lub ryby z kawałkami cytryny i tymiankiem, gotowanie ich na folii aluminiowej może w rzeczywistości sprawić, że będą one smakować gorzej niż gdy położymy je na zwykłym pergaminie. Dzieje się tak, ponieważ kwas w żywności reaguje z aluminium, co może zmienić smak dania. Dlaczego lepiej całkowicie zrezygnować z folii? W wielu polskich domach folia aluminiowa używana jest do wykładania naczyń i garnków, nakrywania potraw podczas pieczenia (lub tuż po upieczeniu – w celu utrzymania ciepła), a także do grillowania warzyw, mięs lub ryb. Jest ona również wykorzystywana do pakowania lub przechowywania żywności. Głównym zagrożeniem wynikającym z używania takiej folii jest to, że aluminium w folii przenosi się do...

Czym najlepiej przykryć potrawę w lodówce? Folią, pokrywką czy talerzem?
Adobe Stock
Newsy
Czym najlepiej przykryć potrawę w lodówce? Folią, pokrywką czy talerzem?
Jak przechowywać jedzenie, aby jak najdłużej zachowało świeżość i smak? Być może zawsze robiliście to źle!

Czym najlepiej przykryć jedzenie, które chowacie do lodówki? Niewiele osób wie, że zależy to nie tylko od rodzaju dania, ale także od naczynia, w którym jest przechowywane. Nie każdy także zdaje sobie sprawę z tego, ile zastosowań mają folie do żywności! Czym przykryć obiad w lodówce? Jeśli danie zostało umieszczone w metalowej misce, przykryjcie je przezroczystą folią plastikową. Aluminiowa, która zetknie się z metalowym naczyniem, szybko wejdzie w reakcję z jedzeniem i zepsuje jego smak. Wszelkiego rodzaju nabiał, czyli sery żółte, pleśniowe, twarogi, a także warzywa również warto przechowywać w plastikowej folii przezroczystej. W ten sposób najdłużej zachowają świeżość. Do czego służy folia aluminiowa? Przyda się zwłaszcza do pieczenia lub przykrywania dań w piekarniku (ciast, zapiekanek itd.) – dzięki swojej srebrnej powłoce i specjalnej konstrukcji, odbija ciepło i sprawia, że danie nie przypala się z góry, a równomiernie zapieka.  Folia aluminiowa sprawdzi się także, jeśli chcecie utrzymać ciepło potrawy jak najdłużej. Jak to zrobić? Wystarczy owinąć danie błyszczącą stroną folii do wewnątrz. Jeśli jednak chcecie szybciej wystudzić potrawę, zawińcie je w odwrotną stronę. Folia aluminiowa zawsze ma dwie strony : strona błyszcząca zatrzymuje ciepło, a matowa – przepuszcza je. Ten typ folii może być jednak stosowany także do przedłużania świeżości żywności przechowywanej w lodówce. Warto jednak pamiętać, aby owijać ją matową stroną do środka – produkt będzie mógł w ten sposób „oddychać”, a folia będzie lepiej przewodzić chłód produkowany przez lodówkę.  Folie do żywności - zagrożenia Pamiętajcie, aby nigdy nie wkładać folii aluminiowej do mikrofali! Może ona...