
Fleksitarianizm to dieta, która bazuje na warzywach i owocach, ale dopuszcza jedzenie mięsa. W uproszczeniu dieta fleksitariańska to elastyczny wegetarianizm. Przez większość czasu jecie produkty bezmięsne, ale od czasu do czasu możecie też zjeść mięso i jego przetwory.
Co ciekawe fleksitarianie, jedząc więcej produktów roślinnych niż mięsa, rzadziej zapadają na choroby serca i krążenia, cukrzycę, a nawet nowotwory. Dodatkową korzyścią fleksitarianizmu jest to, że na tej diecie łatwiej jest schudnąć i utrzymać pożądaną wagę. Potwierdzili to właśnie eksperci tworzący prestiżowy ranking diet publikowany co roku przez U.S. NEWS. Brzmi kusząco, prawda?
Fleksitarianizm: o co tu chodzi?
Flexitarianizm polega na jedzeniu głównie produktów roślinnych, od czasu do czasu uzupełnianych o mięso. Fleksitarianie mogą jeść też nabiał, jajka i ryby. Nazwa pochodzi od angielskich słów flexible (elastyczny) i vegetarian (wegetariański). W diecie fleksitariańskiej nie rezygnuje się więc z mięsa, ale skupia się na 3 głównych grupach produktów:
- białko roślinne
- warzywa i owoce
- pełnoziarniste produkty
Zasady diety fleksitariańskiej
Fleksitarianizm opiera się na następujących założeniach:
- główne pożywienie stanowią warzywa, rośliny strączkowe, owoce i produkty pełnoziarniste
- źródłem białka są orzechy, nasiona i rośliny strączkowe, a nie białko zwierzęce
- mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego są dozwolone od czasu do czasu i spożywane z umiarem
- ogranicza się cukier, słodycze, spożywanie żywności przetworzonej.
Dieta fleksitariańska: jadłospis
Komponując jadłospis fleksitariański na 1500 kcal trzymajcie się następujących zasad:
- śniadanie: 300 kcal
- obiad: 500 kcal
- kolacja: 400 kcal
- 2 przekąski: 150 kcal
Pamiętajcie też, że dziennie zapotrzebowanie kaloryczne może się zmieniać w zależności od waszego BMI, płci, aktywności fizycznej.
Przykładowy jadłospis fleksitariański
Dzień 1
Śniadanie: pełnoziarnisty tost z hummusem, liśćmi szpinaku i awokado
Obiad: curry z mlekiem kokosowym, groszkiem i kalafiorem, brązowy ryż
Kolacja: pełnoziarnisty chleb z pastą z bobu, pomidorem i sałatką z sosem winegret
Przekąski: owoce, migdały, ciastka owsiane
Dzień 2
Śniadanie: owsianka z mlekiem kokosowym
Obiad: zupa z soczewicy z ziemniakami, bułka grahamka
Kolacja: pieczone warzywa, kasza z jogurtem naturalnym
Przekąski: jabłko i garść orzechów, słupki marchewki lub ogórka zielona i guacamole lub pesto
Dzień 3
Śniadanie: odchudzający koktajl z mango, awokado i sezamem
Obiad: placki ziemniaczane po węgiersku
Kolacja: pełnoziarnista tortilla z pesto, warzywami i tofu
Przekąski: owoce, migdały, ciastka owsiane
Dieta fleksitariańska: przepisy
W diecie fleksitariańskiej świetnie sprawdzą się też wasze ulubione potrawy, czasem po drobnych modyfikacjach. Polecamy:
- pierogi ruskie
- pierogi z soczewicą i warzywami
- pierogi ze szpinakiem i serem feta
- gołąbki wegetariańskie
- pieczona fasolka z warzywami
- flaczki z boczniaków
- wegetariański gulasz
- leczo bez mięsa
Jak przejść na fleksitarianizm?
Zacznijcie od 5-tygodniowej próby. Jeśli myśl o rezygnacji z mięsa wydaje się wam trudna, róbcie to stopniowo:
- początkujący fleksitarianin: 2 dni w tygodniu bez mięsa, nie więcej niż 740 g mięsa w pozostałe dni (w sumie)
- zaawansowany fleksitarianin: 4 dni bez mięsa, w pozostałe nie więcej niż w sumie 500 g mięsa
- pełnoprawny fleksitarianin: 5 dni bezmięsnych, 250 g mięsa łącznie w pozostałe dwa dni
Czy fleksitarianizm jest zdrowy?
Założenia diety fleksitariańskiej są bardzo korzystne dla zdrowia, nic więc dziwnego, że otrzymała tak wysokie noty we wspomnianym rankingu. Uznano ją za jedną z najlepszych diet w ogóle, a dodatkowo za najlepszą dietę odchudzającą i najlepszą dietę dla cukrzyków. Fleksitarianizm zajął też drugie miejsce wśród diet dla zdrowego serca.
Korzyści zdrowotne ze stosowania diety fleksitariańskiej:
- dla serca: dzięki wysokiej zawartości błonnika, przeciwutleniaczy i zdrowych tłuszczów zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym i zmniejsza ryzyko dla pacjentów z chorobami serca.
- dla diabetyków: jest skuteczna w zapobieganiu cukrzycy oraz wskazana dla diabetyków
- dla masy ciała: ograniczanie wysokokalorycznej, przetworzonej żywności i dania roślinne, które są mniej kaloryczne od mięsnych, pomagają w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała
- profilaktyka nowotworów: ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, w tym raka jelita grubego.
Czytaj także:

Wiadomość o diecie Lewandowskich może co poniektórych wprawić w konsternację. Wydawałoby się, że ta rodzina jest cały czas na diecie! Niedawno pisaliśmy o tym, że zaledwie 4-letnia Klara, córka Anny i Roberta Lewandowskich, już w tak młodym wieku przestrzega zasad zdrowego żywienia . Gdy ma ochotę na coś „zakazanego”, najpierw prosi swoich rodziców o pozwolenie. Jaką więc nową dietę stosują Lewandowscy? Nowy biznes Lewandowskiej: catering dietetyczny Wszystko zaczęło się od kolejnego pomysłu Anny Lewandowskiej na spieniężenie swojej wiedzy na temat zdrowego żywienia. Sportsmenka postanowiła wejść na rynek cateringów dietetycznych, który stale się powiększa. Obecnie jest wyceniany aż na 2 miliardy złotych! Z opublikowanego raportu „Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021" wynika, że w 2020 roku, pomimo pandemii koronawirusa, zarejestrowano 200 nowych cateringów dietetycznych. Jednym z nich jest SuperMenu Anny Lewandowskiej. Zdecydowałam, że jestem gotowa, żeby założyć catering dietetyczny. W zeszłym roku w lutym dobiegało końca niespełna roczne przygotowywanie nowoczesnego zakładu produkcyjnego, który naprawdę robi wrażenie. Na przełomie marca i kwietnia mieliśmy wystartować. Nagle wybucha pandemia. To był trudny moment, bo wszystko było już przygotowane: osoby operacyjne, dietetycy - olbrzymi zespół. Spoczywała na mnie duża odpowiedzialność – mówi Anna Lewandowska w rozmowie z Newserią. Catering dietetyczny Anny Lewandowskiej Celebrytka opowiedziała o tym, co znajduje się w posiłkach przyrządzanych przez jej zespół SuperMenu. Chciała, by posiłki odpowiadały temu, co sama gotuje w swojej kuchni - Lewandowska jest współtwórczynią przepisów na jedzenie serwowane przez jej catering. Dodaje, że w...

Wiosna to dla wielu osób czas na stosowanie różnych diet odchudzających i oczyszczających, by móc powitać lato bez dodatkowych kilogramów. Jedną z takich diet jest dieta ogórkowa. Sprawdźcie, na czym polega i jak należy ją stosować. Dieta ogórkowa: właściwości Głównym składnikiem diety ogórkowej są oczywiście ogórki. Ich zaletą jest fakt, że praktycznie nie zawierają kalorii, ponieważ 100 g ogórków zielonych dostarcza jedynie 14 kalorii. Składają się one głównie z wody i sporej ilości błonnika, dzięki czemu pozytywnie wpływają na trawienie i nawadniają organizm. Ponadto w ogórkach znajdziecie witaminę A, C i witaminy z grupy B oraz dużo potasu i magnezu. Zasady diety ogórkowej W trakcie diety ogórkowej należy ściśle przestrzegać poniższych zasad, które gwarantują sprawne oczyszczanie organizmu z toksyn i utratę wagi: Całkowite odstawienie słodyczy, cukru, słonych przekąsek i alkoholu Jedzenie 3 posiłków dziennie Dodawanie surowych ogórków do każdego posiłku Dostarczanie organizmowi co najmniej 1,5 l płynów (w tym woda mineralna, herbata i zupy) Miłośnicy kawy na pewno ucieszą się na wieść, że podczas diety ogórkowej dozwolone jest picie kawy – pod warunkiem, że będzie czarna i niesłodzona. Jadłospis w diecie ogórkowej Dieta ogórkowa jest dość monotonna, dlatego nie powinno się jej stosować dłużej niż przez 14 dni. Poznajcie przykładowy jadłospis: Śniadanie: 200 g ogórków 1 jogurt naturalny 1 jabłko Zielona herbata Obiad: Kawałek piersi indyka gotowanej na parze 2 kromki pełnoziarnistego chleba Surówka z zielonego ogórka Kolacja: 300 g ogórków 1...

Rygorystyczne diety, które powodują bardzo szybki spadek masy ciała są dość ryzykowne. Bardzo często wiążą się z niekorzystnymi konsekwencjami dla zdrowia, dlatego trzeba stosować je bardzo rzadko i rozważnie oraz po konsultacji z lekarzem. Może być tak, że nasze uwarunkowania zdrowotne nie pozwalają na stosowanie głodówek czy konkretnych typów diet – wtedy zgubienie kilku kilogramów nie jest warte zaryzykowania zdrowia i wieloletnich powikłań! Dieta kopenhaska to bardzo popularna dieta o bardzo niskiej kaloryczności, która pozwoli wam zgubić nawet 5 kg w ciągu dwóch tygodni – nie powinna być jednak stosowana dłużej niż przez 13 dni! Dieta kopenhaska – na czym polega? Polega ona na bardzo rygorystycznym i monotonnym jadłospisie. Dostarcza on od 500 do 800 kcal dziennie, więc dieta ta jest rodzajem głodówki. Zwolennicy tej szybkiej diety ostrzegają jednak, że nie można stosować jej częściej niż raz na dwa lata . Faktycznie pozwala ona na zgubienie nawet 5-6 kg w przeciągu 2 tygodni, jednak może wiązać się z osłabieniem, ciągłym uczuciem głodu i problemami z koncentracją. Menu jest codziennie praktycznie identyczne i opiera się głównie na mięsie, jajach i kawie. Proporcje makroelementów to w 35% białko, 40% tłuszcze i w 25% węglowodany. Przykładowe menu na cały dzień to: Śniadanie – czarna kawa z odrobiną cukru Obiad – 2 jajka na twardo z dużą szklanką gotowanych brokułów oraz pomidor Kolacja – pojedyncza pierś kurczaka bez skórki podawana z sałatą zieloną z papryką w plasterkach oraz z łyżką oliwy Widać więc, że dania są bardzo skąpe, a także podawane właściwie bez dodatków, które poprawiają ich smak. Na co należy uważać przy diecie kopenhaskiej? Chociaż efekty mogą...

Jedzenie samych truskawek dla niektórych może wydawać się spełnieniem marzeń. Tego rodzaju dieta może być niezwykle skuteczna i pozwoli szybko zrzucić nadprogramowe kilogramy. Truskawki są bardzo niskokaloryczne (mają zaledwie ok. 30 kcal w 100 g), zawierają też dość niewielkie ilości cukru. Truskawki – właściwości i korzyści dla zdrowia Owoce te bogate są w: Witaminę C Witaminę A Witaminę K Witaminę E Potas Wapń Magnes Fosfor Kwas foliowy Wspomagają pracę mózgu, przyspieszają spalanie tłuszczu, a także zawierają znaczące ilości przeciwutleniaczy odpowiedzialnych za opóźnianie procesów starzenia się. Mogą także niwelować ryzyko występowania nowotworów. Dieta truskawkowa – zasady Dietę truskawkową można stosować maksymalnie przez 4 dni – jest to jadłospis deficytowy, a także rodzaj monodiety, która opiera się głównie na jednym składniku. Chociaż może ona służyć jako detoks i sposób na szybką utratę kilogramów, nie należy przeciągać tego sposobu żywienia, jeśli nie chcecie narazić się na deficyty składników odżywczych i witamin. Jeśli jednak menu zostanie ułożone w sposób przemyślany, w 4 dni detoksu możecie stracić na 2 kg. Co jeść na diecie truskawkowej? Śniadanie: Pół szklanki truskawek z chudym jogurtem oraz łyżką płatków owsianych. Składniki można zblendować lub jeść oddzielnie. Obiad: Zupa truskawkowa z makaronem + niskokaloryczne, bogate w białko danie np. gotowana pierś z kurczaka i ryż. Do obiadu można dodać także surówkę z truskawek oraz niewielką ilość mozzarelli. Kolacja : Koktajl ze zblendowanych truskawek z łyżką miodu. Czego nie wolno robić na diecie truskawkowej? Absolutnie nie wolno łączyć truskawek z...