Jedni je kochają, inni od nich stronią – mowa tu oczywiście o flakach, które w polskiej kuchni od lat wywołują niemałe kontrowersje. Na szczęście fanów tej zupy nie brakuje, a receptura na potrawę wciąż zajmuje zaszczytne pierwsze strony waszych przepiśników.
Dlaczego flaki wyszły gorzkie w smaku?
Jeśli mimo wiernego odwzorowania przepisu wasze flaczki okazały się gorzkie, prawdopodobnie popełniliście pewien błąd – zapomnieliście ich wymoczyć.
Możecie to zrobić na dwa sposoby - włożyć do miski z wodą i schować do lodówki na całą noc albo obgotować zmieniając wodę aż trzy razy. Ta czynność sprawi, że flaki stracą swój charakterystyczny, nieprzyjemny posmak.
Nie mniej ważne są również przyprawy i warzywa. Jeśli chcecie, by wasza zupa wyszła naprawdę smaczna koniecznie dodajcie do niej marchewkę, pietruszkę, selera i pora. Flaczki przejdą ich aromatem i będą smakować o niebo lepiej. Koniecznie wzbogaćcie również potrawę o dodatek majeranku i gałki muszkatołowej.
Zobacz także:
Przepis na najlepsze flaki wołowe
Będziecie potrzebować:
- 3 litrów bulionu ugotowanego na mięsie wołowym
- 900 gramów flaków wołowych
- Warzyw: 2 marchewek, 1 pietruszki, 3 ząbków czosnku, kawałka selera i pora
- Przypraw: soli, pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego, słodkiej i ostrej papryki, majeranku, imbiru i gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
- Flaki opłuczcie pod bieżącą wodą, pokrójcie na mniejsze kawałki, a następnie umieśćcie w dużym garnku, zalejcie wodą i posólcie. Całość trzymajcie na ogniu przez ok. 30 minut od momentu, w którym woda zacznie wrzeć. Następnie odcedźcie flaki. Proces powtórzcie jeszcze 2 razy.
- Tak przygotowane flaki opłuczcie pod bieżącą wodą i odstawcie do wystudzenia. Po kilkunastu minutach (kiedy już będą na tyle zimne, żeby wziąć je w dłonie) oczyśćcie je z błon i pokrójcie w cieniutkie paseczki.
- W dużym garnku zagotujcie przygotowany wcześniej bulion. Jeśli macie, możecie dodać do niego oddzielone od kości mięso, na którym powstał.
- Marchewkę, pietruszkę, selera i pora obierzcie, a następnie pokrójcie na mniejsze kawałki wedle uznania. Wszystkie warzywa umieśćcie w gotującej się zupie. Czosnek również obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do bulionu.
- W zupie umieśćcie również flaki oraz przyprawy - sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, słodką i ostrą paprykę, majeranek, imbir i gałkę muszkatołową. Całość zamieszajcie i ponownie zagotujcie, aż do miękkości flaków.
Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl