Flaki wołowe
Gotujmy.pl/krakowianka
Newsy

Flaczki z tym składnikiem są lepsze niż w niejednej restauracji. Genialnie podkręca ich smak

Tak przygotowane flaczki będą uwielbiane przez wszystkich smakoszy tego specjału. Wykorzystajcie ten pomysł u siebie!

Flaczki to potrawa, która odrzuca wiele osób, ale ci, którzy decydują się na ich jedzenie, zazwyczaj wręcz je uwielbiają. Kawałki mięsa zanurzone w aromatycznym bulionie, który musi być aż ostry od różnorodnych przypraw, to potrawa, której wielu z waszych bliskich nie będzie mogło się oprzeć. Przygotowaliśmy przepis na pyszne flaczki z jednym nietypowym dodatkiem, który niesamowicie podkręca ich smak i sprawia, że są niebanalne. Przygotujcie je w swoim domu przy najbliższej okazji!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Niezwykły dodatek do flaczków

Ciekawym dodatkiem do flaków wołowych jest tutaj mięso wieprzowe. Dodatek mięsa wieprzowego (oprócz tradycyjnie używanych żołądków wołowych) nadaje flakom głębi smaku i doskonale pasuje do tej zupy. Tak przygotowane flaczki są też bardziej sycące!

Zobacz także
flaki jak łajno gessler restauracja

Magda Gessler porównała flaki z restauracji do „łajna”. Kucharka odpowiedziała, że zrobiła je według jej przepisu

Dlaczego flaki wyszły gorzkie?

Flaki wyszły gorzkie w smaku? Pewnie popełniliście 1 fatalny błąd

Flaczki wołowe z niezwykłym dodatkiem

Składniki na flaczki wołowe

  • 500 g mięsa wieprzowego z kością
  • 800 g oczyszczonych flaków wołowych
  • Marchewka
  • Pół pasternaku lub pietruszki
  • Ząbek czosnku
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Łyżka majeranku
  • Łyżeczka wędzonej papryki
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy

Przygotowanie flaczków wołowych

  1. Mięso wieprzowe umyjcie. Zalejcie je zimną wodą i gotujcie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
  2. Ugotowane mięso oddzielcie od kości. Kości odłóżcie, a mięso pokrójcie na mniejsze kawałki.
  3. Do innego garnka włóżcie umyte flaki wołowe i zalejcie je wodą. Zagotujcie. Przełóżcie na sito i przepłuczcie bardzo porządnie pod bieżącą wodą.
  4. Do wywaru z mięsa dodajcie sól i obgotowane flaki. Gotujcie razem ok. 1,5 godziny. 
  5. W połowie gotowania dodajcie do flaków obrane i pokrojone warzywa. Dodajcie czosnek posiekany w małe kawałeczki. 
  6. Do wywaru dodajcie roztwarty w dłoniach majeranek.
  7. Gdy flaki będą już miękkie i ugotowane, dodajcie do nich mięso wieprzowe, mieloną paprykę wędzoną i przyprawcie do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Zagotujcie wszystkie składniki i podawajcie. 

Źródło: gotujmy.pl

flaki wołowe przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Aromatyczne flaczki z przepisu Magdy Gessler to niebo w gębie. Lepszej zupy nigdy nie zjecie
Mało kto zna się na gotowaniu tak, jak Magda Gessler! Poznajcie jej przepis na flaczki wołowe - są niesamowite!

Macie ochotę na flaczki? To danie występuje w wielu wariantach, ale wersji Magdy Gessler na pewno jeszcze nie jedliście! Przygotujcie flaczki z tego przepisu, a wszyscy będą was pytać, jak je zrobiliście! Przepis Magdy Gessler na flaki wołowe W sieci krąży przepis na flaki wołowe, który zdradziła słynna restauratorka. Składniki: 1 kg gotowanych flaków wołowych 3 litry bulionu wołowego 2 marchwie 1 korzeń pietruszki Pół selera Ćwierć pora Łyżeczka słodkiej papryki Płaska łyżeczka ostrej papryki Majeranek Masło 2 łyżki mąki Przygotowanie: Flaki umyjcie, włóżcie do garnka z osoloną wodą i ugotujcie. Obierzcie marchewki, por i selera, a następnie zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Pora pokrójcie w plasterki. W rondelku rozpuśćcie dwie łyżki masła, podsmażcie i podduście warzywa. Doprawcie solą. Wlejcie do garnka rosół, a gdy się zagotuje, wrzućcie flaki. Gotujcie przez 5 minut, dodajcie duszone warzywa i gotujcie kolejne 5 minut. Doprawcie mieloną papryką. Gotowy wywar zagęśćcie mąką i na koniec doprawcie majerankiem. Historia flaczków Flaki to danie znane chyba we wszystkich kuchniach świata. Zależnie od regionu przygotowuje się je nieco inaczej i z wykorzystaniem innego mięsa. W Polsce, Czechach i na Węgrzech flaczki gotuje się dość podobnie, doprawiając je papryką, by nadać im ostrego smaku. Z kolei we Francji przygotowuje się danie, którego podstawą są cielęce żołądki i flaki. W Ameryce Środkowej jada się flaki wołowe lub wieprzowe duszone z warzywami, natomiast Chińczycy uwielbiają gęstą zupę z makaronem i flaczkami. Ponieważ dawniej mięso było rarytasem, nie wolno było nic marnować i z tego powodu dania z podrobów mięsnych powszechne są we wszystkich kuchniach świata. Polacy...

flaki wołowe
Adobe Stock
Newsy
Flaczki gotujecie na wywarze wołowym czy drobiowym? Tylko 1 z nich podkręca ich smak tak, że ach
Lubicie gotować flaki? Jakiego bulionu używacie jako podkład do tego wołowego dania? Od tego zależy smak całej potrawy.

Flaczki to dzisiaj rarytas kuchni polskiej. Kiedyś jednak daleko im było do tego miana. Skąd się wzięły i jaka jest ich historia? Jak to niestety zwykle bywa z naszymi daniami narodowym, i flaki nie wyróżniają naszej kuchni spośród innych kuchni narodowych. Wyciąg z historii flaków Flaki przyrządza się w Czechach, w Bułgarii, w innych krajach europejskich, a przede wszystkim w dalekiej Azji. Podania historyczne mówią, że właśnie flaczki były jednym z ulubionych dań króla Władysława Jagiełły, naszego zwycięskiego wodza z pól Grunwaldu. Mimo tego, nie można upatrywać we flakach dania królewskiego. Ich powodzenie wzięło się, jak to zwykle bywa, z biedy. Chęć wykorzystania wszystkich części wołowego mięsa od zarania dziejów skłaniała ludzi do eksperymentów z podrobami. Obyczaje się zmieniają i dzisiaj danie na bazie żołądków wołowych wśród młodszych smakoszy budzi już mieszane uczucia. Flaczki nadal w cenie Flaczki po zamojsku czy po warszawsku wciąż są jednak uznawane za rarytas polskiej kuchni. Niezależnie od ich pochodzenia, warto pielęgnować tradycję ich przyrządzania. Gotowanie flaków nie ogranicza się tylko do wrzucenia do wody zawartości torebki z flakami zakupionymi w sklepie. By danie miało swój odpowiedni, tradycyjny smak, nie obędzie się bez ugotowania treściwego, aromatycznego wywaru. I to właśnie bulion drobiowy lepiej podkreśla cały smak flaków wołowych. Zupa na bazie wywaru wołowego będzie bardziej monotonna, nudna w smaku. Przepis na flaki wołowe Składniki: Flaki wołowe 1 kg Mięso kurze na wywar Cebula Marchewka Pietruszka Seler Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz Gałka muszkatołowa Papryka ostra Papryka słodka Majeranek Sól Pieprz...

Dlaczego flaki wyszły gorzkie?
Adobe Stock
Newsy
Flaki wyszły gorzkie w smaku? Pewnie popełniliście 1 fatalny błąd
Jeśli przyrządzone przez was flaczki okazały się niesamowicie gorzkie w smaku, prawdopodobnie popełniliście jeden, fatalny błąd. Nigdy więcej tego nie róbcie!

Jedni je kochają, inni od nich stronią – mowa tu oczywiście o flakach, które w polskiej kuchni od lat wywołują niemałe kontrowersje. Na szczęście fanów tej zupy nie brakuje, a receptura na potrawę wciąż zajmuje zaszczytne pierwsze strony waszych przepiśników.  Dlaczego flaki wyszły gorzkie w smaku? Jeśli mimo wiernego odwzorowania przepisu wasze flaczki okazały się gorzkie, prawdopodobnie popełniliście pewien błąd – zapomnieliście ich wymoczyć. Możecie to zrobić na dwa sposoby - włożyć do miski z wodą i schować do lodówki na całą noc albo obgotować zmieniając wodę aż trzy razy. Ta czynność sprawi, że flaki stracą swój charakterystyczny, nieprzyjemny posmak. Nie mniej ważne są również przyprawy i warzywa. Jeśli chcecie, by wasza zupa wyszła naprawdę smaczna koniecznie dodajcie do niej marchewkę, pietruszkę, selera i pora. Flaczki przejdą ich aromatem i będą smakować o niebo lepiej. Koniecznie wzbogaćcie również potrawę o dodatek majeranku i gałki muszkatołowej. Przepis na najlepsze flaki wołowe Będziecie potrzebować: 3 litrów bulionu ugotowanego na mięsie wołowym 900 gramów flaków wołowych Warzyw: 2 marchewek, 1 pietruszki, 3 ząbków czosnku, kawałka selera i pora Przypraw: soli, pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego, słodkiej i ostrej papryki, majeranku, imbiru i gałki muszkatołowej  Przygotowanie: Flaki opłuczcie pod bieżącą wodą, pokrójcie na mniejsze kawałki, a następnie umieśćcie w dużym garnku, zalejcie wodą i posólcie. Całość trzymajcie na ogniu przez ok. 30 minut od momentu, w którym woda zacznie wrzeć. Następnie odcedźcie flaki. Proces powtórzcie jeszcze 2 razy. Tak przygotowane flaki opłuczcie pod bieżącą wodą i odstawcie do wystudzenia. Po kilkunastu minutach...

Przepis na flaki z dodatkiem sera żółtego
Adobe Stock
Newsy
Nie uwierzycie, co niektórzy kucharze dodają do flaczków. Odważylibyście się to zjeść?
Tradycyjna receptura na flaki zakłada połączenie mięsa z bulionem, warzywami oraz przyprawami. Okazuje się jednak, że niektórzy kucharze wzbogacają tę potrawę o… ser żółty.

Niecodzienne kombinacje i połączenia tradycji z nowoczesnością to bez wątpienia znak rozpoznawczy najznamienitszych szefów kuchni. To, co dla innych brzmi dziwnie, dla nich stanowi inspiracje i wyzwanie, któremu za wszelką cenę starają się podołać.  W ten oto prosty sposób zrodził się pomysł na flaczki z dodatkiem tartego sera żółtego. Zaufajcie nam, danie w takiej wersji smakuje naprawdę rewelacyjnie. Przepis na flaki z serem żółtym Będziecie potrzebować: 2 kilogramów flaków wołowych Warzyw: 2 marchewek, 1 selera, kawałka pora, 3 ząbków czosnku 300 gramów ulubionego żółtego sera w kostce Przypraw i ziół: soli, pieprzu, majeranku, papryki, gałki muszkatołowej, imbiru, kolendry, lubczyku Przygotowanie: Flaki umyjcie pod bieżącą wodą, odsączcie, a następnie podzielcie na mniejsze części i umieśćcie w dużym garnku. Tak przygotowane zalejcie gorącą wodą, przykryjcie i zagotujcie.  Kiedy flaki staną się miękkie odcedźcie je, włóżcie do czystego garnka i ponownie zalejcie świeżą wodą i zagotujcie (zamiast wody możecie użyć wcześniej przygotowanego bulionu, pamiętajcie jednak, by zanim połączycie go z flakami koniecznie go podgrzać). Wywar wzbogaćcie o przyprawy i zioła – sól, pieprz, majeranek, paprykę, gałkę muszkatołową, imbir, kolendrę, lubczyk. Możecie ich użyć w formie suszonej, jednak jeśli macie pod ręką świeże składniki, nie wahajcie się. Świeża kolendra czy imbir nadadzą zupie niesamowitego smaku. Warzywa – marchewki oraz selera obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Pora obierzcie i pokrójcie na mniejsze kawałki. Całość przesmażcie chwilę na maśle i dodajcie do zupy. Flaczki wzbogaćcie również o dodatek przeciśniętych przez praskę ząbków...