Flaczki to potrawa, która odrzuca wiele osób, ale ci, którzy decydują się na ich jedzenie, zazwyczaj wręcz je uwielbiają. Kawałki mięsa zanurzone w aromatycznym bulionie, który musi być aż ostry od różnorodnych przypraw, to potrawa, której wielu z waszych bliskich nie będzie mogło się oprzeć. Przygotowaliśmy przepis na pyszne flaczki z jednym nietypowym dodatkiem, który niesamowicie podkręca ich smak i sprawia, że są niebanalne. Przygotujcie je w swoim domu przy najbliższej okazji!

Niezwykły dodatek do flaczków

Ciekawym dodatkiem do flaków wołowych jest tutaj mięso wieprzowe. Dodatek mięsa wieprzowego (oprócz tradycyjnie używanych żołądków wołowych) nadaje flakom głębi smaku i doskonale pasuje do tej zupy. Tak przygotowane flaczki są też bardziej sycące!

Flaczki wołowe z niezwykłym dodatkiem

Składniki na flaczki wołowe

  • 500 g mięsa wieprzowego z kością
  • 800 g oczyszczonych flaków wołowych
  • Marchewka
  • Pół pasternaku lub pietruszki
  • Ząbek czosnku
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Łyżka majeranku
  • Łyżeczka wędzonej papryki
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy

Przygotowanie flaczków wołowych

  1. Mięso wieprzowe umyjcie. Zalejcie je zimną wodą i gotujcie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
  2. Ugotowane mięso oddzielcie od kości. Kości odłóżcie, a mięso pokrójcie na mniejsze kawałki.
  3. Do innego garnka włóżcie umyte flaki wołowe i zalejcie je wodą. Zagotujcie. Przełóżcie na sito i przepłuczcie bardzo porządnie pod bieżącą wodą.
  4. Do wywaru z mięsa dodajcie sól i obgotowane flaki. Gotujcie razem ok. 1,5 godziny. 
  5. W połowie gotowania dodajcie do flaków obrane i pokrojone warzywa. Dodajcie czosnek posiekany w małe kawałeczki. 
  6. Do wywaru dodajcie roztwarty w dłoniach majeranek.
  7. Gdy flaki będą już miękkie i ugotowane, dodajcie do nich mięso wieprzowe, mieloną paprykę wędzoną i przyprawcie do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Zagotujcie wszystkie składniki i podawajcie. 

Źródło: gotujmy.pl