Flaki wołowe
Gotujmy.pl/krakowianka
Newsy

Flaczki z tym składnikiem są lepsze niż w niejednej restauracji. Genialnie podkręca ich smak

Tak przygotowane flaczki będą uwielbiane przez wszystkich smakoszy tego specjału. Wykorzystajcie ten pomysł u siebie!
Anna Urbańska
marzec 17, 2021

Flaczki to potrawa, która odrzuca wiele osób, ale ci, którzy decydują się na ich jedzenie, zazwyczaj wręcz je uwielbiają. Kawałki mięsa zanurzone w aromatycznym bulionie, który musi być aż ostry od różnorodnych przypraw, to potrawa, której wielu z waszych bliskich nie będzie mogło się oprzeć. Przygotowaliśmy przepis na pyszne flaczki z jednym nietypowym dodatkiem, który niesamowicie podkręca ich smak i sprawia, że są niebanalne. Przygotujcie je w swoim domu przy najbliższej okazji!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Niezwykły dodatek do flaczków

Ciekawym dodatkiem do flaków wołowych jest tutaj mięso wieprzowe. Dodatek mięsa wieprzowego (oprócz tradycyjnie używanych żołądków wołowych) nadaje flakom głębi smaku i doskonale pasuje do tej zupy. Tak przygotowane flaczki są też bardziej sycące!

Flaczki wołowe z niezwykłym dodatkiem

Składniki na flaczki wołowe

  • 500 g mięsa wieprzowego z kością
  • 800 g oczyszczonych flaków wołowych
  • Marchewka
  • Pół pasternaku lub pietruszki
  • Ząbek czosnku
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Łyżka majeranku
  • Łyżeczka wędzonej papryki
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy

Przygotowanie flaczków wołowych

  1. Mięso wieprzowe umyjcie. Zalejcie je zimną wodą i gotujcie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
  2. Ugotowane mięso oddzielcie od kości. Kości odłóżcie, a mięso pokrójcie na mniejsze kawałki.
  3. Do innego garnka włóżcie umyte flaki wołowe i zalejcie je wodą. Zagotujcie. Przełóżcie na sito i przepłuczcie bardzo porządnie pod bieżącą wodą.
  4. Do wywaru z mięsa dodajcie sól i obgotowane flaki. Gotujcie razem ok. 1,5 godziny. 
  5. W połowie gotowania dodajcie do flaków obrane i pokrojone warzywa. Dodajcie czosnek posiekany w małe kawałeczki. 
  6. Do wywaru dodajcie roztwarty w dłoniach majeranek.
  7. Gdy flaki będą już miękkie i ugotowane, dodajcie do nich mięso wieprzowe, mieloną paprykę wędzoną i przyprawcie do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Zagotujcie wszystkie składniki i podawajcie. 

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze