Flaczki to potrawa, która odrzuca wiele osób, ale ci, którzy decydują się na ich jedzenie, zazwyczaj wręcz je uwielbiają. Kawałki mięsa zanurzone w aromatycznym bulionie, który musi być aż ostry od różnorodnych przypraw, to potrawa, której wielu z waszych bliskich nie będzie mogło się oprzeć. Przygotowaliśmy przepis na pyszne flaczki z jednym nietypowym dodatkiem, który niesamowicie podkręca ich smak i sprawia, że są niebanalne. Przygotujcie je w swoim domu przy najbliższej okazji!
Niezwykły dodatek do flaczków
Ciekawym dodatkiem do flaków wołowych jest tutaj mięso wieprzowe. Dodatek mięsa wieprzowego (oprócz tradycyjnie używanych żołądków wołowych) nadaje flakom głębi smaku i doskonale pasuje do tej zupy. Tak przygotowane flaczki są też bardziej sycące!
Flaczki wołowe z niezwykłym dodatkiem
Składniki na flaczki wołowe
- 500 g mięsa wieprzowego z kością
- 800 g oczyszczonych flaków wołowych
- Marchewka
- Pół pasternaku lub pietruszki
- Ząbek czosnku
- Liście laurowe
- Ziele angielskie
- Łyżka majeranku
- Łyżeczka wędzonej papryki
- Sól
- Pieprz
- Sos sojowy
Przygotowanie flaczków wołowych
- Mięso wieprzowe umyjcie. Zalejcie je zimną wodą i gotujcie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
- Ugotowane mięso oddzielcie od kości. Kości odłóżcie, a mięso pokrójcie na mniejsze kawałki.
- Do innego garnka włóżcie umyte flaki wołowe i zalejcie je wodą. Zagotujcie. Przełóżcie na sito i przepłuczcie bardzo porządnie pod bieżącą wodą.
- Do wywaru z mięsa dodajcie sól i obgotowane flaki. Gotujcie razem ok. 1,5 godziny.
- W połowie gotowania dodajcie do flaków obrane i pokrojone warzywa. Dodajcie czosnek posiekany w małe kawałeczki.
- Do wywaru dodajcie roztwarty w dłoniach majeranek.
- Gdy flaki będą już miękkie i ugotowane, dodajcie do nich mięso wieprzowe, mieloną paprykę wędzoną i przyprawcie do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Zagotujcie wszystkie składniki i podawajcie.
Źródło: gotujmy.pl