flaki wołowe
Adobe Stock
Newsy

Flaczki gotujecie na wywarze wołowym czy drobiowym? Tylko 1 z nich podkręca ich smak tak, że ach

Lubicie gotować flaki? Jakiego bulionu używacie jako podkład do tego wołowego dania? Od tego zależy smak całej potrawy.

Flaczki to dzisiaj rarytas kuchni polskiej. Kiedyś jednak daleko im było do tego miana. Skąd się wzięły i jaka jest ich historia?

Jak to niestety zwykle bywa z naszymi daniami narodowym, i flaki nie wyróżniają naszej kuchni spośród innych kuchni narodowych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wyciąg z historii flaków

Flaki przyrządza się w Czechach, w Bułgarii, w innych krajach europejskich, a przede wszystkim w dalekiej Azji.

Podania historyczne mówią, że właśnie flaczki były jednym z ulubionych dań króla Władysława Jagiełły, naszego zwycięskiego wodza z pól Grunwaldu.

Mimo tego, nie można upatrywać we flakach dania królewskiego. Ich powodzenie wzięło się, jak to zwykle bywa, z biedy.

Chęć wykorzystania wszystkich części wołowego mięsa od zarania dziejów skłaniała ludzi do eksperymentów z podrobami.

Obyczaje się zmieniają i dzisiaj danie na bazie żołądków wołowych wśród młodszych smakoszy budzi już mieszane uczucia.

Flaczki nadal w cenie

Flaczki po zamojsku czy po warszawsku wciąż są jednak uznawane za rarytas polskiej kuchni. Niezależnie od ich pochodzenia, warto pielęgnować tradycję ich przyrządzania.

Gotowanie flaków nie ogranicza się tylko do wrzucenia do wody zawartości torebki z flakami zakupionymi w sklepie.

By danie miało swój odpowiedni, tradycyjny smak, nie obędzie się bez ugotowania treściwego, aromatycznego wywaru.

I to właśnie bulion drobiowy lepiej podkreśla cały smak flaków wołowych. Zupa na bazie wywaru wołowego będzie bardziej monotonna, nudna w smaku.

Zobacz także
kapusta kiszona

Jak odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej? Jeden szczegół i już nigdy nie pomylicie się na zakupach

Twarde kotlety schabowe po usmażeniu

Dlaczego kotlety schabowe wychodzą twarde? Popełniacie te błędy

Przepis na flaki wołowe

Składniki:

  • Flaki wołowe 1 kg
  • Mięso kurze na wywar
  • Cebula
  • Marchewka
  • Pietruszka
  • Seler
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • Papryka ostra
  • Papryka słodka
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso kurze zalejcie wodą, gotujcie zbierając szumy tak jak na rosół.
  2. Następnie dodajcie do środka włoszczyznę.
  3. Kiedy wywar będzie gotowy, dodajcie do garnka przepłukane i obgotowane osobno flaki.
  4. Gotujcie do miękkości, doprawcie przyprawami na czele z majerankiem do smaku.
  5. Uważajcie, by zupa nie była zbyt gęsta – po czasie część wywaru jeszcze wyparuje.
  6. Podawajcie z pieczywem.

Smacznego!

Flaki wołowe
Gotujmy.pl/krakowianka
Newsy
Flaczki z tym składnikiem są lepsze niż w niejednej restauracji. Genialnie podkręca ich smak
Tak przygotowane flaczki będą uwielbiane przez wszystkich smakoszy tego specjału. Wykorzystajcie ten pomysł u siebie!

Flaczki to potrawa, która odrzuca wiele osób, ale ci, którzy decydują się na ich jedzenie, zazwyczaj wręcz je uwielbiają. Kawałki mięsa zanurzone w aromatycznym bulionie, który musi być aż ostry od różnorodnych przypraw, to potrawa, której wielu z waszych bliskich nie będzie mogło się oprzeć. Przygotowaliśmy przepis na pyszne flaczki z jednym nietypowym dodatkiem, który niesamowicie podkręca ich smak i sprawia, że są niebanalne. Przygotujcie je w swoim domu przy najbliższej okazji! Niezwykły dodatek do flaczków Ciekawym dodatkiem do flaków wołowych jest tutaj mięso wieprzowe. Dodatek mięsa wieprzowego (oprócz tradycyjnie używanych żołądków wołowych) nadaje flakom głębi smaku i doskonale pasuje do tej zupy. Tak przygotowane flaczki są też bardziej sycące! Flaczki wołowe z niezwykłym dodatkiem Składniki na flaczki wołowe 500 g mięsa wieprzowego z kością 800 g oczyszczonych flaków wołowych Marchewka Pół pasternaku lub pietruszki Ząbek czosnku Liście laurowe Ziele angielskie Łyżka majeranku Łyżeczka wędzonej papryki Sól Pieprz Sos sojowy Przygotowanie flaczków wołowych Mięso wieprzowe umyjcie. Zalejcie je zimną wodą i gotujcie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Ugotowane mięso oddzielcie od kości. Kości odłóżcie, a mięso pokrójcie na mniejsze kawałki. Do innego garnka włóżcie umyte flaki wołowe i zalejcie je wodą. Zagotujcie. Przełóżcie na sito i przepłuczcie bardzo porządnie pod bieżącą wodą. Do wywaru z mięsa dodajcie sól i obgotowane flaki. Gotujcie razem ok. 1,5 godziny.  W połowie gotowania dodajcie do flaków obrane i pokrojone warzywa. Dodajcie czosnek posiekany w małe kawałeczki.  Do wywaru dodajcie...

Flaki z maggi
Gotujmy.pl, bogusia82/Flickr, Johnny Malmedy
Newsy
Dodajecie Maggi przy gotowaniu flaczków? Robicie ogromny błąd
Poznajcie sposób, dzięki którym doprawianie flaków zmieni ich smak nie do poznania.

Flaki wołowe to jedno z tych dań, które gości na polskich stołach nie tylko od święta. Sekret zrobienia pysznych flaków tkwi między innymi w sposobie ich doprawiania. Przyprawy, które nadają się do flaków Flaki wołowe to danie, które od zawsze pojawia się podczas wspólnego biesiadowania. Jeśli zależy wam na tradycyjnym smaku flaków, doprawcie je między innymi majerankiem, imbirem, zielem angielskim i gałką muszkatołową. Flaki to w końcu najbardziej znane danie kuchni polskiej. To też, a może i przede wszystkim, forma mięsnej zupy, której głównym składnikiem są oczyszczone i pokrojone w paski fragmenty żołądka wołowego. Flaki można przyrządzić z wieprzowiny lub dziczyzny, a w ostatnim czasie popularna staje się wersja wegetariańska. Mamy na myśli flaczki z boczniaków. Pycha! Flaki możecie serwować z ostrymi dodatkami Niektórzy kucharze, szczególnie początkujący, lubią chodzić na skróty. Jedną z przypraw, która zastępuje całą masę innych jest Maggi - międzynarodowa marka przypraw, zup, sosów, makaronów oraz innych dodatków spożywczych. W Polsce najczęściej używana jest Maggi w płynie. Jej nazwa pochodzi od nazwiska założyciela wytwórni i pomysłodawcy wyrobu – Juliusa Maggi, który w Szwajcarii w 1886 roku wprowadził na rynek Maggi-Würze. Również on jest odpowiedzialny za wprowadzenie pierwszych zup w proszku, które przyjęły się ze szczególnym powodzeniem. Jeśli jesteście sympatykami Maggi, powinniście pamiętać o jej nienajlepszym składzie. Aktualnie Maggi zawiera wodę, sól, niezdrowy glutaminian monosodowy, ocet, wyciąg z lubczyku, glukozę, ekstrakt drożdży oraz aromat. Ta znana przyprawa imituje różne smaki, w tym ostry, słony i słodki. Taki...

flaki wołowe przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Aromatyczne flaczki z przepisu Magdy Gessler to niebo w gębie. Lepszej zupy nigdy nie zjecie
Mało kto zna się na gotowaniu tak, jak Magda Gessler! Poznajcie jej przepis na flaczki wołowe - są niesamowite!

Macie ochotę na flaczki? To danie występuje w wielu wariantach, ale wersji Magdy Gessler na pewno jeszcze nie jedliście! Przygotujcie flaczki z tego przepisu, a wszyscy będą was pytać, jak je zrobiliście! Przepis Magdy Gessler na flaki wołowe W sieci krąży przepis na flaki wołowe, który zdradziła słynna restauratorka. Składniki: 1 kg gotowanych flaków wołowych 3 litry bulionu wołowego 2 marchwie 1 korzeń pietruszki Pół selera Ćwierć pora Łyżeczka słodkiej papryki Płaska łyżeczka ostrej papryki Majeranek Masło 2 łyżki mąki Przygotowanie: Flaki umyjcie, włóżcie do garnka z osoloną wodą i ugotujcie. Obierzcie marchewki, por i selera, a następnie zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Pora pokrójcie w plasterki. W rondelku rozpuśćcie dwie łyżki masła, podsmażcie i podduście warzywa. Doprawcie solą. Wlejcie do garnka rosół, a gdy się zagotuje, wrzućcie flaki. Gotujcie przez 5 minut, dodajcie duszone warzywa i gotujcie kolejne 5 minut. Doprawcie mieloną papryką. Gotowy wywar zagęśćcie mąką i na koniec doprawcie majerankiem. Historia flaczków Flaki to danie znane chyba we wszystkich kuchniach świata. Zależnie od regionu przygotowuje się je nieco inaczej i z wykorzystaniem innego mięsa. W Polsce, Czechach i na Węgrzech flaczki gotuje się dość podobnie, doprawiając je papryką, by nadać im ostrego smaku. Z kolei we Francji przygotowuje się danie, którego podstawą są cielęce żołądki i flaki. W Ameryce Środkowej jada się flaki wołowe lub wieprzowe duszone z warzywami, natomiast Chińczycy uwielbiają gęstą zupę z makaronem i flaczkami. Ponieważ dawniej mięso było rarytasem, nie wolno było nic marnować i z tego powodu dania z podrobów mięsnych powszechne są we wszystkich kuchniach świata. Polacy...

flaki wołowo-drobiowe
Gotujmy.pl
Newsy
Nie macie pomysłu na świąteczną zupę? Te flaczki zrobią furorę w pierwszy dzień świąt
Przyprawione na ostro flaczki wołowo-drobiowe z dodatkiem marchewki i majeranku, to zupa, która wprost idealnie się sprawdzi na pierwszy lub drugi dzień świąt. Jej przygotowanie jest banalnie proste a efekt smakowy murowany!

Tradycyjne flaczki to ulubiona zupa wielu Polaków. Zwykle jadamy je na weselach lub na innych dużych uroczystościach. W naszych domach goszczą one dosyć rzadko, lecz święta to idealny pretekst, by podać te smakowite flaczki swoim gościom. Macie ochotę na tradycyjne flaczki wołowo-drobiowe, ale nie wiecie, jak je ugotować lub boicie się, że to danie jest dla was zbyt trudne? Nic bardziej mylnego. Trzymajcie się naszego przepisu a na pewno wyjdą idealne w smaku. Składniki: 1 opakowanie pokrojonych w paseczki flaków wołowych 2 podudzia z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula 2 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki Sól Majeranek Odrobina gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki przyprawy do flaków Sposób przygotowania: Na początku rozmrażamy flaki, a następnie płuczemy je i zalewamy zimną wodą. Flaki należy zagotować, odcedzić i zalać nową wodą. Całą czynność należy powtórzyć. Obierz warzywa i umieść je w drugim garnku z udkami, zielem angielskim, pieprzem w ziarnach, solą i listkami laurowymi. Całość ugotuj do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy mięso i warzywa a do wywaru wrzucamy obgotowane flaki. Danie należy gotować, aż flaki zrobią się miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy: majeranek, obie papryki i przyprawę do flaków. Flaczki należy gotować jeszcze przez 15 minut. Na samym końcu mięso drobiowe oddzielamy od kostek i kroimy na kawałki, po czym wrzucamy do flaków. Dodajemy też pokrojone w kostkę warzywa i gotujemy kilka minut. Źródło: Gotujmy.pl