Dieta nie musi oznaczać rezygnacji ze wszystkich ulubionych dań, a nawet deserów. Z pomocą przyjdą tu przepisy na fit desery, które nie zawierają dużo tłuszczu, cukru ani kalorii. Nie oznacza to jednak, że można je jeść bez ograniczeń! Należy zachować umiar. Spokojnie jednak możecie po nie sięgać na szczególne okazje (święta, urodziny, komunie) zamiast tradycyjnych ciast, które idą w biodra.

Przepis na fit sernik na zimno z musem ananasowym

Pyszny letni sernik na zimno stworzycie zupełnie bez dodatku cukru! Posłodzicie go wyłącznie sokiem z ananasowej zalewy.

Składniki:

Na tortownicę o średnicy 16 cm:

  • 250 g twarogu 0 proc. tłuszczu
  • 1 opakowanie serka waniliowego homogenizowanego
  • ananasów (w kawałkach) w lekkim syropie (ważne, żeby nie były dosładzane cukrem)
  • żelatyna
  • mała paczka biszkoptów

Przygotowanie:

  1. Twaróg przeciśnijcie dwa razy przez maszynkę.
  2. Do twarogu dodajcie opakowanie serka waniliowego homogenizowanego (ok. 150 g) i mieszajcie składniki.
  3. Do twarogu i serka waniliowego dodajcie ok. 15 kawałków ananasa i blendujcie tak, aby nie było grudek i wyczuwalnych kawałków owoców. 
  4. Do twarogu dodajcie 3 łyżki soku z puszki ananasa i osobno podgrzejcie kolejne 3 łyżki soku z puszki ananasa, a następnie rozpuście w nim 3 łyżeczki żelatyny. 
  5. Masę należy dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek żelatyny. Na tym etapie należy spróbować czy twaróg odpowiada wam słodkością (jeśli nie, możecie dodać jeszcze kilka owoców i zblendować).
  6. Kiedy żelatyna zostanie dobrze wymieszana, dolewacie ją do twarogu i ponownie blendujecie lub miksujecie. 
  7. Odczekajcie chwilę, aż zacznie tężeć i w tym czasie wyłóżcie biszkoptami spód tortownicy.
  8. Do osobnego naczynia wrzucacie odcedzone ananasy i blendujecie je na gładką masę. W międzyczasie sprawdzacie, czy masa serowa tężeje i wlewacie ją do tortownicy wyłożonej biszkoptami, a następnie wkładacie do lodówki. 
  9. Rozpuszczacie dwie płaskie łyżeczki żelatyny, mieszacie do momentu pozbycia się grudek. 
  10. Następnie wlewacie do zblendowanych ananasów i ponownie chwilę blendujecie.
  11. Masę serową, która już powinna zastygnąć (lub zastyga) zalewacie zblendowanymi ananasami z żelatyną i powtórnie wkładacie do lodówki, aby całość się stężała. 
  12. Z sernika powinno wyjść ok. 8 małych porcji, z czego jedna nie przekracza 85 kcal. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: