Fit sernik z ananasową pianką - przepis na lekki deser na lato
Adobe Stock
Newsy

Fit sernik z ananasową pianką - przepis na lekki deser na lato

Fit sernik to świetny sposób na słodką zachciankę dla wszystkich osób na diecie. Poniżej znajdziecie przepis na pyszny niskokaloryczny sernik na zimno.

Dieta nie musi oznaczać rezygnacji ze wszystkich ulubionych dań, a nawet deserów. Z pomocą przyjdą tu przepisy na fit desery, które nie zawierają dużo tłuszczu, cukru ani kalorii. Nie oznacza to jednak, że można je jeść bez ograniczeń! Należy zachować umiar. Spokojnie jednak możecie po nie sięgać na szczególne okazje (święta, urodziny, komunie) zamiast tradycyjnych ciast, które idą w biodra.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na fit sernik na zimno z musem ananasowym

Pyszny letni sernik na zimno stworzycie zupełnie bez dodatku cukru! Posłodzicie go wyłącznie sokiem z ananasowej zalewy.

Składniki:

Na tortownicę o średnicy 16 cm:

  • 250 g twarogu 0 proc. tłuszczu
  • 1 opakowanie serka waniliowego homogenizowanego
  • ananasów (w kawałkach) w lekkim syropie (ważne, żeby nie były dosładzane cukrem)
  • żelatyna
  • mała paczka biszkoptów
Zobacz także
Fit pizza pełnoziarnista – dietetyczny przepis na pizzę

Fit pizza pełnoziarnista – dietetyczny przepis na pizzę

Dziewczynka zadławiła skradzionymi naleśnikami

Jak zrobić fit naleśniki? W łatwy sposób odchudzicie każdy przepis

Przygotowanie:

  1. Twaróg przeciśnijcie dwa razy przez maszynkę.
  2. Do twarogu dodajcie opakowanie serka waniliowego homogenizowanego (ok. 150 g) i mieszajcie składniki.
  3. Do twarogu i serka waniliowego dodajcie ok. 15 kawałków ananasa i blendujcie tak, aby nie było grudek i wyczuwalnych kawałków owoców. 
  4. Do twarogu dodajcie 3 łyżki soku z puszki ananasa i osobno podgrzejcie kolejne 3 łyżki soku z puszki ananasa, a następnie rozpuście w nim 3 łyżeczki żelatyny. 
  5. Masę należy dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek żelatyny. Na tym etapie należy spróbować czy twaróg odpowiada wam słodkością (jeśli nie, możecie dodać jeszcze kilka owoców i zblendować).
  6. Kiedy żelatyna zostanie dobrze wymieszana, dolewacie ją do twarogu i ponownie blendujecie lub miksujecie. 
  7. Odczekajcie chwilę, aż zacznie tężeć i w tym czasie wyłóżcie biszkoptami spód tortownicy.
  8. Do osobnego naczynia wrzucacie odcedzone ananasy i blendujecie je na gładką masę. W międzyczasie sprawdzacie, czy masa serowa tężeje i wlewacie ją do tortownicy wyłożonej biszkoptami, a następnie wkładacie do lodówki. 
  9. Rozpuszczacie dwie płaskie łyżeczki żelatyny, mieszacie do momentu pozbycia się grudek. 
  10. Następnie wlewacie do zblendowanych ananasów i ponownie chwilę blendujecie.
  11. Masę serową, która już powinna zastygnąć (lub zastyga) zalewacie zblendowanymi ananasami z żelatyną i powtórnie wkładacie do lodówki, aby całość się stężała. 
  12. Z sernika powinno wyjść ok. 8 małych porcji, z czego jedna nie przekracza 85 kcal. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

sernik cytrynowy bez pieczenia
Gotujmy.pl
Newsy
Kremowy i delikatny w smaku sernik bez pieczenia. Sekretem jest 1 składnik. Dodajcie go na samym początku
Jeśli zdecydowaliście się, by przygotować na niedzielę sernik na zimno, zapomnijcie o „przepisach z torebki”.

Zamiast wydawać krocie na sztuczne serniki od znanych producentów, zróbcie własny, cudowny sernik na zimno z sera białego i serków homogenizowanych! Wystarczy wziąć do ust jeden kęs tego sernika, by raz na zawsze zrezygnować z wybierania „gotowców” i półproduktów. Jak zrobić pyszny sernik na zimno? Sernik będzie idealnie gładki i puszysty, jeśli zmielicie twaróg 2-3 razy w maszynce. Z kolei wspaniały smak zapewni mu sok z cytryny. Słodki, lekko kwaśnawy, z finiszem w postaci efektownej, żółtawej galaretki w kolorach cytryny. Ach, aż ślinka cieknie! Spód możecie przyrządzić z biszkoptu własnej roboty lub ciasteczek – biszkoptów czy herbatników. Wszystko gotowe? Nie pozostaje już nic innego, jak zakasać rękawy i brać się do pracy! Przepis na sernik cytrynowy bez pieczenia Składniki: 50 dag sera białego półtłustego (ok. 2 kostki twarogu) 50 dag serka homogenizowanego waniliowego (ok. 3-4 opakowania) Niecałe 2 szklanki wody 25 dag okrągłych biszkoptów (zamiast biszkoptów możecie użyć także herbatników lub krakersów) 15 dag cukru pudru 12 dag galaretki cytrynowej 50 ml soku z cytryny (sok z ok. 1 cytryny) 30 g żelatyny Przygotowanie: Ser zmielcie w maszynce 2-3 razy. Im mocniej ser będzie zmielony, tym bardziej kremowy i puszysty będzie wasz sernik. Dodajcie do sera cukier puder. Zmiksujcie ser z cukrem i dodawajcie stopniowo serek homogenizowany. Na koniec pierwszej fazy przygotowania sera, dodajcie do masy świeżo wyciśnięty sok z cytryny. W ok. 1/4 szklanki zimnej wody rozpuśćcie żelatynę i odstawcie do napęcznienia. Gotową żelatynę lekko podgrzejcie i dodajcie ostrożnie do masy serowej, cały czas mieszając łyżką całość. Przygotujcie tortownicę o średnicy 22...

Prosty sernik na zimno bez pieczenia. Znika z talerzy szybciej niż trwa jego przygotowanie
Gotujmy.pl/agulina
Newsy
Prosty sernik na zimno bez pieczenia. Znika z talerzy szybciej niż trwa jego przygotowanie
Prosty sernik na zimno z 5 składników. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a znika szybciej niż trwa jego przygotowanie. Polecamy, jest przepyszny!

Sernik na zimno najczęściej przygotowuje się w wersji z truskawkami i galaretką, ale jeśli nie mamy dostępu do tych pysznych owoców można do niego wykorzystać każde inne. Do sernika na zimno pasować będą borówki, maliny czy winogrona.  Prosty sernik na zimno Świetną alternatywą będą również owoce w puszce w lekkim syropie na przykład koktajl z owoców tropikalnych, ananasy w plasterkach lub lekko słodzone brzoskwinie.  Sernik na zimno jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nie wymaga pieczenia a do jego przyrządzenia potrzebujemy tylko kilku składników. Sernik na zimno jest wyjątkowo delikatny i puszysty. Jeśli macie ochotę na odmianę sernik na zimno świetnie sprawdzi się jako wielkanocne ciasto.  By zrobić sernik na zimno będziecie potrzebować 5 składników. Musicie kupić dobrej jakości twaróg i owoce w puszce. Potrzebny będzie także cukier puder, żelatyna i galaretka brzoskwiniowa.   Łatwy przepis na sernik na zimno  Składniki: 1 kg twarogu 1,5 szklanki cukru pudru 50 g żelatyny puszka owoców koktajlowych 1 galaretka brzoskwiniowa Sposób przygotowania: 50 g żelatyny rozpuście w połowie szklanki chłodnej, przegotowanej wody i odstawcie na około 20 minut.  Po tym czasie dodajcie do niej 2 szklanki gorącej wody i wymieszajcie dokładnie do rozpuszczenia.  Wymieszaną żelatynę odstawcie do ostudzenia.  Twaróg zmiksujcie z cukrem pudrem, dodajcie wystudzoną żelatynę i dokładnie wymieszajcie.  Tak przygotowaną masę twarogową wylejcie na tortownicę. Sernik wstawcie do lodówki do stężenia.  Następnie przygotujcie galaretkę brzoskwiniową według instrukcji na opakowaniu.  Odstawcie ją ostudzenia. Mieszankę owoców koktajlowych przełóżcie na sitko i odsączcie...

Gotujmy.pl/alaaa
Przepisy
Sernik wiedeński z brzoskwiniami to idealne ciasto na Wielkanoc. Smakuje każdemu
Jeśli macie ochotę na bajecznie pyszny sernik, koniecznie zróbcie go z tego przepisu. Jest niezawodny!

Sernik to ciasto proste w przygotowaniu. Jednak by wyszło idealne, trzeba pamiętać o podstawowych zasadach przy jego przyrządzaniu. Podstawą dobrego sernika jest twaróg . Tylko ten dobrej jakości gwarantuje wyjątkowy smak i ładny wygląd ciasta. Twaróg tłusty i półtłusty to zawsze dobry wybór. Sernik z dobrej, gotowej masy serowej również się udaje. Aby sernik był lekki i puszysty należy do masy serowej dodać ubite na sztywno białka jaj. Aby był kremowy i wilgotny wystarczy dodać do masy kawałki brzoskwiń. Sernik trzeba piec maksymalnie do 180 stopni C i nie wyciągać od razu z piekarnika. Tak przygotowane ciasto będzie rozpływać się w ustach.  Przepis na sernik wiedeński z brzoskwiniami Składniki: 1 kg twarogu półtłustego  7 jajek 80 g masła 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki esencji waniliowej 1 sztuka budyniu waniliowego brzoskwinie w puszce cukier puder Sposób przygotowania:  Twaróg półtłusty zmielcie dwukrotnie w maszynce do mięsa. 80 g masła rozpuśćcie na średnim ogniu i odłóżcie do wystygnięcia.  Brzoskwinie wyjmijcie z puszki i wyłóżcie na sitko. Odsączcie je z nadmiaru płynu. Żółtka i białka jajek oddzielcie od siebie. W większej misce ubijcie żółtka z cukrem mikserem na puszystą masę. Dodajcie esencję waniliową oraz proszek budyniowy i dokładnie razem wymieszajcie. Następnie dodajcie porcjami zmielony twaróg i mieszajcie do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Do masy dodajcie zimne, rozpuszczone masło i ponownie ją wymieszajcie.  Do białek jaj dodajcie szczyptę soli i ubijcie je na sztywno. Gdy piana będzie gotowa dodajcie ją porcjami do masy serowej i delikatnie wymieszajcie do połączenia się składników....

Sernik na zimno
dusiowa/Adobe Stock
Newsy
Zwyczajnie ciasto a jak smakuje. Obłędnie pyszny sernik na zimno rozpływający się w ustach
Z natury jesteśmy chyba nieco leniwi. Kiedy słyszymy hasło „sernik na zimno”, od razu zapala się nam lampka: „z torebki”. Ten z naszego przepisu będzie nieco inny.

Sernik na zimno to fenomenalny deser na wszelkiego rodzaju bale, urodziny, imieniny, a także jako zwykłe niedzielne ciasto do kawy i herbaty. Zamiast przygotowywać to ciasto po raz kolejny z tak zwanego gotowca, wybierzmy bardziej naturalne składniki. Chodzi nam oczywiście o użycie zwykłego białego sera. Wybierzmy nasz ulubiony twaróg (chudy, tłusty lub półtłusty) i użyjmy maszynki do mielenia. Aby nasz sernik na zimno był odpowiednio gładki i puszysty, trzeba będzie zmielić ser niestety przynajmniej trzy razy. Opcją pośrednią między typowym, sklepowym sernikiem na zimno, a wersją najbardziej pracochłonną (ale za to najsmaczniejszą) jest wykorzystanie gotowego twarogu sernikowego. Chodzi nam o typowy ser w wiaderku, jakich wiele na półkach sklepowych. Można go użyć, ale uwierzcie nam – ser zmielony w swoim domu to gwarancja najlepszego smaku. Oto nasz przepis na obłędnie pyszny sernik na zimno: Składniki: Ok. 1 kg sera białego twarogowego (opcjonalnie – 1 kg twarogu sernikowego z „wiaderka” 1 paczka biszkoptów – 10 dag (jeżeli mamy czas, warto pokusić się o upieczenie własnych biszkoptów) 0,5 kg mrożonych malin lub truskawek (mrożone oczywiście tylko poza sezonem) 1 galaretka w czerwonym kolorze 2 łyżki żelatyny 15 dag tłustej śmietany (ponad 30% tłuszczu) 2 łyżki cukru waniliowego Pół szklanki cukru pudru Przygotowanie: Jeżeli używamy twarogu, mielimy go przynajmniej trzykrotnie. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i ubitą na pianę śmietankę. Galaretkę przygotowujemy używając 50 ml wody mniej niż na opakowaniu (nasza powinna być gęstsza). Przygotowujemy truskawki. Rozrabiamy żelatynę, a następnie stopniowo mieszamy ją z masą sernikową. W okrągłej formie wykładamy dokładnie biszkopty, które posłużą nam za spód...