Fit pizza to marzenie wielu osób zakochanych w kuchni włoskiej. Chociaż na ogół pizza jest zabroniona na wszystkich dietach, możecie wypróbować przepisu, który podkręci metabolizm i nie zagrozi sylwetce – a wszystko to dzięki mące pełnoziarnistej.

Dietetycy od dawna są zgodni, że pieczywo czy makarony podczas diety redukcyjnej powinny być spożywane w ograniczonych ilościach. Jeśli jednak wyjątkowo macie na nie ochotę, zawsze wybierajcie wersje pełnoziarniste, które zawierają znacznie więcej błonnika, a także wartościowych węglowodanów złożonych zapewniających sytość na dłuższy czas.

Przepis na pełnoziarnistą pizzę

Poniżej znajdziecie przepis na zdrowszą, dietetyczną pizzę, która zaspokoi wasz głód na dłuższy czas niż ta tłusta, kaloryczna i mało wartościowa z pizzerii. 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki mleka
  • 5 dag drożdży
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta przyprawy bałkańskiej do ciasta
  • kilka plasterków polędwicy sopockiej
  • 1 ser mozzarella
  • 1 pomidor
  • 5 łyżek keczupu pikantnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka przyprawy bałkańskiej

Przygotowanie:

  1. W garnku wymieszajcie mleko z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką soli, a następnie lekko podgrzejcie.
  2. Dodajcie 5 dag drożdży i utrzyjcie aż do rozpuszczenia drożdży.
  3. Do misy robota wsypcie po 1 szklance mąki pszennej i żytniej, dodajcie 1 jajko, wlejcie zaczyn, dodajcie 3 łyżki oleju i szczyptę przyprawy bałkańskiej. Ciasto wyróbcie za pomocą haka do pizzy – mieszajcie kilka minut. 
  4. Wstawcie misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia. 
  5. Po tym czasie wyciągnijcie misę, posypcie ciasto delikatnie mąką i wyrabiajcie je jeszcze raz przez kilka minut, aż zrobi się elastyczne. 
  6. Ciasto na pizzę rozwałkujcie i przełóżcie do suchej formy 33x23. Polejcie je sosem przygotowanym z keczupu, koncentratu pomidorowego i szczypty przyprawy bałkańskiej. 
  7. Na górę możecie położyć plasterki polędwicy, świeżego pomidora i kawałki sera mozzarella.
  8. Pizzę wstawcie do gorącego piekarnika o temp. 150 stopni z termoobiegiem i pieczcie przez 25 minut. 
  9. Pizzę po wyjęciu z piekarnika posypcie natką pietruszki. Pokrójcie i podawajcie.

Źródło: Gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj też: