parówkowe wianuszki w cieście
Gotujmy.pl/szynszyla
Newsy

Finezyjne parówki w cieście francuskim to proste danie, które pokochają nawet najbardziej wybredni. Zrobicie je w 15 minut

Macie w domu małych niejadków? Czasami nie innego wyjścia i trzeba przemycić w daniu trochę mięsa. Mamy na to świetny patent.

Nie od dziś wiadomo, że najmłodsi smakosze częściej „jedzą oczami”, niż w normalny, zwykły dla osób dorosłych sposób.

Dla naszych milusińskich warzywa mogłyby nie istnieć, a są takie mamy, które muszą walczyć z dzieckiem o każdy kęs mięsa.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Specjalny fortel

Niektóre dzieci nie mają dla kotletów i innych mięsnych potraw żadnej litości – czasem to ich „najwięksi wrogowie”.

Nie ma więc innego wyjścia. Czasami trzeba uciec się do specjalnego fortelu, by nasze pociechy zjadły  choć trochę pożywnego mięsa.

Takim właśnie sposobem jest zapieczenie parówek w cieście francuskim. Samo owinięcie kiełbasek w ciasto może nie wystarczyć.

Danie w mgnieniu oka

Dlatego niezbędne jest użycie odrobiny inwencji. Ponacinajcie zawinięte parówki, zegnijcie je finezyjnie w coś w rodzaju wianuszka.  Powinno zadziałać.

Obok połóżcie na talerzyku pomidorki koktajlowe pokrojone w apetyczne kawałeczki. Jeśli lubicie oliwki, nie wahajcie się – będą pasowały doskonale.

O mały włos zapomnielibyśmy jeszcze o czymś. To danie zrobicie naprawdę w mgnieniu oka! Wystarczy rozgrzać piekarnik, a przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 15 minut!

Przepis na parówki w cieście francuskim

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 6 cienkich parówek dowolnego rodzaju (im więcej w ich składzie mięsa, tym lepiej!)
  • Opcjonalnie – ostra papryka w proszku (nie stosujcie jej, jeśli zamierzacie podać parówki małym dzieciom)
  • Pomidorki koktajlowe
  • Szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Ciasto francuskie rozwińcie z rulonów, podzielcie je na 3 części.
  2. Parówki obierzcie z niejadalnych osłonek.
  3. Na każdym kawałku ciasta połóżcie parówki i w razie możliwości posypcie papryką.
  4. Zawińcie parówki z ciastem w rulony.
  5. Każdą zawinięta parówkę uformujcie w coś w rodzaju wianuszka i ponacinajcie delikatnie nożem na całej długości.
  6. Parówki pieczcie w piekarniku przez ok. 15 min., do zrumienienia ciasta francuskiego.
  7. Podawajcie z pomidorkami i szczypiorkiem.
  8. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

parówki w szlafroczkach przepis
Adobe Stock
Newsy
Najlepsza przekąska na szybko? Te parówki w szlafroczkach podbiją wasze serca
Parówki w szlafroczkach to świetny pomysł nie tylko na śniadanie i kolację, ale również szybką przekąskę w ciągu dnia. Fani ciasta francuskiego z pewnością pokochają ten dziecinnie prosty przepis!

Parówki w szlafroczkach to danie, które wprost rozpływa się w ustach. Z pewnością zasmakuje nie tylko tobie, ale również twoim dzieciom. Ich przyrządzenie nie zajmie ci nawet 10 minut. Po wstawieniu przysmaku do piekarnika już o nic nie będziesz musiała się martwić.  Przepis na parówki w szlafroczkach Będziesz potrzebować 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (znajdziesz je w każdym większym sklepie spożywczym) 8 parówek (koniecznie sprawdź ich skład, powinny zawierać jak najwięcej mięsa, np. szynki) 4 łyżeczki musztardy 150 gramów mozzarelli w wiórkach 1 jajko Przygotowanie Ciasto francuskie rozwiń, a następnie podziel na 8 w miarę równych kawałków. Każdy z kawałków posmaruj musztardą i posyp niewielką ilością mozzarelli w wiórkach. Parówki obierz z folii, jeśli ją mają, a następnie przekrój każdą z nich na cztery części (na pół, a potem każdą połówkę znowu na pół). Tak przygotowane parówki ułóż na posmarowanym musztardą cieście francuskim w taki sposób, aby z jednej strony nieco wystawały (na jeden kawałek ciasta przypadają 4 kawałki parówki). Ciasto dokładnie owiń wokół parówki. Tak przygotowaną przekąskę ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W małej miseczce rozkłóć jajko, a następnie posmaruj nim ciasto. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Parówki w szlafroczkach piecz przez ok. 40 minut. Gotowe! Jeśli nie jesteś fanką musztardy możesz ją zamienić na przykład na keczup. Będzie smakować równie dobrze!

parówki w cieście przepis
IwonaM / Gotujmy.pl
Newsy
Prosta przekąska na sylwestrowy stół. Pyszne parówki w cieście francuskim. Wystarczą 3 składniki
Nawet, jeżeli spędzacie Sylwestra w domu, to warto przygotować imprezowe przekąski - są naprawdę smaczne i łatwe w przygotowaniu.

Mimo, iż tegorocznego Sylwestra spędzimy prawdopodobnie w zaciszu własnego domu z powodu wprowadzanego właśnie zakazu przemieszczania się, to wcale nie oznacza, że świętowanie jest odwołane! Możecie przecież nadal bawić się na sylwestrowej imprezie wraz ze swoimi domownikami. Kto wie, może pozwoli wam to mocniej zacisnąć więzi?   Podczas Sylwestra najlepiej sprawdzają się sycące dania i przekąski, ale niezbyt ciężkie – mogłyby wówczas wywołać senność, a przecież wszyscy chcą dotrwać do północy pełni wigoru! Do tego powinny być dość tłuste ze względu na spore spożycie alkoholu podczas zabawy (choć oczywiście można się także świetnie bawić bez dodatku procentów, do czego szczerze zachęcamy). W takich sytuacjach doskonale sprawdzają się mięsne przekąski, jak chociażby parówki w cieście! Sprawdźcie koniecznie ten przepis i wypróbujcie go w tym roku. Przepis na parówki w cieście francuskim Do przygotowania takiej sylwestrowej przekąski będą wam potrzebne poniższe składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (gotowe ciasto możecie kupić np. w Lidlu) 6 parówek 1 opakowanie pleśniowego sera Przyprawa z ziół – możecie wybrać gotową mieszankę (np. zioła prowansalskie) albo ulubione zioła, jak bazylia lub oregano Oliwa z oliwek Pieprz Przygotowanie Ciasto francuskie wyjmijcie delikatnie z opakowania, rozłóżcie na stolnicy i pokrójcie w równe paski o szerokości ok. 3 cm. Powtórzcie ten krok krojąc ser pleśniowy na równe kawałki i rozłóżcie je po jednym na każdym pasku ciasta francuskiego. Posypcie ziołami. Teraz owińcie ciasto wokół każdej parówki dookoła – powinno przypominać kształtem spiralę. Gotowe parówki w cieście wyłóżcie na blasze pokrytej papierem do...

W tym kraju ulubionym sylwestrowym daniem są parówki. A wy co podacie dziś swoim gościom?
Adobe Stock
Newsy
W tym kraju ulubionym sylwestrowym daniem są parówki. A wy co podacie dziś swoim gościom?
Każdy kraj ma swoje najpopularniejsze sylwestrowe dania. Czy wiecie, jakie jest ulubione danie sylwestrowe na Węgrzech?

Wśród najpopularniejszych sylwestrowych dań w Polsce z całą pewnością należy wymienić: tatar z jajkiem, ruloniki z szynki z serkiem, wielowarstwowe sałatki oraz tymbaliki. A jak jest na Węgrzech? W kraju tym najchętniej spożywa się w Sylwestra... parówki. Jak poinformowała Narodowa Izba Gospodarki Rolnej, w tym dniu przypada 20 proc. rocznej konsumpcji tego produktu. Skąd wziął się zwyczaj jedzenia w Sylwestra parówek na Węgrzech? W sylwestrowym menu na Węgrzech nie może zabraknąć parówek. Zwyczaj ten najprawdopodobniej przywędrował do tego kraju z Niemiec. Zgodnie z tradycyjnymi wierzeniami, w Sylwestra nie powinno się spożywać ani ryb ani drobiu. Dlaczego? Ponieważ wierzono, że wraz z rybą odpłynie, a wraz z drobiem odfrunie szczęście. Jak wygląda prawdziwa parówka na Węgrzech? Dobrej jakości parówki powinny mieć taką samą długość i nie powinny rozpadać się podczas podgrzewania. Nie mogą też zawierać drobinek kości ani sierści i powinny być jędrne. Ważna jest również odpowiednia ilość mięsa w parówce: - Zgodnie z węgierskimi przepisami, produkt może nosić nazwę parówki tylko wtedy, gdy zawartość mięsa jest w nim nie mniejsza niż 51 proc. - czytamy na serwisie portalspozywczy.pl. Jak donosi portal, tylko w zeszłym roku na Węgrzech sprzedano 4 tys. ton parówek o wartości 5,5 mld forintów (ponad 68 mln zł). W Polsce parówki także pojawiają się w sylwestrowym menu. Najczęściej są to parówki zawijane w ciasto francuskie i pieczone w piekarniku. Jak je przygotować? Podajemy wam przepis. Przepis na parówki w cieście francuskim Składniki: 5 parówek drobiowych lub wieprzowych opakowanie ciasta francuskiego (250g) 5 plastrów żółtego sera 1 puszka mieszanki meksykańskiej Bonduelle (kukurydza,...

Przepis na wytrawny mazurek z chrzanowym nadzieniem. Jajka i plasterki kiełbasy podkręcają jego smak
Adobe Stock
Newsy
Przepis na wytrawny mazurek z chrzanowym nadzieniem. Jajka i plasterki kiełbasy podkręcają jego smak
Mazurek to ciasto na słodko, które tradycyjnie gości na świątecznym stole. Daną potrawę można przygotować również w wersji na wytrawnie, gdzie będzie równie smaczna. Taką formą z pewnością zaskoczycie swoich bliskich! Nim się nie obejrzycie, a potrawa zniknie z talerzy. Koniecznie przygotujcie to szybkie danie na wielkanocny obiad!

Święta wielkanocne kojarzą się w głównej mierze z potrawami z udziałem jajek, a to dlatego, że symbolizują nowe życie. Na świątecznym stole nie może zabraknąć takich dań jak żurek, faszerowane jajka czy różnego rodzaju wypieki. Gospodynie domowe przygotowują mazurek na słodko, ale niewiele osób wie, iż smakuje świetnie również w wytrawnej wersji. Wytrawny mazurek Większości osób mazurek kojarzy się z kruchym spodem, słodkim nadzieniem i pięknymi ozdobami. To prawda! Jednakże można to danie przygotować również w wersji na słono, w której również rewelacyjnie smakuje. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników, a ostateczny czas przyrządzania nie zajmie więcej niż 15 minut bez pieczenia. To pomysł na szybkie i smaczne danie na gorąco. Bliscy będą zachwyceni smakiem oraz nietuzinkową formą podania. Przepis na wytrawnego mazurka z nadzieniem chrzanowym Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g białej kiełbasy parzonej 7 jajek 2 łyżki mrożonego zielonego groszku 200 ml śmietany 30% 2 łyżki chrzanu tartego ze słoiczka ¼ łyżeczka soli Przygotowanie: Przygotujcie formę do tarty o średnicy 23 cm.  Ciasto francuskie rozwińcie i wytnijcie z niego koło większe niż średnica blaszki. Następnie takim ciastem dokładnie wyłóżcie formę, aby zakrywała dno oraz boki. Cztery jajka ugotujcie na twardo, a później przelejcie ją zimną wodą i odstawcie do ostudzenia. Białą kiełbasę parzoną obierzcie ze skórki. Następnie pokrójcie ją na talarki. Ostudzone ugotowane jajka obierzcie ze skorupek i pokrójcie je na połówki wzdłuż. Do miski przelejcie śmietanę, dodajcie trzy surowe jajka, chrzan ze słoiczka oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszajcie do uzyskania...