Nie od dziś wiadomo, że najmłodsi smakosze częściej „jedzą oczami”, niż w normalny, zwykły dla osób dorosłych sposób.
Dla naszych milusińskich warzywa mogłyby nie istnieć, a są takie mamy, które muszą walczyć z dzieckiem o każdy kęs mięsa.
Specjalny fortel
Niektóre dzieci nie mają dla kotletów i innych mięsnych potraw żadnej litości – czasem to ich „najwięksi wrogowie”.
Nie ma więc innego wyjścia. Czasami trzeba uciec się do specjalnego fortelu, by nasze pociechy zjadły choć trochę pożywnego mięsa.
Zobacz także:
Takim właśnie sposobem jest zapieczenie parówek w cieście francuskim. Samo owinięcie kiełbasek w ciasto może nie wystarczyć.
Danie w mgnieniu oka
Dlatego niezbędne jest użycie odrobiny inwencji. Ponacinajcie zawinięte parówki, zegnijcie je finezyjnie w coś w rodzaju wianuszka. Powinno zadziałać.
Obok połóżcie na talerzyku pomidorki koktajlowe pokrojone w apetyczne kawałeczki. Jeśli lubicie oliwki, nie wahajcie się – będą pasowały doskonale.
O mały włos zapomnielibyśmy jeszcze o czymś. To danie zrobicie naprawdę w mgnieniu oka! Wystarczy rozgrzać piekarnik, a przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 15 minut!
Przepis na parówki w cieście francuskim
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 6 cienkich parówek dowolnego rodzaju (im więcej w ich składzie mięsa, tym lepiej!)
- Opcjonalnie – ostra papryka w proszku (nie stosujcie jej, jeśli zamierzacie podać parówki małym dzieciom)
- Pomidorki koktajlowe
- Szczypiorek
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie rozwińcie z rulonów, podzielcie je na 3 części.
- Parówki obierzcie z niejadalnych osłonek.
- Na każdym kawałku ciasta połóżcie parówki i w razie możliwości posypcie papryką.
- Zawińcie parówki z ciastem w rulony.
- Każdą zawinięta parówkę uformujcie w coś w rodzaju wianuszka i ponacinajcie delikatnie nożem na całej długości.
- Parówki pieczcie w piekarniku przez ok. 15 min., do zrumienienia ciasta francuskiego.
- Podawajcie z pomidorkami i szczypiorkiem.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl