
Nie od dziś wiadomo, że najmłodsi smakosze częściej „jedzą oczami”, niż w normalny, zwykły dla osób dorosłych sposób.
Dla naszych milusińskich warzywa mogłyby nie istnieć, a są takie mamy, które muszą walczyć z dzieckiem o każdy kęs mięsa.
Specjalny fortel
Niektóre dzieci nie mają dla kotletów i innych mięsnych potraw żadnej litości – czasem to ich „najwięksi wrogowie”.
Nie ma więc innego wyjścia. Czasami trzeba uciec się do specjalnego fortelu, by nasze pociechy zjadły choć trochę pożywnego mięsa.
Takim właśnie sposobem jest zapieczenie parówek w cieście francuskim. Samo owinięcie kiełbasek w ciasto może nie wystarczyć.
Danie w mgnieniu oka
Dlatego niezbędne jest użycie odrobiny inwencji. Ponacinajcie zawinięte parówki, zegnijcie je finezyjnie w coś w rodzaju wianuszka. Powinno zadziałać.
Obok połóżcie na talerzyku pomidorki koktajlowe pokrojone w apetyczne kawałeczki. Jeśli lubicie oliwki, nie wahajcie się – będą pasowały doskonale.
O mały włos zapomnielibyśmy jeszcze o czymś. To danie zrobicie naprawdę w mgnieniu oka! Wystarczy rozgrzać piekarnik, a przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 15 minut!
Przepis na parówki w cieście francuskim
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 6 cienkich parówek dowolnego rodzaju (im więcej w ich składzie mięsa, tym lepiej!)
- Opcjonalnie – ostra papryka w proszku (nie stosujcie jej, jeśli zamierzacie podać parówki małym dzieciom)
- Pomidorki koktajlowe
- Szczypiorek
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie rozwińcie z rulonów, podzielcie je na 3 części.
- Parówki obierzcie z niejadalnych osłonek.
- Na każdym kawałku ciasta połóżcie parówki i w razie możliwości posypcie papryką.
- Zawińcie parówki z ciastem w rulony.
- Każdą zawinięta parówkę uformujcie w coś w rodzaju wianuszka i ponacinajcie delikatnie nożem na całej długości.
- Parówki pieczcie w piekarniku przez ok. 15 min., do zrumienienia ciasta francuskiego.
- Podawajcie z pomidorkami i szczypiorkiem.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl