Jak najsłynniejszy kulinarny youtuber Polski robi swoje łakocie na tłusty czwartek? Wzięliśmy na warsztat jego pomysł na faworki. Tomek Strzelczyk robi je po swojemu i to po mistrzowsku!

Czy trzeba tłuc ciasto na faworki?

Ważnym etapem przygotowania tych właśnie pyszności, jest odłożenie wyrobionego ciasta na pół godziny do lodówki. W tym celu owińcie ciasto folią i pozwólcie mu odpocząć, jak to pewnie robicie w przypadku ciasta na makaron.
Tomek Strzelczyk podkreśla, że to właśnie ten etap jest najważniejszy podczas przygotowania chrustu z jego receptury. Znany i lubiany kucharz wcale nie sięga po wałek i nie tłucze ciasta faworkowego w nieskończoność. Chrust rośnie mu podczas smażenia i bez tej żmudnej czynności.

Przepis na faworki Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 8 łyżek kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki wódki
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub zamiennik w postaci cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego
  • Cukier puder
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Do miski wrzućcie pszenną mąkę i dodajcie śmietanę, 5 żółtek, pastę z wanilii i wódkę. Najpierw wymieszajcie składniki łyżką, a następnie dłonią aż skleją się ze sobą.
  2. Przenieście ciasto na deskę i wyrabiajcie, aż będzie jednolite, elastyczne i twarde, po czym zawińcie w folię spożywczą i odłóżcie do lodówki na pół godziny.
  3. Na głębokiej patelni rozgrzejcie olej i rozpocznijcie przygotowywanie faworków.
  4. Połowę ciasta rozwałkujcie na cienki placek. Wyrównajcie brzegi ciasta i wytnijcie z nich prostokąty, a następnie w każdym zróbcie podłużne nacięcie.
  5. Każdy prostokąt przewleczcie przez nacięcie robiąc faworkową kokardkę.
  6. Gdy tłuszcz na patelni będzie odpowiednio gorący wrzucajcie faworki i smażcie na złoty kolor.
  7. Usmażone faworki przekładajcie na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  8. Przełóżcie faworki na talerz i posypcie cukrem pudrem.

Źródło: Youtube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA