Adobe Stock, Instagram/Tomasz Strzelczyk
Newsy

Faworki z przepisu Tomasza Strzelczyka. Przed smażeniem robi z nimi 1 rzecz

Prosty przepis na faworki, które według tego przepisu zrobicie błyskawicznie. Ciastka będą delikatne, chrupiące i bez nadmiaru tłuszczu.

Żeby faworki pozostały chrustem, czyli były delikatne i chrupiące, przygotujcie je tak, jak radzi Tomasz Strzelczyk:

- Chrupiące chruściki z chruścikowatego ciasta. Będą pyszne i mega chruścikowate.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego faworki nazywamy „chrustem”?

Te karnawałowe ciastka wypiekane są w Polsce, na Litwie i w Niemczech. Maja kilka różnych nazw: faworki, chrust, chruścik, chruścik, a dawniej także kreple.

Językoznawca, prof. Jerzy Bralczyk wyjaśniał w rozmowie z Wyborcza.pl pochodzenie tych nazw:

- Chrust to określenie polskie, metaforyczne. Przyrównuje niewielkie, kruche ciasteczka do delikatnych, suchych gałązek. Natomiast obca nazwa faworek prawdopodobnie pochodzi od rodzaju kokardki, którą kiedyś przyozdabiało się strój. A ciastko właśnie przypomina wstążeczkę.

Zobacz także
Czy ciasto na faworki można przygotować dzień wcześniej? Tak, ale konieczna będzie 1 rzecz

Czy ciasto na faworki można przygotować dzień wcześniej? Tak, ale konieczna będzie 1 rzecz

Chrupiące chrusty, faworki

Z jakiej mąki robicie faworki? Nigdy nie wyjdą kruche i chrupiące jeśli użyjecie…

O tym, w których regionach mówimy na ciastka chrust, a w których faworki, prof. Bralczyk także ma swoje zdanie:

- Z moich obserwacji wynika, że zdecydowanie częściej nazwa faworek używana jest w środkowej oraz północnej Polsce, gdzie w słownictwie jest więcej obcych naleciałości. Chrust pojawia się natomiast w południowej części kraju.

Przepis na faworki Tomasza Strzelczyka

Ważnym etapem przygotowania ciastek, jest odłożenie wyrobionego ciasta na pół godziny do lodówki. W tym celu owińcie ciasto folią i pozwólcie mu odpocząć, jak to pewnie robicie w przypadku ciasta na makaron.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 8 łyżek kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki wódki
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • Cukier puder
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Do miski wrzućcie pszenną mąkę i dodajcie śmietanę, 5 żółtek, pastę z wanilii i wódkę. Najpierw wymieszajcie składniki łyżką, a następnie dłonią aż skleją się ze sobą.
  2. Przenieście ciasto na deskę i wyrabiajcie, aż będzie jednolite, elastyczne i twarde, po czym zawińcie w folię spożywczą i odłóżcie do lodówki na pół godziny.
  3. Na głębokiej patelni rozgrzejcie olej i rozpocznijcie przygotowywanie faworków.
  4. Połowę ciasta rozwałkujcie na cienki placek. Wyrównajcie brzegi ciasta i wytnijcie z nich prostokąty, a następnie w każdym zróbcie podłużne nacięcie.
  5. Każdy prostokąt przewleczcie przez nacięcie robiąc faworkową kokardkę.
  6. Gdy tłuszcz na patelni będzie odpowiednio gorący wrzucajcie faworki i smażcie na złoty kolor.
  7. Usmażone faworki przekładajcie na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  8. Przełóżcie faworki na talerz i posypcie cukrem pudrem.

Źródło: Youtube/Tomasz Strzelczyk, Onet.pl

Chrupiące chrusty, faworki
iziona/gotujmy.pl
Triki kulinarne
Z jakiej mąki robicie faworki? Nigdy nie wyjdą kruche i chrupiące jeśli użyjecie…
Karnawał to czas zabawy i rozkoszowania się pączkami i faworkami, a tłusty czwartek to ich prawdziwe święto. Chcecie przygotować idealne, chrupiące faworki? Dowiedzcie się jakiego błędu nie możecie popełnić!

Jeśli przygotowujecie samodzielnie słodycze na tłusty czwartek, pewnie będziecie robić faworki, które w niektórych domach nazywa się chrustami. To karnawałowy specjał, któremu ciężko się oprzeć. Idealne faworki są chrupiące i lekkie. Żeby osiągnąć ten efekt, musicie pamiętać o kilku zasadach. Na pewno nie możecie popełnić tego błędu…  Jak przygotować faworki? Tradycyjne faworki przygotowuje się, używając:  mąki żółtek kwaśnej śmietany cukru spirytusu lub wódki oleju rzepakowego, lub smalcu (do smażenia) soli cukru pudru (do obsypania gotowych chrustów) Dokładny przepis na pyszne, proste faworki znajdziecie tutaj . Jaka mąka do faworków Do przygotowania idealnych faworków, trzeba koniecznie użyć odpowiedniej mąki. Odpowiednia będzie mąka pszenna tortowa. Najlepiej sprawdzi się ta typu 450. Pamiętajcie, że wykorzystana mąka, koniecznie musi być też przesiana przez sito. Inaczej faworki nie będą tak pyszne, kruche i chrupiące . To właśnie sekret idealnych faworków.  Porady dotyczące przygotowywania faworków Oprócz wyboru idealnej mąki, pamiętajcie też o kilku innych zasadach, które zagwarantują wam kulinarny sukces przy przygotowaniu faworków.  Zawsze do ciasta dodajcie spirytusu, wódki lub octu. Dzięki temu ciasto nie wchłania tłuszczu w dużej ilości i faworki są chrupiące i lekkie.  Wszystkie składniki na faworki muszą być zimne, najlepiej wyjmijcie je z lodówki i od razu rozpocznijcie przygotowanie. To zagwarantuje kruchość ciasta. Wyrabiajcie ciasto, odpowiednio je napowietrzając. Podczas smażenia chcecie uzyskać wiele bąbelków powietrza, które zapewnią charakterystyczny wygląd i lekką strukturę. W tym celu wyrabiając ciasto,...

faworki pieczone z ciasta francuskiego
slodkokwasnakuchnia1/gotujmy.pl
Newsy
Czy da się zrobić faworki bez smażenia? Tak! Te zrobicie dosłownie w kilka chwil
Koniec karnawału to także koniec szaleństw z tłustymi, ciężkostrawnymi deserami. Jednak akurat te faworki przyrządzicie bez smażenia!

Co tu dużo mówić. Faworki to pracochłonny, a także ciężkostrawny deser. Pewnie dlatego zwykle przygotowuje się go tylko w okresie karnawału. Duża ilość żółtek, smażenie w głębokim tłuszczu – ciasto na tak zwany chrust, wchłania sporo oleju na patelni. Niewiele pomoże późniejsze odsączanie gotowego produktu na papierowym ręczniku. Faworki pod względem kaloryczności, śmiało mogą konkurować z pączkami. Od pączków różni faworki jeden szczegół, a mianowicie dość długi czas przygotowania związany z ubijaniem ciasta wałkiem na stolnicy. Na jeden i drugi kłopot mamy rozwiązanie. Osoby unikające tłustych, pracochłonnych frykasów, mogą wybrać faworki... pieczone! Faworki bez smażenia Do ich przygotowania będzie potrzebny arkusz ciasta francuskiego. Ten spokojnie kupicie w niemal każdym markecie w dość przystępnej cenie. To prawda, ciasto francuskie samo w sobie również jest dość tłuste, ale dzięki temu, że zamiast smażenia wybierzecie pieczenie, wasz chrust nie będzie zanadto ciężkostrawny. Co z różnicą w smaku? Tutaj trzeba postawić sprawę jasno. Faworki tradycyjne będą smakowały inaczej, niż te przyrządzone ze sklepowego ciasta francuskiego. Ale czy na pewno gorzej? To wyłącznie kwestia waszego już gustu. Warto jednak wypróbować ten przepis. Kilkanaście minut i gotowe! Oczywiście, włącznie z czasem pieczenia. Lista składników również nie obfituje w zbyt wiele pozycji… Nic tylko zabierać się do pieczenia! Pamiętajcie jedynie o przyprószeniu gotowych faworków cukrem pudrem. Faworki pieczone z ciasta francuskiego Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Cukier puder do posypania gotowych faworków. Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjmijcie z folii i rozwińcie arkusz na...

Czy można usmażyć faworki bez jajek? Potrzebne będzie wam tylko 5 składników
Adobe Stock
Newsy
Czy można usmażyć faworki bez jajek? Potrzebne będzie wam tylko 5 składników
Pączki i faworki to klasyczne ciastka, które zawsze powinny smakować tak samo. Pewien cukiernik miał odwagę wprowadzić zmianę w recepturze. Efekt jest zachwycający.

Faworki, inaczej zwane chrustem to delikatne, chrupiące ciasteczka smażone w czasie ostatków w Polsce, w Niemczech i na Litwie. Przypominają kształtem zwiniętą kokardkę, od której pochodzi polska nazwa ciastka zapożyczona z francuskiego słowa „faveur", oznaczającego wstążeczkę lub cienką tasiemkę. Czy można przyrządzić faworki bez jajek? I czy smakują tak jak klasyczne? Nietypowe składniki faworków, ten sam smak Coraz więcej cukierni, wychodząc naprzeciw potrzebom swoich klientów, zaczyna wprowadzać wypieki, pozbawione typowych, cukierniczych składników jak jajka czy masło. Zamiast tego cukiernicy opracowują nowe receptury, które pozwolą sprzedawać wypieki także osobom unikających jajek czy mleka. Zwracają przy tym uwagę na to, aby smak ich nowych wyrobów nie odbiegał od tego, który znają z tradycyjnych ciastek. W krakowskiej cukierni „Starowicz” powstała receptura nowoczesnych faworków. Składa się z dosłownie kilku składników i nie zawiera jajek. Odważycie się sprawdzić, czy smak tych wegańskich faworków dorównuje tym, które najbardziej lubicie? Przepis na proste faworki bez jajek Składniki: 750 g przesianej mąki pszennej typu 550 75 g dobrej margaryny roślinnej 120 ml wegańskiej śmietanki 15-18% lub zwykłej kwaśnej śmietany 18% 100 g przesianego cukru pudru 30 ml czystego spirytusu Cukier puder do posypania usmażonych faworków Przygotowanie: Wszystkie składniki połączcie ręcznie lub za pomocą blendera z hakiem. Mieszajcie do momentu połączenia się wszystkich składników. Tłuszcz powinien być dobrze roztarty w masie, żeby nie pozostawiał widocznych grudek. Ciasto powinno odklejać się od ścianek misy, jeśli jest za rzadkie, podsypcie mąka. Odstawcie je na 15 minut do...

Błyskawiczne pączki serowe Tomasza Strzelczyka. Ile się je robi.....
Instagram / Tomasz Strzelczyk
Newsy
Błyskawiczne pączki serowe Tomasza Strzelczyka. Zrobicie je w 15 minut
Pączki bez drożdży za to z twarogiem i jogurtem. Dzięki tym dodatkom są delikatne, puszyste i mniej kaloryczne.

Pączki można robić z różnymi dodatkami. Te, które jadamy najczęściej to zwykłe ciastka z konfiturą. Marmoladę można robić z róży, malin czy wiśni. Niektórzy wolą lżejszą i zdrowszą odmianę pączków, robiąc je nie tylko z mąki, ale dodając do ciasta także twaróg i jogurt. Właśnie tę wersję postanowił zaproponować Tomasz Strzelczyk, wspominając, że w najbliższym czasie planuje zrzucić parę kilogramów. Kiedyś pączki wcale nie były słodkie Dziś znamy te ciastka jako delikatne, miękkie, wypełnione konfiturą. Kiedyś były twarde, wyrabiano je z ciasta chlebowego, były słone i pikantne. Dodawano do nich boczek lub słoninę i jadano już w starożytnym Rzymie. Zagryzano nimi mięsiwo i mocne trunki. W Polsce miały postać ciasta nadziewanego słoniną, jedzonego przy zapustach, czyli w karnawale. Słodkie pączki zaczęto przyrządzać dopiero w XVI w. Dzięki dodatkowi drożdży, ciastka zaczęły być bardziej puszyste i okrągłe. Pierwsze słodkie pączki polewano miodem. Dziś Tomasz Strzelczyk ich serowe wersje obtacza w cukrze z cynamonem. Pączki serowe Tomasza Strzelczyka Składniki: 500 g mąki pszennej tortowej 500 g półtłustego twarogu 1 jajko 3 żółtka 180 g gęstego jogurtu z wanilią lub skyr 2 łyżki alkoholu: wódka lub rum 50 g cukru 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cukru waniliowego Olej do głębokiego smażenia Do obtoczenia: 100 g cukru 2,5 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Przesiejcie do miski mąkę pszenną, dodajcie twaróg rozdrabniając go w palcach, a następnie dołóżcie jajko, żółtka i jogurt. Na końcu do miski wsypcie cukier, sodę, cukier waniliowy i alkohol.  Zagniećcie ręką lekkie ciasto i  olej w garnku lub na wysokiej patelni. Natłuśćcie ręce i...