Adobe Stock, Instagram/Tomasz Strzelczyk
Newsy

Faworki z przepisu Tomasza Strzelczyka. Przed smażeniem robi z nimi 1 rzecz

Prosty przepis na faworki, które według tego przepisu zrobicie błyskawicznie. Ciastka będą delikatne, chrupiące i bez nadmiaru tłuszczu.

Żeby faworki pozostały chrustem, czyli były delikatne i chrupiące, przygotujcie je tak, jak radzi Tomasz Strzelczyk:

- Chrupiące chruściki z chruścikowatego ciasta. Będą pyszne i mega chruścikowate.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego faworki nazywamy „chrustem”?

Te karnawałowe ciastka wypiekane są w Polsce, na Litwie i w Niemczech. Maja kilka różnych nazw: faworki, chrust, chruścik, chruścik, a dawniej także kreple.

Językoznawca, prof. Jerzy Bralczyk wyjaśniał w rozmowie z Wyborcza.pl pochodzenie tych nazw:

- Chrust to określenie polskie, metaforyczne. Przyrównuje niewielkie, kruche ciasteczka do delikatnych, suchych gałązek. Natomiast obca nazwa faworek prawdopodobnie pochodzi od rodzaju kokardki, którą kiedyś przyozdabiało się strój. A ciastko właśnie przypomina wstążeczkę.

Zobacz także
Czy ciasto na faworki można przygotować dzień wcześniej? Tak, ale konieczna będzie 1 rzecz

Czy ciasto na faworki można przygotować dzień wcześniej? Tak, ale konieczna będzie 1 rzecz

Chrupiące chrusty, faworki

Z jakiej mąki robicie faworki? Nigdy nie wyjdą kruche i chrupiące jeśli użyjecie…

O tym, w których regionach mówimy na ciastka chrust, a w których faworki, prof. Bralczyk także ma swoje zdanie:

- Z moich obserwacji wynika, że zdecydowanie częściej nazwa faworek używana jest w środkowej oraz północnej Polsce, gdzie w słownictwie jest więcej obcych naleciałości. Chrust pojawia się natomiast w południowej części kraju.

Przepis na faworki Tomasza Strzelczyka

Ważnym etapem przygotowania ciastek, jest odłożenie wyrobionego ciasta na pół godziny do lodówki. W tym celu owińcie ciasto folią i pozwólcie mu odpocząć, jak to pewnie robicie w przypadku ciasta na makaron.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 8 łyżek kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki wódki
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • Cukier puder
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Do miski wrzućcie pszenną mąkę i dodajcie śmietanę, 5 żółtek, pastę z wanilii i wódkę. Najpierw wymieszajcie składniki łyżką, a następnie dłonią aż skleją się ze sobą.
  2. Przenieście ciasto na deskę i wyrabiajcie, aż będzie jednolite, elastyczne i twarde, po czym zawińcie w folię spożywczą i odłóżcie do lodówki na pół godziny.
  3. Na głębokiej patelni rozgrzejcie olej i rozpocznijcie przygotowywanie faworków.
  4. Połowę ciasta rozwałkujcie na cienki placek. Wyrównajcie brzegi ciasta i wytnijcie z nich prostokąty, a następnie w każdym zróbcie podłużne nacięcie.
  5. Każdy prostokąt przewleczcie przez nacięcie robiąc faworkową kokardkę.
  6. Gdy tłuszcz na patelni będzie odpowiednio gorący wrzucajcie faworki i smażcie na złoty kolor.
  7. Usmażone faworki przekładajcie na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  8. Przełóżcie faworki na talerz i posypcie cukrem pudrem.

Źródło: Youtube/Tomasz Strzelczyk, Onet.pl

seo
AdobeStock
Newsy
Te faworki zrobicie ekspresowo dzięki temu przepisowi. Nie potrzeba do wyrabiania ciasta silnych, męskich rąk!
Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami! To jedno z ulubionych świąt Polaków. Każdy wówczas je swój ulubiony przysmak. Najchętniej wybierane są pączki, jednak są również zwolennicy kruchych faworków.

Tradycyjny wypiek pączków jest symbolem Tłustego Czwartku, ze względu na sposób obróbki, czyli smażenie w głębokim tłuszczu. Dawniej przed rozpoczęciem Wielkiego Postu, ludzie chcieli się przygotować do bardziej postnego jedzenia. Z tego powodu w ostatni czwartek przed czterdziestodniowym postem, jedli dużo i syto.  Faworek czy chrust? Nazwa tych słodkości jest stosowana wymiennie ze słowiańską jego formą, czyli chrustem. To polskie określenie metaforyczne. Porównuje delikatne ciasteczka do suchych gałązek. Natomiast „faworek” prawdopodobnie pochodzi od kokardek, którymi niegdyś przyozdabiano strój. W znacznej części Polski zdecydowanie częściej używa się tej drugiej formy. Ekspresowy deser Idealne karnawałowe ciasteczka są kruche, a także dobrze napowietrzone. Faworki tradycyjne są dość pracochłonne i potrzebują czasu. Poniższy przepis, nie wymaga podczas wyrabiania ciasta silnych męskich rąk! Ich wykonanie jest znacznie szybsze oraz łatwiejsze. Poradzi sobie z nimi nawet kuchenny laik. Sprawdźcie! Składniki: 2 szklanki mąki 1 łyżka miękkiego masła 3 żółtka 1 jajko 7 łyżek śmietany 18% 1 łyżka spirytusu lub octu spirytusowego olej  cukier puder do posypania Wykonanie: Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki połączcie, a następnie bardzo dokładnie wyróbcie na gładką i miękką masę. Stolnicę posypcie mąką, i rozwałkujcie na niej cienko przygotowane, zagniecione ciasto.  Nożem bądź specjalnym radełkiem do faworków, wykrawajcie długie prostokąty. Następnie natnijcie je podłużnie po środku. Przełóżcie jeden koniec wyciętego ciastka przez powstałą dziurkę. W większym garnku dobrze rozgrzejcie olej. Kiedy będzie w odpowiedniej temperaturze,...

Chrupiące chrusty, faworki
iziona/gotujmy.pl
Triki kulinarne
Z jakiej mąki robicie faworki? Nigdy nie wyjdą kruche i chrupiące jeśli użyjecie…
Karnawał to czas zabawy i rozkoszowania się pączkami i faworkami, a tłusty czwartek to ich prawdziwe święto. Chcecie przygotować idealne, chrupiące faworki? Dowiedzcie się jakiego błędu nie możecie popełnić!

Jeśli przygotowujecie samodzielnie słodycze na tłusty czwartek, pewnie będziecie robić faworki, które w niektórych domach nazywa się chrustami. To karnawałowy specjał, któremu ciężko się oprzeć. Idealne faworki są chrupiące i lekkie. Żeby osiągnąć ten efekt, musicie pamiętać o kilku zasadach. Na pewno nie możecie popełnić tego błędu…  Jak przygotować faworki? Tradycyjne faworki przygotowuje się, używając:  mąki żółtek kwaśnej śmietany cukru spirytusu lub wódki oleju rzepakowego, lub smalcu (do smażenia) soli cukru pudru (do obsypania gotowych chrustów) Dokładny przepis na pyszne, proste faworki znajdziecie tutaj . Jaka mąka do faworków Do przygotowania idealnych faworków, trzeba koniecznie użyć odpowiedniej mąki. Odpowiednia będzie mąka pszenna tortowa. Najlepiej sprawdzi się ta typu 450. Pamiętajcie, że wykorzystana mąka, koniecznie musi być też przesiana przez sito. Inaczej faworki nie będą tak pyszne, kruche i chrupiące . To właśnie sekret idealnych faworków.  Porady dotyczące przygotowywania faworków Oprócz wyboru idealnej mąki, pamiętajcie też o kilku innych zasadach, które zagwarantują wam kulinarny sukces przy przygotowaniu faworków.  Zawsze do ciasta dodajcie spirytusu, wódki lub octu. Dzięki temu ciasto nie wchłania tłuszczu w dużej ilości i faworki są chrupiące i lekkie.  Wszystkie składniki na faworki muszą być zimne, najlepiej wyjmijcie je z lodówki i od razu rozpocznijcie przygotowanie. To zagwarantuje kruchość ciasta. Wyrabiajcie ciasto, odpowiednio je napowietrzając. Podczas smażenia chcecie uzyskać wiele bąbelków powietrza, które zapewnią charakterystyczny wygląd i lekką strukturę. W tym celu wyrabiając ciasto,...

faworki pieczone z ciasta francuskiego
slodkokwasnakuchnia1/gotujmy.pl
Newsy
Czy da się zrobić faworki bez smażenia? Tak! Te zrobicie dosłownie w kilka chwil
Koniec karnawału to także koniec szaleństw z tłustymi, ciężkostrawnymi deserami. Jednak akurat te faworki przyrządzicie bez smażenia!

Co tu dużo mówić. Faworki to pracochłonny, a także ciężkostrawny deser. Pewnie dlatego zwykle przygotowuje się go tylko w okresie karnawału. Duża ilość żółtek, smażenie w głębokim tłuszczu – ciasto na tak zwany chrust, wchłania sporo oleju na patelni. Niewiele pomoże późniejsze odsączanie gotowego produktu na papierowym ręczniku. Faworki pod względem kaloryczności, śmiało mogą konkurować z pączkami. Od pączków różni faworki jeden szczegół, a mianowicie dość długi czas przygotowania związany z ubijaniem ciasta wałkiem na stolnicy. Na jeden i drugi kłopot mamy rozwiązanie. Osoby unikające tłustych, pracochłonnych frykasów, mogą wybrać faworki... pieczone! Faworki bez smażenia Do ich przygotowania będzie potrzebny arkusz ciasta francuskiego. Ten spokojnie kupicie w niemal każdym markecie w dość przystępnej cenie. To prawda, ciasto francuskie samo w sobie również jest dość tłuste, ale dzięki temu, że zamiast smażenia wybierzecie pieczenie, wasz chrust nie będzie zanadto ciężkostrawny. Co z różnicą w smaku? Tutaj trzeba postawić sprawę jasno. Faworki tradycyjne będą smakowały inaczej, niż te przyrządzone ze sklepowego ciasta francuskiego. Ale czy na pewno gorzej? To wyłącznie kwestia waszego już gustu. Warto jednak wypróbować ten przepis. Kilkanaście minut i gotowe! Oczywiście, włącznie z czasem pieczenia. Lista składników również nie obfituje w zbyt wiele pozycji… Nic tylko zabierać się do pieczenia! Pamiętajcie jedynie o przyprószeniu gotowych faworków cukrem pudrem. Faworki pieczone z ciasta francuskiego Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Cukier puder do posypania gotowych faworków. Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjmijcie z folii i rozwińcie arkusz na...

Faworki
Babeczka35/gotujmy.pl
Newsy
Nasz sprawdzony przepis na najprostsze faworki - wyjdą idealnie kruche i delikatne
Do tłustego czwartku jeszcze daleko, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wypróbować ten znakomity przepis na proste faworki. Karnawał już trwa!

Zimowe bale, maskarady i imprezy, czyli karnawał właśnie się zaczęły. Zgodnie z tradycją karnawał ma swój początek 6 stycznia, a więc w święto Trzech Króli. Tak zwane zapusty skończą się dopiero wraz z nastaniem Wielkiego Postu, czyli w Środę Popielcową. Do Popielca jeszcze daleko, więc to doskonała pora, by popuścić nieco wodze fantazji i zasmakować w tłustych karnawałowych przekąskach, takich jak faworki. Gdzieniegdzie nazywane także i chrustem ciasteczka nie są oczywiście dietetycznym, słodkim deserem. Smak faworków po części tkwi w smażeniu ich na głębokim tłuszczu. Tu nie ma więc miejsca na półśrodki – kilka razy do roku możemy zaszaleć w kuchni! Poniżej zdradzimy wam nasz sprawdzony przepis na bardzo proste faworki. Jeżeli zastosujecie się do naszych wskazówek, chrust wyjdzie kruchy i delikatny. Taki jak trzeba. Przepis na faworki (mała porcja) Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 4 żółtka 1 łyżka octu lub spirytusu 3-4 łyżki gęstej śmietany Olej rzepakowy Cukier puder Przygotowanie: Na stolnicy wysypcie mąkę, dodajcie śmietanę, żółtka i gęstą śmietanę. Z tych składników należy uformować elastyczne ciasto. Starannie, przez kilka minut wyrabiajcie ciasto, składając je na pół i ubijając tłuczkiem. W ten sposób trzeba doprowadzić do pojawienia się pęcherzyków powietrza w cieście. Gotowe i dobrze wyrobione ciasto odstawcie pod ściereczką na ok. 1 godzinę. Po upływie godziny rozwałkujcie ciasto na dość cienkie placki i wykrawajcie prostokątne kształty. Prostokąty nacinajcie pośrodku nożem. Nacięcie będzie służyło do uformowania faworka. Charakterystyczny kształt uzyskacie przeciągając ciasto przez naciętą dziurę. Smażcie faworki na głęboki, bardzo dobrze rozgrzanym tłuszczu do...