faszerowane pieczarki
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy

Faszerowane pieczarki to genialna przekąska na Wielkanoc. Są tak pyszne, że na pewno zagoszczą w waszych domach na dłużej

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza początek przygotowań do wielkiego świętowania. Oprócz głównych dań, jak żurek czy zapiekana biała kiełbasa, idealnie sprawdzą się również wszelkiego rodzaju przekąski, przykładowo faszerowane pieczarki.

Mazurek, babka wielkanocna, żurek z jajkiem i białą kiełbasą oraz faszerowana jaja - to tylko część tradycyjnych potraw wielkanocnych. Wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego śniadania, gdyby któregoś z nich nie pojawiło się na stole. Dlatego też warto wcześniej rozpocząć planowanie oraz przygotowania do Wielkanocy. Oprócz dań głównych, warto również pomyśleć o różnego rodzaju przekąskach urozmaicających klasyczne dania. Idealnie wtedy sprawdzą się faszerowane pieczarki z jajkiem przepiórczym.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Faszerowane pieczarki

Na Wielkanoc można faszerować nie tylko jajka, ale również pieczarki. Będą one wówczas doskonałą przekąską pomiędzy innymi daniami bądź też stanowić do nich dodatek. Tę potrawę przygotowuje się dosyć szybko, a co najważniejsze jest bardzo smaczna. Przypasuje nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. Faszerowane w ten sposób pieczarki z pewnością przypadną do gustu waszym bliskim i na dłużej zagoszczą w waszym menu. Sprawdzą się podczas świąt wielkanocnych, a w późniejszym, letnim okresie, mogą być przygotowane na grillu. 

Przepis na faszerowane pieczarki

Składniki:

  • 6 dużych pieczarek
  • 6 jajek przepiórczych
  • 60 g dobrej jakości wybranej wędliny
  • 20 g żółtego sera
  • pęczek szczypiorku
  • sól 
  • mielony pieprz kolorowy
  • olej 

Przygotowanie:

  1. Pieczarki dokładnie umyjcie, a następnie osuszcie za pomocą ręcznika papierowego. 
  2. Z grzybów usuńcie nóżki, zaś kapelusze skropcie olejem.
  3. Żółty ser oraz wybraną wędlinę pokrójcie w bardzo drobną kostkę. Oba składniki wymieszjacie razem.
  4. Przygotowanym farszem dokładnie wypełnijcie przygotowane wcześniej kapelusze pieczarek.
  5. Naczynie żaroodporne wysmarujcie dokładnie olejem. Ułóżcie w nim w odpowiedniej odległości nafaszerowane pieczarki.
  6. Na każdy z kapeluszy wybijcie delikatnie po jednym jajku przepiórczym.
  7. Wierzch pieczarek oprószcie delikatnie solą oraz pieprzem. 
  8. Naczynie wraz z grzybami wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Całość pieczcie przez około 15 minut do momentu ścięcia się jajek.
  9. W międzyczasie posiekajcie drobno szczypiorek.
  10. Faszerowane pieczarki podawajcie na ciepło posypane szczypiorkiem.
     

Źródło: gotujmy.pl

Karol Okrasa faszerowane jaja
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Karol Okrasa przygotowuje coś pysznego na wielkanocne śniadanie. Poznajcie jego przepis na jajka. Nie zgadniecie, czym je faszeruje
Jedną z obowiązkowych pozycji na wielkanocnym stole są oczywiście faszerowane jajka. Możliwości ich przygotowania jest mnóstwo. Karol Okrasa zdradził swój przepis na to danie. Jest rewelacyjne! Przygotujcie je z tego przepisu i zaskoczcie swoich bliskich!

Mazurek wielkanocny, babka, żurek czy jajka faszerowane - to część wielkanocnych potraw, które muszą pojawić się na stole podczas świątecznego śniadania. Każda z nich jest symbolem czegoś innego. Przykładowo jaja to symbol życia i narodzenia. Można je przygotować na wiele sposobów z różnymi farszami. Karol Okrasa przygotowuje to danie z dodatkiem pieczarek. Jest pyszne! Jaja faszerowane w skorupkach Karol Okrasa lubi zaskakiwać, a przede wszystkim eksperymentować w kuchni. Ostatnimi czasy postanowił nieco odmienić tradycyjną formę faszerowanych jaj. Tym razem postanowił połączyć je z pieczarkami i tak przygotowanym nadzieniem wypełnić puste skorupki. To nie tylko pyszne danie, ale również wyjątkowa forma podania, która z pewnością zachwyci bliskich. Takie faszerowane jaja przygotowuje się dość szybko. Będą doskonałym pomysłem na wielkanocne śniadanie z rodziną. Przepis na faszerowane jajka z pieczarkami Składniki: 200 g pieczarek 5 jajek ¼ pęczka szczypiorku 1 cebula szczypta soli szczypta białego pieprzu mielonego olej roślinny do smażenia 4 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Cztery jajka ugotujcie na twardo. Gdy będą gotowe to przelejcie je zimną wodą i odstawcie do ostudzenia. Pieczarki dokładnie umyjcie, a później zetrzyjcie na tarce na większych oczkach. Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzejcie odrobinę oleju. Gdy będzie dobrze rozgrzana to wrzućcie na nią pieczarki. Grzyby doprawcie solą oraz białym mielonym pieprzem. Smażcie je do odparowania wody. Kiedy pieczarki będą podsmażone to dodajcie do nich posiekaną cebulę. Całość smażcie do zeszklenia. Gdy będą gotowe to przełóżcie je do miski. Ugotowane na twardo jaja przekrójcie na pół wzdłuż wraz ze skorupką....

Pieczarki się myje czy obiera? Oto najlepszy sposób, aby oczyścić pieczarki (2 linki)
Newsy
Pieczarki się myje czy obiera? Oto najlepszy sposób, aby oczyścić pieczarki
Jeżeli zastanawiacie się, jak oczyścić pieczarki i czy w ogóle trzeba pieczarki obierać, to koniecznie zapoznajcie się z poniższym artykułem.

Doświadczeni kucharze mają swoje przyzwyczajenia, które trudno jest zmienić. Dodają bekon do jajek , choć to niekoniecznie dobre dla zdrowia i gotują kaszę w torebkach . Na szczęście nie wszystkie kulinarne zwyczaje są dla was szkodliwe, ale wiele z nich niepotrzebnie zabiera wiele czasu. Na przykład obieranie pieczarek! Czy pieczarki się obiera? Pewnie czasami zadajecie sobie to pytanie przyrządzając zupę pieczarkową albo sos z pieczarkami. Ale czy rzeczywiście trzeba obierać pieczarki? Okazuje się, że… nie! Pod warunkiem, że będziecie je smażyć lub gotować. Wówczas wystarczy tylko dokładnie umyć i wyszorować pieczarki. Obierania wymagają stare i zbrązowiałe okazy. Przepis na faszerowane pieczarki z mięsem Do przygotowania smacznych pieczarek faszerowanych mięsem mielonym potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 500 g dużych pieczarek 200 g wieprzowego mięsa mielonego z szynki 1 cebula 1 ząbek czosnku Bułka tarta Świeża natka pietruszki Około pół szklanki startego sera żółtego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego Szczypta ostrej papryki mielonej Pół płaskiej łyżeczki słodkiej papryki mielonej Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie pieczarki. Odkrójcie nóżki i wydrążcie kapelusze tak, by było w nich jak najwięcej miejsca na farsz. Nóżki i środek kapeluszy pokrójcie bardzo drobno. Tak samo pokrójcie obraną cebulę. Rozgrzejcie na patelni łyżkę oleju i smażcie przez kilka minut pokrojone pieczarki z cebulą, cały czas mieszając. Na koniec dodajcie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszajcie i odstawcie do ostudzenia. Do miski włóżcie mięso mielone i dodajcie do...

Nie zjedliście wszystkich pisanek? Nie zmarnujcie ich i zróbcie te proste krokiety
Flickr
Newsy
Nie zjedliście wszystkich pisanek? Nie zmarnujcie ich i zróbcie te proste krokiety
Nie chcecie marnować jedzenia? Jajka, które zostaną wam po Wielkanocy można łatwo wykorzystać do przygotowania różnych smacznych potraw – na przykład krokietów! Sprawdźcie ten przepis.

Zdarzy się, że na Wielkanoc kupicie za dużo jajek. By się nie zmarnowały, warto je wykorzystać do zrobienia smacznych dań! Jednym z nich są klasyczne kotlety faszerowane jajkami i szczypiorkiem. Poniżej podajemy wam prosty przepis na tę potrawę oraz kilka innych pomysłów na wykorzystanie wielkanocnych jajek. Przepis na krokiety z jajkiem Do przygotowania smacznych krokietów potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 12 naleśników 14 jaj Pęczek szczypiorku 2 łyżki majonezu Bułka tarta Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Usmażcie 10 zwyczajnych naleśników. Nie dodawajcie do nich za dużo cukru, a najlepiej w ogóle – mają w końcu posłużyć do zrobienia wytrawnych krokietów. Następnie rozgniećcie widelcem 12 ugotowanych na twardo jajek. Poszatkujcie drobno szczypiorek i dodajcie do jajek. Doprawcie dwiema łyżkami majonezu, solą i sporą ilością pieprzu. Wymieszajcie. 2 surowe jajka wbijcie do głębokiego talerza i roztrzepcie widelcem. Teraz na każdy z usmażonych naleśników nałóżcie czubatą łyżkę farszu. Zwińcie boki ciasno na krokiety. Miejsce zlepienia naleśnika posmarujcie jajkiem, a następnie posmarujcie całego krokieta. Tak przygotowane krokiety obtoczcie dokładnie w bułce tartej. Na patelnię wylejcie sporą ilość oleju i rozgrzejcie. Gdy będzie już gorący, zacznijcie smażyć krokiety na średnim ogniu przez kilka minut z każdej strony tak, by miały złoty kolor. I gotowe! Takie krokiety smakują fantastycznie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jak wam się podoba taki sposób wykorzystania wielkanocnych jajek? Inne sposoby na jajka wielkanocne Krokiety z jajkami to tylko jedna z potraw, do których wykorzystacie jajka! Świetnie sprawdzą się do przyrządzenia klasycznej pasty rybnej z...

paszteciki z kiełbasą przepis
jaga85/Gotujmy.pl
Newsy
Wielkanocne paszteciki z białą kiełbasą. Zapieczcie je w tym cieście a zasmakują każdemu
Jeśli lubicie wytrawne paszteciki, to na pewno posmakują wam te w świątecznej wersji z białą kiełbasą!

Od słodkich wypieków i ciast, lepsze są tylko ciasta w wytrawnej wersji, czyli paszteciki! Doskonale nadają się na świąteczny stół zarówno w formie przystawki, a także jako smaczny dodatek do zupy. Do pasztecików ciasto możecie zrobić sami lub kupić gotowe w sklepie. Coraz więcej supermarketów ma w swojej ofercie różne rodzaje pół-gotowych ciast, które wystarczy tylko upiec w piekarniku. Wykorzystajcie do poniższego przepisu duży rulon ciasta francuskiego. Przepis na wielkanocne paszteciki z ciasta francuskiego Do przygotowania pasztecików wielkanocnych, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 duże opakowanie gotowego ciasta francuskiego 250 gram pieczarek 8 przepiórczych jaj 1 kiełbasa białą parzona Posiekana natka pietruszki 1 jajko do posmarowania Garść sezamu Olej Sól Pieprz Przygotowanie: Pieczarki oczyśćcie, umyjcie i pokrójcie w plastry. Następnie na patelni rozgrzejcie olej i gdy będzie już gorący, wrzućcie pieczarki i podsmażajcie, aż będą miękkie. Pod sam koniec doprawcie je solą i pieprzem. Zgaście ogień pod patelnią i zostawcie do ostudzenia. Kiełbasę pokrójcie w cienkie (ok. 0,5 cm) plasterki i również usmażcie na oleju. Jaja przepiórcze ugotujcie na twardo i obierzcie ze skorupek. Rozwińcie całe ciasto francuskie i pokrójcie je w 8 równych kwadratów. Na każdy kawałek ciasta połóżcie łyżkę pieczarek, kilka plastrów kiełbasy, jedno całe ugotowane jajko i posypcie posiekaną natką świeżej pietruszki. Ważne, by użyć jaj przepiórczych, które są małe – kurze jajko nie zmieściłoby się w paszteciku! Każdy kwadrat zawińcie do środka w kopertkę. Posklejajcie rogi ciasta. Wyłóżcie dużą blachę papierem...