Mazurek, babka wielkanocna, żurek z jajkiem i białą kiełbasą oraz faszerowana jaja - to tylko część tradycyjnych potraw wielkanocnych. Wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego śniadania, gdyby któregoś z nich nie pojawiło się na stole. Dlatego też warto wcześniej rozpocząć planowanie oraz przygotowania do Wielkanocy. Oprócz dań głównych, warto również pomyśleć o różnego rodzaju przekąskach urozmaicających klasyczne dania. Idealnie wtedy sprawdzą się faszerowane pieczarki z jajkiem przepiórczym.

Faszerowane pieczarki

Na Wielkanoc można faszerować nie tylko jajka, ale również pieczarki. Będą one wówczas doskonałą przekąską pomiędzy innymi daniami bądź też stanowić do nich dodatek. Tę potrawę przygotowuje się dosyć szybko, a co najważniejsze jest bardzo smaczna. Przypasuje nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. Faszerowane w ten sposób pieczarki z pewnością przypadną do gustu waszym bliskim i na dłużej zagoszczą w waszym menu. Sprawdzą się podczas świąt wielkanocnych, a w późniejszym, letnim okresie, mogą być przygotowane na grillu. 

Przepis na faszerowane pieczarki

Składniki:

  • 6 dużych pieczarek
  • 6 jajek przepiórczych
  • 60 g dobrej jakości wybranej wędliny
  • 20 g żółtego sera
  • pęczek szczypiorku
  • sól 
  • mielony pieprz kolorowy
  • olej 

Przygotowanie:

  1. Pieczarki dokładnie umyjcie, a następnie osuszcie za pomocą ręcznika papierowego. 
  2. Z grzybów usuńcie nóżki, zaś kapelusze skropcie olejem.
  3. Żółty ser oraz wybraną wędlinę pokrójcie w bardzo drobną kostkę. Oba składniki wymieszjacie razem.
  4. Przygotowanym farszem dokładnie wypełnijcie przygotowane wcześniej kapelusze pieczarek.
  5. Naczynie żaroodporne wysmarujcie dokładnie olejem. Ułóżcie w nim w odpowiedniej odległości nafaszerowane pieczarki.
  6. Na każdy z kapeluszy wybijcie delikatnie po jednym jajku przepiórczym.
  7. Wierzch pieczarek oprószcie delikatnie solą oraz pieprzem. 
  8. Naczynie wraz z grzybami wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Całość pieczcie przez około 15 minut do momentu ścięcia się jajek.
  9. W międzyczasie posiekajcie drobno szczypiorek.
  10. Faszerowane pieczarki podawajcie na ciepło posypane szczypiorkiem.
     

Źródło: gotujmy.pl